Ako riešiť problém s priezviskom u detí?
Ahojte. Stala sa nam taka vec, ze vysvetlim....ja som rozvedena, mam priezvisko exmanzelove, teda volam sa X. S Exmanzelom mame dve deti, volaju sa priezviskom X. No a s terajsim priatelom mam dcerku a ide o to ze ona sa vola oficialne po otcovi, teda Y. No a problem je ten, ze ona sa naucila pouzivat priezvisko X, lebo pocula moje, pocula priezvisko dvoch bratov, tak akosi automaticky pochytila ze aj ona sa vola X. Snazili sme sa ju preonacit na spravne, take ake ma v rodnom liste, ale ona tomu nechapala a ani nechape, stale ze ved aj ona sa musi volat rovnako ako mama, bratia. Od zaciatku sme ju ucili ze je Y a ja zase ju ucim, ze ona sa vola ako ocko. Som z toho hotova a neviem uz ako to riesit. Partner tiez a teraz nevieme ci je lepsie jej zmenit priezvisko na X, ak sa to vobec da, alebo nejako sa stale snazit preucat na Y. Mala ma 4 roky.
@vierkainka, nie. Je to jej priezvisko. Priezvisko môžeš nadobudnúť viacerými spôsobmi. Narodením, vydaním, deklaráciou (keď napríklad prídeš z krajiny, kde priezviska nie sú), úradnou zmenou a neviem, či ešte dáko, ale v každom prípade to získané priezvisko bude tvojim a môžeš s ním narábať ako len chces. Nikto nemá právo nútiť ťa prevziať tvoje pôvodne priezvisko, proste to, ktoré práve máš, je tvoje a prináležia ti k nemu všetky vlastnícke práva.
Vobec by som to v tomto veku neriesila, jasne ze to nechape 🤷🏼♀️ ja mam 4,5 rocnu ale teda vzdy hovori iba svpje krstne meno, neviem ci sa vobec niekedy predstavila aj priezviskom. Ked bude starsia to pochopi.
@vroni dobre v poriadku.Tak teda beriem späť.Mas úplnú pravdu.Konkretme v tejto situácii by to v realite bolo teda takto: Pán Párnický sa zoznámi so slecnou Studenkovou.Vezmu sa a z pani Studenkovej sa stane Parnicka.Maju spolu dve deti.Rozvedu sa.Pani Parnicka si povie: no dlabem ja na svojho ex manžela,ale jeho meno si nechám.Ma to svoje výhody a mam rada svoje priezvisko,plus su tu deti,vsak nebudeme sa tu každy volať inak.Nechcem nazad svoje meno za slobodna.Ja som hrdá Parnicka!!!!Potom sa spozná s panom Kostkom.Laska ako hrom a do toho zdrave krasne dieťa.Mala slečna Kostkova.
A teraz je dilema, či zmeniť priezvisko dcéry pana Kostku,na Parnicku 🤷🤦
Uz ked je to právne a zákonné v poriadku,co ti teda neberiem.Ale po tej moralnej stránke??? Pan Kostka sa ma ako cítiť?K tejto zmene musí dať on súhlas.A teda mala Kostkova sa bude volať Parnicka...po svojej mame,ktora si nechala meno po svojom ex.🙂Je to vsak samozrejme všetko právne v poriadku.
Po tych mnohych komentaroch opäť napisem svoj názor: nemenila by som dieťaťu priezvisko pre dôvody ktoré uvadzas.Je malá,ked podrastie, pochopí.Mate sa radi,ste pekná rodinka,otec dievcatka sa pekne stará o malú,je všetko ako má byť.Urob vsak podľa seba,ako uznas za vhodné.Este je tu sj možnosť ze sa zoberiete a budeš mať dvojite meno.Ale to ti tu uz pisali.🙂
@pribinak no presne tohto sa obavam, ze ak nahodou sa nepreonaci, tak preco by mala pouzivat priezvisko cloveka s ktorym nema nic spolocne.
Prečo by sa nepreonacila? Má 4 roky… zas nebud hystericka
Kolegyňa má syna, ktorý sa celu škôlku predstavoval Karol, v skutočnosti sa vola Milan
Prešlo ho to samé
@vierkainka, nuž, toto je pravda. Hlavne v prípade priezvisk, ktoré sú verejne známe. Ale morálne môže riešiť túto dilemu len pani Parnicka a pan Kostka. Pán Párnický je z kola von a či sa mu nový prírastok páči či nepáči jednoducho nebude môcť (minimálne verejne) riešiť. Neviem, či by som to nazvala priamo nemoralnym. Ja byť či už pánom Parnickym ci Kostkom, asi by sa mi to nepacilo, ale úlohou zákona nie je, aby sa pacil kazdemu. Sú krajiny, kde ženy manželovo priezvisko nepreberali. Tam takýto problém asi nastáva menej často. U nás to zákon rieši tak, ako som písala. Z praxe poznám len jeden prípad, že mala žena dve deti s dvoma muzmi a tam si menil v druhom manželstve muž priezvisko (teda sa volal ako ženin prvý manžel), aby mali rovnako všetci. Asi nemal také prebujnele ego. A nechal si svoje meno "za vydata" aj po rozvode. To som nepochopila už vôbec. Ale dodnes majú prvý a druhý exmanžel rovnaké priezviska. Si predstav, že by sa jeden z nich znovu (prezviskovo tradične) oženil a mal deti. Veď tam by ani srnky netušili, prečo sa vlastne všetci volajú tak, ako sa volajú. Alebo mohli dať svojim deťom len priezvisko za slobodna. Však to by sme potrebovali troch matrikarov na jedného občana,aby ten chaos rozmotali 😉
@tiezjedna tiez si myslim, ze take male dieta este ma dost casu na pochopenie, preco sa jeho rodicia rozhodli pomenovat ju po otcovi, ktory si este len v buducnosti planuje vziat za zenu jej mamu.
A napad, ze nech sa zosobasia a mama bude mať napriklad obe priezviska je zaujimavy. Uz by sa necudovala, preco sa nevola priezviskom ako jej mama.
Poznam iny pripad. Slecna Vesela stretla Veseleho, tak nech teraz niekto zamudruje, ci sa Vesela vola po svadbe svojim priezviskom alebo jeho, ked maju rovnake.
A pripad, ked rodina 4rocneho Sebastiana Zajaca, ktory zomrel v nemocnici v Nitre, sa dala premenovat. Vsetci sa volaju Sebinkovci. Otec je zo Zajaca teraz Sebinko, mama je Sebinkova, sestricka zomreleho chlapceka, ktora sa narodila neskor, je Sebinkova, aby nik nezabudol na ich Sebinka:
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/sebinko-po-piatich-rokoch-vinnicky-su-zname/
Ja mám iný boj. Bola som X, dve deti sa volajú X, teraz som Y, tretie dieťa sa volá Y, a ja by som chcela aj prvé dve deti ako Y, lebo pán X ich má už 5 rokov na háku a hanbia sa za neho a ze josia jeho priezvisko. Keď to môj pán Y povedal X, že tak mi dovoľ osvojiť si ich tak pán X skoro vyskočil z kože, že ja som tatko, ja sa budem starať , nedovolím. Takže dve deti sú X, a všade sa predstavujú ako Y, dokonca v škole si podpisujú písomky ako Y. A už sú dosť veľké, veci chápu, aj priezvisko si poznajú, ale jednoducho nechcú 🫢
@vevebono a ked budu mat 18, tak si za poplatok sami vedia poziadat o zmenu. A zdovodnit.
@vevebono nemusíš mat iba 1 dôvod, ja by som skôr stavala na tom, že nemajú spolu žiadny vzťah a puto, nestretávajú sa, ak áno, tak až po tom čo ste ku oznámili že chcete meniť priezviska
Veď sa poraď s právnikom, ten ti pomôže spísať aj dobrý návrh a ten 14 ročný môže ísť aj vypovedat ak sa na to cíti
a keď sa vydáš a budeš Y,tie dve deti,čo sú X,ako sa budú cítiť? Ty a manžel a malá dcéra Y a oni X..?
@vevebono no teda klobuk dolu, mas riadnu divocinu. Ale ako pisu po 18tke si sami mozu podat navrh na zmenu priezviska. Toto by som riesila takto.
Neboj,kym pojde do skoly,nauci sa spravne priezvisko
Autorka sorry, ale si hysterka 😂
Malá má 4 roky, niektoré deti netušia ani aké majú priezvisko. Daj jej čas, o 2-3 roky bude učiteľkám v škole vysvetľovať jej pravé meno, všetky rodinné priezviska a rodokmeň bez problémov. Nemusíš sa báť.
(Mala som dosť rozvedených detí, aj omnoho komplikovanejšie rodinné vzťahy a v pohode to chápali).
@prasiatko30 moja dcera ma 2.5 roka a predstavuje sa menom aj priezviskom vzdy ked sa jej niekto opyta ako sa vola, ano aj viac krat denne
@autor neriesila by som zmenu, dcera to casom pochopi
Niekto tu spomenul dvojité priezvisko, žena môže mať ale dieťa nie.

Ja len nechapem z coho ste taki hotovi z jedneho jednoducheho dovodu - to sa kolko krat za den/tyzden/mesiac predstavuje 4r dieta priezviskom? Moje v 4 rokoch boli janicko a filemonko a vobec ich netankovalo nejake priezvisko. V skolke ich pravdepodobne tiez volaju po mene a nie ako slecna slnieckova. Tak ja naozaj nechapem z coho by som bola asi taka vykolajena 🤷♀️🤷♀️🤷♀️