icon

Ako riešiť problémy s mamou a staršími deťmi?

14. apr 2025

Sme viacdetna rodina. Moja matka s tým nikdy nebola stotožnená. Odťahuje odomna moje staršie dcéry. Spravila im u nej izbu lebo vraj doma im menší súrodenci idú na nervy. Keď ma muž poobedne sem tam ide pre ne do školy. Dnes už zac začala či tam môžu ostať. No do mňa všetci čerti zasa vošli. Najstaršia dcéra je drzá má reči, že nás je veľa a dôjde sociálka. Pritom žijeme úplne normálne. Keď sa jej opýtam odkiaľ má tie reči tak mi nepovie lebo babka jej povie aby to nehovorila. Nestačí, že tie mladšie ani nevidela. Keď som sa ju snažila odstrihnúť dcéry zasa trvalo, že im chcem zle keď ich tam nechcem pustiť. Čo mám robiť? Jej sa nič vysvetliť nedá a je mi to ľúto, že takto o tie staršie prichádzam. A podotýkam, že tam chodia každý víkend už je to podľa mňa dosť. Len jej je stále málo. Je teraz doma na PN a odvtedy sa to ešte zhoršilo, že stále ich tam chce.

Strana
z2
pinkgirl
14. apr 2025

@beronsche túto tému si pamätám, veľmi zle sa to čítalo. Škoda že nevieme ako to u autorky nakoniec dopadlo. Bolo to smutné, ona s deťmi s pridelom € bez jeho pomoci a chodil sa realizovať/socializovat inde. Vlastnú rodinu zanedbával.

jajanka31
15. apr 2025

Ako nechapem co sa tu vsetci pytate ze kolko ich je doma? To ako vy by ste len tak svoje dieta poslali prec lebo vas je doma vela? A je jedno ze k babke alebo kde. Je pochopitelme ze matka chce byt so svojimi detmi aj keby ich bolo 5, vychovavat ich, ma za nich tresnopravnu zodpovednost. Ma povinnosti aj prava. Ja by som svojim rodicom neodpustila keby ma odlozili k babke lebo nas je doma vela. Predsa vztah rodic dieta je najkrajsi a njdolezitejsi v zivote.

Ako ked jej zacne 15 rocna drogovat uz vidim ako by ste tu vsetky pisali ze si odlozila dieta k babke a babka vychovu nezvladla tak sa teraz staraj.

Kazdopadne nepovolila by som. Vsetko co by bolo cez standard by som zarazila. Prazdniny, sem tam prespavacka ok ale ziadne povinne vikendy a pravidelne prespavanie a rozbijanie rodiny. A s tou socialkou to uz je o com ze vlastna babka sa takto vyhraza. Tak nech pomoze s vacsim byvanim a nie robit problemy.

bonboniera
15. apr 2025

@beronsche och to si pamatam to bola jedna z najhorších tem aké som tu čítala… dcéra mala myslím 27 rokov, štvrte dieta na ceste a manžel všetky peniaze jedlo a veci dával do kostola. A dcéra nic nemienila meniť lebo pred bohom sú svoji a sterilizácia je hriech :(

jurly
15. apr 2025

zase fake tema?

vilma7
15. apr 2025

V akom veku máš deti, koľko ich je a v akých podmienkach žijete? Lebo to je dosť podstatná informácia k tomu, aby si dostala adekvátnu odpoveď.

beronsche
15. apr 2025

@jajanka31 koľko ich je doma, je podstatná info na vysvetlenie, prečo jej staršie deti utekajú. Prečo sa jej sociálkou vyhrážajú..
Ona chcela veľkú rodinu. Nuž to je úplne v poriadku, ak na to máš! Lebo rodiť deti ako na pase a tlačiť sa potom v jednoizbaku a mať hlboko do vrecka, no ďakujem pekne za taký život..
A mám silné podozrenie, že autorka presne takto živori.. deti ako smeti, ale materiálne ich zabezpečiť nevie.
Hlavne, že má veľkú rodinu. Že ju horko ťažko nakŕmi, to je nepodstatné.
Myslím si, že to presne takto bude, pretože, ak by to bolo inak, už daaaaavno by zareagovala, už dávno by sa ohradila , že oni žiaden soc.pripad nie sú..
A ona je ticho..
Plus, ona deti nikde neodklada. Dievčatá jej sami utekajú, asi vedia prečo..

nelka93
16. apr 2025

@jajanka31 ja sa deckami necudujem, ani ja by som nechcela žiť s ďalšími povedzme štyrmi súrodencami v jednej izbe. Však to je o hubu, a matka ich nikam neposiela, decka samé odchádzajú. A verím tomu, že v 18.odidu uplne

matab19
17. apr 2025

Asi by som sa mame snažila. slušne vysvetliť,že staršie deti mi pomáhajú mladšími,preto nemôžu chodiť každý víkend k nej...a ďalšia vec,že pokiaľ ju nezaujímajú moje mladšie deti,obmedzím jej kontakt aj so staršími...nemá právo ich od teba odťahovať a ty nemáš povinnosť ich k nej púšťať...a toto treba citlivo vysvetliť aj deťom... prípadne sa deti opýtať...ako by sa cítili,keby si babka brávala na víkendy mladších súrodencov a oni by k nej nesmeli...môžete k babke na návštevu...ale na pár hodín a domov

beronsche
17. apr 2025

@matab19 lenže staršie deti nemajú čo pravidelne pomahat s mladšími.. toto je najlepšia cesta, ako pokaziť vzťahy. Medzi súrodencami, aj medzi deťmi a rodičmi..
Nemôžeš si zo starších detí pravidelne robiť au pairky..
Ak niekto svoje deti nezvláda, prečo silou mocou chce velikánsku rodinu?

0silvia0
17. apr 2025

podľa mňa má mama svoju logiku a tú, že pri mladších deťoch sa nestíhaš venovať aj starším a preto sa tým starším venuje ona. Ak sú to pubertiaci, tak to celkom aj chápem, nie každý pubertiak chce tráviť voľný čas s malými deťmi.

letfenixa
17. apr 2025

Nebude @autorka tá matka, čo tu nedávno nariekala, že chce byť znova a znova tehotná a zlý manžel už nechce ďalšie deti?

matab19
17. apr 2025

@beronsche nemyslím pomáhať v zmysle presunúť celú starostlivosť na staršie...či zodrieť staršie pri mladších...ale napríklad pokočíkovať...alebo pohrať sa ...aby si mamina mohla niečo urobiť... uvariť...upratať...alebo aj oddýchnuť na hodinku dve je veľká pomoc

beronsche
17. apr 2025

@matab19 rozumiem, ale aj to by mala byť pomoc založená výlučne na chcení staršieho dieťaťa a nie jeho povinnosť.

lucia147852
17. apr 2025

@letfenixa tiež mi to napadlo

matab19
17. apr 2025

@beronsche to by tie staršie deti nikdy nič rodičom nepomohli...keby to bolo iba na ich chcení 😉😁predsa len žijeme v jednej domácnosti,podieľame sa na jej fungovaní...ak sa všetko robí žena...je otrokyňa vo vlastnej domácnosti...bez ohľadu na to,či má jedno alebo sedem detí...ale to už je na inú debatku😉

beronsche
17. apr 2025

@matab19 pleties veci ktoré spolu nesúvisia.
Žijeme v jednej domácnosti, podieľame sa na jej fungovaní - určite áno. Toto je dokonca dôležité v rámci výchovy, aby sa deti podieľali na starostlivosti o domácnost, samozrejme podľa svojich schopností.

Staráme sa povinne o mladších súrodencov - nie, toto nemajú mať na starosti staršie deti povinne. Oni nie sú rodičia.
Najmä podnienovanie a zákazy z dôvodu, že "musíš sa starať", sú veľmi škodlivé..
Pohľadaj si, čo na to hovoria detský psychológovia. Toto kazí vzťahy.
Staršie deti berú takúto povinnú, pravidelnú (!) starostlivosť o mladších súrodencov ako veľku nespravodlivost. A výrazne ich to ovplyvní v ďalšom živote.
Nepoviem, občas.
Ale, ak presne toto, že autorka vyžaduje pomoc s mladšími deťmi, je primárny dôvod, prečo nechce, aby staršie dcéry chodili k babke, tak je to veľmi zlý prístup.
Každopádne, sú to naše špekulácie.
Ona spomenula len veľmi rodinu, nič konkrétne.

matab19
17. apr 2025

@beronsche samozrejme,že každý pomáha v rámci svojich schopností...preto mi pomoc s mladšími súrodencami príde normálna...,,pomoc,, nie kompletná starostlivosť...keď poviem dcére musíš ísť kočíkovať, lebo malé dieťa plače a nestíham variť a potom môžeš s kamarátkami vybehnúť von...je to aj povinnosť aj pomoc...neviem čo by proti tomu mali psychológovia

beronsche
17. apr 2025

@matab19 ty si to postavila do pozície, "chápem, že nesuhlasis, aby deti chodili k babke, vysvetlí jej, že potrebuješ pomoc s mladšími."
Na toto celý čas reagujem, toto je veľmi škodlivý postoj.
Zakazovať čokoľvek starším deťom, lebo TY CHCES pomoc s mladšími deťmi..

A aj tvoj príklad je pomoc, nie povinnosť.

mamina7070
17. apr 2025

socialku spomina jej najstarsia dcera a nie mama

ako ja chapem ze ti chybaju pomocne ruky doma a aupairky ale pozri sa na to realne a dohodnite si nejaky kalendar s detmi a babkou

ja som vyrastala v byte kde bolo 4+5-6 deti v opatere denne od rana do vecera tak ich viem pochopit my sme nemali kam inam ist

ukgirls
17. apr 2025

@matab19 ked si vedia rodicia nasekat deti nech sa o ne postaraju .. stari surodenci niesu povinny zastupovat rodicov ... nieje to ich povinnost .. ist na nakup upratat a podobne -ano - podielat sa rovnako na chode ale nie vychove ...

matab19
17. apr 2025

@ukgirls o výchove nepadlo ani slovo ...iba o pomoci s mladšími deťmi... kočíkovať alebo zabaviť mladšieho súrodenca nie je výchova...je to jednoducho rodinný život ...a utekať od rodičov k babke a vyhnúť sa všetkým domácim "povinnostiam" (ako je napr.utrieť prach... utrieť riad...vyniesť smeti ... podať plienku) je v poriadku?

ukgirls
17. apr 2025

@matab19 ale ona nikde nepise preco utekaju z domu.. ani sa neunuvala napisat kolky su v akom velkom byte ... nie nieje rodinny zivot aby deti strazili deti.. deti maju mat detstvo .. pubertiaci pubertu a rodicia bud ochranu alebo nervy na vychovu .. pomahat s detmi si maju manzelia a nie deti medzi sebou .. to je len milna predstava zaneprazdnenych rodicov ...

Strana
z2