icon

Ako riešiť rozdielne priezviská u detí?

4. apr 2025

Ahojte, chcela by som sa poradiť alebo skôr iba možno dostať iný pohľad na situáciu niekoho, kto prežil niečo podobné. Nie je to žiadna tragédia, ale vec, ktorá ma z času na čas trápi a neviem ako ju vyriešiť. Mám dve deti, z toho jedno je z prvého vzťahu, ktorý sme sa po rokoch nezhôd a skúšania rozhodli uzavrieť. Dieťa má priezvisko po otcovi, ale neboli sme zobratí, takže ja mám stále svoje priezvisko za slobodna. Druhé dieťa má priezvisko po súčasnom partnerovi, s ktorým nás čoskoro čaká svadba, takže sa budeme všetci volať rovnako. Staršie dieťa berie sucasneho partnera ako svojho otca a aj on to tak vníma - bolo ešte malé, keď sa spoznali. V ničom nerobíme rozdiely, ani celá rodina, aj partnerova ho berie akoby bolo ich. Biologicky otec je od nás tisíce kilometrov vzdialený, navštevuje nás v rámci možnosti a všetci dobre vychádzame, avšak už nie je vnímaný ako otec číslo jeden. Staršie dieťa sa mi často s výčitkou sťažuje, že po svadbe sa budeme všetci volať rovnako, len ono nie a má otázky prečo nemoze mať tiež priezvisko nového partnera. Veľakrát sme si vysvetľovali, že aj keď už spolu nie sme, stále je to otec. Odhliadnuc od toho, že by som potrebovala jeho súhlas, nechcem meniť priezvisko, aby nemal pocit, že sme ho už úplne vyškrtli, aj keď vzhľadom na jeho sporadické návštevy už aj tak vyzeráme ako šťastná rodinka, ktorá jeho prítomnosť nepotrebuje. Čo by ste robili vy? Ako zabezpečiť, aby sa dieťa necítilo, že vytŕča?

minenkaa
4. apr 2025

Zmeňte si všetci priezvisko na to čo ma to prvé dieta a vybavené

autor
4. apr 2025

@butterfly333 myslím si, že priezvisko v tom rolu nezohráva. V rodnom liste je zapísaný a peniaze nie sú v tejto téme vecou, ktorá ma zaujíma. Ide mi o dobro môjho dieťaťa a to aby bolo spokojné

lienka.7
4. apr 2025

@belllinka je možné zmeniť si meno normalne za poplatok. Kolegyňa si tak menila meno aj priezvisko. Len neviem, ako je to u detí.

sima234
4. apr 2025

Tak vysvetli ex partnerovi, že syn by sa chcel volať ako vy. Ak bude súhlasiť vyriešené, ak nie, tak musíš synovi vysvetliť, že má priezvisko po svojom otcovi tak, ako má tvoje druhé dieťa po svojom otcovi. Prípadne si vezmi priezvisko bývalého (kvôli synovi) a plus k tomu nové priezvisko po mužovi. Aby si mala obe priezviská, oboch svojich detí. Ak nie tak, tak potom jedine súdnou cestou.

minenkaa
4. apr 2025

@lienka.7 u deti musia súhlasiť obaja rodicia

dididudu
4. apr 2025

@tiezjedna ale mne dáva bývali súhlas 😉 takže nepredstavujem si to ako hurvinek valku

tiezjedna
4. apr 2025

@dididudu to nemá nič spoločné s výživným.

tiezjedna
4. apr 2025

@minenkaa nápad dosť naivný, nemyslíš?

minenkaa
4. apr 2025

@tiezjedna prečo

tiezjedna
4. apr 2025

@minenkaa ty by si si vzala priezvisko chlapa, s ktorým už nie si len preto, že sa tak volá tvoje dieťa a chcela by si to po svojom novom parnerovi?🙄

minenkaa
4. apr 2025

@tiezjedna ja nechcem ,ale nikomu meniť priezvisko ,cely zivot mám jedno,pýtala sa odpovedala som

tiezjedna
4. apr 2025

@minenkaa reagovala som na tento tvoj príspevok

nin12345
4. apr 2025

@sendy1977 tak to bude asi ojedinely pripad mne bolo vysvetlene niekolkymi ludmi co to priamo riesia (ci uz na matrike, na okresnom, ci pravnici) ze pokial sa otec nezaujima a dieta je neustale s matkou je vysoka pravdepodobnost ze to zmenia lebo je to v prospech dietata. Mozno su stale nejake okresne sudy co su v tomto zaostale ktovie

minenkaa
4. apr 2025

@tiezjedna japresne viem načo si reagovala a ja som odpovedala a nie ,nikdy by som od nikoho nechcela ,aby si zmenil priezvisko,podľa mňa majú mať deti priezvisko po matke a každý ma zomrieť s rovnakým priezviskom ako sa narodil,nechapem zmene priezviska pri svadbe

minenkaa
4. apr 2025

@tiezjedna a ak si zmenia oni traja priezvisko nepotrebujú súhlas od nikoho

tiezjedna
4. apr 2025

@minenkaa ty si niečo pila alebo??? Pretože inak nechápem, o čom točíš... Prvé dieťa má priezvisko po jej ex. A len tak mimochodom, na zmenu priezviska dieťaťa potrebuješ súhlas jeho biologického otca.

minenkaa
4. apr 2025

@tiezjedna prosim ta prečítaj si čo som napisala

simca06022011
4. apr 2025

Rozmyslam ci by sa nedal urobit kompromis a syn by mal dvoj priezvisko :D ale to je asi pritiahnute za vlasy, ze?

Inak by som proste dietatu vysvetlila, ze to je len meno a nerobila okolo toho halo.. ak sa nechcete tahat po sudoch a stratit domacu pohodu.

autor
4. apr 2025

@tiezjedna ona navrhuje, aby sme si ja, môj partner a naše dieťa zmenili priezvisko na môjho ex…

sidicek
4. apr 2025

Si divná, preboha 2 deti si pomenovala po chlapoch co si ta nevzali ,teraz zas riešiš viac bývalého ako vlastne nešťastne dieťa.

butterfly333
4. apr 2025

Oki

ysseba
4. apr 2025

Biologickému otcovi by som to takto normálne a rozumne vysvetlila s tým, že to aj vaše dieťa spomína a trápi ho, že jediné sa bude volať inač. To, že sa nebude volať po biologickom otcovi nič nemení na tom, že je to stále jeho dieťa. Či ty si sa mala cítiť ako "nie jeho matka" keď sa nevolalo po tebe? Inač ženy, ja sa vám veľmi čudujem, že pomenujete dieťa po chlapovi, ktorý si vás nevezme za svoju manželku. A ty, autorka, to ešte druhýkrát spravíš....

remaadja
4. apr 2025

A keby si prijala po vydaji za súčasného priateľa dve priezviska? Exove a manželove ? Napríklad Novák Mrkvičková ? Tým pádom by si mala priezvisko oboch deti 🤷‍♀️

autor
4. apr 2025

@ysseba chápem tvoje myšlienkové pochody, ale aj keby sa dieťa volalo po mne alebo by sme sa vtedy vzali a mali rovnaké priezvisko, riešila by som teraz rovnakú situáciu, či nie? Dieťa by automaticky nedostalo meno môjho nového manžela

minenkaa
4. apr 2025

Nie ,dieta by nedostalo automaticky meno tvojho nového partnera ,ale aspoň deti a matka by mali rovnaké priezvisko

minenkaa
4. apr 2025

Prečo si vlastne dala deťom priezvisko po otcovi a nie svoje

ibajaanikiny
4. apr 2025

Jaj,ale ta tu hejtuju,az na to,ze len prosba dietata a tvoj chtic nestacia. Opytaj sa exa,ci bude so zmenou priezviska suhlasit,ak nie,asi si velmi nepomozes. Teda,mozes sa este sudit…

terina25
4. apr 2025

@remaadja ako sa moze vydat za partnera c.2 a dat si priezvisko aj 1.expartnera 🤦‍♀️zeny,vsak rozmyslajte ona nebola vydata za 1.partnera ako si moze zmenit ona, jej 2 dieta a jej sucasny partner priezvisko na jej ex. Ved neboli manzelia. Trochu logiky majte🤦‍♀️

terina25
4. apr 2025

@minenkaa a teba je co do toho ake priezvisko dala? To je tvoja rada pre nu?

autor
4. apr 2025

@ibajaanikiny jop, hejtuju. Who cares… ja nemám žiadnu preferenciu priezviska. Doteraz malo dieťa priezvisko po ex a ja s tým nemám najmenší problem, vlastne nikto nemal. Stále je to otec a človek, ktorého si vážim a aj on mňa, ale tu to mnohí asi nepochopia, preto si myslím, že nie je potrebné sa s ním o tom súdiť. Jemu ide tiež len o dobro nášho dieťaťa, takže aj keby ho to veľmi mrzelo, asi by súhlasil. Mne skôr ide o to, či je naše dieťa dosť staré na to, aby o takejto závažnej veci rozhodovalo a či sa názor našeho dieťaťa v budúcnosti nezmení. Na tieto otázky mi však už niektorí celkom vecne (bez hejtu) boli schopní odpovedať z vlastnej skúsenosti, takže im za to ďakujem. Ti ktori hejtili a súdili, dúfam že ostanú naďalej takí bezchybní a bez viny ako doteraz 😊