Ako riešiť rozdielne priezviská u detí?
Ahojte, chcela by som sa poradiť alebo skôr iba možno dostať iný pohľad na situáciu niekoho, kto prežil niečo podobné. Nie je to žiadna tragédia, ale vec, ktorá ma z času na čas trápi a neviem ako ju vyriešiť. Mám dve deti, z toho jedno je z prvého vzťahu, ktorý sme sa po rokoch nezhôd a skúšania rozhodli uzavrieť. Dieťa má priezvisko po otcovi, ale neboli sme zobratí, takže ja mám stále svoje priezvisko za slobodna. Druhé dieťa má priezvisko po súčasnom partnerovi, s ktorým nás čoskoro čaká svadba, takže sa budeme všetci volať rovnako. Staršie dieťa berie sucasneho partnera ako svojho otca a aj on to tak vníma - bolo ešte malé, keď sa spoznali. V ničom nerobíme rozdiely, ani celá rodina, aj partnerova ho berie akoby bolo ich. Biologicky otec je od nás tisíce kilometrov vzdialený, navštevuje nás v rámci možnosti a všetci dobre vychádzame, avšak už nie je vnímaný ako otec číslo jeden. Staršie dieťa sa mi často s výčitkou sťažuje, že po svadbe sa budeme všetci volať rovnako, len ono nie a má otázky prečo nemoze mať tiež priezvisko nového partnera. Veľakrát sme si vysvetľovali, že aj keď už spolu nie sme, stále je to otec. Odhliadnuc od toho, že by som potrebovala jeho súhlas, nechcem meniť priezvisko, aby nemal pocit, že sme ho už úplne vyškrtli, aj keď vzhľadom na jeho sporadické návštevy už aj tak vyzeráme ako šťastná rodinka, ktorá jeho prítomnosť nepotrebuje. Čo by ste robili vy? Ako zabezpečiť, aby sa dieťa necítilo, že vytŕča?
@beata_k aby si to nebrala tak, že ja to priezvisko nechcem zmeniť. Ja, môj partner a otec dieťaťa urobíme čokoľvek je v najlepšom zaujme. Len nevieme, čo je najlepšie v takom nízkom veku dieťaťa
Co ti ja viem? Tvoje dieta po tom tuzi, buduceho manzela berie ako otca, vsetci okrem neho sa budu volat rovnako. Ja by som nevahala s snazila sa o zmenu mena.
Vies, len raz v zlosti mu to vykrici, ale podla mna to ostane v nom. Dufajme, ze to nikdy nenastane.
A nechceš si nechať priezvisko ex a prijať i noveho mazela priezvisko ?
@zoja1234 ty nie že si stará škola, ale totálne právne dezinformovaná, keď si myslíš, že po svadbe nadobudas špeciálne práva v súvislosti s deťmi. Moja situácia nie je výsledkom toho, že som nebola vydatá, ale vysledkom zkrachovania vztahu kvoli mnohým nešťastným udalostiam, o ktorych ty nevieš nič, ale súdiš a žiadne manželstvo by to nezachránilo. Či keby som bola teraz rozvedená, zázračne by bola situácia jednoduchšia? Svadba nie je zarukou šťastného vzťahu. Vacsina vedomých ľudí zaklada rodiny, keď je vsetko “na poriadku”, ale ostane to navždy tak? Štatistiky tvrdia iné, bohužiaľ len u polovice… Už len ten výraz “prespať sa” hovorí sám za seba… dúfam, že ty si bola do svadby pannou, inak si sa aj ty prespavala. Chceš mi napísať aj niečo k mojej otázke alebo len kritizovať môj život a dať mi tvoj subjektívny návod ako som mala v minulosti žiť?
@lucky_k aj keby som mala, tak by sa to prianie zrejme nezmenilo. Moje dieťa chce priezvisko môjho nového partnera, nechce ani moje za slobodna. Pravdepodobne bude najakceptovatelnejsie pre všetkých nechať exove a pridať priezvisko môjho partnera a v dospelosti sa rozhodne ak si bude chciet jedno z nich odňat. Pre tento ukon však budeme musieť vycestovať do krajiny povodu dieťaťa, keďže slovenský zákon nám nedovoľuje dat dieťaťu dve priezviska
Na Slovensku nemoze mat dieta 2 priezviska.
@andreakotesova Môže, pokiaľ je dieťa štátnym občanom aj iného štátu. Slovenské úrady môžu požiadať o predloženie oficiálnych dokumentov, ktoré potvrdzujú zmenu priezviska alebo existenciu druhého priezviska podľa predpisov štátu, v ktorom k tomu došlo, ale nemôžu zápis odmietnuť, ak neexistuje formálny alebo jazykový konflikt. A čoskoro by to mala zmeniť aj novela na Slovensku
Nevedela som, že je tvoje staršie dieťa občanom iného štátu. Dieťaťu by som však život s dvoma priezviskami nekomplikovala.
@belllinka napisala,ze chodi podla moznosti lebo byva daleko. Nie ze sa nestara......unikaju vam nieze pismena,ale cele vety.......
@martin96321 asi si chcela oznacit niekoho ineho, ja vidim, ze napisala, ze sa stara.
Tak ja by som meno po muzovi,ktorý nie je môj manžel nedala nikdy. Prave z tohto dovodu.
Čo môžeš robiť ty ? Staršie dieťa je ake veľké?
Ja keď sa raz vydám,moje dcére meniť meno nebudem,na svojho otca... Ale ten tvoj hoc je z kola von asi nebude súhlasiť so zmenou mena ani keby sa s ním jeho dieťa o Tom porozprávalo ?
Neviem,ale na mene tak veľmi záleží? Alebo skús navrhnúť že tvoj budúci manžel si chce osvojit,ak otec nie je nejaký deges,mohol by súhlasit. A tým pádom by nemusel ani platiť výživné . Na jeho vztahu-nevztahu s dieťaťom by to veľa nezmenilo.
@krasneleto už som tu spomínala, že priezvisko som nedala, dieťa ho dostalo automaticky, sú krajiny, kde je/bol to štandard. A aj keby som vtedy požiadala o zmenu priezviska na moje. Dieťa si nepýta to moje, nechce ho aj ak si ho ja po svadbe nechám. Dieťa chce priezvisko nového partnera, lebo nielenže sa chce volať ako “otec” a súrodenec, ale aj ako “babka,dedko, teta, ujo, bratranec, sesternica” So zmenou priezviska by možno otec súhlasil, ale s osvojením? Ty by si sa vzdala akéhokoľvek nároku na svoje dieťa s ktorým sa stretávaš aj keď nie často a máš s ním pozitívny vzťah? Pretože osvojenie znamená akoby ako otec nikdy neexistoval. Toto by žiadny svojprávny otec nedovolil hocijako by matke dôveroval. Nikdy nevieš či niekomu neprepne a ty nikdy neuvidiš svoje vlastne dieťa, lebo už na neho nemáš žiadny právny nárok. Možnosti sú tri -necháme, zmeníme, doplníme. Ja som naklonená priezvisko zmenit alebo doplniť ak aj psychológ potvrdí, že je to pre integritu dieťaťa a rodiny najvhodnejšie
A vám vôbec nenapadlo, že všetci budete mat po svadbe tvoje priezvisko?
Vyriešilo by to všetko, aj minulosť aj budúcnosť (ak by manželstvo nevyslo)... akurát to chce nejesitneho budúceho manzela 🙂 nie je to bežné ale znie mi to ako najvhodnejšie pre vašu situáciu.
Poznám 2 rodiny, čo to takto riešili, kvôli deťom.
Toto môže byť prijateľné pre ex, syna, nenarodenému to môže byť jedno a nový otec by to mohol pochopiť ( pripadne si tvoje priezvisko doplní a bude mať 2).
@autorka nie, netreba byť do svadby pannou, ale myslím tým to, ze plodit deti je oveľa lepšie až do manželstva. Vieš ono sa to vola plánované rodičovstvo. Pred manželstvom si rob čo chceš, maj sex x krat denne ale s ochranou. Na tu slobodne mamičky nemyslia, potom tu plaču presne tak ako ty..
@margitkaemka ale ako som pochopila, tak ona nemá rovnaké priezvisko, ako jej najstaršie dieťa. Takže toto by tiež nebola cesta 🙂
@zoja1234 ty si fakt mimo. Manželstvo a plánované rodičovstvo sú dve rozdielne veci. Manželstvo je formálny a právny úkon a plánované rodičovstvo je výraz pre vedome rozhodovanie o tom, kedy mat deti. Vieš o tom, že miera neformálneho dlhodobého súžitia v najvyspelejsich krajinách Európy dosahuje až 50%? Zrejme nie, lebo ty radsej žiješ vo svojej bubline s názormi zo stredoveku. Robíš tu úsudky, ktoré nemáš podložené žiadnymi faktami, lebo o mne nevieš nič. Myslíš si, že som nemala v škole biológiu? Viem, aké rizika prináša nechránený pohlavný styk, nemám 15. Moje dieťa nebola žiadna nehoda dôsledkom nechráneného pohlavného styku, ale dieťa, ktoré mne a môjmu dlhoročnému expartnerovi po vyšetreniach a konzultáciách povedali, že nikdy v živote nebudeme mať, aj keď sme deti vždy chceli raz mať. Skús si pozrieť výkladový slovník, čo znamená slobodná mamička, lebo máš v tom asi zmätok ako vlastne vo všetkom… ja neplačem, ale pýtala som názor a nie tvoje nevyžiadané rady mimo tému, tie si nechaj pre kamošky. A už tu nejdem s tebou viac strácať čas, lebo tak toxický človek sa často nevidí
@margitkaemka
@andreakotesova nie, nemá moje priezvisko a ani ho nechce. To už som sa pýtala viackrát. Má s mojim súčasným partnerom a jeho rodinou veľmi blízky vzťah, preto chce to jeho
Autorka, ja som to presne takto pochopila.
@autorka ono to vo finále nemá iné riešenie ako to, že po svadbe si s ex sadnete a pohovoríte si o tom, že by súhlasil so zmenou synovho priezviska. Na jeho otcovstve to nič nezmení, možno by bolo fajn, keby ho o to požiadal syn. Je to taká trošku "ego" záležitosť, ale pokiaľ máte korektné vzťahy a záleží mu na spokojnosti dieťaťa, tak by som to určite skúsila👍
Bože, popísali ti tu takú znosku konín, že by sa aj humoristicky časopis uživil.
Najjednoduchšie riešenie je požiadať biootca o súhlas so zmenou priezviska. Je to najlacnejšia i najjednoduchšia cesta. Dvojité priezvisko - odhliadnuc od toho, že sa na Sk nedá - môže byť problematické aj v tom, že chcela, aby sa dieťa volalo po dvoch "otcoch" a s tým môžu mať problém aj v zahraničí (možno, závisí od krajiny). Ak by sa s budúcim manželom syn raz nepohodol, stále môže on sám požiadať o znovuvzatie pôvodného priezviska (po dosiahnutí plnoletosti a za poplatok), v tom by som tiež žiadnu tragédiu nevidela. Horšie bude, ak biootec súhlasiť nebude. Tam by som začala uvažovať, či je jednoduchšie presvedčiť dieťa, jeho otca alebo sa pustiť do sudov.
@zoja1234 človek nemusí byt až taký múdry na to, aby bol rozhľadený, ale tebe došli kecy bez faktov, tak prišli osobné útoky čo? 😄 ach, zas tie nevyžiadané rady mimo tému. Rozkaz, teta! …nemozes ma uraziť, kiežby si mala radšej ty dvoch otcov, možno aspoň jeden z nich by ta naučil diplomatickému vyjadrovaniu a slušnému správaniu
@vroni veď sa to aj volá modrý konik… 😄 dvojité priezvisko sa zatiaľ na Slovensku pre dieťa nedá, ale môže to byt realita budúcnosti. A ak by som si po svadbe vzala partnerove priezvisko, bolo by to už aj moje priezvisko a tým pádom by ho mohlo mať aj moje staršie dieťa. Samozrejme, že sa nedá pridať akékoľvek priezvisko. Musí to byt priezvisko jedného z rodičov, ale v krajine, kde ma moje dieťa druhé občianstvo neskúmajú pôvod priezviska matky, pokiaľ otec súhlasí s doplnením. Tak či onak, neviem či chceme ísť touto cestou. Mne by dve priezviska nevadili a sú krajiny, kde je to bežne, ale u nás na Slovensku pre dieťa stále dosť neštandardné. Myslím, že bio otec by súhlasil, pokiaľ by mu to dieťa povedalo same, ale keďže dieťa si uvedomuje, žeby sa ho to dotklo, chce aby som to vyriešila ja.

@beata_k prítomnosť a budúcnosť sa dajú ovplyvniť, minulosť nie. Ani ta situácia, ktorú si opísala môže a nemusí nastať. Ja zvažujem všetky možnosti a chcem byt pripravená predtým než spravíme takéto vážne rozhodnutie, ktoré si nie som istá, či je naše dieťa mentálne zrelé urobiť. Môj otec mal dve sestry, ktoré mali iné priezvisko a nikdy im nikto nič nevykričal. Jeho sestra sa o svojho nevlastného otca starala aj na smrteľnej posteli. Stať sa môže čokoľvek, stabilným zázemím a výchovou sa dá veľa ovplyvniť