icon

Ako riešiť rozdielne priezviská u detí?

4. apr 2025

Ahojte, chcela by som sa poradiť alebo skôr iba možno dostať iný pohľad na situáciu niekoho, kto prežil niečo podobné. Nie je to žiadna tragédia, ale vec, ktorá ma z času na čas trápi a neviem ako ju vyriešiť. Mám dve deti, z toho jedno je z prvého vzťahu, ktorý sme sa po rokoch nezhôd a skúšania rozhodli uzavrieť. Dieťa má priezvisko po otcovi, ale neboli sme zobratí, takže ja mám stále svoje priezvisko za slobodna. Druhé dieťa má priezvisko po súčasnom partnerovi, s ktorým nás čoskoro čaká svadba, takže sa budeme všetci volať rovnako. Staršie dieťa berie sucasneho partnera ako svojho otca a aj on to tak vníma - bolo ešte malé, keď sa spoznali. V ničom nerobíme rozdiely, ani celá rodina, aj partnerova ho berie akoby bolo ich. Biologicky otec je od nás tisíce kilometrov vzdialený, navštevuje nás v rámci možnosti a všetci dobre vychádzame, avšak už nie je vnímaný ako otec číslo jeden. Staršie dieťa sa mi často s výčitkou sťažuje, že po svadbe sa budeme všetci volať rovnako, len ono nie a má otázky prečo nemoze mať tiež priezvisko nového partnera. Veľakrát sme si vysvetľovali, že aj keď už spolu nie sme, stále je to otec. Odhliadnuc od toho, že by som potrebovala jeho súhlas, nechcem meniť priezvisko, aby nemal pocit, že sme ho už úplne vyškrtli, aj keď vzhľadom na jeho sporadické návštevy už aj tak vyzeráme ako šťastná rodinka, ktorá jeho prítomnosť nepotrebuje. Čo by ste robili vy? Ako zabezpečiť, aby sa dieťa necítilo, že vytŕča?

Strana
z6
vroni
7. apr 2025

V tom prípade by som to tak predostrela aj biootcovi, že dieťa chce, len ho nechce ranit a že teda či by súhlasil. Keď nie, šla by som cestou doplnenia druhého priezviska. Pokiaľ ide o krajinu, ktorá má má Sk konzulát alebo je v dosahu, tak by to mohlo pomerne jednoducho fungovať. Pomerne. Moje deti majú tiež otcovo priezvisko a bol to vždy niekoľkomesačný cirkus, vybojovať im priezvisko cez milión vybavovaciek (pre vsevediace moralistky - mám obe deti s manzelom, akurát som si ponechala moje pôvodne priezvisko.) A krajina skoro susedná a vraj vyspelá. No figu. Raj byrokratov

ada12345
10. apr 2025

Velmi jednoduche riesenie. Moznosti su dve:
1. Tvoje dieta sa chce volat ako ty, tak sa na rovinu spytate bio otca ci by k zmene priezviska dal suhlas.Ak nebude suhlasit, tak:
2. Po svojej svadbe si ty nezmenis priezvisko na priezvisko svojho manzela, ale na priezvisko svojho exa. Konkretne taku rodinu poznam, matka s prvorodenym dietatom sa volaju rovnako a druhorodene dieta sa zase vola rovnako ako jeho otec.

Strana
z6