Ako riešiť rozdielne priezviská u detí?
Ahojte, chcela by som sa poradiť alebo skôr iba možno dostať iný pohľad na situáciu niekoho, kto prežil niečo podobné. Nie je to žiadna tragédia, ale vec, ktorá ma z času na čas trápi a neviem ako ju vyriešiť. Mám dve deti, z toho jedno je z prvého vzťahu, ktorý sme sa po rokoch nezhôd a skúšania rozhodli uzavrieť. Dieťa má priezvisko po otcovi, ale neboli sme zobratí, takže ja mám stále svoje priezvisko za slobodna. Druhé dieťa má priezvisko po súčasnom partnerovi, s ktorým nás čoskoro čaká svadba, takže sa budeme všetci volať rovnako. Staršie dieťa berie sucasneho partnera ako svojho otca a aj on to tak vníma - bolo ešte malé, keď sa spoznali. V ničom nerobíme rozdiely, ani celá rodina, aj partnerova ho berie akoby bolo ich. Biologicky otec je od nás tisíce kilometrov vzdialený, navštevuje nás v rámci možnosti a všetci dobre vychádzame, avšak už nie je vnímaný ako otec číslo jeden. Staršie dieťa sa mi často s výčitkou sťažuje, že po svadbe sa budeme všetci volať rovnako, len ono nie a má otázky prečo nemoze mať tiež priezvisko nového partnera. Veľakrát sme si vysvetľovali, že aj keď už spolu nie sme, stále je to otec. Odhliadnuc od toho, že by som potrebovala jeho súhlas, nechcem meniť priezvisko, aby nemal pocit, že sme ho už úplne vyškrtli, aj keď vzhľadom na jeho sporadické návštevy už aj tak vyzeráme ako šťastná rodinka, ktorá jeho prítomnosť nepotrebuje. Čo by ste robili vy? Ako zabezpečiť, aby sa dieťa necítilo, že vytŕča?
A čo ti je dôležitejšie? Pohoda tvojho dieťaťa,alebo ego tvojho ex?
Zmenila by som mu priezvisko bez debaty
To myslis naozaj tu otazku? Samo dieta ta ziada o zmenu aby bolo sucastou rodiny a ty sa pytas co robit???
S tým aby si synovi zmenila priezvisko tuším musí súhlasiť biologický otec. Je ale možnosť že ty si zoberieš synove (exove) priezvisko a po svadbe ho príjme aj tvoj nový muž a druhé dieťa 🙂
No ono to s tým priezviskom nieje také jednoduché, ako sa môže zdať.Ak nebude súhlasiť, bude sa to riešiť súdne a tam to tiež nemusí vyjsť podľa vašich predstáv, ale keď dieťa chce skúsila by som to
Presne tak. Zmen dietatu priezvisko a hotovo, neriesila by som taketo veci absolutne, to je samozrejmost.
Viem, že s tým musí súhlasiť bio otec, píšem to v príspevku… možno by súhlasil, možno nie. Súdne toto rozhodne riešiť nebudem, aby som zbytočne pokazila dobre vzťahy, ktoré mám s ním ja, dieťa a môj partner. Ani sme sa o tom nerozprávali.
Tak teba o to dieta ziada a ty sa ex ani neopytas? No, si trochu cudna ked uprednostnujes ex pred dietatom a buducim manzelom, ktory mu je viac otec.
Neviem co ti tu zeny pisu.. bud potrebujes jeho podpis alebo rozhodnutie sudu o povoleni na zmenu priezviska (pravdepodobne by ti to vyslo nakolko otec sa s dietatom ani nestretava a neplni si ulohu otca a aj dieta si to tak zela)
Alebo si ty môžeš zmeniť priezvisko na svojho bývalého, nech sa syn necíti blbo 🙂
Normalna nevydata zena da dietatu meno po sebe a ked sa vyda a ma dvojpriezvisko tak su obe deti previazane s matkou.
@eeffka dik za konštatovanie že nie som normálna. To mi pomohlo vyriešiť súčasnú situáciu 🤗
Ja som tiez spravila tu chybu ze som dala priezvisko po ex ked sme neboli zobrati ale zmenili sme ho na moje takze ak sa raz vydam tak budem mat dve
@beata_k prepáč, na toto nebudem ani reagovat. Na túto tému som sa s ním rozprávala, ale neopytala som sa ho vyslovene, súhlasíš so zmenou priezviska?
@nin12345 hovorí to iba mne. S bio otcom sa o tom nikdy nerozprávali, napriek tomu, že vzťah majú relatívne dobrý a robia spolu rôzne aktivity, keď príde. Ak by sme to riešili súdne a boli by sme tam všetci traja a súd by sa opýtal či chce zmeniť priezvisko, neviem či by bola odpoved kladná. Bavíme sa o dieťati, ktoré ma menej ako 10 rokov
14:58 pises, ze ste sa o tom ani nerozpravali. Kazdopadne dieta ta o to vyslovene ziada. Ja by som ex ziadala vysvetlovala, ze pre dieta to je dobre. Ked nic ine, tak na letisku ta trochu viac poobracaju nez by si chcela.
Tak potom co vlastne by si chcela pocut? Nerozumiem

Čo by som robila? Zmenila dieťaťu priezvisko
Tým že sa nebude volať po biologickom otcovi sa na ich vzťahu nič nemení