Ako riešiť rozdielny prístup k vnúčatám?
Ahojte, máte to niekto tak, že chodíte napríklad k starým rodičom len s jedným dieťaťom a vy/alebo otecko berie to druhé dieťa na výlet, lyžovačku atď? Ide o to, že moji svokrovci robia dosť veľké rozdiely medzi našimi dcérami, ohromne lipnú na tej staršej, mladšia od nich nedostáva ani zďaleka toľko pozornosti. A ja tak uvažujem, že od nového roka budeme riešiť spoločne len povinné jazdy (oslavy, gratulácie). Keď pôjde len o nejaký bežný obed, pomoc svokrovcom (napr s drevom, prácou okolo domu atď), vyšlem muža so staršou a mladšej urobím nejaký pekný program. Jasne, že im nepoviem, že nejdú k starým rodičom, lebo robia medzi nimi rozdiely, ale proste navrhnem mladšej, že pôjdeme v ten deň na plaváreň, pôjde so mnou niečo vybaviť alebo niečo také. Nebudem jej brániť, keď na návštevu bude chcieť ísť, ale pokiaľ bude vďačnejšia za iný program, tak by som ju od návštevy oslobodila. Problém je, že ani ku mne svokrovci neprechovávaju nejaký vrúcny vzťah, lebo som párkrát poukázala na ich rozdiely medzi vnúčatami.
@anonym_autor takže staršia dcéra pôjde pomôcť s drevom a mladšia na výlet? Nie si presne taká istá ako tvoji svokrovci? 🤔
Rob ako myslíš, ale toto mi príde zas nefér od teba ku svojmu vlastnému dieťaťu.
ved tymto medzi nimi budes robit rozdiely este viac
@anonym_autor takže staršia dcéra pôjde pomôcť s drevom a mladšia na výlet? Nie si presne taká istá ako tvoji svokrovci? 🤔
Rob ako myslíš, ale toto mi príde zas nefér od teba ku svojmu vlastnému dieťaťu.
@a0 čítaš? Ak bude chcieť ísť na návštevu, môže ísť. Ak o to nebude stáť, urobím jej iný program. Tie deti rozdiely vnímajú.. a ide mi o to, aby mladšia nechodila z každej návštevy smutná a s otázkami, či ju babka s dedom tiež ľúbia
Uprimne ma zaujima, co na to cele Tvoj manzel? A teda otec dcer a syn svokrovcov?
a manžel na to nič ten toto dovolí a prizera sa.
ved tymto medzi nimi budes robit rozdiely este viac
@anonym_fe632d ale veď keď bude chcieť, môže ísť.. ide mi o to, aby sme nechodili stále z návštev pohadaní, urazení, dcera smutná.. lebo staršia si to super užíva, mladšia je u nich len do počtu a cíti to
Uprimne ma zaujima, co na to cele Tvoj manzel? A teda otec dcer a syn svokrovcov?
@anonym_3884ef nie je z toho nadšený, ale chápe to.. vníma tie rozdiely u jeho rodičov
ja by som to takto neriešila ale keď si sa takto rozhodla tvoja vec.
za mňa blbosť.
@anonym_autor aky maju podla teba na to dovod?
a manžel na to nič ten toto dovolí a prizera sa.
@alickapusinka dohováral im.. chvíľku to zabralo, ale oni aj tak vždy skĺznu k tomu, že sú len so staršou.. staršia počuje 100x ako veľmi ju ľúbia, že je ich láska, mladšej to nepovedia ako je mesiac dlhý..
ja by som to takto neriešila ale keď si sa takto rozhodla tvoja vec.
za mňa blbosť.
@anonym_b6d641 a čo mam robiť, aby sa návštevy nekončili hádkou, frustraciou a smútkom mladšej? Začína to prinášať aj žiarlivosť medzi naše baby..
@anonym_autor Pomahat nech ide manzel a ty s oboma detmi chod na vylet.
@anonym_autor aky maju podla teba na to dovod?
@domkakvet staršia je ich prvorodené a vytúžené vnúča.. druhorodená dcera bola absolútne neplánovaná a oni hrozne túžili po vnukovi.. myslim, že sa vnútorne nezmierili s tým, že nemajú vnuka
A tá staršia tam chce chodiť?
@anonym_autor Pomahat nech ide manzel a ty s oboma detmi chod na vylet.
@anonym_95f712 lenze staršia k ním stále chce chodiť, ona je tam miláčik rodiny, má všetku ich pozornosť.. mam jej to len tak zakázať alebo povedať, že tam chodiť nebudeš?
Ake su dcery stare? Nie je medzi nimi vacsi rozdiel, ze maju jednoducho intenzivnejsi vztah so starsou lebo je prva?
To delenie inak si nemyslim ze bude fungovat. Ak aj mladsej navrhnes v den navstevy iny program, co ak aj starsia bude chciet ist lyzovat, do divadla, a pod? A nie ku starkym? Pojde manzel sam, alebo nebudete chodit...? Chapem Tvoju myslienku ale v praxi to asi fungovat nebude. Ja len cudujem ze to manzel nechava plynut, AK je pravda ze je to take vyrazne a uz robi aj rozbroje medzi dievcatami.
koľko majú rokov?
každopádne už myslím že je neskoro to riešiť - toto ste mali mať poriešené od narodenia druhej - a nedopustiť aby medzi nimi robili také rozdiely 😏 ale áno, ak mladšia už nebude chcieť k nim chodiť - nech nechodí…
@domkakvet staršia je ich prvorodené a vytúžené vnúča.. druhorodená dcera bola absolútne neplánovaná a oni hrozne túžili po vnukovi.. myslim, že sa vnútorne nezmierili s tým, že nemajú vnuka
@anonym_autor žiaľ aj také veci sa dejú. Oni nie sú povinní mať radi rovnako všetky vnúčatá. Buď sa s tým zmieriš alebo vnúčatá v ich živote obmedzis alebo zvolis inú cestu.
@anonym_autor nepustila by som tam ani jednu. Za prve ked tam bude chodit srarsia tak ten rozriel este prehlbis a "podciarknes", za druhe ak nemaju mat vztah rovnako k obom detom tak ani ku jednemu. Vysvetlila by som to detom a starym rodicom by som to s kludom anglicana povedala tiez, bud ich berte ako vnucata obe rovnako alebo vobec. V zasade nieco podobne mame doma ale jedna sa o deti brata a moje, akonahle zacali vnimat rozdiely a ziadne dohovaranie nepomohlo som zatrhla aktivity, stretavanie na minimum a celkovo som prehodnotila svoje spravanie, ked mi obcas otec povie ze ani nedojdeme odpoviem mu ze to bola ich volba a viac sa nebavim.
@anonym_autor za mna dobry napad. Jedine co by som ja nespravila je to, ze dala rozhodnut mladšej. Podla mna do určitého veku urcite rozhodnutia patria rodicom, lebo to je velmi tazke rozhodnutie, podla mna aj pre teba ako dospelú. Cize ja by som to iba oznamila, ze ty ides k babke a dedkovi a tatom, ty ostaneš so mnou doma, my nieco porobíme doma a spravime si nejaky program. To porobíme je umyselne aby sa necitila odstrčena od programu starsia dcera. My pojdeme potom spolu k babke a dedovi inokedy. A uvidis reakciu. Ak bude mladšia naliehať, ze chce ist aj ona k babke, tak sa opat ty rozhodni, co je pre nu lepsie. Nie, ze to nechas na dieta.
Ja si tiež myslím, že je to dobrý nápad. Nevieme vek detí, ale časom a zvlášť keď sú starí rodicia takíto obmedzení, tak tam nebude chcieť chodiť ani jedna. Ani jednej však neklam, že prečo sa to deje. Povedz pravdu. Deťom vždy len pravdu
@a0 čítaš? Ak bude chcieť ísť na návštevu, môže ísť. Ak o to nebude stáť, urobím jej iný program. Tie deti rozdiely vnímajú.. a ide mi o to, aby mladšia nechodila z každej návštevy smutná a s otázkami, či ju babka s dedom tiež ľúbia
@anonym_autor čítam, čítam. A stále mi z toho vychádza to isté. Áno, ja chápem, ako sa cíti, že je menej ľúbené vnúča (zažívame podobné) ale nepríde mi v poriadku tvoje riešenie. Ostať doma okey ale tvoja staršia dcéra bude mať o to horší vzťah s tebou, ak vy budete kade tade po výletoch a ona pri dreve alebo dvor kosiť,… proste je to to isté, voči staršej od teba.
Len nápad - poslala by som tam mladšiu a staršiu nechala doma (netreba nutne ísť na výlet s tou druhou).
Len nápad - poslala by som tam mladšiu a staršiu nechala doma (netreba nutne ísť na výlet s tou druhou).
@emjee lenze staršia je celá bez seba, keď tam máme ísť.. a mladšia sa tam zase nehrnie.. myslim si, že mladšia by tam sama dobrovoľne nešla
Praveze by som tam s muzom poslala mladsiu. Nech si ju st.rodicia uziju samu.
Btw, vy myslite, ze male dieta pomaha s drevom abo kolo domu? Ved ocividne ma starsia 100% pozornost st.rodicov a nie ze tam ide makat🙈
Ale tiez by som sa jej spytala, ci tam vobec chce bez maminy a mladsej ist🤔
U nas sa preferuju deti svagrinej/ich dcery, pritom nase deti su starsie, syn prvorodeny vnuk, tak tam uz aj odmietaju chodit, chodime sporadicky na sviatky..
Takym zadubencom, ktori by mna a dieta "trestali" za to, ze sa nenarodila ako chlapec, by som neposlala ani starsiu dceru.
Sa čudujem, že tvoj muž toto rodičom dovolí s jeho vlastnými deťmi nacvičovať.

@anonym_autor rob to co je v najlepsom zaujme deti a neries co si o tom kto mysli. Ty vies co je pre deti najlepsie