Ako riešiť roztržku medzi dedkom a vnukom?
Baby nic vazne ale zaujimalo by ma co je podla vas spravne, ako sa to malo riesit.
Dedko mal roztrzku s vnukom ze nevie co je poriadna robota a ze nedokaze nic poriadne robit. Doslo k tomu podla vnuka ze dedo povedal "dam ti 20€ ak upraces v garazi". Celkom dost roboty, povynasat stare veci na zberny dvor, pretriedit skrine, police, pozametat atd. Chalan ze ok, zavolal kamosa ze si 20€ rozdelia a spolu upratali. Vnuk pytal od deda 20€ a dedo ze neda lebo ze povedal "stavim sa o 20€ ze tu garaz neupraces" a on ju neupratoval sam ale s kamosom a takze prehral stavku. Slovo proti slovu, nikto pri tom nebol, dedo sa zatal, vnuk urazeny sa s nim odmieta bavit, ze garaz je upratana tak mal dat 20€. Nakoniec 20€ dostal od rodicov lebo im to prislo nefer ze chalani upratovali a nakoniec nic nedostali. Dedo uz je pohadany aj s nimi ze podryvaju jeho autoritu a z vnuka vychovaju flakaca a podvodnika.
nečítala som diskusiu.Ale za prvé, ak dačo slúbim,mám to aj dodržať.Takže dedo mu mal teda dať tie zaslúžené peniaze.Inak nemal slubovať alebo teda srandu si z neho robiť.A za b, ak tam mal dedo ozaj až taký čurbes ako popisuješ aj 20 euro by bolo málo za také upratanie a ťahanie sa s kadečím.To len môj názor
Nečítam odpovede....dedo si potrebuje niečo dokazovať jesitak jeden😛dosť hlúpe od neho
@michaelam2 Je to 13-ročný chalan... Po prvé - peniaze nepýtal, boli mu ponúknuté a svoju časť dohody/ stávky dodržal a po druhé, ktorý 13ročný sa nepoteší dvacke navyše počas prázdnin? Keď bude mať 30 a vlastný príjem, verím tomu, že pomôže z lásky 🙂
@andymi je jedno kolko ma rokov. Je to jeho stary otec. Pre mna je to proste zvlastne ked vnucata maju pomahat starym rodicom za peniaze.
dedo je vychcaný držgroš, pretože aj keby to bolo bývalo, ako on hovorí, tak mu tú dvacku mať dať, pretože stávku prehral on, nie vnuk - garáž je uprataná.
Áno vnuk ma pravdu. Mne sa napriklad nepáči ako si vôbec dedo dovolí vyjadrovať sa ku svagrovi, ze nič nerobí, to akože keď nemaka od rána do večera na poli, tak je neschopný? Dedovi by mal asi niekto vysvetliť, že tým, ze on je zakomponovany, tak za to mu nik nemoze a ze to ako sa správa je vidieť aj na jeho vzťahoch.
Btw. Ja som tiež vždy pomáhala zadarmo starým rodičom, ale moji starí rodicia mi lásku a úctu prejavovali. Tu dedo nadava na vlastného vnuka a tvari sa, že iba on vie ako majú veci byť.
@mandzula predpokladám že tvoju dcéru vaši nepodpichuju a neurazaju, vtedy ma aj puberťák inú motiváciu niekomu pomôcť.. a teda určite uprace garáž inak 17r skoro dospela žena a inak 13r puberťák..
Proste dedo sa nudí na dôchodku a potrebuje si ešte niečím rozprúdiť nudu a stereotyp doma. Tak všetci okolo sú podľa neho neschopní a leniví,iba on a jeho názory sú svätá pravda 😏. Poznám takých hundrošov a poväčšinou sa budú k tomu ešte do krvi škriepiť,že Zem je vážne doska a táto doba je hnusná a skazená a za ich čias bolo dobre a atd 🤭.
@jana_eyre_2 sme rodina, v ktorej nikto nikoho takymto sposobom nepodpichuje, za co som vdacna rovnako ako za to, ze si vzajomnu pomoc nemusime kupovat za 20 €. Mimochodom, dcera pomaha odmalicka, bez naroku na odmenu od starkych, robi to z lasky a vdaky.
Je uprataná garáž? Je.
Dedo mu peniaze mal dať, takto mladý len dostal lekciu, načo sa snažiť, keď 💩 z toho má. Dedo možno ani netuší čo spôsobil.
Tak tu vztah a dovera dedo- vnuk prave skoncil. Dedovi by som pogratulovala- prave prisiel o respekt vnuka a v jeho ociah ostane podrazak, lakomec a klamar co je za mna horsie ako " flakac".
Woow tak mladý má zadarmo riadiť celu garáž plnú sračiek z lásky k dedovi, ktorý ho ešte aj okašľal... Áno som za to aby sa zadarmo pomáhalo.. ale nikde nevidím, že by sa dedo zúčastnil na riadení tak ako toto nie je pomáhanie ale čistý odrb... Dedo roka teda
ma 13 rokov... nech sa dedo stara o seba, milujem ako kazdy dokaze mudrovat dnes do deti :DDD
a nie, to ze uprac mi garaz... alebo to je jedno, stavim sa ze neupraces... to nie je POMOC.
Nechápem tejto logike, že deti by mali pomáhať starým rodičom zadarmo aj keby sa jedna o neviem čo. Za 1. poriadiť v garáži je robota koľko krát na celý deň a je to slušná makačka. A za 2. dedo peniaze spomenul ako prvý, to mal vnuk akože povedať, že nieeee deduško, ja to urobím zadarmo, nechaj si….. chcela by som vidieť jedného takého pubertiaka, čo by odmietol dvacku. Jedného. Ďalšia vec je, že je to od toho starého otca podlého. Tu nejde ani tak o tie peniaze, ale o ten fakt, že on niečo sľúbi a keď malo prísť na to to splniť, začal sa vyhovárať. Takéto zaobchádzanie ma vie rozosmutniť aj teraz v mojich 29 rokoch v teenage časoch to musí zaboliet o to viac. Tiež som starým rodičom pomáhala, nezištne, ale keď vytiahli bankovku, nerobila som chrumkavú, že nechajte si. Teraz keď zarábam je to iné, nevezmem si od nich peniaze aj keď sa koľko krát snažia mi ich vtlačiť do peňaženky, ale nikto nemôže takú uvedomelosť čakať od puberťáka. Okrem toho je to spôsob ako naučiť dieťa pracovným návykom. Moje prvé vreckové som si získavala tak, že sme mali doma tabuľku. Za vysávanie 2€, umytie riadu 0,50c…. A keď to zistili starí rodičia, tak to zaviedli tiež. A ja som upratovala všade aj tam kde nebolo treba. Necítim sa pre to ako zlý človek čo by robil všetko len pre peniaze 😂
keby aj robil zadarmo, babka vam nikdy nedala na zmrzku? a mimochodom, bola za 0.40centov, teraz jeden kopček u nas za 1.80 tak vyjde mu to na 4 kopčeky, čiže nič moc a jednu kofolu
babka by mi určite dala, alebo teta nas zvykla pozyvať, ani som nič nemusela upratovať...
@mandzula u vas by sa garaz upratovala zadarmo ale asi nie tak ze vyberies z celej rodiny 13 rocne decko a posles ho vypratat ten bordel co tam vznikal mozno 20 rokov.
Dedo ho asi len hecoval, on nie je taky ze pomahajte mi, praveze on vzdy robi a chvali sa tym. Niekedy mam pocit ze ma vycitky ked nahodou nic nerobi a vycita to aj ostatnym. Pre neho je praca ked sa clovek nadrie, inak sa flaka.
@autor opakujem, je to o vztahoch, u nas nie su o dokazovani si, kto ma vacsie gule a kto si za co zaplatil, ale o tom, ze ak by nam starky povedal, ze mame upratat garaz, mozno by sme si posomrali, no spravili by ste to bez ohladu na to, kto ten neporiadok spravil a ci za to nieco dostaneme (tym smerom by sme ani len neuvazovali).
@mandzula no a o Tom vravím - na to aby bol puberťák v niečom ochotny, musí byť predsa ochotná aj druhá strana.. ak by tvoji rodičia tvoju dcéru od malička podpichovali a urážali, tak by asi od malička nebola motivovaná pomáhať.. v preklade - obe strany majú mať voči sebe rešpekt, nie len že ho starí ocakavaju od mladých len z dôvodu že sú stari a pritom sa ničím nepricinia aby ten rešpekt mali..
To je vuuul....
Slovo chlapa - hodnota nula.
O tom ako sa chalan cítil pred kamošom ani nehovorím....
@jana_eyre_2 vsimni si, ze komentare som pisala predtym, ako autorka doplnila fakty o dlhsie trvajucom podpichovani, v uvode bolo len to, ze bola roztrzka, nic o dlhodobych problemoch. Plus si vsimni moj prvy komentar.
@mandzula myslím, že už úvodný príspevok vraví o mnohom a aj o Tom že dedo sa nemá moc k tomu aby mal nejaky rešpekt a držal slovo.. lenže ako to býva niekto na to pozerá cez svoje skúsenosti..
Tak mal by teraz zavolať dvoch kamošov a vytrepat mu ten bordel naspäť do tej posranej garáže... Dedo ako riadny .... A že mladá generácia je to a to...hmm
Dedo by uz mohol mat rozum, taky stary a neokydnut vnuka🤮

Boze ja dufam ze moje deti vychovam tak, ze budu pomahat starym rodicom same od seba a bez toho aby za to cakali peniaze. Mne by to v zivote nenapadlo si od deda vziat peniaze za to, ze nieco prenho spravim.