Ako riešiť situáciu obťažovania, ktorá nastala 7 rokov dozadu?
12 ročný brat obťažoval moju 5 ročnú dcéru pred 7 rokmi
Včera som sa dozvedela od mojej dcéry , keď sme sa bavili o detstve , že a mami inak musím ti niečo povedať .... Povedala mi, že keď mala 5 rokov tak môj brat 12 ročný vtedy prišiel za ňou do izby a začal jej l***ť za spánku one dole .... Že ona nevedela čo sa deje a že on potom šiel spať a povedal jej ešte, že ale to nemôže nikomu povedať. Ona tomu velmi nerozumela , mala 5 rokov ... Nemá nejakú traumu alebo dačo že by sa bála práveže sa majú radi ale čo to má znamenať, ja som v úplnom šoku , strašne mi je zle a neviem čo mám robiť, chcem to povedať mužovi ale zároveň sa bojím že mu strašne ublíži a to znamená problém pre nás celú rodinu a nechcem aby sa dostal do problémov, mne sa azda sníva 🙈 dcéra mi hovorí aby som to ocinovi nehovorila ale ja mám hrču v krku keď mu niečo tajim ja vôbec neviem čo mám robiť 😭😭😭😭😭 nikdy u nás v rodine neboli nevhodné situácie pred deťmi , sme slušná rodina .... Len v tom čase sme bývali u mojej maminy. Prosím Vás poraďte mi, čo to je s tým chlapcom ? Je to nejaká porucha ? Čo mám robiť ? 🙈🙈🙈😘😘
@klaudi_kaja 5 ročné dieťa ti teraz povedalo takéto veci?
@klaudi_kaja určite by som išla s dcérou k psychologicke, ak to teda nie je vymyslená téma
@klaudi_kaja 5 ročné dieťa ti teraz povedalo takéto veci?
@abbey1 rataj, 5 rokov mala pred siedmimi rokmi. Uz je velka, uz si uvedomila, ze to nebolo v poriadku
Ak sa to naozaj stalo teba trápi čo spraví muž a nejaké rozhádanie rodiny? Mňa by trápilo či si nevymýšľa, nedomyslela čo sa nestalo a či to bolo len raz.
Ak sa to naozaj stalo teba trápi čo spraví muž a nejaké rozhádanie rodiny? Mňa by trápilo či si nevymýšľa, nedomyslela čo sa nestalo a či to bolo len raz.
@abbey1 12 ročne dieťa ....... Bolo to pred 7 rokmi
@januska12323 hádam svoje dieťa poznám a viem a nie nevymysla si !!!! Dokonca prišiel za mojou mamou keď 12 r stal mu a povedal jej že mami prosím ťa v*****i ma to nieje normálne
@januska12323 mňa vôbec nezaujíma rozhadana rodina , neviem kde si to nabrala. Ide mi o to aby môj muž jemu neublizil tak že si narobi sám problémy
Teraz má 12 a brat 19? Aký mali vzťah po celý ten čas? Najprv by som vzala dcéru k psychológovi, aby sa jej mohol starostlivo opýtať na situáciu a čo sa vtedy dialo (deje).
v prvom rade by som to povedala manželovi, vy ste hlavy rodiny, partneri, takúto vážnu vec by ste mali riešiť spolu. Takisto si v kľude sadnúť s deťmi a prebrať to. Podľa chovania syna to potom ďalej riešiť, uistiť sa že už nič také nerobí, prípadne navštíviť psychológa.
@januska12323 hádam svoje dieťa poznám a viem a nie nevymysla si !!!! Dokonca prišiel za mojou mamou keď 12 r stal mu a povedal jej že mami prosím ťa v*****i ma to nieje normálne
@klaudi_kaja Ale ja viem čítať i počítať. Ale celý tento tvoj príbeh je viac než čudný.
@klaudi_kaja Ale ja viem čítať i počítať. Ale celý tento tvoj príbeh je viac než čudný.
@abbey1 suhlasim.. a tie pusinkove smajliky na konci pribehu tu divnost pribehu umocnuju..
nebola by som ticho a prerusila akykolvek kontakt s bratom. s dcerou by som zasla odbornikovi
@abbey1 co je na tom "cudne"? myslis, ze taketo veci sa nedeju? zial, deju sa pomerne casto a hlavne medzi rodinnymi prislusnikmi. a 12 rocna uz snad nieco vie a vlastnej fyziognomii.
to ale neznamena, ze to nemoze pisat nejaky pedofil pre vlastne uspokojenie. tie smajliky su fakt nepatricne.
@januska12323 mňa vôbec nezaujíma rozhadana rodina , neviem kde si to nabrala. Ide mi o to aby môj muž jemu neublizil tak že si narobi sám problémy
@klaudi_kaja ja netvrdím, že si vymýšľa ale 5 ročné dieťa si situáciu môže pamätať inak ako naozaj bola. Ak by bol tvoj brat pedofil nemyslím, že by to po úspechu neurobil znova. Mužovi by si to nemala zamlčať, je to vážna vec.
@klaudi_kaja čože? Takže tvoja mama o tom aj vedela ze je takýto, a mlčala celé roky?
@abbey1 co je na tom "cudne"? myslis, ze taketo veci sa nedeju? zial, deju sa pomerne casto a hlavne medzi rodinnymi prislusnikmi. a 12 rocna uz snad nieco vie a vlastnej fyziognomii.
to ale neznamena, ze to nemoze pisat nejaky pedofil pre vlastne uspokojenie. tie smajliky su fakt nepatricne.
@kiwi3 tie smajliky vyzerajú byt, že sú omylom.. aj mne sa to stava, že chcem ťuknúť viac rovnakých a hodí mi tam iného
@klaudi_kaja je mi to ľúto čo prežívate. No nemusí to byť už teraz až také vážne ako sa nám môže zdať. Ale aj môže byť. Keď to urobil ten chlapec len raz a ona to samozrejme vnímala ako niečo čo nie je vporiadku. (Ja si tiež pamätám svoje prvé hranie sa keď som mal 5 rokov ale bolo to dva krát a koniec. Ale pamätám si to a nie je to žiadna trauma pre mňa skôr príjemný zážitok no so sebou samým. Tým to nechcem zľahčovať. Ide o to či má dievčatko z toho nespracovanú traumu alebo nie. Aby sa z toho zbytočne trauma nevyrobila. Ja súhlasím so psychologičkou, ale ak sa to začne rozoberať medzi viacerými ľudmi už to bude pre ňu hanba. Takto to vie ona on a ty. Možno jej vadí že to on vie a hanbi sa pred ním a hnevá sa na neho že to vie. Možno ju trápi že to vie len ona sama a chce sa s tebou podeliť. Keď ti to povedala asi ju niečo predsa len trápi a hľadá pomoc, zdieľanie, vysvetlenie, pochopenie, potvrdenie že ona je ok a on bol ten zlý. Teraz vidí tvoju pochopiteľne zhrozenú reakciu a ľutuje že ti to povedala. Nechod s tým ako s bubnom na zajace. skús najprv presondovať čo ju trápi a aké má pocity. Podrž ju v tom že si s ňou a ona je nevinná a stále ju rovnako miluješ. Ak by mala traumu tak smer psychologička. A s mladym si to výbav sama nemusíš do toho zvyšok rodiny zatahovať kým to nie je nutné a nijako nepoomôžu. Vieme o tom čo si urobil a do smrti si to zapamätáme. Bude tak zahanbeny on. Aj on sa možno za to teraz hanbi a ľutuje to. Bol hlúpe decko. Ale mohol to byt aj zlomyseľný čin. Je to proste zložitejšie. Ja som len chcel povedať nejaké pohľady na to. Je mi to ľúto čo prežívate.
@klaudi_kaja ja netvrdím, že si vymýšľa ale 5 ročné dieťa si situáciu môže pamätať inak ako naozaj bola. Ak by bol tvoj brat pedofil nemyslím, že by to po úspechu neurobil znova. Mužovi by si to nemala zamlčať, je to vážna vec.
@januska12323 brat nemusi byt pedofil, len ona bola, zial, najlahsia obet, co sa tyka jeho nevyburenej sexuality. v 12-tich si asi ani neuvedomoval dosledky svojich cinov, preto deti v tomto veku este nie su trestne zodpovedne.
@klaudi_kaja namiesto muža konfrontuj tým brata
A nie nemusí to byť porucha
Ženy, ved on ako 12 ročný prišiel za mamou a povedal jej aby mu ho vy.ajčila, lebo mu stal. Ved toto není normálne. Toto sa kde deje? Nikde. Tu je nejaký problém.
Chlapec môže byť úchyl a nemusí. Mal 12 rokov, pravdepodobne začínajúcu pubertu a informácie len od kamošov lebo doma zanedbali sexuálnu výchovu. To, že požiadal mamu o takúto službu môže byť na jednej strane prejavom nejakej úchylky, ale pravdepodobnejšie je, že išlo o prejav dôvery a lásky (viem, že toto je trošku iný level, ale mňa sa dcéra raz pýtala, že prečo jej nedám jazýčkovú pusu, keď ju ľúbim. Tak som jej vysvetlila, že je viac druhov lásky a toto je prejav mileneckej a nie rodičovskej). Bol zvedavý, a keďže neter bola poruke, tak sa rozhodol niečo vyskúšať. Nebolo to správne, ale už sa neodstane. Pokiaľ to bolo len raz, myslím si, že to dokážete spracovať.
V prvom rade dcére povedz, že si veľmi vážiš jej dôveru, a že je dobré, že ti o tom povedala (hoci s takým časovým odstupom). Skús sa jej spýtať, aké pocity v nej vyvoláva spomienka na tú noc. Ako sa cíti v prítomnosti uja teraz. A hlavne, či sa neskôr nestalo niečo podobné.
Podľa toho by som sa zariadila.
@klaudi_kaja nechcem sa dotknúť teba ani tvojej dcéry, ale je tá story naozaj pravdivá? Nech rozmýšľam ako rozmýšľam, zo svojho veku 5 rokov si veľa nepamätám a aj ten detailný popis po 7 rokoch mi príde trochu zvláštny. Teraz má 12, nezhliadla sa v začínajúcej puberte niekde na nete v nejakej me-too-story a nechce len byť zaujímavá? Pokiaľ tomu dobre rozumiem, mala to byť len jednorazová záležitosť, dievča nemá žiadnu traumu, vzťah majú dobrý, takže ja by som brala do úvahy aj takúto možnosť...
@klaudi_kaja nechcem sa dotknúť teba ani tvojej dcéry, ale je tá story naozaj pravdivá? Nech rozmýšľam ako rozmýšľam, zo svojho veku 5 rokov si veľa nepamätám a aj ten detailný popis po 7 rokoch mi príde trochu zvláštny. Teraz má 12, nezhliadla sa v začínajúcej puberte niekde na nete v nejakej me-too-story a nechce len byť zaujímavá? Pokiaľ tomu dobre rozumiem, mala to byť len jednorazová záležitosť, dievča nemá žiadnu traumu, vzťah majú dobrý, takže ja by som brala do úvahy aj takúto možnosť...
@danica2711 Ver tomu, že keby ti niekto lízal frndu ako dieťatu spomenieš si na to aj na smrteľnej posteli.
@klaudi_kaja Neverím ti ani slovo, tie smajlíky hovoria za všetko…Dospelá žena aby dávala tieto emotikony?!!
Najskôr konfrontovať matku či vie o takom správaní syna, povedať manželovi a riešiť dcérku s psychológom- ak je brat úchyl môže narobiť mnohým ženám či dokonca deťom traumy na celý život
@klaudi_kaja one dole? To je čo prosím ťa? Ani to nevieš normálne pomenovať, tvrdíš že ste slušná rodina ale tvoj brat či kto príde za babkou a povie aby mu vyhonila? Z koho si tu robíš p*ču? Prázdniny sú v plnom prúde, že áno...
A teraz 19 ročný brat je inak v poriadku? Alebo čo robí? Stretávate sa?
@klaudi_kaja na tvojom mieste by som sa zariadila podla momentalnej sitacie v rodine. Ak s bratom nie ste v kontakte tak by som mlcala. Ak ste prisla by som za nim a pohrozila mu, ze vies o tom co spravil pred rokmi tvojej dcere, ze totoo normalni ludia nerobia a nech sa nieco podobne nikdy ale nikdy neopakuje. Lebo ak budes mat co i len najmensiu pochybnost, podas trestne oznamenie a bude rad, ze pojde sediet, lebo inac ho tvoj muz roztrhne ako hada.
Dceru by som zobrala k det. psychologicke.

Ide o citlivu temu, ja by som sa obratila anonymne na IPcko, nie na MK. Tu dostanes rozne nazory, ktore mozu byt kontraproduktivne.