Ako riešiť situáciu s darovacou zmluvou medzi súrodencom a rodičom?
Aký by ste mali názor, event. ako by ste postupovali, ak by ste sa dozvedeli, že váš súrodenec potajme spracoval rodiča na prepis nehnuteľnosti formou darovacej zmluvy. Základne info- súrodenec býva s rodičom v dome, rodič má 64 rokov, dochodca, vdovec, je zatiaľ sebestačný, len má prejavy demencie- v zmysle zabúdania, stále používa rovnaké frázy apod., užíva lieky, ale nie je ležiaci ani nič podobné, ide si sám na obed a pod., súrodenec býva odjakživa v rodinnom dome, 2 roky už aj s manželkou, otec býva v 1 izbe, ostatné izby obývajú oni, robili si tam sj nejaké úpravy. Takisto súrodenec disponuje aj otcovým účtom, otec ani nevie, koľko peňazí má na účte, treba podotknúť, že súrodenec má právnické vzdelanie, takže vie sa dobre v danej problematike obracať, pracuje ako úradník, vo vedúcej pozícii v okresnom meste…..Všetko si prisposobil tak, aby bolo dobre jemu. Ohľadom liecby, vyšetrení u otca sa obracia na mňa, on ho však na vyšetenie dopraví, ešte je potrebné povedať, že otec doposiaľ platil aj celé režijné poplatky v dome, teraz neviem ako to je. Ako by ste sa zachovali, pretože ja už mám taký pocit, že on ešte aj ten účet v tichosti vybrakuje, ja ani nemám vedomosť , akú sumu tam mal, nikdy som to ani neriešila, ale teraz ma vyslovene dožral s tým, že urobil ten prepis na katastri formou darovacej zmluvy, absolútne som to nevedela, dozvedela som sa to náhodne cez tretiu osobu a potom som si to pozrela na nete a skoro mi oči vypadli, pri konfrontácii mi len povedal, že otec to tak chcel, ale to si nemyslím, otca dom ohľadom toho nekonfrontovsla, nakoľko on sa hneď zošokuje, je taky submisívnejší, preto si myslím, že brativi to aj vyhovuje, zdal sa mi ako manipulatívny typ, treba povedať, že na tú nehnuteľnosť by si nikto nenárokoval, ak by sa o neho starali, ale zatiaľ to vyzerá, že on tam žije v jednej izbe ako vo vyhnanstve. Avšak ja by som to potajme nikdy neurobila, považujem to za nehoráznosť. Ja už ho podozrievam, že on vybrakuje aj ten otcov účet a keby nedajbože bude treba nejaké zariadenie platiť, tak sa obráti na mňa, aby som to platila, otec má dochodok okolo 1000 eur, takže má určite aj odloženú celkom slušnú sumu. Ako by ste postupovali vy? vďaka za rady
Ak je otec dementný a ma to papierovo a podpísal to vtedy, da sa to určite napadnúť.
Ináč Ak je brat právnik, viac menej si stratená.
@sono2 ano, vystihla si to
@maciatkolulu maciatko, lenze ona o nej rozprava (vidim, ze ta vydrazdilo sloveso vyprava, ja tu baby nekarham za "pratanie"a podobne skvosty) akoby bola v poslednom tazeni a to im v sobotu vari vyvar 20 litrovy hrniec, aby si oni nesmradili a nemuseli cistit zeleninu, ten kos s pradlom tiez nevazi kilo a robi im full servis, vetcha starena😅ale oni sa" staraju" ...
@vroni 🤔s demenciou nie, iba po ncmp, kedy do sanitky este hovoril a spat doma uz len jedno slovo zle, zle, zle v roznej kadencii. Ale vsetky ste sa postavili na stranu toho brata, ved on sa jej nepytal, beries tatka, on si ho nechal aj s jeho nemalym majetkom. V niektorych pripadoch si ti, co im rodic zostane, na nic nepridu-majetok ziadny, penzia mu vystaci na lieky, stravu byvanie a potom senior ma miliony... v sk, ci €, su taki... a "obetuje" sa "svätec"....bez rodinnej porady, najprv si poprepisuje na seba a k surodencam sa odmlci, supne do DD... Sa oplati najat ukrajinku a nechat si milion.
@ahhola on stale hovoril, ze on chce tam ostsť, nikdy nechcel odísť, stále hovoril, že on nevhśpe tých, čo sa zadĺžia hypotékou, že on nikdy by žiadnu hypotéku nebral 😀😀😀😀dobre to mal stále v hlave upratané, jasné on sni nemusí brať, ke v podstate za 15000 pridiel ku domu v okresnom meste👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻a preto kedze vidim, ako sa veci maju, tak som myslela, ze ako postupovat, preroze vidno, že ma mś za totálnu hlupaňu, kde si on može dovoliť všetko a všetko mu prejde, je mladší o 5 rokov odo mňa….
Tlacitkove telefony boli nuteni odlozit aj moji rodicia aj svokrovci, tiez nove telefony neznasaju (nemaju demenciu), ale museli pochopit, ze 2g a 3g uz jednoducho nie je a ich stare tlacitkove mobily by dnes vobec nefungovali. Ani som nevedela, ze sa to este vyraba, pozrela som Orange a ma tam tusim az 1 model v dvoch farebnych prevedeniach. Tvoj otec ma demenciu, kratkodoba pamat je u neho len sen a nie realita, ani keby mu dal akykolvek iny telefon, mal by problem naucit sa ho obsluhovat. Nic by teda tvoj navrh nevyriesil, pretoze to suvisi s jeho diagnozou! Ale prepac, tvoj system stylu, ze podla teba sa brat s telefonom zachoval k otcovi zle, tak aj ty sama sa teda mozes zachovat k otcovi rovnako zle, to je co? Akoze pomsta na otcovi? Lebo z tvojich slov to presne tak vychadza, len v tom boji zabudas, ze nepichas brata, ale otca. A tvoj otec nie je v izbe vo vyhnanstve, je tam, kde sa citi bezpecne, navyse podla stupna diagnozy od lekara zrejme trpi bludmi, pocituje uzkost, straca volu (to sama popisujes), vela zabuda (tiez popisujes v telefonatoch). Tak co chces? Myslis, ze u teba by sa vyliecil? A co keby aj naozaj otca o vsetko obral, ty pises, ze by si sa na financovani nepodielala, ze by si dovolila, aby sa z otca stal trebars bezdomovec? Neuveritelne, jedine co ty poznas su dve veci: peniaze a nenavist (k bratovi aj otcovi). Nepis mi viac, nehovorime jednym jazykom.
@deniseee ja tebe nepisem, tak sa láskavo ukľudni neviem, kde ty z mojich komentárov vyčitaš nenavisť ku otcovi. Neskutočné ako ľudia vo virtuálnom priestore dokážu pretočiť veci . Ja dom sa nevyvršovala ma otcovi, ale jedine som sa zachovala tak ako brat , že dom ten telefón nekúpila. Skľudni hormón, neviem načo máš potrebu takto reagovať a útočne komentovať. Ty zo všetkých komentov si si urobila jediný záver, ale ja asi poznśm pozadie celého problému lepšie ako ty. Mimochodom pracujem v zdravotníctve a sbsolútne mi nemusíš vysvetľovať, co daná diagnóza obnáša. Celý čas som tu písals o situácii ktorá je teraz, nie čo bude o tok, dva a podobne. Takže prepáč ale ty nekomnetuj do prídpevkov zbytočne s negativným prístupom, lebo ceké si to otočila úplne opačným smerom. Treba čítať s porozumením. Ja som od svojho nevydrankáa sni euro a ty ma tu idě obviňovať, že mne ide o peniaze?????Nenechsj sa vydmiať, akože sorry. To, ze by som jedine bola za to, aby som msla jedine dohľad nad tým , aby brat vďetko nerozflákal???? To je akože nenormálne. Akože fakt si ma teraz dostala, nakóľko ja som odišla po avadbe doslova s holou riťou, bez ničoho a nič som nikdy nedostsla. A mne ide o peniaze????!!!!!A nenspvisť k otcovi????? To si odkial nabrala????? Čítaj s porozumením a nešír tu zbytočné bludy. Rieš si svoje problémy, ktoré vieš ovplyvnit, ja dom si pýtdla radu a nie osočovanie. Akože sorry

@letfenixa zatiaľ nie, lebo nemám chuť sa na neho ani pozrieť, ale budem musieť