icon

Ako riešiť sťažností susedy na zápach z hydiny?

otilia16
30. jún 2025

Ahojte, žijeme na dedine, chováme hydinu, máme tri deti, tak aby mali kvalitné mäso a vajcia. Je to tak už piaty rok. Včera prišla suseda že jej tá hydina smrdí. Uznávam že v týchto horúčavách to sem tam zavanie, ale vsetko pravidelne čistíme. Suseda je z Bratislavy, sem príde tak raz za dva / tri týždne na víkend. Včera sa začala oháňať nejakou vyhláškou, že to máme dať preč, lebo ju to obťažuje. Keď sme sa sem stahovali, vyslovene sme sa bavili s jej mužom či tu môžme chovať aj holuby, ale keďže s tým nesúhlasil, tak sme ich dali dozadu a tu sme dali hydinu. A po piatich rokoch zrazu problém. Ako by ste to riešili vy? Snažíme sa vychádzať, sem tam im podarujeme vajíčka a pod

daja07
30. jún 2025
@nyusika

@daja07 hej...to, co opisujes, sa viola spomienkoby optimizmus.
volakedy boli na dedinach ludia rozhadani s kazdym aj kvoli vacsim sprostostiam.

akurat ti zadubeni "ja som niekolko generacii dedincan" robia problemy aj dodones...najma preto, lebo si niekto dovoli zit inak, ako im generacie diktovali

@nyusika chcela som tym povedat, ze dedina je a bola hlavne o pestovani a chovani zvierat. Je tam na to priestor a dost potravy pre zvierata. To ze niekto pride raz za cas do svojho domceka a chce ma klud, tak nech si ten domcek ma na samote alebo nech ide medzi moderne novostavby, kde zvycajne maju male zahrady, kus travnika, pripadne bazen. Tam je mala sanca sliepok.
Autorka pise, ze to susedom nevadilo a snazia sa pravidelne cistit, nech to nezapacha. Snaha riesit to ma byt na oboch stranach.

mandzula
30. jún 2025

Byvala som roky na dedine, teraz sa sem vraciam len ako na chalupu. Do BA sme odisli okrem ineho aj preto, ze ludia na dedine si myslia, ze chov zvierat je nejaka extra zasluzna cinnost, ktoru musia vsetci na dedine milovat, obdivovat a tolerovat bez ohladu na to, ci chovatel dodrziava nejake nariadenia, ak existuju, resp. aspon nejake zasady slusnosti, empatie voci okolobyvajucim. Som cela stastna, ze susedom skapal kohut, lebo vsak preco by slepiciam nesypali zradlo rovno k nasmu plotu, ked maju x arov dalsich pozemkov, kde by to bolo mozne bez toho, aby niekoho rusili. Ale nie - ja chovam, ja som poloboh, ja mozem vsetko. Moznost dohodnut sa nulova. Uz som od nervov chcela kupit pava, ze mu dam vybeh pod ich okna, nech si uziju.

nyusika
30. jún 2025
@daja07

@nyusika chcela som tym povedat, ze dedina je a bola hlavne o pestovani a chovani zvierat. Je tam na to priestor a dost potravy pre zvierata. To ze niekto pride raz za cas do svojho domceka a chce ma klud, tak nech si ten domcek ma na samote alebo nech ide medzi moderne novostavby, kde zvycajne maju male zahrady, kus travnika, pripadne bazen. Tam je mala sanca sliepok.
Autorka pise, ze to susedom nevadilo a snazia sa pravidelne cistit, nech to nezapacha. Snaha riesit to ma byt na oboch stranach.

@daja07 to je tvoj nazor.
nie pre kazdeho je dedina o chovani zvierat a pestovani zelelniny...presne podla toho, co pisem vyssie

biba_18
30. jún 2025
@mandzula

Byvala som roky na dedine, teraz sa sem vraciam len ako na chalupu. Do BA sme odisli okrem ineho aj preto, ze ludia na dedine si myslia, ze chov zvierat je nejaka extra zasluzna cinnost, ktoru musia vsetci na dedine milovat, obdivovat a tolerovat bez ohladu na to, ci chovatel dodrziava nejake nariadenia, ak existuju, resp. aspon nejake zasady slusnosti, empatie voci okolobyvajucim. Som cela stastna, ze susedom skapal kohut, lebo vsak preco by slepiciam nesypali zradlo rovno k nasmu plotu, ked maju x arov dalsich pozemkov, kde by to bolo mozne bez toho, aby niekoho rusili. Ale nie - ja chovam, ja som poloboh, ja mozem vsetko. Moznost dohodnut sa nulova. Uz som od nervov chcela kupit pava, ze mu dam vybeh pod ich okna, nech si uziju.

@mandzula to by jaké dzivé bolo ... že páva 😍

nyusika
30. jún 2025
@biba_18

@biba_18 by ma vykotilo, ved to skrieka tak, ze mas chut si hlavu obuchat o strom 😀

mandzula
30. jún 2025
@biba_18

@biba_18 ja uz som fakt bola zufala, roky robim na HO, sliepky a uvrestany kohut par metrov od okna, prosby, ziadosti, aby sliepky od plota odstahovali, bez odozvy. Kohuta som chodila oblievat vodou, aby aspon na chvilu vypadol a sklapol. A teraz mi mama pise - mam pre teba dobru spravu, kohuta vykotilo. Asi som hnusna, ale potesilo ma to, nech😀

zalka
30. jún 2025
@nyusika

@biba_18 by ma vykotilo, ved to skrieka tak, ze mas chut si hlavu obuchat o strom 😀

@nyusika to fakt tak skrieka?

Inzerat: nemá niekto na mesiac na prenájom páva?

Druhý inzerát : kúpim ventilátor o priemerne 150 cm, na solárny pohon. Značka nech si susedia užijú arómu svojich slepic.

Kohut mi až tak neprekáža ani sliepky, ale ta netolerancia a chliev postavený pri altánku v čase keď som nebola doma ale na dovolenke tak ma to irituje už 2 roky. Len s hlupákom sa jednať nedá.

belllinka
30. jún 2025

Zaujímavé, že keď je tu diskusia, či bývať v dome alebo v byte alebo diskusia o hluku v paneláku, tak sa všetky "dedinčanky" predháňajú, akoby oni nebývali v paneláku, že treba ísť na dedinu lebo tam je kľud, ticho, kávička na terase... 😅 A teraz aha, zrazu je normálne, že je tam smrad zo zvierat, kohúty hulákajú, psy vyštekujú, cirkulár, kosačka...

nyusika
30. jún 2025
@belllinka

Zaujímavé, že keď je tu diskusia, či bývať v dome alebo v byte alebo diskusia o hluku v paneláku, tak sa všetky "dedinčanky" predháňajú, akoby oni nebývali v paneláku, že treba ísť na dedinu lebo tam je kľud, ticho, kávička na terase... 😅 A teraz aha, zrazu je normálne, že je tam smrad zo zvierat, kohúty hulákajú, psy vyštekujú, cirkulár, kosačka...

@belllinka ja si myslim, ze vsetky tie zahradkarky a chovatelky by aj privitali, kebyze si mozu obcas len rak sadnut na terasu a pozerat na kvetinovu zahradu 😀
ale ziju na dedine odnepamati, PATRI sa mat hospodarstvo a zahradu...im nebudu predsa nejaki priselci nove moresy nosit

sara07
30. jún 2025

osobne by som ich prestahovala na koniec záhrady aby ich čo najmenej bolo citit
je to niečo čo vieš zmenit , môžu to predat a dostanete takých susedov že z láskou budete na nich spomínat ...
že im to vadí to chápem

simonka1304
30. jún 2025

@otilia16 kolko toho mate?

hopatko
30. jún 2025

Neodpovedas na najdolezitejsiu otazku, kolko hydiny presne mate?

Lebo aj moji rodicia mali taku susedu, a ked to neslo po dobrom, tak tam nabehla hygiena, policia, statna veterina, telka a vsetko jej to zrusili, pretoze islo o nelegalny velkochov...dovtedy sa suseda cudovala, ze nam vadi na dedine troska zapach zvierat na jej dvore 🤦

jvasenka
30. jún 2025

@otilia16 u nás je cítiť kravy (to je iný puch) a teochu ďalej za domov máme polia a tie keď hnoja tak to je koniec…nemôžem okna otvoriť.. pošli tu taký čas susedu hneď jej sliepky smrdieť nebudú 😂

colsami
30. jún 2025
@hopatko

Neodpovedas na najdolezitejsiu otazku, kolko hydiny presne mate?

Lebo aj moji rodicia mali taku susedu, a ked to neslo po dobrom, tak tam nabehla hygiena, policia, statna veterina, telka a vsetko jej to zrusili, pretoze islo o nelegalny velkochov...dovtedy sa suseda cudovala, ze nam vadi na dedine troska zapach zvierat na jej dvore 🤦

@hopatko ano ja si Tiez myslim ze "chovame aby sme mali kvalitne maso, vajcia" a to pre 5 clennu rodinu (ak nedavame aj starkym ci blizkej rodine), nebude znamenat par sliepociek niekde v rohu...

misulka22
30. jún 2025

V nariadeniach obce by ste mali mat ako daleko od domov mozes chovat.ak to splnas tak si na dedine a chov zvierat tam patri.inak odporucam vysypavat kurin aj vybeh sandeziou.je to sucha dezinfekcia,vysusuje a nemnozia sa ani muchy.ani tie vybehy nesmrdia kedze to nici bakterie

cacianka
30. jún 2025
@belllinka

@nyusika
@belllinka ja si myslím, že všetky mešťanky túžia po dome, dvore, zvieratkách , túžia po domácom kvalitnom mäsku a vajíčkach, ovocí a zeleninke , lebo deťom doprajú iba a len bio kvalitu. V reťazci to nekúpia, ale nad pár sliepkami budú ohŕňať nošteky.
takisto si aj dedinčanky sadnú na terasu, na dvor a kochajú sa kvietkami, trávičkou, bazénom, lebo už dedina nie je to čo bývalo. 90% domácností už nechová a nepestuje toľko čo pred rokmi
nie je to tak jednoznačné, veru nie

nyusika
30. jún 2025
@cacianka

@nyusika
@belllinka ja si myslím, že všetky mešťanky túžia po dome, dvore, zvieratkách , túžia po domácom kvalitnom mäsku a vajíčkach, ovocí a zeleninke , lebo deťom doprajú iba a len bio kvalitu. V reťazci to nekúpia, ale nad pár sliepkami budú ohŕňať nošteky.
takisto si aj dedinčanky sadnú na terasu, na dvor a kochajú sa kvietkami, trávičkou, bazénom, lebo už dedina nie je to čo bývalo. 90% domácností už nechová a nepestuje toľko čo pred rokmi
nie je to tak jednoznačné, veru nie

@cacianka nie, zle si myslis. netuzia po tom vsetky
😀

cacianka
30. jún 2025
@nyusika

@cacianka nie, zle si myslis. netuzia po tom vsetky
😀

@nyusika taka ako netúžia všetky mesťanky po dedine ani všetky dedinčanky netúžia po ruchu veľkomesta.
Len sa nemožu sťažovať že na dedine počuť kohúta a v meste škripot bŕzd a plechov

nyusika
30. jún 2025
@cacianka

@nyusika taka ako netúžia všetky mesťanky po dedine ani všetky dedinčanky netúžia po ruchu veľkomesta.
Len sa nemožu sťažovať že na dedine počuť kohúta a v meste škripot bŕzd a plechov

@cacianka ale zase neoprehanajme, nikto nebude robit problem kvoli JEDNEMU kohutovi.
ale ked ide proste realne smrad od susedov, taky, ze to brani pouzivat vlastny pozemok, tak to problem je.
a ako bolo pisane vyssie - ked je snaha, najde sa riesenie...kurnik sa da prestahovat tam, odkial nebude priamo nosit smrad k susedom

sisaka
30. jún 2025

Moji rodičia vždy chovali pár sliepok. Nikdy! nebol okolo kurína taký smrad, aby to dokonca bolo cítiť u susedov.
Takže by ma tiež zaujimalo, koľko tých sliepok je a či sa o ne autorka stará tak, ako by sa mala…

cacianka
30. jún 2025
@sisaka

Moji rodičia vždy chovali pár sliepok. Nikdy! nebol okolo kurína taký smrad, aby to dokonca bolo cítiť u susedov.
Takže by ma tiež zaujimalo, koľko tých sliepok je a či sa o ne autorka stará tak, ako by sa mala…

@sisaka prasce a krav, kozy, ok, ale sliepky ?! nikdy sme necítili smrad

mamaaja82
30. jún 2025

Tieto damy z Bratislavy,nad nami dva domy chodi v lete jedna taka a odpad z tej svojej Bratislavy nosi sem v igelitovych vreciach a pali nam to tu sobotu co sobotu pol dediny v dyme a smrade ale pekne si povedat nedala tak som zavolala na nu policiu a mame klud.Ja som po 20tich rokoch znova na dedine tiez mame sliepky,ja sa cudujem,ze sa niekto cuduje,ze na dedine ludia este co to chovaju.O rok dokupim morky aj kacice.

lenkasarka
30. jún 2025

Holuby smrdia a ešte keď im necistia tak to je úplne na dogrcanie. Aj keď sú holuby niekde v pekle na konci pozemku aj tak ich človek s citlivým nosom cíti.

benit
30. jún 2025

Treba pozriet VZN. vacsinou to byva 10- 15m od obydlia.
Tak sa pozri ako daleko su vase sliepky od jej domu. Takto sa vadila nasa suseda, ze ona tu bola prva a ona tam mala sliepky. Mala dlhu zahradu a po celej dlzke ma 5 domov. Moja suseda ich mala na plote vedla terasy. Bohuzial. Chovat mozes, ale nie svojim chovkm obtazovat susedov. Nejde len o smrad ale aj choroby, muchy, misy, potkany....

nyusika
30. jún 2025
@sisaka

@sisaka veď práve, pár sliepok určite nesmrdi

benit
30. jún 2025
@nyusika

@sisaka veď práve, pár sliepok určite nesmrdi

@nyusika ja tiez poznam taku. Zahradu ma dlhu, tak ju treba vyuzit. Vkuse maka v zahrade a buzeruje celu rodinu. Oddych nepozna, kvety nesadi, terasu nema. Chova tiez co ide, potom, ze ma toho dost. Ked si volakto posedi na terase pri kave, tak hned je lenivec, znicil urodnu podu travnikom🙈

maya_hi
1. júl 2025
@karku135

Posli ju do prdele, vybavene.

@karku135 😁❤️

maya_hi
1. júl 2025

Keď si predstavím že v chudobných častiach Číny chovajú jednu sliepočku v košíku aj na balkóne, aby mali vajcia na prilepšenie... 😏

cacianka
1. júl 2025
@nyusika

@cacianka ale zase neoprehanajme, nikto nebude robit problem kvoli JEDNEMU kohutovi.
ale ked ide proste realne smrad od susedov, taky, ze to brani pouzivat vlastny pozemok, tak to problem je.
a ako bolo pisane vyssie - ked je snaha, najde sa riesenie...kurnik sa da prestahovat tam, odkial nebude priamo nosit smrad k susedom

@nyusika susedia mali kohúta - ako brány kikirikal vo dne v noci, nie vkuse aké pár x za hodinu. Vreštal ako debil. Takže aj 1 kohút vie nas.rať celé okolie.
60 rokov chováme sliepky , ani u nás ani u svokry smrad necítiť, sliepky hnoj netvoria, nehnijr biologicky materiál, ich hovienka uschnú, vytvorí sa trus a ten sa jednoducho pozmeta alebo vyhrabe. Ak sú sliepky chované v otvorenom priestore, vetranie funguje na 99% , čo predpokladám že autorka ich nemá zavreté ako vo velkochove. Suseda môže cítiť niekedy mierny závan, ok, stane sa, ale skôr od iných susedov alebo z polí, keď striekajú mo č ovku alebo rozhadzujú hnoj, či striekajú proti burine, škodcom.
Ani je namieste hľadať spôsob ako eliminovať susedine sťažnosti, ale myslím že nie sú opodstatnené, nabudúce by jej vadilo niečo iné

zuzanaam
1. júl 2025
@cacianka

@nyusika susedia mali kohúta - ako brány kikirikal vo dne v noci, nie vkuse aké pár x za hodinu. Vreštal ako debil. Takže aj 1 kohút vie nas.rať celé okolie.
60 rokov chováme sliepky , ani u nás ani u svokry smrad necítiť, sliepky hnoj netvoria, nehnijr biologicky materiál, ich hovienka uschnú, vytvorí sa trus a ten sa jednoducho pozmeta alebo vyhrabe. Ak sú sliepky chované v otvorenom priestore, vetranie funguje na 99% , čo predpokladám že autorka ich nemá zavreté ako vo velkochove. Suseda môže cítiť niekedy mierny závan, ok, stane sa, ale skôr od iných susedov alebo z polí, keď striekajú mo č ovku alebo rozhadzujú hnoj, či striekajú proti burine, škodcom.
Ani je namieste hľadať spôsob ako eliminovať susedine sťažnosti, ale myslím že nie sú opodstatnené, nabudúce by jej vadilo niečo iné

@cacianka mali sme susedu ob dva domy, mala asi 30 sliepok a po daždi to od nej riadne zaváňalo, aj cez 50 metrov. A potkany behali odtiaľ stále. My máme zopár sliepok a kačíc, majú asi árový výbeh so stromami a nie je nič cítiť. Keď je veľa zvierat na malej ploche, tak to jednoducho smrdí. A tie, čo by dávali sliepky na koniec záhrady, už ich vidím ako by zavčasu ráno chodili púšťať a nosiť vodu, krmivo. Najmä cez lejak, alebo keď poriadne napadá snehu. A večer zas zatvoriť. To by ich ponúkli rovno líškam a kunám okrem toho. Mám 150 metrov dlhú záhradu a hydinu mám hneď za domom, aby sme na ňu videli hneď z terasy a keď spustia poplach stihli utekať ratovať. Aj tak čas od času o nejakú sliepku prídeme.