Ako riešiť toxické správanie starých rodičov?
Ahoj potrebujem sa vyrozpravat a mozno poradit co mam robit.
Uz asi 6 rokov zijem mimo SK. Zila som dlhe roky v Prahe a chodila som aj inde si privyrobit a hodne cestujem po svete kadetade. No stala sa mi taka situacia ze som teraz prisla na navstevu za rodinou po 2 rokoch. ale vzdy som sa pravidelne ozyvala. S mamou kazdy den na telefone a s otcom tak 3 krat do tyzdna. s bratom sa sledujeme na instagrame takze mame o sebe prehlad. So starkymi to uz bolo horsie ale vedela som ze oni sa sami od seba neozvu tak aspon 3 krat do mesiaca som sa vzdy pravidelne ozyvala. Podotykam nie vzdy hned odpovedali niekedy to trvalo aj dni ale vzdy som sa pravidelne hlasila. Ze zijem a ze som zdrava, mam alebo nemam pracu, som na cestach, tam alebo tam, vzdy som poslala fotky a videa nech o mne vedia a nech ja viem i nich.
Dva roky sme sa nevideli nazivo lebo mi to situacia nedovolila mala som toho vela, proste osobne veci, to tu nebudem rozmazavat. No ale skoncil mi OP tak potrebovala som prist a aj to aby som si vytriedila stare veci a kufre co mam u rodiny. a trosku s nimi stravila cas. mama zije tiez v zahranici a otec na SK aj s brachou a aj s dedkovcami. Vcera som prisla prve ku dedkovcom lebo nemam kluce od otcovho bytu so sebou a otec bol na nocnej. Pridem tam, zaklopem. otvori baba s kyslou tvarou “co ty nemas svoj domov? preco nemas kluce od otcovho bytu? a ja ze “nemam lebo som mala od svojho bytu a naco by som si ich nosila aby som ich stratila? vedela som ze o takomto case budete doma, dedo je o barlach” Ziadne privitanie. Ja som necakala ceremoniu ani nic take ale mozno len mile slova utechy? nieco take ako “vnucka nasa, sme radi ze si ziva a zdrava, dlho sme sa nevideli”
miesto toho som dostala “mam pocit ze si jak na drogach ze sa stale tak smejes, s tymi tetovaniami vyzeras ako basistka, raz to budes lutovat, vyzeras hrozne” “vrat nam 600€ co sme ti este pred covidom DALI, chceme si kupit novu chladnicku, ta stara uz vydava zvuky” “urcite si si v Norsku dobre zarobila, kolko si si zarobila?” a otazky smerovane na peniaze a stale len peniaze. pritom oni maju dochodky dobre, obaja boli komunisti a prace mali velmi dobre lebo porobili skoly. takze si ako dochodcovia neziju zle, maju co len chcu….
Takze som dostala len “hubovej polievky” na moj vyzor, chovanie a aby som zacvakala nejaku vymyslenu sumu. raz mi poslali peniaze pred covidom lebo som v Prahe stratila pracu a nemala som na najom tak mi DALI 400€ a zrazu je z toho 600€?
rano ma poslali prec zo slovami “si prilis hlucna a namyslena, chod u otcovi”
Co mam robit? ja im tie peniaze nedam za taketo spravanie. priniesla som im suveniry z ciest, babe som doniesla kvety a tie mi vratila vo dverach so slovami, daj to na hroby teraz.
Co to ma znamenat?? cim som si to zasluzila po 2 rokoch? neviem…
@1ryba prosim? baba, babka >> stara mama pozri do slovnika a ano som z Popradu a okolia kde sa takto vyjadrujeme od malicka.
@kitycat ty vole slovač 😂😂😂😂 jake vychvalovanie??? mas pocit ze sa budem vychvalovat pred starkymi? a navo by mi to bolo? nie som tak vychovana aby som sa porovnavala a vychvalovala? typicka slovac 😂😂😂😂😂 a ano pravidelne sme si volali cez videohovor
@gribka1 presne. ale to tu vela ludi nepochopi lebo najdalej boli len v Blave a furt len doma doma na slovensku, nepochopia to. fakt zbytocna energia.
Vrat im 400€ ,v obalke, napiš" tymto sme vyrovnaní " a zablokuj :D .. nebudes si dalej ničit nervy :D ja som tiez v zahraničí, starkovcov mam podobnych.. cely život na dedine, nerozumeju, že nemam čas lietat za nimi.. tyžden na SR By ma vyšiel 5000€ čo by ani nebol taky problem ako to, že si myslia že nemam čo na praci a nechodim ich navštevovat.. brat byva 20 minut odomna , vidim ho raz za pol roka.. kupujeme byty, auta, cestujeme, prerabame, väčšinou sme v praci... Nemam čas na babku ktora ma len vyčitky a depresiu.. ked som jej navrhol , že jej pridem na narodky na 2 dni tak " nemusis sa ani snažit, na 2 dni nemusiš chodit " :D .. tak som povedal okay, zablokoval a vybavene.. o problem menej
Ja ked idem aj k vlastnej mame zavolam, opytam sa ci mozem prist.
Ja netvrdim, ze sa vychvalujes, ale ak sa ozyvas stylom "mam sa dobre, mam dobru pracu" a potom o 3 tyzdne im napises " ide to vsetko dole vodou, asi zmenim pracu" a potom zase " bola som tam a tam a videla to a to". Tak to mozu takto brat.
Ale podla tvojej odpovede na moje otazky by ti mali byt vdacni, ze si na nich vo svojom hektickom a scestovanim zivote vobec spomenies.
Vies co, miesto suvenirov si im mohla vratit tych 400 eur, neviem preco si nesla do svojho domu ale ku starym rodicom s dedom o barlach, ze budu doma?
Och aha, nemaju nic lepsieho na praci, pozerat telku nie je take bohemske ako tvoj zivot... alebo im aj nevrat, z principu, ze ta neprijali s chlebom a solou a slivovicou vo dverach v case, ked natahovali papuce a pyzamo
@drago12587
"Kupujeme byty, auta, cestujeme, prerabame, väčšinou sme v praci... Nemam čas na babku ktora ma len vyčitky a depresiu.. "
Vnuk roka. Mozno prave ta by potrebovala vas cas pomedzi tie pokupene byty a auta, a nebola by taka vycitava a depresivna.
Ale to len moj postreh, kedze ma zaujal Tvoj postoj. Nesudim. To bude praca ineho a inokedy, nie moja a teraz.
@drago12587 su ti prednejdie auta a byty a co tam po senioroch v zaprdenom Slovensku
Možno niekedy aj tá úcta k starším, predsa len...či? 😏. Akokoľvek by mohli byť na mňa zlí,aj tak by som sa pred príchodom ohlásila, slušne zvítala a peniaze vrátila. Mrzelo by ma,ak by sa ku mne takto správali,ale pripisovala by som to veku, depresiami, zdravotným stavom, frustráciou. Predsa len,nik z nás nevie,akí budeme "ohundraní" my v starobe 😏.
Bože keď to tu čítam tak mi je až zle. Moji starí rodičia mi vždy DALI peniaze a nikdy odo mňa nechceli naspäť ani cent a čo že dva roky ju nevideli ja sa tiež sem tam babke ozvem keď niečo potrebujem a čo? Opýtam sa ako sa, co má nové a čo je vo veci... nedávaj nič a ani tam už radšej nechoď
@colsami ma 10 inych vnukov takže nie je sama.. a sama od seba nikdy nepisala , nepomohla ked trebalo ( nepisal som jej ale sama nemala iniciativu) .. teraz po rokoch ked mam život v kope mam čas.. ale " už netreba" :D .. nebyvam o dedinu vedla.. žijem na druhom konci sveta. Aj ked som byval na sr velky zaujem nemala :D .. netreba mi jej peniaze ani jej pritomnost. Nemal som bohatych rodičov, všetko co mam som si musel odpracovat. Keby som daval celu vyplatu na vylet k babke, asi by som nebol tam kde teraz. Hlavne ma zastarane nazory, ktore staremu cloveku nevysvetliš.. raz z rok vynde do vedlajšieho mestecka na nakup, to je jej životne cestovanie.. dom jej postavil otec s kolegami vlastnoručne, nerozumie , že ja musim pracovat na statisice eur :D nepridu mi nadrbani kolegovia postavit dom :D proste stresujuci zažitok.. ochota z mojej strany este bola, celkom nedavno az do incidentu.. mam svoj život, za chvylu svoju rodinu.. keby chcela , tak napiše " super som rada že ta uvidim aspon na 2 dni" :D .. ale nestalo sa.. nebudem drzat kontakt nasilu
.
@kitycat babka sedi na statisicoch :D ma 12 izbovu villu s bazenom, desiatky kilometrov pozemkov a lesov, super dochodok, bola primatorka :D .. nikdy mne ani mame nedala euro ;D ale nejde o prachy.. chcel som ju realne pozret po rokoch, kedze hlavne ciele mam splnene ktore proste nemohli čakat.. odpoved som dostal :D
Tak, asi Ta nemaju velmi v laske. Nevieme akej si povahy, alebo mozno zavist, alebo ktovie co sa za tym skryva, mozno skrz spory rodicov tak reagovali....no ale zamrzi to, to je jasne.
@drago12587 Ktovie aky ty budes dedko. Ci tiez nebudes mat len vycitky a depresiu :/ Vies jak sa vravi : "Co u inych vidis, u seba cakaj."
Tak možno treba viac pochopenie,už sú starší,nemusia chápať svet ani teba,tak ako si to myslíš ty.A ak toto čo si opísala bola jednorazová záležitosť,neviem,či je to zrovna toxické správanie.Mozno je to ich obranná reakcia,že si sa v podstate od nich odstrihla.A možno je to úplne inak Na to by si mohla prísť sama,predsa len žiadna diskutujúci nepozná ani teba,ani ich,ani váš vzťah.
Fuu, tak si sa ukazala tiez veru. Strasne pohrdas Slovenskom, uplne sa vyjadrujes ako by Slovaci boli neviem aki podradni narod. A ty "sveta skusena" horenoska, ooch, strasna pycha z teba ide a my tu vsetci zijuci na SVK cisty odpad 🙄
@silvike neviem aky budem, ak budem vnučata deprimovať, tiež pre ich dobro nech somnou odrežu kontakt. Ja nie som velmi rodinne založeny typ. Nikdy som nemal život, ktory by mi dovolil mat kontakt, az teraz no :D .. ale prezil som svoje, moje deti a ich deti to možno budu mat ešte tažšie.. hadam budem pamätat. :D lahko sa hovori " rodinu si nepozrieš" .. ked si začinal s absolutnou nulou sam a nemal si čas okrem prace ani poriadne spat :D .. tak ale peniaze som nemal aj hlavne vdaka velmi " rozmarnej" ex :D ..
Ani ty a ani oni nie ste teda výhra. Ty si sa možno snažila, ale aj tu pôsobíš dosť arogantne a povýšenecky. My si môžeme len domýšľať ako to celé naozaj bolo. Ale príde mi ako keby ste obe strany na seba vytiahli svoju toxicitu a to jednoducho nie je udržateľné. Vráť im tie peniaze s nejakým listom, že nevies čo si im spravila a mrzí ťa ich prístup alebo niečo také, že si sa na návštevu tešila ale keď nie si vítaná, už ich nebudes ďalej obťažovať. A počkaj či sa ozvú sami. Ak nie, tak už by som komunikáciu odstrihla na minimum a ozvala sa maximálne na narodeniny a Vianoce.
To je teraz také moderné používať slovo "toxický",keď sa niekto nesprava podľa našich predstáv,nebodaj nám protirečí.
Podľa tvojho písaného prejavu ty asi tiež nebudeš naj vnučka.
Predsa len,trošku úcty k sedinam....
Ja by som prvé vrátila peniaze. Mne by to bolo veľmi nepríjemné a vrátila by som im z princípu, keby mi to vyhodili na oči. Je to dosť peňazí.A o tých vzťahoch..
ehmm ,neviem posúdiť .Rodinu si človek nevyberá! Ani my sme jednu starkú nemali dobrú. Ťažká povaha akú len tak ľahko nenájdeš. Bolo obdobie,že som ju v období puberty priam nenávidela za to co nám urobila po otcovej smrti. Mamu preklínala celý život. A napriek tomu ma to časom prešlo aj keď už vzťahy ochladli.Ale moja mama chodila do nemocnice napriek tomu často keď ochorela. Aj ju už potom prosila aby sa vrátila k nej..Takže vzťahy sú aj také. Ale my sme jui vždy brali takú aká je .Raz dobrá raz zlá,
Raz bola ako med raz ako čert. Ale NIKDY z nikým sme úplne neprerušili vzťahy v rodine.
Sú to ľudia na dôchodku , lepší nebudú . Oni sú v tom veku strašné taký drzý a čo nie sú . Nemôžeme byť však kvôli pár rečiam neviem aký . Nevieme sami ako dopadneme aký budeme my v tom veku . Tetovanie nečudujem sa teraz rodičia 50 ročný majú problém to pochopiť pre takých ľudí to je že tetovanie majú vrahovia , fetaci , indiáni. A o cestovaní no však keď sú furt ba zadku vieš ako . Závidia že si cestuješ a oni necestovali a už ani nebudú
Tak peniaze ti pozicali a nevratis ? V timto pripade by ma hanba fackala .. samozrjeme peniaze by som vratila tolko, kolko mi požičali...
Za druhe po takejto debate so mnou, by som uz s nimi nekonunikovala, co ta nali krasne privítať, tak si sa len dozila osočovania smutne od starych rodicov ...bohuzial , je mi to luto
Jaj boze tie tvoje komentare :D ano ty si jedina, kt vytiahla paty zo zaprdeneho okolia popradu a zvysok slovace teda nemoze chapat tvoj “kozmopolitny” sposob zivote, lebo najdalej boli v “blave” :D
Ked ste v kontakte, tak by som sa pred prichodom minimalne ozvala a dala vediet, ze vecer pridem a ci je to ok 🤷🏼♀️ myslim, ze z ich reakcie by si aspon zistila ci si alebo nie si vitana. Zaplatila by som si hotel a dedkovcom vratila tych blbych 400e. Divne privitanie sa ti teda dostalo aj od babky s dedkom aj od ptca, kt 2 roky nevidel dceru, ale nevie si zobrat den volna v praci aby bol doma ked prides 🙈

@deti95060810 ani neuvidia no, vyhybam sa toxicite az len koli dusevnemu zdraviu a pohode