icon

Ako riešiť toxické správanie starých rodičov?

29. okt 2024

Ahoj potrebujem sa vyrozpravat a mozno poradit co mam robit.

Uz asi 6 rokov zijem mimo SK. Zila som dlhe roky v Prahe a chodila som aj inde si privyrobit a hodne cestujem po svete kadetade. No stala sa mi taka situacia ze som teraz prisla na navstevu za rodinou po 2 rokoch. ale vzdy som sa pravidelne ozyvala. S mamou kazdy den na telefone a s otcom tak 3 krat do tyzdna. s bratom sa sledujeme na instagrame takze mame o sebe prehlad. So starkymi to uz bolo horsie ale vedela som ze oni sa sami od seba neozvu tak aspon 3 krat do mesiaca som sa vzdy pravidelne ozyvala. Podotykam nie vzdy hned odpovedali niekedy to trvalo aj dni ale vzdy som sa pravidelne hlasila. Ze zijem a ze som zdrava, mam alebo nemam pracu, som na cestach, tam alebo tam, vzdy som poslala fotky a videa nech o mne vedia a nech ja viem i nich.

Dva roky sme sa nevideli nazivo lebo mi to situacia nedovolila mala som toho vela, proste osobne veci, to tu nebudem rozmazavat. No ale skoncil mi OP tak potrebovala som prist a aj to aby som si vytriedila stare veci a kufre co mam u rodiny. a trosku s nimi stravila cas. mama zije tiez v zahranici a otec na SK aj s brachou a aj s dedkovcami. Vcera som prisla prve ku dedkovcom lebo nemam kluce od otcovho bytu so sebou a otec bol na nocnej. Pridem tam, zaklopem. otvori baba s kyslou tvarou “co ty nemas svoj domov? preco nemas kluce od otcovho bytu? a ja ze “nemam lebo som mala od svojho bytu a naco by som si ich nosila aby som ich stratila? vedela som ze o takomto case budete doma, dedo je o barlach” Ziadne privitanie. Ja som necakala ceremoniu ani nic take ale mozno len mile slova utechy? nieco take ako “vnucka nasa, sme radi ze si ziva a zdrava, dlho sme sa nevideli”

miesto toho som dostala “mam pocit ze si jak na drogach ze sa stale tak smejes, s tymi tetovaniami vyzeras ako basistka, raz to budes lutovat, vyzeras hrozne” “vrat nam 600€ co sme ti este pred covidom DALI, chceme si kupit novu chladnicku, ta stara uz vydava zvuky” “urcite si si v Norsku dobre zarobila, kolko si si zarobila?” a otazky smerovane na peniaze a stale len peniaze. pritom oni maju dochodky dobre, obaja boli komunisti a prace mali velmi dobre lebo porobili skoly. takze si ako dochodcovia neziju zle, maju co len chcu….

Takze som dostala len “hubovej polievky” na moj vyzor, chovanie a aby som zacvakala nejaku vymyslenu sumu. raz mi poslali peniaze pred covidom lebo som v Prahe stratila pracu a nemala som na najom tak mi DALI 400€ a zrazu je z toho 600€?

rano ma poslali prec zo slovami “si prilis hlucna a namyslena, chod u otcovi”

Co mam robit? ja im tie peniaze nedam za taketo spravanie. priniesla som im suveniry z ciest, babe som doniesla kvety a tie mi vratila vo dverach so slovami, daj to na hroby teraz.

Co to ma znamenat?? cim som si to zasluzila po 2 rokoch? neviem…

Strana
z4
lindahhh
Odpoveď bola odstránená
katrin21
3. nov 2024

Co su podla teba velmi dobre dochodky? Kolko maju rokov? Ak okolo 75-80, tak urcite kralovske dochodky nemaju, komunizmus je 35 rokov mimo,takze nesplietaj 2 na 3.
Podla mna sa bez vetra ani listok nepohne. Asi maju voci tebe krivdu,ze ti aj pomohli a 2 roky si nemala kedy ich vidiet, sorry,ale mohla si aspon na skok, duplom ak na teba mysleli,ked si bola v nudzi a dali ti.... stari ludia inak uvazuju ako ty, o 3 genetacie mladsia a preto komentuju aj tetovania, je fakt,ze ich casom mozes lutovat a za ich cias ich mali len kriminalnici , preto ten nazor.

Nepocujeme druhu stranu,ale ak si sa chcela vyzalovat a pocut nazor dalsich, tak ucel splnilo, ale ci su toxicki, alebo len nestastni z toho,ze 2 roky na nich vnucka kaslala ...to nezistis tu..

prosimopomoc
Autor odpoveď zmazal
prosimopomoc
3. nov 2024

@oli18 myslis tie bytiky zadarmo?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mircalla
3. nov 2024

Peniaze je fer vratit, a dalej sa neozyvat. Ale skor mam pocit, ze ti nejde o ich reakcie ako ze musis vysolit peniaze.....snad si neni taka zufala, ze im to nevratis. Aj ked to bol dar ako tvrdis...
Stari ludia na Slovensku su vacsinou velmi toxicki a neprijemni a vzdy boli, daj mi tie peniaze, nech mas pokoj a ciste svedomie

heidi4
3. nov 2024

@1ryba 👏🏻👏🏻👏🏻 presne tak!

ukgirls
3. nov 2024

peniaze im vrat - zbytocne si robit problemy ked sama priznavas,ze ti ich dali .. ale daj ich pred svedkami alebo z uctu na ucet nech mas dokaz .. zial ludia su vacsinou na stare kolena ufrflanejsi a mrzutejsi..kolko maju dochodky a ako si ziju je ich vec a nie tvoja starost ... a ak citis,ze s nimi komunikovat nechces-mas na to pravo,ale ja by som sa skusila s nimi porozpravat s tym,ze ich mas rada a tesila si sa na nich a o to viac ta mrzi ich reakcia .. mozno sa nieco stalo co si si ani neuvedomila a ich to trapi a preto sa hnevaju

cicko44
3. nov 2024

@sara07 No, moja ked budes v jej rokoch, priberies mozno aj ty.. Zena v prechode a po, vacsinou priberie... Aj moja mama bola roky stihla a na stare kolena pribrala a co?? Aj ja na stare kolena priberam.. A som ten isty clovek stale..

lienka.7
3. nov 2024

@autorka keď ta takto privítali, tak tiež vzťahy ste až také super asi nemali.
V každom prípade by som babke peniaze vrátila (asi už máš z coho), s dodatkom, ze ok, kvety im najbližšie donesiem teda na hrob a s tým sa s nimi aj pekne rozlúčila.

mircalla
3. nov 2024

Inak som si precitala par tvojich komentov. no dost protivna a arogantna si, takze ste si asi sadli. A peniaze vrat, hadam si si zarobila a nejdes robit drahoty kvoli smiesnym 400 eur

beronsche
3. nov 2024

@ahhola zdá sa ti, že autorka témy reaguje vhodným, neagresivnym a neposmesnym spôsobom?
Lebo mne nie.
Nuž, dá sa ohradiť aj slušne, bez útokov.
Žiaľ, nie každý na to aj osobnostne dozrel.

hellionka
3. nov 2024

@lubkovaandrejka presne tak, ak by mali záujem ozvali by sa aj oni … či to k starším ľuďom len my máme vždy povinnosti? Oni preto, že sú starší nemusia a majú pravo takto sa správať … no nie, nemajú … mňa by to tiež veľmi mrzelo a úplne by som asi na nich zanevrela. Peniaze by som “vrátila”, pre môj kľud.

jaond19
3. nov 2024

Kupila by som im chladnicku, taku za 250-300€, ked ich to škrie ze ti dali vtedy peniaze. Podakovala sa za to dobré, a rozlúcila so slovami, ze ked ich obtazujes a nechcu ta vidiet, vyhovies im. Tam sa nieco udialo, o com nevies, alebo proste babka ostala na stare kolena "jedovatá".... moja prababka taka tiez bola, v zaciatkoch stareckej demencie, nic a nikto jej nebol dost dobry, len frflala a kritizovala, ak by mala byt milá ci podakovat, radsej by si jazyk odhryzla... pricom roky dozadu bola milučká...

bielasovicka
3. nov 2024

A čudujes sa ze takto na teba reagovali? Véd si ich 2 roky ignorovala.naco píšeš správy starým ľuďom? Im treba zavolať, ísť za nimi. Nevrátis im peniaze ktorými ti pomohli? Hamba ti!

kittykat22
3. nov 2024

@ahhola takze ked si od teba niekto pozicia 400eur ked budes na rodicaku a tvoju muz na minimalke, a potom sa s tebou bude pisat 2x do roka. Veselo si cestuje po svete, uziva si zivot ale peniaze ti nevrati. A ked s usmevom dovali po 3 rokoch ze nema kde spat a chce jest - urcite budes skakat radostou. By som ta chcela vidiet.
A to, ze boli v komunistickej strane - ono tam bolo vela ludi, pretoze nemali na vyber. Pozri si film Vlny ktory teraz bezi v kinach. Nie kazdy kto podpisal to robil z vlastneho presvedcenia.

gabesz1
3. nov 2024

Nemá cenu vzkriesiť to, čo nežije!

janamoto78
3. nov 2024

Sú to komunisti. Zhodnotila si to. Tí ľudia vždy boli ješitní a podrazácki. Vráť im peniaze a dovidenia. Načo sú ti?

ahhola
3. nov 2024

@kittykat22 takze ked ti niekto daruje 400€ a po 2 rokoch pyta spat 600...blablabla...
Za tie 2 roky co si pisali jej stari mohli steknut, ze chcu vratit DAR♦️

slovakboy
4. nov 2024

@kittykat22 nie každý z presvedčenia. Podľa opisu a ich dôchodku to robili z vypočítavosti alebo z presvedčenia. Nie zo strachu. ŠTBáci sa majú stále lepšie ako ich obete. A prisluhovači režimu tak isto.

slovakboy
4. nov 2024

No vidím, že podobné toxické správanie tu majú aj tie, ktorých sa pýtaš na radu. Závisť len preto, že si bola v Nórsku. Si vraj namyslená, lebo si opustila krajinu, ktorej si ukradnutá. Lebo si potetovaná. A domovina ťa odsudzuje za zradu. Súdiapodľa seba. Oni majú povýšenecké zmýšlanie, a preto ťa považujú za povýšeneckú. Ja som v tvojom príspevku ani v tých ďalších nevidel nič povýšenecké, naopak si sa snažila opísať aj to, že si denne voláš s mamkou a trikrat do týždňa s otcom. V neskorších príspevkoch z teba hovorí hnev a to už si si nesmela dovoliť. To už ti len nakladali. Lebo ty musíš byť slušná vzorná Slovenka to len oni si môžu o teba obtierať ústa.

dadulkaf
4. nov 2024

Nuž ľudia sú všelijakí. Dnes im dáš 600€, nabudúce bude pýtať koľko?

slovakboy
4. nov 2024

Myslím, že ak chceš urobiť bodku za vzťahom so starými rodičmi mala by si to urobiť tak, aby si si nič nemusela vyčítať a nebudeš ľutovať nič čo si im povedala ale aj nepovedala.
Peniaze im vráť, ale so slovami: dávam vám 400€, ktoré ste mi vtedy dali ako dar a nie ako pôžičku. Preto úroky nevraciam a dávam vám ich len ako znak dobrej vôle, a preto že chcete dar späť, nie preto, že sa cítim dlžná.
Ozývala som sa rodičom aj vám, ale vy ste na mňa zanevreli. Zjavne ma nemáte radi, odsudzujete ma bez toho, aby ste sa ma snažili pochopiť. Ja som vás neodmietla, to vy. Nemôžem takto ďalej. Je mi to ľúto. Lúčim sa.

milkyg
4. nov 2024

Peniaze treba vrátiť určite. Inak sa vytvoria zbytočne dlhé energetické aj finančne. Nie je zdravé mať v živote takéto dlhý. Už jeden veľký máme s našou rodinou každý. Treba si to vysporiadať. Dobrom hovorím.

veronikakos
4. nov 2024

Ja mám tiež pocit, že naše deti ako vnúčatá mojich svokrovcov alebo mojich rodičov sú len trpene. Dajú im sladké nejaké peniaze a dovi. Ozvite sa max tak o mesiac. Nikdy nikto z nich ich nikam nevezme, nič nenaučí, smutno mi je z toho. Ticho závidím, ak vidím starých rodičov, ktorí sa venujú vnúčatám. Naši vedia len kritizovať, ak nezjedia všetko čo majú na tanieri. To je celá ich komunikácia s našimi deťmi.
Ako starých rodičov berú svokrovcov mojej sestry, ktorí ich majú naozaj radi. Mladším deťom neviem vysvetliť, že to nie je ich babka a dedo. Nechápu a ani nechcú pochopiť.

aurora33
4. nov 2024

Aj mne prídeš veľmi namyslena a arogantná z tiho ako píšeš. Zrejme nebudeš veľmi ina od svojich starých rodičov. Peniaze im vráť a nestretávaj sa s nimi. Vybavene

sara07
9. nov 2024

@cicko44 to sú len kecy, ked znižiš vydaj a rovnako ješ = priberieš
v 20 mi stačilo dat si lahšiu večeru a vaha šla dole ak sa pribralo, každé jedno tehotenstvo 12 kg som musela zhadzovať a tak ako to šlo pri prvom tak pri poslednom to bolo doslova vydreté , odmakané, odpotené ...
ak by som jedla ako ked som mala 20 teraz tak som vypasená a riadne
ano je pravda že v 40 začneš priberať aj z vône ryže, citím to, a snažim sa držat stále si váhu
velkost porcii mám polovičnu oproti tomu ked som mala 30
ona si nekontroluje kolko toho zje a podstatne menej sa hybe

Strana
z4