Ako riešiť úspory a výdavky v manželstve?
Ahojte.
chcem sa spýtať,aký mate nato pohľad vy,pretože ja si prídem,že už mi šibe.
Manžel bol otcovi pomôcť paŕ dní na fuŠke,s tým,že mi povedal,neboj,prinesiem zato peniaze.brala som to tažko,nakoĺko pracuje na zmeny a táto fuška znamenala,že veľakrát prišiel večer.Včera mi oznámil,že peniaze si od otca asi nezoberie,že veď oni sú dochodci a potrebujú (pritom otec chodí eŠte po robotách k dôchodku a ide si myslim tak o 1000-2000€).
Do toho sme včera pre jeho rodičov niečo kupovali v hodnote asi 100€ a hovorí,že zlato,čo by si povedala,keby si nezoberiem zato peniaze?ja som už vybuchla a povedala,že ja nemám s tým problém ale to je každú chvíľu niečo ...(pred dvomi mesiacmi to bolo 200€,predtým to bolo tiež,predtým mi povedal ,že prispeje mame na jednu vec,nakoniec to zaplatil celé a to tiež nebola malá čiastkacca 350€).Včera mu oco napise,ze chce zateplovat a moj muz mu odpise,ze teraz stiskame peniaze,ze neprispeje,tak oco mu napise,ved o rok?je to normalne??chcela som ist na dovolenku,to bolo,že veď setrime (pritom jeho rodičia chodia k moru 2x do roka),chcem novy kocik,lebo budeme mat babo ,to tiez,ze ved zlato setrime,na vianocny darcek mi povie,ze zlato,nekupime si radsej potom nieco,co budeme potrebovat?ja nestojim o ten darcek ale cely vikend zhaname darceky pre rrodinu a ja som kde?nejde o ten darcek ale o ten princip.
je toto normalne?povedzte mi,lebo ja si pridem uz divna,ze nedoprajem.
ale to nejde o to,ja sa snazim neminat na zbytocnostiach a potom takto davame peniaze prec??
@prosimpekne Zrejme, chybu robiš aj ty že si suhlasila od začiatku s tymto nastavenim. Stoj si za svojim, lebo potom to už nebudeš schopná ukočirovať. Pekne v kĺude to s mužom preber, že teraz ste rodina vy na prvom mieste. A nech sa aj muž dokáže postaviť za svoju rodinu ktorou si ty a obhajiť si svoj názor. Žiadne take, že povec to ocovi ty. Nie, je to jeho otec, on si to má vykomunikovať....
@prosimpekne nie si divna. Muz je divny. Tak sa s nim musis o tom porozprávať, že sa ti to nepáči aby sa dotovali rodičia ak to nepotrebuju. Ze aj ty chces ist na dovolenku 2x do roka. A ze ked ide na fusku, ocakavas, ze donesie peniaze. Ze to proste musi zmenit, lebo takto to pre teba nie je v poriadku. Proste si sadnut a uprimny rozhovor ako to citis. Lebo ak to nestopnes, bude to horšie. A rovno mu povedz, že to zateplovanie sa ti tiež nepaci, ze by mal prispieť. A ja by som to povedala aj svokrovcom, ze co sa mi nepaci. Ale v klude, len proste budete mat dietatko a bola by si rada, keby nesli vase financie k nim. Druhu moznost vidim v tom, ze ked muz nieco kupi svokrovcom, za taku istu sumu by som si kupila co by som chcela (to by som povedala jemu). Reálne by som si nekupila ale zalozila by som si účet, kde by som tie peniaze vkladala a na konci roka mu ukazala, ze pozri sa, mohli sme mat dvakrat tolko nasetrene. Lebo co budete mat na vasom spolocnom úcte, to bude mat pocit, že máte dost a moze dotovat rodicov. Takto na tom účte nebude aspon taký balík ale súčasne sa nestratí z rozpočtu, len to bude pod tvojou kontrolou.
@prosimpekne si divna, lebo keď sa ťa manžel opýta čo ty na to, tak vybuchnes, že s tým nemáš problém, ale.... Takže tvoj muž počuje ken to, že nemáš s tým problém. Treba hovoriť na rovinu, nie v inotajoch.
@prosimpekne tak si zaloz vlastny, zadarmo napriklad fio banka, da sa aj na dialku zalozit
@darmasiswa a co tym vyriesim?zeked mi bude chodit almuzna materska,ja budem zit s 300€ a manzel si bude bacovat s 2000€??
@prosimpekne a ty si myslíš, že rozumný dohovor nepomôže?
@prosimpekne založ si zošit s výdavkami a zapisuj si tieto výdaje. A prestaň sa ty uskromňovať, že nekúpim si rifle lebo šetríme. Keď na niečo nebudete mať, napríklad tú dovolenku, tak mužovi ukáž zošit so sumami, ktoré investoval do rodičov, že aha, toto je naša dovolenka. Ale netuším, čo si tým tvoj chlap dokazuje, to vedú so súrodencami súťaž, kto viac zadotuje rodičov? Či kto je lepšie decko?
Ak máte spoločný účet tak za každým vyber toľko peňazí koľko on dá rodičom. Ak dá 300, tak aj ty vyber 300. Ak dá 1000, aj ty toľko vyber. Povedz, že si dala mame, lebo je sama.
suhlasim tuto s uzivatelkou vyssie - ak este nemate zalozeny prehlad o rodinnych financiach, tak si to zalozte (v exceli/v appke...sledovanie prijmy/vydavky a spisane po kategoriach - byvanie, jedlo, oblecenie, dary....). Na konci roka krasne uvidite cierne na bielom, kam vam tecu peniaze, kde sa daju vydavky okresat ak budete musiet setrit a v neposlednom rade kolko realne dotujete rodicov.
A ano, v prvom rade - sadnut si s manzelom a rozumne, bez vybuchov sa porozpravat o financiach, vydiskutovat si, ako to bude ked pride babo a ze vy ste teraz jeho primarna rodina, o ktoru sa ma postarat 🙂
to je strasna situacia toto.vy by ste manzelom tolerovali,ak by vas muz isiel pomoct otcovi na fusku,kde sa zarabaju peniaze na ukor vasho spolocneho casu a nakoniec si tie peniaze nezobral?
Do riti toto sa nedá čítať. Normálne som sa vytocila. Ti tvoji svokrovci sú co za expertov? Ináč, kde bývali doteraz keď majú 4 deti, že teraz len idú zatepľovať? Nech si zatepluju, aj prerabaju co chcú, ale zo svojich peňazí. Pýtať si od mladej rodinky prachy to je nehoráznosť. Aj ja mam dospelé deti, majú svoje rodiny, ale nikdy by som od nich nič nepýtala. A to som sama, vdova.
@prosimpekne ja by som moje odkladala, a zila z muzovych penazi, preto ten ucet, hladaj riesenie
Nehysterci, ale zacni konat. V prvom rade rozumny rozhovor. Dvaja dospeli ludia. Das muzovi v bodoch co si napisala sem. 1. Rodicia maju dost financii 2. Cestuju 3. Maju co jest, kde byvat 4. Su na vsetko dvaja.
Dohodnite sa, kolko ste im ochotni mesacne/rocne dat. A toho sa drzte. Z fusky co robi s jeho otcom nech si prniaze vzdy vezme. Lebo ak takto naucia rodicov, bude to zle, oni sa uz len na deti budu spoliehat a neskor to budu aj vyzadovat.
Neplac, nehysterci, ale bud pevna a jasne s nim komunikuj. Povedz ze rodicov jeho mas rada, ale niektore veci si proste musite ujasnit.
No a keby toto nepomohlo, nastupis a spomenies nieco pred jeho rodicmi, aby aj im trocha docvaklo
@prosimpekne inak mňa na tom všetkom zaráža asi najviac to, že on ako dospelý chlap si nevie spočítať, že vám tieto jeho dotácie nabúravajú rozpočet. Ak hospodárite s 2300 € (aspoň tak som spočítala podľa tvojho komentára), tak to rozhodne nie je na tebou popísanú štedrosť voči jeho rodičom. Navyše by ma vytočilo do biela, keby som ja musela prepočítavať prachy na kočík, zatiaľ čo on by zafinancoval mamičke niečo za 350 €😨
@prosimpekne nie určite by som mu to netolerovala! Toto je úplne cez čiaru. To si teda vyhrala takých svokrovcov. Čo sú to za ľudia? 🤦♀️
Ja by som nikdy nemala spoločný účet. Materská je veľmi pekný peniaz a rodičovský aj s prídavkami tiež nie je až tak málo ako hovoríš. Ale aj tak by nemal dávať toľko peňazí rodičom. Ach úprimne mi ťa je ľúto 😏
@0silvia0 tiež mi to tak pripadá, že sestra kúpi nábytok, kuchyňu tak ja nie som o nič horší peniaze za fusky nevezmem a ešte im doprajem...
Autorka na toto si dávaj veľký pozor, keď pomôcť tak vtedy, keď máme dosť a pomôžete aj tvojej mame.Maju to nejako divne v rodine zaužívané.Cakate dieťa neuskromnuj sa, lebo evidentne mu to nepríde čo robí.na zateplenie domu to nebude pár eur.A vôbec zateplujem, keď na to mám a nie obvolam štyri deti kto koľko dá.
Vy budete mať svoje výdaje.Toto si musíte vydiskutovať hneď a nebude to ľahké muž môže povedať, že zarobí a dá komu sa rozhodne
@prosimpekne prečo sa nás pýtaš, či by sme to manželom tolerovali? Veď ti všetky píšeme, že netolerovali, že je to cez čiaru. Ty nečítaš, čo ti píšeme?
Spisovať všetky výdavky, príjmy, povedať mužovi, že sa takto negazduje. Rodičia si na svoje prerabky musia našetriť. A ty vyberaj z bankomatu a setri: na kočík, na rifle, na čo si spomenieš, že potrebuješ, trebárs to aj nekúpiš, ale nebudú na účte, tak ich manžel nerozhadže.
A tie peniaze tvoj muž mal zobrať. To neboli ani otcove, ale to mali zaplatené za robotu, tak nechápem prečo ich nevzal.Tvoj muž je dement. Prepáč.....
Toto je nezavideniahodna situacia. Musis si spravit velke poriadky s muzom. Isto by som sa neuskromnovala na ukor rodicov (ak na to nie su odkazani). U mna by nehralo,ze si nemozem kupit kocik pre vymodlene dieta, nemohla ist na dovolenku a pod,pritom peniaze (ktore vlastne nemate,kedze sa uskromnujete) by mi muz pchal rodičom, aby oni mohli ist na wellnes,ci dovolenku atd. Baby dobre radia, vyber vzdy rovnaku sumu aku da rodicom a ak nepochopi, spravila by som poriadky aj so svokrovcami. Vy hypoteku nemate?
@prosimpekne prepáč,ale tvoj muž má všetkých doma?Inak to ,že mu povieš ,že 200€ dáte tvojej máme mu povedz,asi sa nezobudí,možno to s ním aspoň pohne.
no toto je cele dake cudne, muz berie fušky navyše, aby zarobil dačo naviac, na dovolenku nemate, pomaly si od ust odtrhate, ani rifle si nekupis radsej, do umeleho oplodnenia vrazate velke sumy, ty sa uz vidis s materskou 300 eur, cize tvoj prijem asi nie je bohvieaky
a navrch toho idete kupovať investičny byt, na ktory ale ako pises nemate
Tak neplač, ale rovno mu to povedz, možno mu to nedochádza, možno myslí, že si dojatá z jeho dobrých skutkov 🤣 joj, ty kokos, mať takého štedrého muža, asi ho predám na organy 🙄
@prosimpekne inak trošku ma zaráža, že ste si navýšili hypotéku a chcete kúpiť byt, na ktorý nemáte... Tomu teda vôbec nerozumiem.
A ešte jedna vec - ja by som sa so svokrovcami moc nesrala. Keď je on také tupelo, že nevie koľko je 2+2, tak by som to ich dojenie utípla ja. Aj za cenu tichej domácnosti. Čím skôr to urobíš, tým lepšie. Lebo príde dieťa a ty si budeš musieť bežať od mamy požičať na plienky, lebo svokrovci zatepľujú a synáčik zase dotuje...
Tak to mi ta je úprimne ľúto ja by som takého muža asi nechcela ..má vlastnú rodinu a čakáte babo mal by peniaze dávať do vás a nie svojim rodičom ..a čo že sú dochodci ..keď chodia na víkendové výlety a dovolenky peniaze im nechýbajú ale vy tie peniaze tiež potrebujete ..ako to bude keď sa malé narodí
Pozri na vine je tvoj muž. Svokrovci sú asi zvyknuty že im deti dávajú peniaze alebo niečo kupujú. On by s tým mal seknut a dopriať vám. Budete mať dieťa mohol by radšej šetriť na to. Mne by to na tvojom mieste tiež veľmi vadilo.
Obycajnel maju dojnu kravu deti z rodicov, u vas naopak🐮

@anna777115 pred 2 tyzdnami sme sa pohadali,kvoli tomu,ked sa sa pytala na peniaze z fusky,pretoze tam boli v septembi.On ,ze co si ich mam od otca pytat?a teraz mi povie toto?tento rok sme riesieli umele oplodnenie,strasne vela penazi nas to vyslo.sme vyse toka manzelia,ja som si este ani rifle nekupila za cely ten cas.co si vzdy poviem,vydrzim v tom co mam ,setrime.nemame maly rozpocet,ja nehovorim...ale navysili sme si hypoteku,ze chceme kupit este jeden byt ale nemame dost a popri tom toto?je mi z toho strasne tazko