icon

Ako riešiť vydedenie kvôli manipulatívnemu súrodencovi?

30. apr 2025

Co by ste robili, ak by vas rodicia vydedili kvoli tomu, ze ich zmanipuloval surodrnec? Rezignovaly a nechali majetok tak (dom, pozemky, lesy) alebo absolvovali dlhorocny sud?

bielasovicka
1. máj 2025
@vevesh

Tato otazka je velmi velmi vysoko hypoteticka- nevies, aka konstelacia a ake su vztahy v rodine. Vela narobia aj partneri rodinnych prislusnikov. O par drobnych by som sa ani nezamyslala. O tisice ci miliony, by som velmi silne rozmyslala, ci nechat vydedenie len tak. Za dalsie, vydedenie v prospech koho (nemusi to byt len surodenec, kto by dedil). Ak by surodenec doopatrovaval rodicov a ja stovky km daleko bez akejkolvek financnej podpory, ani by ma nenapadlo to riesit. Ale ak by som musela riesit takto na dialku logistiku a financie, tak by tak lahko vydedenie nepreslo. A tych situacii je fakt milion, kedy ano a kedy nie....

@vevesh toto asi nebude len pár drobných. Autorka píše dom, pozemky, lesy. Ale bez konkrétneho vysvetlenia sa nedá ani odpovedať.

kitycat
1. máj 2025
@fidorka7

@kitycat aj ty si odpisovala rozvinutou vetou 🙂
je to jednoduché - chceš - prispeješ, nechceš, roluj ďalej,,,

@fidorka7 ocakavala som rnjaku konstruktivnu komunikaciu nie len "coby kdyby" 🥲

netti87
1. máj 2025

Ahoj autorka ! Pred 3 r. mi umrel otec, a vtedy som dozvedela, ze vsetko ( auto, traktor, dom , zahrady ) daroval sestre !! Co mali nasporene peniaze bud na ucet, alebo doma ani z toho ani 1 cent mi nedali .. doteraz je mi zle z toho ,ale nic som s tym neurobila. Nie je na to riesenie, pokial je niekto taky sebecky , neda sa s tym co robit...Ale neboj sa egzistuje karma

aduskatt
1. máj 2025

Dieťa je neopomenuteľný dedič, takže pokiaľ som nebola zatvorená za vraždu, nerobila by som nič, dedila by som aj napriek závetu o vydedení

feuille
1. máj 2025

Ty musíš vedieť či mali skutočne dovod ta vydedil alebo nie a či to vieš dokázať pred súdom 😀

gribka1
1. máj 2025
@aduskatt

Dieťa je neopomenuteľný dedič, takže pokiaľ som nebola zatvorená za vraždu, nerobila by som nič, dedila by som aj napriek závetu o vydedení

@aduskatt Ak to daroval, môžeš byť aj anjelik.

aduskatt
1. máj 2025
@gribka1

@aduskatt Ak to daroval, môžeš byť aj anjelik.

@gribka1 písala, že nedarovali, ale vydedili v záveti, čítanie mi ide🙂)))
......druhá strana - 7,57 hod

mamina7070
1. máj 2025
@aduskatt

@aduskatt nemas predstavu co vsetko znesie papier aj ta listina o vydedeni

gribka1
1. máj 2025
@aduskatt

@gribka1 písala, že nedarovali, ale vydedili v záveti, čítanie mi ide🙂)))
......druhá strana - 7,57 hod

@aduskatt Pardoon, pravdu máš. 😁

aduskatt
1. máj 2025
@mamina7070

@aduskatt nemas predstavu co vsetko znesie papier aj ta listina o vydedeni

@mamina7070 je jedno, čo je na papieri, dieťa je neopomenuteľný dedič podľa
zákona

aduskatt
1. máj 2025
@gribka1

@aduskatt Pardoon, pravdu máš. 😁

@gribka1 díky🙂

gribka1
1. máj 2025

Ináč, asi keby som chcela niekoho vydedit, tak asi by o tom nevedel, či? Jasné, že na toto musí byť dobrý dôvod. Samozrejme je to napadnutelné. Zaujímalo by ma, čo na to rodičia a čo súrodenec. O čo im ide, aký majú dôvod.

aduskatt
1. máj 2025
@gribka1

Ináč, asi keby som chcela niekoho vydedit, tak asi by o tom nevedel, či? Jasné, že na toto musí byť dobrý dôvod. Samozrejme je to napadnutelné. Zaujímalo by ma, čo na to rodičia a čo súrodenec. O čo im ide, aký majú dôvod.

@gribka1 keby som chcela "vydediť", tak ako si písala pred tým, darujem majetok za života.

mamina7070
1. máj 2025
@aduskatt

zákona

@aduskatt pokial je dieta dospele rodic ho moze vydedit a dovod moze byt kludne vymysleny (nepreskumava sa kym to dieta nenapadne na sude) a nie kazdy sa chce ist sudit s dalsim rodinnym prislusnikom aj ked su tam popisane klamstva

spongebob1
1. máj 2025
@anonym_autor

@spongebob1 O com prosim ta pises? Odkial mas tuto konspiraciu o nejakom bratovi? Otazka je na citatelov a nie na personifikovanie vymyslenych pribehov.

@autorka Ja som sa vyjadrila slusne. Slovicko dakujem som cakala. Evidentne som mala pouzit aj vyraz sestra, nielen brat. Krasny, slnecny dnik prajem.😘 Asi rodicia vedia preco vydedit, ked sa deti spravaju arogantne.

sasa1310
1. máj 2025
@aduskatt

zákona

@aduskatt prosím ťa. Stačí že spomenie oboch. A to spomenutie nemusí byť vôbec polovičné. A ide to aj bez vydedenia v závete

aduskatt
1. máj 2025
@sasa1310

@aduskatt prosím ťa. Stačí že spomenie oboch. A to spomenutie nemusí byť vôbec polovičné. A ide to aj bez vydedenia v závete

@sasa1310 prepáč, nerozumiem

bielasovicka
1. máj 2025
@aduskatt

@sasa1310 prepáč, nerozumiem

@aduskatt ani ja

vinkel
1. máj 2025
@luccija

@vinkel veď áno, ale príde staroba, choroby zrazu je leziaci či v nemocnici, treba chodiť po lekároch a ...my sme to mali podobne s babkou celý život sa starala o druhú dcéru o jej deti, varila, zehlila, nosila na krúžky denne do puberty chalanov k nim chodila, ale akonáhle bolo zle tak moja mama jej varila, chodila vybavovala ...lebo druhá strana nezodpovedná, svoje problémy, odišla na chatu atď...

@luccija Chápem čo chcete povedať. Ale keď rodič “odpíše” dieťa za zivota ako sa hovorí, a 15-20 rokov ho ignoruje tak potom čo čaká. Ja viem človeku je to ľúto keď vidí svojho rodiča v špine, ale za tie roky si zvykol, prispôsobil sa a nedá sa to z jedného dňa na druhý zmeniť.

vinkel
1. máj 2025
@aduskatt

@aduskatt A keď už nieje čo?

bielasovicka
1. máj 2025

Autorka, ja sa ani nečudujem ze ta videdili. Keď si takáto odmeraná a so strohými odpoveďami ku každému ako tu, tak už viem prečo.
Ty "čitateľka"

aduskatt
1. máj 2025
@vinkel

@aduskatt A keď už nieje čo?

@vinkel čo keď nie je čo?

aduskatt
1. máj 2025
@muchotrafka298

Ty si novinar/ka a pises clanok a zbieras material? Lebo preco inak by boli tebou nazyvani diskutujuci "citatelia"? Toto je diskusne forum, takze si tu kazdy moze napisat to, co uzna za vhodne.

@muchotrafka298 keby bola novinárka, nenapíše rezignovaly🙂)

muchotrafka298
1. máj 2025
@aduskatt

@muchotrafka298 keby bola novinárka, nenapíše rezignovaly🙂)

@aduskatt ja toto prehliadam taketo chyby, lebo mam kolegov cudzincov, co nevedia dobre po slovensky. Tak ale to mas recht, ze toto by nenapisala.

ahhola
1. máj 2025
@muchotrafka298

Za zivota si moze kazdy robit s majetkom co uzna za vhodne. Prepisat ho na koho chce napriklad. Vela ludi si myli dve zakladne veci a to je prepis majetku a vydedenie. Prepis nie je vydedenie, su to dve rozdielne veci. Casto tu citam prave o tomto. A co by som robila? Nic. Lebo by som nemala tolko penazi, aby som sa roky sudila. Mojho otca jeho psychicky narusena matka vydedila on to vzdal. Kedze nebola zbavena svojpravnosti a nemala ani potvrdenu diagnozu, tak si mohla robit s majetkom co chcela. A to aj urobila.Neboli peniaze na sudy.

@muchotrafka298
muchotrafka298

Dnes o 06:19
Za zivota si moze kazdy robit s majetkom co uzna za vhodne. Prepisat ho na koho chce napriklad. Vela ludi si myli dve zakladne veci a to je prepis majetku a vydedenie. Prepis nie je vydedenie, su to dve rozdielne veci. Casto tu citam prave o tomto. A co by som robila? Nic....

Iste, ten co ma majetok po predkoch ho nemusi zase dat dalej potomkom, ci zveladeny, ci lregazdovany, ale milenke, smejdom napr. Je to pravne mozne a ci je to moralne, fer k tym detom, je kazdemu sumak. Prepis - darovanie a vydedenie su sice 2 pravne ukony, ale s rovnakym vysledkom. Vydedeny a neobdarovany utrie hubu. Sikovnym patri svet... 😡

muchotrafka298
1. máj 2025
@ahhola

@muchotrafka298
muchotrafka298

Dnes o 06:19
Za zivota si moze kazdy robit s majetkom co uzna za vhodne. Prepisat ho na koho chce napriklad. Vela ludi si myli dve zakladne veci a to je prepis majetku a vydedenie. Prepis nie je vydedenie, su to dve rozdielne veci. Casto tu citam prave o tomto. A co by som robila? Nic....

Iste, ten co ma majetok po predkoch ho nemusi zase dat dalej potomkom, ci zveladeny, ci lregazdovany, ale milenke, smejdom napr. Je to pravne mozne a ci je to moralne, fer k tym detom, je kazdemu sumak. Prepis - darovanie a vydedenie su sice 2 pravne ukony, ale s rovnakym vysledkom. Vydedeny a neobdarovany utrie hubu. Sikovnym patri svet... 😡

@ahhola ja to velmi dobre poznam z vlastnej rodiny. A je to bohuzial tak, ze jeden alebo aj viaceri vzdy tahaju za kratsi koniec Nic v zivote nie je fer.

vinkel
1. máj 2025
@aduskatt

@vinkel čo keď nie je čo?

@aduskatt Dieťa je neopomenuteľný dedič, takže pokiaľ som nebola zatvorená za vraždu, nerobila by som nič, dedila by som aj napriek závetu o vydedení.
A keď už nieje čo dediť ?

sense
1. máj 2025

Tak len tak vydededit nemôžu, ono keby je rodič po smrti pre vlastný pokoj by som odpustila. Zo súrodencom by to narušilo vzťahy. Ale myslím že ak by niektorý z mojich súrodencov toto urobí tak zrejme ten vzťah nebol ani predtým dobrý. Ale vzhľadom na moju povahu ja by som sa o majetky nehádali a už vôbec netušila....nestal by mi za to resp nestal by mi už ani za zmienku.,

joannita
1. máj 2025

Keby ma vydedili rodičia a majetok by teda automaticky zdedili moje deti, nechala by som to tak. Keby ale vydedili aj moje deti, bojovala by som na sudoch, nenechala by som to tak.
A teda podotýkam, že vydedenie na slovensku je veľmi komplikovane

aduskatt
1. máj 2025
@vinkel

@aduskatt Dieťa je neopomenuteľný dedič, takže pokiaľ som nebola zatvorená za vraždu, nerobila by som nič, dedila by som aj napriek závetu o vydedení.
A keď už nieje čo dediť ?

@vinkel tak dedíš nulu...alebo dlhy, ak ich prijmeš....