Ako riešiť vydedenie kvôli manipulatívnemu súrodencovi?
Co by ste robili, ak by vas rodicia vydedili kvoli tomu, ze ich zmanipuloval surodrnec? Rezignovaly a nechali majetok tak (dom, pozemky, lesy) alebo absolvovali dlhorocny sud?
Pokial by vydedili iba mna,tak by som na to kaslal. Pokial by vydedili aj moje deti,tak uz nie
Ešte aj predaj majetku niekto berie ako vydedenie. Že rodič predá svoj majetok iba jednému dieťaťu za napr. 100€ a druhé dieťa nedostane nič.
@aduskatt no píšeš, že je jedno čo je na papieri, dieťa je neopomenuteľný dedič. Tak píšem, že stačí, že napíše na jedno dieťa 10 % majetku a druhému dá 90 %. A sú obaja neopomenuteľní
@sasa1310 nemôže - zo zákona musí plnoletý potomok dostať minimálne jednu polovicu dedičského podielu zo zákona. Ak tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, takže 10% neprejde - prejde minimálne 25/75
Podľa odpovedí jednotlivým respondentom tohto fóra si tiež dosť otravná. Ja by som ťa vydedila tiež. Poznač si moju odpoveď, s pozdravom čitateľka Zuzka
@sasa1310 nemôže - zo zákona musí plnoletý potomok dostať minimálne jednu polovicu dedičského podielu zo zákona. Ak tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, takže 10% neprejde - prejde minimálne 25/75
@aduskatt áno to viem, ale či to vie daná osoba. Keď sa neozve na dedičskom, závet je platný aj keď nedostane polovicu zo svojho nároku zo zákona
Ja by som sa nesúdila, nechala by som súrodencovi všetko a nech mu to slúži
no ak si bola takato prijemna na rodicov ako si prijemna tu na konovi tak ta nevidedili kvoly bratovi .. kazdopadne -ako by som to riesila? zalezalo by ake by som mala vztahy s rodicmy.. ak 0love nechala by som to tak.. ak si sa im venovala,navstevovala starala sa tak ako sa oni starali o teba a naozaj je v tom len brat - tak by somm sa sudila.. kazdopadne je to rozhodnutie rodicov a museli mat silny dovod preco to spravili
Ak by to spravili rodicia. Tak už by pre mňa neboli rodičmi. A tým pádom by už som to nemusela riešiť.
Ak by ma rodičia vydedili, bolo by to hrozné. Ani tak nejde o tie prachy, ale o princíp. Na to musí byť aj dôvod aby ťa vydedili. To sa nemôže len tak. Určite by som to riešila. Za mňa súd. Takíto nepodarení súrodenci sú čistý otras. Absurdné riešenie - “zmanipulovať” rodičov, aby majetok napísali na teba ešte pred smrťou, s tým, že ich doopatrujes…
Ja by som zavet napadla, ako dieta som predsa neopomenutelny dedic. Horsia situacia je, ked dom daruju surodencovi a mna z toho vynechaju. To cloveka nastve, ale medzi nami... potrebujem ten ich byt/chalupu? Nie. Zasluzila som sa nejako o nu? Nie. Tak kaslat na to
Nič, nechala som to tak.. niet nad kľud v živote 😉 už 18 rokov prešlo a neurobila by som to inak...
Ak by sa to stalo mne, vykaslala by som sa na to a povedala si, nech sa prachmi vieš čo.. nemala by som na to nervy sa súdiť, poznám sa..

Podľa toho o čo by išlo. Keby prepísali na môjho súrodenca všetko počas svojho života, spýtala by som sa ich prečo to spravili. Čo ich k tomu viedlo. Tam sa s tým veľa nedá spraviť. Keby to nespravili, ale zahrnuli do dedičského konania ako svoju poslednú vôľu tiež by som sa ich spýtala na dôvod, ale zároveň sa opýtala a poradila s právnikom.