icon

Ako riešite financovanie domácnosti počas materskej?

13. mar 2025

Ahojte, rada by som sa opytala na vase fungovanie ohladom financovania domacnosti. Moj nastavajuci muz (sme spolu 9 rokov) si chce delit vsetky vydavky na polovicu. Musim ich aj dokladovat, kde a za kolko som nakupila. Mne to nevadi, len moja otázka do budúcnosti je ohladom materskej, kedy moj prijem bude mensi, neviem si to potom predstavit, ako to bude fungovat, lebo ked z materskej dam na domacnost neostane mi nic. Doteraz fungujeme tak ze vydaje domacnosti platime na presnu polovicu a vsetko co si chcem kupit si kupujem zo svojich (oblecenie, kozmetiku, elektroniku). Ako to mate vy?

Strana
z6
dskjhfdlkdjhl
13. mar 2025

My mame spolocne vsetko-deti, dom, peniaze, proste ziadne tvoje a moje. Nam to takto vyhovuje, keby sme mali vsetko prepocitavat na polovicu, tak by a asi trafil slak a nie, nemam najmensi problem s pocitanim, ide o princip.

marsmykkok
13. mar 2025

a prečo sa pýtaš nás? Však sa opýtaj muža že ako to bude ak budeš na materskej alebo nebodaj ochorieš a budeš si vybavovať invalidný a kým vybavíš budeš aj rok bez príjmu? Mne sa to delenie na polovicu nepáči ako cudzí a je to aj nefér voči žene čo zje menej ako muž. Rozumnejšie je mať peniaze spoločne, poplatiť poplatky, vyčleniť si na stravu a tak, koľko sa odloží spoločne, koľko si zoberiete zvlášť či na koníčky alebo vlastné úspory na niečo osobné drahšie.

simsalabim
13. mar 2025

Fuuha, dokladovat co a za kolko si kupila??? U nas su peniaze spolocne, vieme spolu komunikovat a vacsie vydaje "na seba" castokrat preberieme (napr. kupa ebiku).

colsami
13. mar 2025

Ak to v takychto situaciach zene pride normalne, ze este k tomu nastavajuci (!) muz si ziada dokladovanie (!) domacnosti aby bolo presne 1/2 na 1/2.... Tak ich naozaj nelutujem, ze potom vypisuju ze maju rodicak 480e a manzelik si ziada ze z toho maju same robit nakupy, financovat deti a nebodaj platit este nejaku splatku.
Kto chce kam...

Takze ked ti to meprekaza no tak je vsetko v poriadku. Jeho sa opytaj, kto co bude platit na MD a RD. A kludne si napiste aj zmluvu a podpiste si ju, lebo to uz vidim ako budete fungovat...

A ano, my mame v manzelstve spolocne peniaze aj deti (aj napriek tomu, ze mame kazdy vlastny ucet aj prijem).

mk22
13. mar 2025

Co mu prosím ta musíš dokladovať?

denden77
13. mar 2025

akoze pride(s) z potravin s blockom, sadnete k stolu a na kalkulacke date deleno 2?

biba_18
13. mar 2025

@colsami že? ja žasnem 😲

struhanka
13. mar 2025

Keď sa vám narodí dieťa, budeš okrem starostlivosti o ňu/o neho a o seba ešte behať s bločkami a s kalkulačkou, aby ste si presne na polovicu rozpočítali balenie plienok či umelého mlieka? Aj jedlo si prepočítavate podľa toho, kto koľko zjedol? Lebo pol na pol mi v tomto prípade nevychádza - muž je väčší a zje toho viac ako ja.

Každý máme svoj účet, od začiatku neprepočítavame na polovicu. Každý prispieva, ako vie (peniaze, starostlivosť, čas, domáce práce, nákupy…). Ako manželia napriek rozdielnym platom máme rovnaký štandard. Lebo sme rodina, nie obchodní partneri.

parvinka0001
13. mar 2025

Účet máme spoločný. Nikto sa nikoho nepýta či si to môže kúpiť. Jasne drahé veci preberieme spolu . Ale aj keď sme mali každý svoj účet tak jeden zaplatil niečo a druhý tak isto . Aj keď som bola na md či nezamestnaná nikto nič neriešil . Určite by som nebola stákym chlapom že všetko musím dokladovať . Príde mi to totálne choré . Aby sme sa delili na polovičku .takže keď manžel zje o dva rožky viac tak mi ich má zaplatiť

vilma7
13. mar 2025

Oslava by som na materskú jeho. Inteligenta!!!! To b odrazu asi čumel, keby musel minút všetky úspory.
Nie, s takým chlapom by som si deti určite nerobila. A financovali sme to tak, že jeden bol s dieťaťom doma a druhý živil rodinu. Lebo sme rodina. A nie kamaráti!!!

dskjhfdlkdjhl
13. mar 2025

Este mam taku doplnujucu otazocku. Buduci manzel tiez vsetko dokladuje a dava Ti na kontrolu? Ci len Ty si povinna peniaze, ktore sama zarobis minat pod kontrolou?
Ako musi byt zena na tom, ze je ochotna na toto pristupit?

zobaka
13. mar 2025

tak tu si fakt velmi dobre rozmysli, ci si chces s niekym takym zalozit rodinu, uz tu bola tema, kde zene nedaval ani na jedlo, dokonca jej bral rodicak a nemala ani z coho ujst

nicoletta98
13. mar 2025

Moja mamka mala priateľa, ktorý si zapisoval 2€, že mu ma vrátiť.. hádaj, ako to dopadlo 🤣

karolinakr
13. mar 2025

to si tam zarataj velke vydaje, vid diskusia pod tebou, altanok, garaž, travnik, nečakane nedoplatky vydaje vždy ma zaujimalo, ako to maju ludia čo platia deleno dvoma, ked jeden si ušetri zvyšok vyplaty a druhy rozhadzuje zaplatite spoločne poplatky a potom bum odkial beriete peniaze na velke vydavky, ked druhemu už nezostalo nič? to stale plati ten jeden čo šetri? tak to potom nikdy nebude deleno dvoma... a dovolenky kto plati? do takehoto systemu by som nikdy nešla a ešte musiš bločky dokladovať...nad svadbou by som ani neuvažovala v tvojom pripade...na materskej budeš musieť robiť po nociach..

lujza123
13. mar 2025

Používame appku splitwise kde si všetko zapisujeme a takto nam to vyhovuje lebo
1. mame prehľad vo financiách koľko sa kde míňa
2. vďaka appke vidíme kto koľko co platil a platíme všetko na polovicu

Mne oddelene účty vyhovujú, takto to chceme. Zarábame úplne rovnako

Keby som v tejto situácii a plánujem dieťa dohodneme sa predom, jasne ze ked vypadne prijem, alebo je výrazne menší kôli dietatu pol na pol uz spravodlivé nieje

lenka2710
13. mar 2025

Tebe to ozaj nevadí?? A čo keď budeš úplne bez príjmu, aj to sa môže stať, čo spravíš? Cez materskú sa budeš starať o VAŠE spoločne dieťa, to by ti mal ešte muž dávať peniaze, aby si mala nejaký štandard, keďže budeš bez príjmu a nie pýtať polovicu, to ako vážne?? Ja som asi stará (mam 35 😂😂😂), ale ja tomuto deleniu na polovicu asi nepochopím! My máme s mužom všetko spoločne, aj deti aj peniaze

lenkakravcova
13. mar 2025

Máme to tak, že som tohto mesiaca poslala 100€ na rodinný účet, inak všetko ťahá manžel.
Mňa by z toho asi trafil šľak, všetko dokladovať.. s blockami. Buď ti verí, že kupuješ normálne potrebné veci (pri najhoršom sa dá vždy opýtať, či súhlasí s nákupom, hlavne ak ide o niečo drahšie) alebo ti neverí a veriť ti nebude.. to neviem či bude celkovo dobré v manželstve. Asi skôr nie ako áno. Na to, že ste spolu 9 rokov by mal mať voči tebe dôveru a ty voči nemu. Ak ju nemáte, možno je lepšie ísť od seba ešte teraz, kým máte vyššiu šancu nájsť si niekoho, komu budete v živote dôverovať.

rachel36a
13. mar 2025

Takého blba by som nechcela...raz keď sne spolu tak aj všetky peniaze sú spoločné...cize neriešime kyo ma menej, kým viac...ani nijako nedelime...

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
sisska96
13. mar 2025

Všetko máme spoločne. Nedokladujeme nič 😂

karolinakr
13. mar 2025

alebo ta diskusia Moj manžel je egoista on ide autom,neda jej na benzin a ona s deťmi autobusom . a ešte to niektorym ženam pride spravodlive tak ked už - by mal voziť deti ten, kto ma to auto

kitycat
13. mar 2025

Uz teraz dokladujes? Jaj moja, rozvadzat sa budes ked ti na rodicaku dojdu uspory

biba_18
13. mar 2025

mňa vždy fascinuje toto delenie moje-tvoje a platenie výdavkov na 1/2 ... na dovolenky ako chodíte? ako platíte kultúru? teraz ok, nie ste svoji - ale ako si to predstavuješ v manželstve?
napr. budeš mať zvýšené nároky napr. na posteľ, lebo pôrodom si poškodíš sakro-iliakárny kĺb a ešte viac si ho dodrbeš starostlivosťou o dieťa - ale nebudeš si vedieť kúpiť drahý matrac, lebo 1/2 nákladov na byt - a ty budeš žiť v bolestiach a muž si kúpi druhé auto, lebo našetrí ... načo mi je taký muž?

crazy_cat_lady
13. mar 2025

nastavajuci? takehoto kontrolujuceho/manipulativneho chlapa si chces dobrovolne vziat? preco?

colsami
13. mar 2025

A inak @autorka, ak platite aj teraz vydaje v domacnosti na presnu polovicu, dufam ze zjes rovnako vela jedla ako Tvoj chlap, ked uz si za to tak tabulkovo platis.

viestta
13. mar 2025

V manzelstve su vsetky peniaze spolocne. A kazdy normalny zodpovedny chlap ked sa stane otcom vie, ze je jeho zodpovednost financne zabezpecit rodinu, pretoze jeho zena, matka jeho dietata nie je zarobkovo cinna a celodenne sa stara o jeho dieta.
A v tvojom pripade by mi v hlave svietili nie len kontrolky, ale majak keby som mala dokladovat nakupy. Nepocitaj s tym, ze sa to zlepsi. Raz budes od neho drankat peniaze na plienky a este ti bude vycitat, ze ste ich minuli za par dni, ze preco tolko prebalujes, ked napriklad v socialnych domovoch je norma 2 plienky na den. A budes od neho drankat peniaze na vlozky a este ti bude vycitat, ze preco nekupujes tie najlacnejsie.
(Ale to uz aj teraz tak funguje vsak? Aj teraz musis zdovodnovat kazdy nakup, nielen ho vydokladovat)

pikachu999
13. mar 2025

Toho si neber ani si s ním nerob deti ak nechceš dopadnúť ako tá o pár tem ďalej

ina2405
13. mar 2025

Že "mne to nevadí"
Tak veľa šťastia prajem.
U nás je len NAŠE. Žiadne vydeľovanie, účtenky a podobné kraviny. Môj chlap zarába raz toľko než ja keď nie som na MD a peniaze idú na náš spoločný účet. Teraz som na MD a ani by mi nenapadlo riešiť fungovanie, či mi má platiť to, alebo to. Ja robím nenahraditeľnú prácu doma a on to vie.
Len si to pekne deľte, však sa skoro zobudíš.

biba_18
13. mar 2025

@colsami aj všetko robia 1/2 na 1/2 - riad umývajú, aj na nákupy chodia, aj upratujú aj žehlia, možno podľa rozpisu aby to bolo spravodlivé ... nad môj pochop - to pre mňa nie je milujúci partner, takto žijú spolubývajúci...

Strana
z6