Ako riešite financovanie domácnosti počas materskej?
Ahojte, rada by som sa opytala na vase fungovanie ohladom financovania domacnosti. Moj nastavajuci muz (sme spolu 9 rokov) si chce delit vsetky vydavky na polovicu. Musim ich aj dokladovat, kde a za kolko som nakupila. Mne to nevadi, len moja otázka do budúcnosti je ohladom materskej, kedy moj prijem bude mensi, neviem si to potom predstavit, ako to bude fungovat, lebo ked z materskej dam na domacnost neostane mi nic. Doteraz fungujeme tak ze vydaje domacnosti platime na presnu polovicu a vsetko co si chcem kupit si kupujem zo svojich (oblecenie, kozmetiku, elektroniku). Ako to mate vy?
Kks, že bločky....
Pri týchto témach sa vždy zamýšľam, z akých pomerov tie ženy pochádzajú, keď im to príde normálne.
My máme každý svoj účet, výdavky na byty platíme na polovicu, dcére študentke posielame rovnaké vreckové a potraviny raz nakúpi jeden raz druhý. Výdavky na svoje auto platím sama a manžel platí to svoje. Keď mám viac peňazí, tak ich odložím a miniem na niečo do bytu. Naposledy nová umývačka, chladnička a na gauč sme dali spoločne. Ja šetrím aj rezervu, som jednoducho šetrnejšia a často mám aj vyšší príjem. Nehádame sa kvôli peniazom. Ale k tomuto stavu sme prišli po rokoch skúšania viacerých modelov. Na materskej a následnom rodičovskom som bola dokopy dva roky dva mesiace a živil ma najmä manžel. A veru bolo aj dosť natenko 🤨preto som išla do práce skôr. Všetko je o dohode. Ale ísť do vzťahu s lakomcom... Moja suseda tak bola s dcérou, nedával jej vôbec peniaze, vyplatil byt a hotovo. Všetko ťahala sama, až nakoniec dala na súd návrh na určenie výživného pre manželku a dieťa a čuduj sa svete, dostala ho a to pomerne rýchlo. Hádajte ale, ako dopadlo manželstvo....😲
Pre mna by toto bol iba idiot, v ziadnom pripade nie partner a uz vobec nie manzel.
Vždy sa pri podobných témach pýtam, kde na tieto indivíduá chodíte a ešte si urobíte deti a vhupnete do manželstva🤦♀️
Vždy sme mali vlastné príjmy vlastne účty vlastne výdaje, keď som bola na materskej prestala som posielať financie na domácnosť (nájom elektrina a plyn, hypo nemáme) čiže som financovala si svoje výdaje, malé nákupy a dieťa/deti a muž financoval zvyšok. Ja som mala ale popri materskej/rodičovskej ešte svoje pasívne príjmy čiže som nikdy mužove peniaze nepotrebovala.
Každý pár to má nastavené tak ako im to vyhovuje, treba sa vedieť dohodnúť 😊
Tvoj buduci manzel je vychcanec a Ku tebe mi napada povedat jedine - si tupa ako tago ak sa za neho vydas. Neviem, ci mladsie generacie osprostievaju alebo beru hocijakeho len, aby bol … po 9 rokoch ta ma riadne zmanipulovanu a osprostenu, ked akceptujes taketo spravanie. Nic padnes na hubu a vratis sa k rodicom do detskej … Tu sa naozaj radit neda nic. Moze Ti byt jedno ako to maju ini, lebo toto je zle uz od zaciatku.
ja nerozumiem, ked si všetko platiš zo svojho načo chce bločky ukazovať
Tvoj buduci manzel je vychcanec a Ku tebe mi napada povedat jedine - si tupa ako tago ak sa za neho vydas. Neviem, ci mladsie generacie osprostievaju alebo beru hocijakeho len, aby bol … po 9 rokoch ta ma riadne zmanipulovanu a osprostenu, ked akceptujes taketo spravanie. Nic padnes na hubu a vratis sa k rodicom do detskej … Tu sa naozaj radit neda nic. Moze Ti byt jedno ako to maju ini, lebo toto je zle uz od zaciatku.
@olimuc Dalo by sa to napísať aj slušnejšie, bez zbytočných urážok.
Ženy kokos kde chodíte na takýchto exotov...s mužom som chodila 3 roky...on mal svoj byt a nikdy nepýtal odomna nič na chod domácnosti... nákupy sme riesili ze kto bol zaplatil... teraz som doma na rd idem na ďalšiu chodil on do obchodu viac, občas vybral aj balík s mojimi vecami a nikdy nič nepýtal...keď ide do bankomatu často mi nechá pri peňaženke 50 e aj keď vie ze na účte mam dost peňazí...
Fakt nechápem toto vydelovanie a delenie na centy...v takto dlhom vzťahu a v manželstve uz vôbec nie.
To s tym dokladovanim je pritiahnute za vlasy.
Kazdopadne, neviem preco sa mnohym aj tu v diskusii zda divne delit si vydaje na polovicu.
Je to uplne normalna vec, zeny su emancipovane, castokrat zarabaju viac ako muzi.
Skratka je to fer.
Pokial zena porodi samozrejme situacia sa meni.
Vacsina vydavkov je na mne, zenu by som nechal akurat kupovat veci pre mimino z tych prachov a poslal by som jej kolko by potrebovala na seba tak aby sa necitila ze sa jej znizil komfort.
To s tym dokladovanim je pritiahnute za vlasy.
Kazdopadne, neviem preco sa mnohym aj tu v diskusii zda divne delit si vydaje na polovicu.
Je to uplne normalna vec, zeny su emancipovane, castokrat zarabaju viac ako muzi.
Skratka je to fer.
Pokial zena porodi samozrejme situacia sa meni.
Vacsina vydavkov je na mne, zenu by som nechal akurat kupovat veci pre mimino z tych prachov a poslal by som jej kolko by potrebovala na seba tak aby sa necitila ze sa jej znizil komfort.
@hayabusa1337 divne to je preto lebo po svadbe je všetko spolocne. Muzova výplata je sj moja výplata, tak sko moja je aj jeho... aj keby jeden zarábal 5000 a druhy 500.
A potom to delenie...neviem..... viem si predstaviť aj lepšie strávený čas ako raz do týždňa spolu s chlapom vytiahneme všetky bločky, nastartujeme internetbanking a kalkulačky a budeme hodinu prepočítavať kto komu ma koľko dat? Alebo denne chodiť jeden za druhým s blockom a vyplácať sa každú chvíľu?
Mne to pride strašne cudne...ľúbime sa zdieľame spolu prakticky všetko ale pokial ide o peniaze tak to nie?
@hayabusa1337 divne to je preto lebo po svadbe je všetko spolocne. Muzova výplata je sj moja výplata, tak sko moja je aj jeho... aj keby jeden zarábal 5000 a druhy 500.
A potom to delenie...neviem..... viem si predstaviť aj lepšie strávený čas ako raz do týždňa spolu s chlapom vytiahneme všetky bločky, nastartujeme internetbanking a kalkulačky a budeme hodinu prepočítavať kto komu ma koľko dat? Alebo denne chodiť jeden za druhým s blockom a vyplácať sa každú chvíľu?
Mne to pride strašne cudne...ľúbime sa zdieľame spolu prakticky všetko ale pokial ide o peniaze tak to nie?
@44janica44 my to mame cca na polovicu, vacsie vydavky ako napr. Zahradny dom, pergola atd platim ale teda s blockami a kalkulackou nejak nechodime 🙂
@44janica44 jo a inak my nie sme manzelia ale aj keby sme boli pride mi fer aby to netahal jeden ale bola tam ferovost takze nic to na veci nemeni
@44janica44 jo a inak my nie sme manzelia ale aj keby sme boli pride mi fer aby to netahal jeden ale bola tam ferovost takze nic to na veci nemeni
@hayabusa1337 to som rada že hovoríš o ferovosti , takže napolovicu aj domácnosť, aj deti , aj OČR okolo detí , aj vyzdvihovanie zo škôlky , školy , rodičovské , učenie s deťmi , rozvoz po krúžkoch . Nie že jeden bude budovať karieru a druhý bude mať skrátený úväzok aby vyzdvihoval deti zo škôlky a školy a stíhal sa s nimi učiť a ešte aj férovo prispieval do domácnosti 50:50.
@hayabusa1337 to som rada že hovoríš o ferovosti , takže napolovicu aj domácnosť, aj deti , aj OČR okolo detí , aj vyzdvihovanie zo škôlky , školy , rodičovské , učenie s deťmi , rozvoz po krúžkoch . Nie že jeden bude budovať karieru a druhý bude mať skrátený úväzok aby vyzdvihoval deti zo škôlky a školy a stíhal sa s nimi učiť a ešte aj férovo prispieval do domácnosti 50:50.
@subartic presne tak ako pises, akurat my deti nemame :/ ale chceli by sme len sa nedari zatial. No moja je tak nastavena, ze ked tie deti mat budeme tak sa o ne bude rada starat primarne ona, teda nie je karieristka aj ked jej to v praci velmi ide 🙂
@subartic inak lutujem niektore zeny, ze co to mate za manzelov, ze stale vyplakavate ako nic nerobia. Ja okrem varenia robim uplne vsetko od upratovania cez zehlenie, pranie, domace prace zahradu atd... ale tak kto si ako najde tak ma potom
@subartic presne tak ako pises, akurat my deti nemame :/ ale chceli by sme len sa nedari zatial. No moja je tak nastavena, ze ked tie deti mat budeme tak sa o ne bude rada starat primarne ona, teda nie je karieristka aj ked jej to v praci velmi ide 🙂
@hayabusa1337 ja vám tie deti prajem. Ak je ona tak primárne nastavená že sa bude o ne starať primárne ona a nebude hľadieť na karieru , o " ferovom financovaní " nemôže byť ani reč. Logicky prevezmeš pomerne vyššie finanacovanie domácnosti a vtedy to bude fér .
@subartic inak lutujem niektore zeny, ze co to mate za manzelov, ze stale vyplakavate ako nic nerobia. Ja okrem varenia robim uplne vsetko od upratovania cez zehlenie, pranie, domace prace zahradu atd... ale tak kto si ako najde tak ma potom
@hayabusa1337 toto čo si napísal je možné uplatňovať pri bezdetnom manželstve partnerstve a pomerne vyrovnaných príjmoch .
@hayabusa1337 a co robi partnerka v domacnosti? Sochu?
@hayabusa1337 keď budete mat dueta, žena na RD prip. Na polovičnom úväzku kvoli starostlivosti o dieťa alebo nezamestnaná ak bude dieta 1.rok v škôlke nonstop soplave potom daj vedieť ako si všetko financujete na polovicu 🙂
@hayabusa1337 keď budete mat dueta, žena na RD prip. Na polovičnom úväzku kvoli starostlivosti o dieťa alebo nezamestnaná ak bude dieta 1.rok v škôlke nonstop soplave potom daj vedieť ako si všetko financujete na polovicu 🙂
@44janica44 ale ved ked budeme mat dieta tak samozrejme to tak nebude. To som pisal vyssie. Tam preberam financie ja a rad jej budem davat peniaze tak aby bola spokojna. My to nemame napresno rozdelene ani teraz. Ona hradi stravu a ja ostatne..
@hayabusa1337 a co robi partnerka v domacnosti? Sochu?
@natalka13 :D vtipalek, ved si to delime. Ja povysavam ona pozmyva, ja utrem prach ona urobi kupelku ja urobim wcka ona zrkadla atd.. raz pozehli ona raz ja, ked treba prat dam prat necakam na nu. Riady umyvam ja, uz mame aj mycku ale aj tak ich rad umyjem aj manualne.. raz polejem stromy ja raz ona. Delime si to aby to bolo fer ale sami od seba pretoze sa mame radi nepotrebujeme nato rozpisku.
Spravodlive je to tak, ze peniaze idu vsetky do spolocnej kasy a z tej si jeden, aj druhy prevedie tu istu ciastku napr. 200eur na svoj ucet na osobne vrtochy. Z toho si kazdy kupi take tie "nepotrebne" veci, ale pre jednotlivca "potrebne" 🙈🤣
Samozrejme sa oddeli castka na sporenie-spolocne. A je jedno, kolko kto zaraba. Je jedno, ci ste, alebo nie ste manzelia, zijete spolu, deti mate spolu, tak aj peniaze su spolocne.

@rachel36a aj ja poznám takú.... Výplatu odovzdávala mužovi, ten jej vydelil peniaze, k nim zoznam, co môže kúpiť v potravinách. On nerobil, bol doma bez príjmu a ona sprostá všetko ťahala a ešte ju aj zdžubal. Top pre mňa bolo, keď kúpila dcéram čokoládu a povedala, poďte, rýchlo, tatino nie je doma, tak spapajte.