icon

Ako riešite financovanie domácnosti počas materskej?

13. mar 2025

Ahojte, rada by som sa opytala na vase fungovanie ohladom financovania domacnosti. Moj nastavajuci muz (sme spolu 9 rokov) si chce delit vsetky vydavky na polovicu. Musim ich aj dokladovat, kde a za kolko som nakupila. Mne to nevadi, len moja otázka do budúcnosti je ohladom materskej, kedy moj prijem bude mensi, neviem si to potom predstavit, ako to bude fungovat, lebo ked z materskej dam na domacnost neostane mi nic. Doteraz fungujeme tak ze vydaje domacnosti platime na presnu polovicu a vsetko co si chcem kupit si kupujem zo svojich (oblecenie, kozmetiku, elektroniku). Ako to mate vy?

evaachesa
13. mar 2025

A ty si s týmto úplne v pohode 9! rokov? 😱 Ja len pevne dúfam že dieťa ešte nie je na ceste. Prosím ťa choď k psychológovi nech ti otvorí oči. Toto je doslova NENORMÁLNE! 🤦🏻‍♀️

balerina2025
13. mar 2025

@evaachesa tak ako pises, zdrave to nie je

jaskolka
13. mar 2025

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-je-egoista/?page=last&scrollto=last
Autorka,skús si túto tému prečítať, mal by to byť pre teba odstrašujúci príklad

pikachu999
13. mar 2025

@jaskolka presne tu som jej sem posielala 😀

denkabemommy
13. mar 2025

Na presnú polovicu nech ostane doma s dieťaťom, nech môžeš na presnú polovicu ísť znovu zarobiť peniaze aj ty, aby si mu prispela presnú polovicu na všetko. Nech sa presne na polovicu podieľa doma na domácich prácach, presne na polovicu si rozdeľte aj nočné vstávanie k dieťaťu, ak dojčíš, tak si vypýtaj presnú polovicu za materské mlieko (liter stojí 25-30€)… raz dva by prešla takého neandertálca potreba mať všetko presne na polovicu a ty si si s takým ešte aj dieťa urobila 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️.

malaopicka
13. mar 2025

Manžel platil pred svadbou, po svadbe aj počas mojej MD/RD výdavky na domácnosť, nákupy potravín a drogerie sme pred MD riešili kedy kto mal čas a aktuálne nakupuje potraviny on, ja len drogeriu (milujem nákupy v DM-ke 😃). Máme dohodnutú sumu, ktorú mi každý mesiac posiela k môjmu rodicaku, plus aj zarábam mesačne nejakú sumu, ak sa mi chce ísť do roboty. Nikdy som mu nič nedokladovala a ani on mne. Ja by som takto žiť nevedela a okamžite by to pre mňa bol koniec. Nebudem nikomu vysvetľovať prečo som kúpila takú alebo hentakú vec a nie inú, lacnejšiu alebo podobne. V živote som sa nikoho nepýtala či si niečo môžem kúpiť a ešte to dokladovať 🫣 panenka Mária, to kde na tých denilov chodíte….

thereisabear
13. mar 2025

My to máme tak, že máme spoločný účet. Už pár rokov zarába len manžel, kupujem čo potrebujeme a vôbec nerieši, za koľko.

merrysa
13. mar 2025

A aj jedlo si delite presne na polovicu? 😄 Tipujem že panko zje minimálne 2x toľko čo ty takže ho v podstate ešte sponzorujes. A teda v dobrom ti radím aby ti tento spôsob hospodárenia začal dosť vadiť lebo to nedopadne dobre.

jesenzima
13. mar 2025

U nás,odkedy spolu bývame, fungujeme tak, že z môjho účtu platím veci ohľadom domácnosti, neskôr aj detí a z mužov ho účtu platíme stravu, benzín a ostatné výdaje (rôzne). Keď som bola na md/RD mali sme to rovnako, vždy som sa zmestila do výšky príjmu... Inak neriešime nič 50/50, každý si kúpi čo chce/potrebuje, väčšie výdaje spolu preberieme ...

lenkalienka321
13. mar 2025

Spoločné. Ešte aj pred manželstvom, keď sme začali spolu bývať, sme mali všetko spoločne a nikdy sme neriešili žiadne delenie. Istý čas som ja zarábala viac, potom zas manzel. Na materskej ( všetkých troch) platí väčšinu manžel, ja platím veci okolo detí a školy, škôlky, sem tam do domácnosti, nemám fakt uplny prehľad. Každý máme aj sporiaci účet, o ktorom stave sa vzájomne informujeme, aby sme mali navzájom prehlad. Tipujem, že keď nastúpim do práce, tak prirodzene začnem prispievať viac. Nikdy mi však ani slovkom nespomenul, že prispievam malo alebo niečo podobné. A ja teda mínam dosť s rozumom, takže by ani nemal dôvod. O väčších investíciách rozhodujeme spoločne a niekedy platí z účtu on, inokedy ja, ale teda väčšinou manžel🙂

modraslamka
13. mar 2025

kde si autorka? sa hanbis teraz alebo co?

ma77
13. mar 2025

My máme rozdielne účty ale len kvôli tomu že manžel robí v CZ tak ma český účet u nás platí inkaso náklady okolo domu investície do áut on keďže ,zarobí ovela viac ako ja aj dovolenky platí a ja kupujem potraviny ,drogériu,všetko do domácnosti oblečenie,toto už on neriesi

siska53
13. mar 2025

@modraslamka Asi to bola len vymyslena tema na rozprudenie diskusie, kedze autorka na nic nezareagovala.

michaela329
13. mar 2025

Ja som s mojím 14 rokov a ten chlap v živote odo mňa nepýtal blocok 😳 Inak by sme spolu 14 rokov neboli...Ty utekaj a nie že s ním ešte deti mať 🤦

zuzu11166
13. mar 2025

No ty kokso,uz by u mna nebol nastavajuci,ale byvaly...
Cože,dokladovat,co so kupila?
No sorry to je sila.
No ja nie som ziadna harpia,co by chcela muza vyciciavat,a ani by som sa nikdy nenechala vydrziavat,aj my mame kazdy svoj ucet,ale aby som dokladovala,co kupim...🙈
A ked som bola na materskej,platila som iba réžiu na byt,ktoru platim stale ja,a uplne vsetko ostatne platil manzel automaticky.ved je to aj jeho dieťa a s tym by predsa mal ratat,ze ta zena vtedy ma maly prijem.
A aj teraz fungujeme stylom,ze spontanne platime,niekedy ja niekedy on.neriesime kto kolko.
Mame kazdy svoj ucet,ale vieme presne kolko kto mame a vnimame to tak,ze su to NASE peniaze,cize spolocne.ak chceme nieco hodnotnejsie kupit,vzdy to spolu riesime

domkakvet
13. mar 2025

To si napisala tak ako keby ste aj rozky pocitali, kupite 10 rozkov, das blocek a potom zjes presne 5, ja si toto neviem ani predstavit, ale ked ti to nevadi, tak k veci. Najlepsie by bolo keby sa opytas jeho a s nim sa dohodnes, uz teraz sa mi zda, ze to riesis neskoro,ci to ste az teraz zacali spolu byvat, alebo mate nejake nove pravidla? No vyjasni si to s nim, lebo to nie je iba otazka materskej, ale v zivote mozu prist rozne necakane vydavky, ludia pridu o pracu, pride zdravotny problem, hocico ine a potom co ti povie,daj mi blocek, dost zvlastne od milujucej osoby.

subartic
13. mar 2025

@enmery no ale čo by on riešil keď jej to nevadí . Načo by sa tým vôbec zaoberal , on si myslí že je všetko v poriadku , všetko funguje, partnerka neprotestuje , tak jej to vyhovuje. Nech uberie z prehnaného feminizmu a nech chlapec začne preberať zodpovednosť . My ženy robíme tú chybu , že očakávame a nepovieme. Tak poviem , nič ti nebudem dokladovať , nie som malé decko , počuj Jano , zaujíma ma ako chceš riešiť situáciu počas mojej materskej a rodičovskej, očakávam že prevezmeš finančnú zodpovednosť za svoju rodinu . Ona sama ho naučila tomu že asi toto je v poriadku keď takto fungujú . No a podľa odpovede uvidí či zabila 9 rokov alebo nie. Mne osobne by sa toto nestalo , lebo ja by som takéto fungovanie nestrpela .

aandrea9
13. mar 2025

Rozum sa mi zastavil pri ...musím dokladovať kde a za koľko som nakupila a mne to nevadí. Raz bude.

nikushka8
13. mar 2025

Nuz dievca,ak chceš dieta s takymto,najprv si nasetri riadny balik penazi. Na RD sa tu uspory minu ani nevies ako. Moj muz platil vsetky vydavky za byt a predsa mi po 4rokoch, ked mi dosli uspory posielal "vreckove" k rodicaku z ktoreho som kupovala detom veci, kozmetiku atd. K tomu platil dovolenky a setril na mimoriadnu splatlu hypo (na ktore zarobil nadcaami,nech sa mame dobre). Velke nakupy a potraviny robil hlavne on. Mame sice oddelene ucty,no vsetko je spolocne, neriesime kto kedy,co a kolko zaplati. Ziadne pol na pol (tak platime len hypo,lebo byt nemame v BSM a pausalne vydavky), ved to je ako vyberať peniaze z jedneho vrecka a davat do druheho🤦‍♀️ Nastuduj si,co je ekonomicke týranie a precitaj diskusie k tomu tu, lebo to ta zjavne v budúcnosti caka 🥺

strongi
13. mar 2025

Ak si toto čudo dobrovolne vezmeš, viac sem ani nepíš. Lebo v tomto prípade určite nie si normálna.

gabu_lienka
14. mar 2025

Otazka z tvojho uvodneho prispevku patri tvojmu muzovi, nie na forum. Som zvedava na jeho odpoved, potom napis, ako si to predstavuje. Ale predpokladam, ze tak, ako xy podobnych chmulov, ktorych spominaju zufale zeny v temach, ako od nich vyzaduju 1/2 nakldov z rodicaku 👌

sense
14. mar 2025

No keďže autorka za 4strany nič nenapísala zrejme vymyslená téma na rozprudenie vášni....inak takúto "jednoduchú Máriu" si neviem predstaviť
Autorka dúfam že rovnako zarába ako muž, autorkin priateľ určite robí v domácnosti presne na polovicu. Inak neverím že existuje v dnešnej dobe žena ktorá by bola v poriadku s delením sa do haliera a predkladania blockov

natalka13
14. mar 2025

Skladat muzovi ucet ze som platila 2e za kavu, ze som si kupila cadopis parkovanie alebo kamoske zaplatila ranajky v meste???
Nemozes mysliet vazne.
Ked som nastupila na MD muz mi automaticky mesacne dotoval ucet urcitou sumou. Nespovedam sa ani kolko stala kadernicka alebo ze mam novu penazenku.
On ani nepostrehne ze mu v sufliku pristanu nove ponozky.
To sa budes spovedat kedy preco si cestou zo skolky kupila detom zmrzku? A polovicu zaplati on?

rachel36a
14. mar 2025

@sense ale su také blbé...ja som v mladosti mala kolegyňu, čo mala presne určený čas dokedy musí prísť z práce, skolky a pod...výplata išla na mužov účet a ona keď išla nakúpiť tak jej napísal listok a dal len tolko peňazí koľko bolo treba...a kopu iných blbosti ako kaderník je zbytočný, kamarátky nesmie mať lebo je vydatá a pod

hopsas
14. mar 2025

Tieto výmysly že platíme si všetko na polovicu má fakt vzdy pobavia.dufam že aj na polovicu jete.lebo napríklad.moj.muz zje o polovicu viac ako ja. Ja mám jeden rožok na raňajky on dva. Ak by sme platili všetko na polovicu ako vy tak ja nanho doplácam. Toto je úplná blbosť čo robíte.

nelka93
14. mar 2025

My máme jeden účet kam chodia oba príjmy a odchádza odtiaľ hypotéka a robia sa nákupy, druhý účet kam sa posiela určitá čiastka na odloženie a energie, paušály a podobne. Manželmi budeme až o pol roka, ale aj tak mame spoločne financovanie a vôbec neriešime nejaké trápne bločky. Takto viem, že ma nebude vydelovat, ked ostanem na materskej alebo PN. O tomto sa vy porozprávajte ešte pred svadbou, nie ze bude potom neskoro

pleja
14. mar 2025

Nie, nemám to tak a ani som nikdy nemala. A aby som ako dospelá žena niekomu dokladovala čo a kde som kúpila,,,,ani náhodou. Otázka: koľkokrát ťa pozval a zaplatil na večeru? Koľkokrát a len tak zavolal na kávu/kofolu a zaplatil on? Koľkokrát Ti kúpil kvety/bonboniéru k sviatku a mimo neho (pre radosť)? toto všetko sú znaky že nie je žgrloš a že mu na tebe záleží. A aj keď sme mali s mužom spoločné peniaze, peňaženku v reštaurácii vyťahoval on, ako chlap a džentlmen, nie ja. PS a ešte sa ho opýtaj ako by to bolo keby si bola chorá a stratila príjem, či pôjdete tiež na polovicu. Príp. keď stratí príjem on kvôli chorobe, ako chce riešiť polovicu.. Ináč pako, Ja by som s takým nešla ani na tretie rande, nieže 9 rokov... Ženy, majte aspoň trochu úcty k sebe.

veronicka1901
14. mar 2025

My mame odjakziva oddelene ucty (v juni mame 18. vyrocie svadby). Bola som na materskej 3x - 2 roky, 3 roky, 3 roky. Pocas tejto doby sme sa trosku uskromnili, lebo vsetky vacsie vydavky tahal manzel. Uskromnili v zmysle, ze sme nesli na zahranicnu dovolenku, ale len na par dni na Slovensko. Vsetky hlavne vydavky teda tahal manzel pocas celej doby - tyzdenne nakupy potravin, byt, auto, atd . Moja materska sluzila (hlavne pri prvych dvoch detoch, lebo bola vtedy este nizka) na drobne nakupy potravin, zazitky s detmi, oblecenie pre deti a drogeriu do domacnosti. Ked nahodou bolo treba nieco a materska nevychadzala, manzel mi bez mihnutia oka prispel alebo zaplatil. Na taketo delenie by som ja nepristala, aj ked je pravda, ze materska a rodicovsky su teraz uz vyssie, stale sa to neda porovnavat s klasickym prijmom. A este niekomu preukazovat bloky, pane boze :(.

mirro
14. mar 2025

Keď bude dieťa a bude choré, pôjdeš do lekárne, kúpiš, čo bude treba, kvapky, sirupy...tiež delení dva? Či ako?

nikoletka_h
14. mar 2025

Počas MD/RD sme dali všetky peniaze dokopy a z toho sme financovali všetko-spolocne. Keď som išla naspäť pracovať vrátili sme sa k tomu že všetko na pol. Je to pre nás oveľa lepšie. Naše povahy sú rozdielne. Ja som šetriva a muž márnotratny. Takto sa aspoň nehadáme 🙂