icon

Ako rozdeľujete starostlivosť o autá v rodine?

25. jan 2025

Baby akoto mate vy? Ked mate auto vy aj manzel, zabezpecujete si vsetko sami alebo vam pomaha aj muz?
Myslim dufukovanie pneumatik dolievanie tekutin, vysavanie, tankovanie umyvanie….
U nas napriklad vsade vozim deti iba ja, aj nakupy robim ina ja a aj svoje auto riesim sama ale chcem aby toto riesil muz.
Ale on hovori vsak je to moje auto🙈
Som priste zvedava ako to bezne funguje v inych rodinach, ci len ja som narocna 😅

janocka
25. jan 2025

@petracandle presne! Ja si tiez ohladom auta vsetko riesim sama lebo chcem. Natankujem, dolejem vodu do ostrekovacov, dolejem olej, aj chladiacu kvapalinu som dolievala, servis objednavam sama a vacsinou si tam aj auto zaveziem, na STK+EK sa objednam. Nevysavam si vsak auto, odveziem ho do rucnej umyvarne.
Ked som zacinala soferovat, riesil to vsetko muz zo zaciatku, ale pozorovala som co robi, ako sa to robi a naucila som sa

tiezjedna
25. jan 2025

@derdia čo je na natankovaní auta, pripadne odvoze do servisu/na STK, či na prezutie pneu chlapská práca??? 🤔 mne naopak rozum stojí z toho, koľké sa tu správate ako nesvojprávne kvôli takej banalite… to je až smiešne.

tiezjedna
25. jan 2025

Prosím vás, vy, ktoré ste tak odkázané na muža, čo sa týka údržby auta, vy ste tento dopravný prostriedok objavili až vo vzťahu??? Lebo tak mi to z niektorých odpovedí vychádza 🙈😂

sandrasstini
25. jan 2025

Ja len soferujem a tankujem.

petracandle
25. jan 2025

@tiezjedna súhlasím 👍🏻 fakt ako nesvojprávne a pritom také primitívnosti

grof_monte_christo
25. jan 2025

Ja nemam muža a o auto sa starám sama, od kupy auta, komplet údržba, STK, EK, prezuvanie. Nemám k tomu vztah, ale keď musís, tak musíš 🤷.

tamvtme
25. jan 2025

Ja tankujem svoje auto, upratujem zvnutra, muz ho vezme na mycku, do servisu, na prezutie….

pastinka
25. jan 2025

Auto, na ktorom jazdim ja, riesim ja. Tankovanie, kvapaliny, umyvanie, vysavanie, prezuvanie.... Jedine, co ma starosti manzel je ked treba servis tak on tam zavola a objedna, lebo vie lepsie popisat co treba. Zaveziem ho tam zase ja.
Manzelove auto si tankuje on, do servisu mu ho zase vozim ja lebo on nema cas, on to ale vybavi a objedna. Upratovanie je tiez na mne, jemu je to jedno a ja ked ho raz za rok vezmem, napriklad ked je moje v servise, tak aby som sa nehanbila zastat pred skolou, idem ho po ceste umyt.

bu1bu
25. jan 2025

Obe auta ma na starosti manzel, ja som si len vybrala a vozim sa, sem tam ( ale naozaj vynimocne) idem umyt, servis na 100% riesi muz. Jedno auto je pisane na mna, druhe na muza, kupovane zo spolocnych penazi.

natalka13
25. jan 2025

@ndrag sa postavi auto do autoumyvarky a unyva sa😂 jednoduchsie ako mycka na riad

julish
25. jan 2025

Tankujem si sama, ano, aj kvapalinu do ostrekovacov su viem natankovat sama 🙂 aj do servisu viem odsoferovat, auto umyvam tak dvakrat rocne, vysavam podla potreby. Ta prehnana starostlivost o auto mi je trosku smiesna - mam pocit, ze vznikla len preto, aby si lenivci mali co v zozname cinnosti vykazat

ivuska027
25. jan 2025

Muž si sluzobne obhospodaruje sam. Keď je vnútri uz ako kontajner(chodí pracovné do terenu), upracem mu ho. Ja si moje tanknujem sama, upratujem vacsinou sama, povysavaju obe deti, tekutiny doplna muž, kolesa hustí muž alebo zamestnanec na pumpe. Stk na všetky 3 muž rieši, servis obaja podľa potreby. Poistky ja. Nejak na to nepotrebujeme pracovný postup deľby práce.
Tak ako obaja zastrešime domácnosť, deti, vrátane lekárov, kruzky, nakupy, varenie aj upratovanie, rovnako aj auto. Nedelime nič. Prirodzene to vyplynie zo situácie. 🙂

sandrasstini
25. jan 2025

Paci sa mi ako ste z nas co ich auto riesi muz urobili nesvojpravne a neschopne, len zato ze u vas to je inak 😀 vzdy sa tu na mk pobavim

h2
25. jan 2025

@tiezjedna To, že sa môj muž stará o moje auto, ešte neznamená, že som naňho odkázaná. Keby to nerobil, urobila by som to ja. Ale načo, keď nemusím? Ja sa tiež starám doma o kopu iných vecí a neznamená to, že môj muž by ich bezo mňa nezvládol.

denkabemommy
25. jan 2025

@sandrasstini by som povedala, že je to trošku závisť z ich strany, že máme o problém menej 🤣

hopsas
25. jan 2025

Aj u nás.ma.kazdy svoje auto ale ja do svojho iba tankujem o všetky veci okolo.auta sa inak stará muž, vrátane platby poistiek, umyvania a všetkého. Tvoj manžel je asi dosť lenivý keď ti v tomto typicky mužskom smere nevie viac pomôcť a odľahčiť ta. A ak je to tvoje auto tak ty mu nabuduce nechaj nákupy, veď predsa jeho večera, jeho obed. Ale celé je to podľa mňa vyložené len o ochote z jeho strany. A tu nemá.

petracandle
25. jan 2025

@denkabemommy
Jesus, to naozaj hráš na kartu závisti?? 😃 drahá, keby vieš aký je môj muž, s čím všetkým mi pomáha, takže nemám prakticky žiadne starosti, tak by si od tej závisti pukla😃
Pochybujem, že niektorá z nás závidí, ale nás naše autá bavia a príde nám automatické sa o ne zaujímať a starať, a nespoliehať sa na druhého ako dieťa 😉 je fajn, ak to nejakú na rozdiel od nás nebaví, že im s tým pomôže muž/otec/dedko, len ma zaujala tá neskutočná ignorácia a hranie sa na nesvojprávne

h2
25. jan 2025

@petracandle Aká ignorácia a hranie sa na nesvojprávne? Kto to píše, kde, v ktorom príspevku? Keď ja doma navarím pre rodinu a vyperiem všetkým oblečenie, tak môj muž je pre to nesvojprávny ignorant, ktorý by ináč nemal čo jesť a v čom ísť do práce?

petracandle
25. jan 2025

@h2 prečo sa hráš na trafenú hus? Ja som reagovala na tie NIEKTORÉ komentáre žien, nie na vás všetky. Ako píšem vyššie, ženy ktoré to nebaví alebo jazdia úplne minimálne, je pochopiteľné, že to nechajú na muža/otca/syna/koňa psa...mňa pobavili tie, kde sa svojprávne ženy - držiteľky vodičského oprávnenia smiali samé na sebe ako nevedia ani doliať zmes do ostrekovačov či natankovať...

vroni
25. jan 2025

@h2, autorka v úvodnom prispevku to píše. Všade vozí deti a chce, aby sa o tankovanie, dolievanie tekutín a dofukovanie pneumatik staral len muž. Čo mi pripadá úplne prastene. Namiesto toho, aby som na päť minút zastavila na pumpe natankovať, dofukala vzduch či doliala vodu do ostrekovacov mám ako nesvojpravna utekať za mužom, nech mi osedlá tátoša? Jasné, že keď sa muž ryje v garáži, tak mu poviem, aby nalial aj môjmu, resp. to urobí automaticky. Ale bežné veci si riesim za pochodu, fakt by ma príšerne otravovalo musieť myslieť na takéto pokyny pre muža.

olivia1425
25. jan 2025

Vsetko mi riesi muz este mi ho aj berie umyt

petracandle
25. jan 2025

@vroni presne tak. Ono je iné keď to tie ženy VEDIA, ale z nejakého/akéhokoľvek dôvodu sa im o auto stará muž - dobre pre ne 👍🏻 ja som narážala na tie, ktoré sa o auto absolútne NEVEDIA nijak postarať, čo mi naozaj príde ako nesvojprávne a neschopné. A taktiež na to, že mi príde sexistické niečo také automaticky čakať od muža lebo je to vraj MUŽSKÁ práca..to je rovnako urážlivé ako keby im muž povie, že on nebude upratovať lebo je to ženská práca 🤦‍♀️ ideálne- nech si partneri rozdelia prácu spravodlivo ako to im vyhovuje

basulaak
25. jan 2025

@tiezjedna prezutie pneu a veci okolo auta su taka muzska praca, ale urobim to…hold stara skola. Preco? Uvediem priklad: sla som prezut auto, stravila som tam 2dni, jeden den 2 hod dalsi 4hod. Povedali mi, ze nevedia dat dole predne kolesa bez toho aby neznicili zavity, neodrali nam 21palcove drahe disky…blablabla…nevedela som ako reagovat, ci odidem dnes s autom, ci ma ist kto po maleho atd.pytali sa ma ci bolo nieco menene v minulosti a odmontovane kolesa, kedy to bolo a co to bolo…ze ci mozu volat externu firmu, co do hodiny dvoch pride to urobit za prirazku…keby tam sedel moj manzel tak by presne vedel okamzite reagovat ako chlap s chlapom. Lebo su to chlapske veci. Prezutie stalo 423€. Sem tam ma oblial pot ked ma oslovil majitel pneu so sprskou otazok. Ano su to chlapske veci. Ked k tomu maju zeny vztah je to super a bonus. Tiez som si vravela co sa moze stat, ved vyzuju nazuju a ideme dalej nemam cas, banalita nie?….nie vzdy je to banalita..az kym sa problemik nevyskytne, potom telefonujeme muzom, otcom, bratom, kamaratom aby poradili a pod. Nezavolam ani mame ani susedke ani starkej. Aj ked mozu vsetky soferovat. Volam muzom..🙂.just saying.

h2
26. jan 2025

@vroni No lenže paradoxne práve autorka sa o to svoje auto stará sama, čiže nie je neschopná ignorantka, odkázaná na muža. Len ju štve, že ešte aj toto všetko musí robiť ona, zrejme popri všetkých ostatných domácich prácach. Veľmi pochybujem, že chlap, ktorý vlastnej manželke odmietne dofúkať pneumatiky, lebo "jej auto" si doma varí pre seba, perie pre seba... lebo veď prečo by s tým mal otravovať manželku, keď sa jedná o jeho jedlo, jeho oblečenie...

havlicka11
Autor odpoveď zmazal
vroni
26. jan 2025

@basulaak, tak to auto je snáď spoločne s manzelom a nie mamou, starkou alebo susedkou odvedla. Keď začne v byte tiecť voda, tiež budem volať mužovi a nie tete za pokladňou v zoo, hoci ich znalosti o vodoinstalacii budú asi na podobnej úrovni. Pri nečakanom probléme s autom by rovnako volal muž mne, hoci sa v autách vyzná, ale zrejme by tiež chcel druhý názor na utriedenie vlastných myšlienok. 🤷🏼‍♀️

marsmykkok
26. jan 2025

@denkabemommy vôbec. Ale ja som názoru že chcem vedieť všetko. Napríklad skúšala som drevo rúbať, ale nerobím to, ale čo ak muž skončí v nemocnici zamrznem doma? Dokonca ani nekosím čo veľa žien robí a nechápem to, že sú s mužom doma a on ich diriguje a žena kosí. Ale auto na umývarke si umyjem aj sama. A teda ak mi po ceste sa rozsvieti kontrolka tlaku chcem ísť na pumpu najbližšiu a pozrieť pneumatiky, nie posratá či nemám defekt celý deň na tom jazdiť a cakať na muža. Rovnako odmerať olej by mal vedieť každý čo šoféruje a ak nevie niekto ani čo tankuje do auta ako tu čítam nemal by fakt mať auto a jazdiť na ňom.

vroni
26. jan 2025

@h2, to by som pochopila, že chce niečo zo svojich povinností preniesť na muža, ale vybrať si akurát takúto je podľa mňa úplne nelogické a mimo. Zavesim mu na krk deti alebo niečo v domácnosti, kým ja pôjdem s autom, napríklad. Ale hrať sa na princeznú na hrášku mi pripadá úplne prastene a chlap to na 99% i tak nepochopí (alebo ešte horšie, pochopí po svojom)

322sima123
26. jan 2025

Mne napr. opravy vybavi on u kamaratov mechanikov a ostatne si mam ja robit aby som vedela keby bolontreba, dofukat g., doliat co treba, tankovat to vieme vsetky :D, umyvat atd. tiez.. minule mi ukazoval ako dat dole pneu s defektom a nahodit rezervu ale to je o cosi tazsie

h2
26. jan 2025

@vroni Tak asi si vybrala to, čo nechce robiť a o čom si myslí, že by muža "bavilo" viac, než keby mu povedala napríklad: "Idem s autom do servisu, môžeš zatiaľ, prosím ťa, vyžehliť ten kôš prádla?".
A chápem aj ten argument, že ak ide do servisu žena, je to iné, ako keď tam ide muž. Bohužiaľ.