Ako sa brániť citovej manipulácii?

skumavka
7. apr 2017

Ahojte. Ako sa branit citovej manipulacii/cit.vydieraniu zo strany rod.prislusnika? Nechcem to rozoberat blizsie, ale mozno to niektore poznate- ked vas niekto s usmevom tlaci do niecoho/nejakej aktivity, navstevy, pozicie, v ktorej sa necitite dobre? A to vsetko pod ruskom miloty, dobreho umyslu? Naviac, ked sa uz dana osoba v minulosti vyfarbila a dovera bola narusena? Ked su vztahy teraz velmi krehke? Ked jednoducho citite, ze vas manipuluje,resp.chce manipulovat? Ked vlastne nemate zaujem o blizsi vztah (pretoze tam sme uz boli a nedopadlo to dobre?), maximalne len formalny slusny kontakt? Ked hovorim narovinu, bud sa nevzdava a neprestava cit.vydierat, alebo sa urazi? Ma to vobec sancu dospiet do vzajomne sa respektujuceho, korektneho vztahu? Vdaka

liz_lemon
7. apr 2017

napis o co konkretne ide

eeffka
7. apr 2017

@skumavka manipulovat sa daju len ludia co si to nechaju. sa urazi ked poviem NIE? tak nech. a sanca na korektny respektujuci sa vztah? urcite nie. Manipulator bude stale skusat, ked sa mu uz raz zadarilo.
S takym clovekom moze mat dobry vztah len clovek co ho hned na 1x prekukol a usmernil do prislusnych medzi.

dominika6
7. apr 2017

@skumavka nemusíš vôbec písať o čo konkrétne ide.
.na tom sa nič nemení fakt,že ty sa nauč pred zrkadlom hovoriť NIE a trenuj to,tiež s úsmevom

deti95060810
7. apr 2017

najlepšie je nebývať s takýmto človekom v jednej domácnosti.

gabona1
7. apr 2017

Nenechaj sa vydierať, utekaj preč od takého človeka, bude sa to stupňovať. Daj mu hneď pevné hranice, aby si to nedovoľoval. Možno si to uvedomí.

toskanka
7. apr 2017

Tiez som toho nazoru, ze cim konkretnejsie opises nejaku situaciu, o to presnejsie mierene budu nase "rady" 🙂

tiper24
7. apr 2017

@skumavka razne to ukonci a hotovo

skumavka
autor
7. apr 2017

Diky za reakcie. Nechcem byt konkrétnejšia a zároveň nechcem kvoli tomuto meniť nick. Myslím, že najlepšie to zhrnula eeffka- skrátka bolo treba hned vymedzit príslušné medze, čo sa aj stalo, ale žial až pod tlakom emocii, následkom čoho sme absolútne uťali kontakty na dlhé obdobie a musím povedať, že mi výrazne odľahlo. No a teraz po cca 3/4ročnom prehováraní a kvázi nových začiatkov sa opäť ukazuje povaha dotyčnej osoby a začínajú staré dobré fintičky. Som naivná? Málo asertívna? Treba byť nekompromisný? Zial, ukazuje sa, že manipulátor v človeku sa nestráca, skúša znovu. O mna by nešlo, ja by som aj vydržala nekontaktovať sa vobec, avšak je tam úcta k manželovým príbuzným...

toskanka
7. apr 2017

@skumavka pokial "nepustis" nic konkretne, necakaj tu nejaku zivu debatu k tvojej teme.

nelinka2009
7. apr 2017

Svokra co?

mandala77
7. apr 2017

@skumavka nemyslím, že si naivná, alebo málo asertívna. Myslím, že v niektorých prípadoch, hlavne s manipulátormi je dobré byť nekompromisný. Manipulátori sa nemenia, alebo rysy osobnosti. Je to v nich. Skús pozrieť knihu Nebojte sa povedať nie. Ono vždy keď človek hovorí áno veciam, ktoré sú mu proti srsti, do ktorých sa nechá vmanipulovať, zatlačiť, hovorí nie sám sebe a svojmu prežívaniu. A to nikdy nerobí dobrotu.
Ani jemu, ale ani tomu, komu to dovolí.
Ten vzťah nemôže byť rešpektujúci, lebo oni to nedokážu. Tam treba jasne vymedziť hranice. Nepúšťať sa s ňou do debát. Urazí sa, jej problém. Citovo vydiera, odísť. Ono keď človek má záhradu, ktorá nemá plot a každý si tam chodí ako chce a ako sa mu páči, je prirodzené, že keď ju oplotí, všetci čo tam chodili, sa budú hnevať a nebude sa im to páčiť. S tým treba počítať.
Ako sa hovorí, na hrubú dieru, hrubá záplata.

marllik
7. apr 2017

https://www.google.sk/url?sa=t&source=web&rct=j...
Mala by to byt kniha "nenechte sebou manipulovat" v pdf.. pisem z mobilu,tak snat je to dobry odkaz.. tam najdes odpovede

tykat
7. apr 2017

Funguje "obohrata platna" ...nevysvetlovat, nerozoberat preco nieco neurobis len skratka vzdy odpovedat to iste "nie, nepojdem tam na navstevu" milo ale pevne, bez emocii, dokolecka dokola. A moze sa dotycny aj o zem hodit. Musis sa odosobnit, neprezivat to. Mat na mysli ze ide o manipulaciu a ty sa manipulovat nenechas.

skumavka
autor
8. apr 2017

@mandala77 to s tou zahradou je trefa, u nas zial skoro do pismena. Skusim trosku na ilustraciu: xkrat bolo dotycnej osobe povedane, ze na navsteve sa musime vopred dohodnut. Pokial sa nam to nehodilo, tak sme to normalne povedali a navrhli navstevu inokedy. Co sa stalo? Vychadzam s kocikom z brany von (byvame v rod.dome) otocena chrbtom zamykam a zrazu za mnou hlas- vidm, ze odchadzas, my ideme nahodou okolo, ideme teda s tebou, mozeme? Ostala som v nemom uzase, chapete, to clovek necaka. Nieco podobne sa stalo dalsie 3 razy. Naposledy napr.sme mali pozvanu navstevu z rodiny, ktoru pozna aj dotycna osoba. Netusim ako sa to dozvedela, ale ked sme uz s pozvanymi sedeli u nas vnutri, zrazu niekto vola muzovi na mobil a to tato dotycna, ze aj my sme tu, stojime pred branou, tak hadam nas pustis dnu. Muz tiez ostal bez slov, tu branu otvoril, pustil ich dnu, jednak nebolo casu uvazovat, jednak sme nechceli cirkus pred tymi druhymi. Dotycna mala cely cas spokojny vitazoslavny usmev... Blbe je aj to, ze do tychto situacii zatahuju aj deti.resp.idu na to aj cez deti, maju rovnako stare jedno z deti ako my a ked takto neohlasene k nam vtrhnu aj s dietatom, nuz vyhod ich. Cele zle proste. Riesenie? Obavam sa, ze jedine extremne, cize nastane odutie a odstrihnutie, ako sa to uz stalo. Bol vtedy svaty pokoj! Teraz ako mame tretie babo, tak ako pisem vyssie, v mene zabudnutia na stare hriechy a kvazi novych zaciatkov, sme sa pokusili po viacerych prehovarackach obnovit kontakt, co cca po pol roku dospelo zasa k neohlasenym navstevam. Ja neviem, mne to niekedy pride, ze ta dotycna je bud tak blba, ze ani nevie- nechape, ze sa to nepatri a teda nevie co robi, alebo to naopak vie az prilis dobre...

obsadenemeno
8. apr 2017

@skumavka a ironia by nefungovala? Ked ta napr tak prekvapi za chrbtom, tak ja by som povedala, ze jeej, uz si tu zase, nemoze sa clovek ani vysrat bez toho, aby si mu stala za zadkom...... alebo ze ty sa stale tak "nahodne" objavis, si si ista, ze tu uz nestojis dve hodiny a cakas, kedy pojdem?
A muz ani nemal dvihnut ten telefon, a ked uz dvihol, tak povedat, ze no a? tak si tam stojte aj nadalej, my mame navstevu, pekny vecer....... a potom by si videla, kto by sa vitazne usmieval...... uvedom si, ze nemusis byt vzdy zdvorila.
Presne ako pise mandala, na hrube vrece hrubu zaplatu. 😖

mandala77
8. apr 2017

@skumavka ak ste jej nikdy nepovedali, že vám to vadí, možno jej to nedošlo ale skôr si myslím, že vie veľmi dobre čo robí. Keďže ste prerušili s ňou kontakt, predpokladám, že dôvod poznala.

Asi by som volila niečo v tom zmysle, že im oznámiť, že ak bude robiť to a to (neohlásené návštevy), tak vy sa zachováte tak a tak. Aby vedela dopredu, čo ju bude čakať. Na týchto ľudí treba tvrdo. Vidíš, ako znova robí to, čo vyhovuje jej a čo vám je nepríjemné. Len vy musíte jasne povedať, čo už tolerovať nebudete. Z toho čo píšeš, nevyzerá to na svokru, ale skôr na mužovu sestru či švagrinú a to je vždy lepšie ako by to bol jeho mama.
A ak sa navyhraníte, bude sa to opakovať. Takže buď prerušíte kontakty, alebo nastavíte jasné hranice. A ona ich buď bude rešpektovať, alebo nie. A ak nebude, tak už nepovoľte. S niektorými ľuďmi sa jednoducho nedá vychádzať. Nech sa snažíš akokoľvek a dáš im x šancí. A myslím, že by to mal vybaviť muž a buchnúť obrazne po stole. Bodka. .-)

margotka33
8. apr 2017

@obsadenemeno
@skumavka ja suhlasim s obsadenemeno 🙂. Mala som podobny problem.. Vzdy som bola slusna a osoba co ma obtazovala vlezlejsia a drzejsia.. Az raz, ked som uz bola fakt v koncoch ked som od nej zas pocuvala nevhodne otazky v obchode, som jej rovnako sprosto a rovnakym tonom odpovedala a povypytovala sa jej v tom style ako ona aj s ironickym usklabom a poviem Ti odvtedy sa ma na nic osobne, ani neodobne ta osoba nic NESPYTALA... :D..Takze garantujem Ti, ze dana osoba dobre vie co Ti robi...

skumavka
autor
8. apr 2017

@mandala77 samozrejme, ze sme jej to povedali, aj manzel osobitne. No ona vzdy akoby s takym ospravedlnujucim sa usmevom a este s dovetkom- ze my sme taki... to urobi zas a znovu. Uvazujes spravne,svokra to nie je...
Ono tieto prepadovky su len spickou ladovca, z toho vyplyva aj neumerne sa staranie do veci, do ktorych ju nic nie je, no a vtedy tych par rokov dozadu to uz bolo zasahovanie aj do nasho vztahu s manzelom, huckanie raz proti nemu, raz proti mne a vtedy sme nekompromisne povedali, co si myslime a na com trvame. Kontakt v podstate vtedy ukoncila ona, lebo sa urazila. Teraz pred nejakym casom sa odrazila, tak sme tomu dali sancu a znova sa to zacina uberat nedobrym smerom. Mrzi ma, ze nevieme mat normalne vztahy s respektom, ale uz fakt neviem ako na to. Nastastie, moj manzel to vidi rovnako.

skumavka
autor
8. apr 2017

@obsadenemeno
ano, asi by bolo treba byt tvrdsi a nechat ju tam napr.vtedy stat za branou, no akosi sme to doteraz nedokazali a z toho ona tazi

skumavka
autor
8. apr 2017

@mandala77 a momentalne skutocne nerozumiem tomu, ze ked obnovila kontakty, kvazi sa ospravedlnila v mene toho, aby sme zabudli na minulost, tak preco zasa zacina robit presne to iste??

obsadenemeno
8. apr 2017

@skumavka tak sa treba "vzmuzit" (tvoj manzel) alebo pritvrdit. Ona si len tolko dovoli, kolko jej vy dovolite.
A na to "ze my sme uz raz taki" si jej mala povedat: "tak sa potom necudujte, ze vas nikto nevie vystat a ked ta vidime, tak normalne mi husia koza naskakuje...... sa nehanbis tak vtierat? Za chrbtom ta volame vtierka obecna......"

Ked uz toto nepomoze, tak potom neviem co.

skumavka
autor
8. apr 2017

@margotka33 diky za reakcou, viem si to zivo predstavit😉

sardinka336
8. apr 2017

@skumavka a ty si inak svojprávna??? Akoze ešte by som pochopila, kebyze je to ,,svorka,, (rozumej svokra) ale nejaka kamaratka? No prepáč? Aby mi len tak dajaka mrcina zazvonila pred dverami s tým ,,že hádam nás pustíš dnu,,? Mám návštevu, nehodí sa mi to...nabuduce.
Staranie sa do vecí, huckanie detí...a načo ti je taka osoba v tvojej blizkosti a v tvojom dome? Fakt, ženy...nemate problémy tak si ich vyrobíte. Vieš, že je to osoba, ktora sa nezmeni, rozvracia vam to tak proste sa s nou prestan stykat. V tomto pripade naozaj prlati 2x nevstupiš do tej istej rieky...

skumavka
autor
8. apr 2017

@sardinka336 nie je to kamaratka, je to sestra mojho manzela, svokru uz nemam.

mandala77
8. apr 2017

@skumavka ak som dobre pochopila, máte tretie dieťa, takže mala dôvod obnoviť kontakty. Ona ich neobnovila kvôli tomu, že by si niečo uvedomila, to od nej nečakaj, mala dôvod. Ona robí preto to isté, lebo ona jednoducho taká je. Z jej strany to bolo čisto zištné. Keby nie, tak nerobí to, čo robila znova.
Tu by mal nastúpiť Tvoj muž, je to lepšie, že to je jeho sestra a nie švagriná. A ty potrebuješ pochopiť, že takýto ľudia sa nemenia. A s nimi mať rešpektujúci vzťah je jednoducho ilúzia. Bola vždy taká, takou zostane. Ona skúša čo jej kto dovolí. A kam môže až ísť. Starala sa do vás keď ste ešte chodili a robila rozbroje.
Ak to manžel Tvoj vidí rovnako, tak nevidím problém. Aj keď chápem, že by si bola rada, aby ste mali pekné vzťahy. Ale treba si uvedomiť, že nie vždy to možné je. Hlavne ak vidíte kam to smeruje.

skumavka
autor
8. apr 2017

@mandala77 presne toto podozrenie som mala aj ja. Ze to, ze sa narodil maly, bola len dobra zamienka, alebo dovod na kontakt. Je to inak dost smutne,mne to pride take zneuzitie situacie. A my namakko po narodeni maleho sme na to pristupili, veriac, ze to bude inak. A nielen preto, manzel ma uz len sestru, tak clovek sa snazi. No ona uz ina nebude. Ano, muz to vidi rovnako, urcite ho to v kutiku duse tiez mrzi.

sardinka336
8. apr 2017

@skumavka v podstate je jedno kto to je...nech aj Mariša z Hornej Marikovej...Ak ta osoba narúša našu rodinnú pohodu, mieša sa nam do vecí do ktorých ju nič, zneužíva situáciu cez deti atd...skratka je to na tebe či to vo svojom zivote chceš alebo nie.
S takýmito ludmi to nejde bez nejakeho ,,stretu,, nazorov a vyjasnenia si situácie aj za cenu ze to čo jej slušne povieš sa jej asi nebude pačiť. Bud to pochopí alebo smola, vztahy ostavaju len na formalnej urovni štýlom smska k sviatkom a šmitec. A take vyhovorky ..,,lebo je to rodina,, Tak ti poviem, rodina je niekedy horšia ako cudzí ludia.

stella333
8. apr 2017

@skumavka No to chce sa uplne odstrihnut, takyto ludia sa nemenia, ja sa im vyhybam, ak som na takych narazila, vsetky mozne vyhovorky ako neurobit to co oni chcu, aj blbe vyhovorky boli dobre. Oni casom pochopili a dali pokoj.

0silvia0
8. apr 2017

@skumavka a co manzel dotycnej? Tiez je vlezly alebo sa necha manzelkou tahat do takychto nevhodnych situacii?

babulka82
8. apr 2017

Urobiť čiaru a povedať razne NIE !!! A nerobiť to čo nechceš len aby si niekomu vyhovela ak sa v tej pozicii necitiš dobre.