Ako sa brániť citovej manipulácii?
Ahojte. Ako sa branit citovej manipulacii/cit.vydieraniu zo strany rod.prislusnika? Nechcem to rozoberat blizsie, ale mozno to niektore poznate- ked vas niekto s usmevom tlaci do niecoho/nejakej aktivity, navstevy, pozicie, v ktorej sa necitite dobre? A to vsetko pod ruskom miloty, dobreho umyslu? Naviac, ked sa uz dana osoba v minulosti vyfarbila a dovera bola narusena? Ked su vztahy teraz velmi krehke? Ked jednoducho citite, ze vas manipuluje,resp.chce manipulovat? Ked vlastne nemate zaujem o blizsi vztah (pretoze tam sme uz boli a nedopadlo to dobre?), maximalne len formalny slusny kontakt? Ked hovorim narovinu, bud sa nevzdava a neprestava cit.vydierat, alebo sa urazi? Ma to vobec sancu dospiet do vzajomne sa respektujuceho, korektneho vztahu? Vdaka
@mandala77
Ano, presne tak to bolo. Vies, mne je to cele v podstate celkom jasne, nejako som citila, ze nie je ok, ked vlastne niekto treti urcuje pravidla ktore sa tykaju nasej rodiny, nielen kontakt- nekontakt,ale aj sposob, kedy, ako casto,ako dlho, kde, dalej ako som pisala predtym aj zasahovanie do nasich takpovediac internych zalezitosti a my mame cusat a prisposobovat sa. Dlhodobo citim tento natlak, sem tam podfarbeny nejakymi citovymi vylevmi o tom, ako nas ma velmi rada a podobne. Takze ja to podvedome vnimam ako manipulaciu a preto som tak aj diskusiu nazvala. Tu som sa prisla podelit o svoju skusenost a zistit, ci to vidim spravne, alebo to niekto vidi inak a inspirovat sa vasimi napadmi. Zial, vyzera to tak, ze znovu skoncime na urazenosti, pokial si opat dovolime jednat narovinu. Asi nie s kazdym sa da vychadzat.
Na blbe reci blba odpoved, ked sa to naucis, hned sa ti bude lepsie dychat
@skumavka, manipulator nikdy neprestane manipulovat, ak vie, ze MOZE s tebou manipulovat. Aj ja sa ucim povedat NIE bez vycitiek. Ked poviem NIE, druha strana sa urazi, a ja mam vycitky, lebo na vsetky strany chcem vyhoviet, ale na svoje potreby nepozeram. Zanedbavam seba, na ukor pomoci druhym. Oni to vedia, manipuluju so mnou, a vedia ze sa necham, a budem sa kvoli tomu trapit. Nedokazem povedat len to slovko NIE, bez vysvetlovania, ze preco to nejde. Takze mam tiez problem...
@skumavka
ahoj, zial korektne vztahy potrebuju korektne obe strany a u teba, nemaj strach z urazenia sa dotycnej osoby. Ona ma pravo sa urazit, je to jej volba, ty mas pravo na to, aby si bola respektovana a cim dalej jej budes povolovat, tym viac bude s tebou manipulovat.
treba jej jasne face to face povedat, ze sa vam nepacia neohlasene navstevy a preto vzdy nech najprv zavolaju. Ale nehovorte im to v naznakoch, musite im to JASNE a ZROZUMITELNE POVEDAT. Ak to nepochopia, nechcu to chapat.
stretnes ju pri branicke, ked ides von s malym dietatkom? slusne sa usmiat a povedat ze idete na prechadzku a venovat sa dietatku, minimalne s nimi komunikovat, pripadne na zaciatok povedat jasne "prepac, ale chceme ist samy na prechadzku". Ano, vyznie to pre nich neprijemne, ale mas pravo to povedat.
Pridu neohlasene k vam domov, nevpustit ich dnu, ale medzi dverami povedat, ze momentalne mate iny program, inu navstevu a prajete im pekny den.
@mima4 ahoj, vdaka za reakciu. Uz sme to vraveli, normalne zrozumitelne a jasne, na rovinu, ze sa treba vopred hlasit a prepadovky sa u nas nerobia. Ja neviem, mozno jej to pride vtipne, ked nas takto prepada- ide predsa k svojmu bratovi- no ja mam v takom pripade odlisny zmysel pre humor.
Diky baby za vase nazory, mnohe z toho, co ste tu pisali, sme urobili, uvidime, ako sa to vyvrbi. V kazdom pripade, budeme si stat za tym, aby nam neboli narusane hranice.

@skumavka ak som správne pochopila, ona prerušila kontakty, lebo sa urazila a je to zas ona, ktorá ich chcela obnoviť, keď sa vám narodilo dieťa. Ona určuje pravidlá, podľa toho ako sa jej to hodí. Pozri sa na to reálne. Ono je dobré si čo to prečítať o manipulátoroch, otvoria sa človeku oči a vidí situáciu zreteľnejšie.