Ako sa chrániť pred "radami"?
Mozno sa to bude zdat niekomu ako banalita, ale ja uz nevladzem. Neviem brat toto mudrovanie uchom dnu/von. Vsetko si moc pripustam a vnimam to, ze s kazdou "radou" mi hovoria, ze som zla matka. Mam taku babku a svokru. Mama ta rovno na mna nahuci. Okrem toho 99% radia zle. Mam chut prerusit so vsetkymi kontakt, lebo ine vychodisko nevidim. Ked sa s nimi stretnem a zaplavia ma komandovanim ohladom dietata, tak sa z toho tyzden neviem upokojit. Uz sa fakt citim psychicky labilna v tomto smere, dnes som ani celu noc nespala, co sa neviem ukludnit. Robim pre syna vsetko najlepsie ako viem, pre to, ze chcem... Ale neustale som zhadzovana ako je vsetko zle. To su nekonecne nezmyselne komentare z ich strany. Napr.syn mal otlacene ucho od ciapky a uz komentar Natieras mu to niecim? Nie. A PRECO? Jeden a pol rocnemu mam dat jest toffifee salonky parky vysmazanu rybu... Hned utoky na mna, ked si to nezelam, aby to do neho pchali. Potom komentare Co to trepe ta maminka? Dala by som ti piskotku, ale mama nedovoli. Oblec ho takto, daj mu jest to... Cukor potrebuje na mozog. Aj keby to boli rady "k veci", ja uz nevladzem s tymto bojovat. Neustale sa ako na skuske obhajovat aka som matka. Z tohto dovodu normalne lutujem, ze mam dieta! Preco mi nedaju pokoj? Normalne mam nervy tyzden pred svokrinou navstevou a tyzden po nej. Co zas vsetko budem robit zle a co by som podla nej mala a nemala. Najlepsie je, ze ona sama si za sebou nestoji. Ked bola u nas jej svatka a s nou som mala rovnake nazory na starostlivost o deti, tak hned svokra jej dala za pravdu, nechala sa presvedcit a svoj chybny nazor zmenila, ale ona nikdy nepripusta moznost, ze mladsi od nej moze mat pravdu. Mne to pride strasne ubohe, namyslene spravanie, proste ma pravdu lebo je starsia. Strasne ma toto vycerpava. Citim sa po porode ako boxerske vrece, kopnite si ked idete okolo... Mam usudok, viem si skontrolovat svoj nazor aj z doveryhodnych zdrojov, vacsinou je spravny. Muz je nastastie na mojej strane, lenze jemu nikto nic nehovori. Vsetky poznamky idu smerom ku mne. Som uz z toho chora. Ze ma vidia ako neschopnu zenu, ktora vychovava syna "zle". Neraz som im uz povedala, ze si to neprajem tieto reci, avsak to je do vetra. Svokra povie, ze vsak nemusim robit, nech si spravim po svojom, ale na co potom ma tym sikanuje? Babka tu uz neriesim, ta ma uz vek, tam chapem, ze uz nerozmysla... Hoci milionkrat jej vyplakam do telefonu co mi robi svokra a vtedy ano babka mi pritakava, ale ked ju stretnem, to je este horsie. Ja sa citim, ze na mna normalne utocia ako zurive psi, aby bolo po ich... Pritom kazda inak "radi". Poradte mi ako z tohto von? Mne napada len prerusit kontakty, rozist sa s muzom, inak mat pokoj nebudem.
@wena no to viem, len neviem sa upokojit. Vzdy som bola zvyknuta robit co mama chcela a preto som uz agresivna, ked som si uvedomila, ze nie som nikoho babika. Rozculuje ma to preto, lebo mam pocit, ze to tak musim urobit a ze preco sa do mna stale vsetci staraju? Este aj cudzie tetky v Autobuse, ale to som uz fakt bola hnusna na jednu, normalne mam chut ich zbit 😀 ako co maju patent na vsetko? Co ja som nieco menej, ze nemozem rozhodnut ani o sebe? A oni mozu aj o druhych? Rozculuje ma, ze do vlastneho syna tolko nemudruje co do mna.
Toto asi preziva kazda prvorodicka a matka, zalezi len od toho, ako sa k tomu od zaciatku postavite...je velka vyhoda, ze muz je na tvojej strane...u nas, co sa tyka svokry velmi pomohlo, ze muz sa ozval, kedze ja som nechcela byt drza a slusne hovorit nepomahalo...tak jedneho dna jej povedal, ze sa pri takychto radach citi, akoby on, aj ja sme boli debilní, alebo nesvojpravni rodicia. Z mojej strany rodiny uplne stacila ignoracia, jednoducho som sa tvarila, ze nepocujem a pre vsetky mudre tetky z dediny, vzdy som zakryla kocik, ked sli okolo, aj nadrzaka a zohnala som si rucne malovane body s napisom " nie, nepotrebudem ciapocku, nie som eskimak" ( bolo leto, 36 st. Mala mala 5 mediacov.)
@oli18 keby to bolo vtedy ked maju pravdu a nie systemom ze za 10 minut 10 pouceni, tak nie som proti... A hlavne nie vycitkami krikom ako moja mama... A svokra sa hned oduje ked vidi ze robim s cim nesuhlasi. Napr.jej vadilo ked som babatko polozila na postel. Vraj v casti kde my mame nohy... Polozila som ho tam pri obliekani do overalu, nie konikovat... Ani vo sne by mi nenapadlo, ze toto je problem.
Este som zabudla, ze raz mi praskli nervy a bola som aj sprosta na svokru, ked mi povedala:" tak ked bol tvoj muz maly, tak ja som ho nenutila. Ja som mu varila furt len to, co chcel" tak som poznamenala ze " no ved...tak to to i dopadlo...ja sa mam s nim teraz trapit..." sa na kus urazila, ale dost pomohlo...
@nnnuuunnn presne viem, o com hovoris. Mam taku svokru. Normalne som v pohode clovek, neznasam konflikty a vacsinou som za kompromisy, resp. aj casto ustupim, len nech je pokoj v dome, tolko uz len prezijem. Ale to, co robi ona... ja som uz taka vystavena z toho neustaleho mudrovania, ze tiez som agresivna (vo vnutri), len co zacne rozpravat. Prvych par rokov som to akceptovala, aj ked sa mi to nepacilo, vypocula som si, ziadne mudrovanie naspat alebo tak... postupom casu vsak pritvrdzuje a napriek viacerym debatam na temu dobrych vztahov mladych a starych, nie je ziaden pokrok, vsetko uz dava prikazom, nediskutuje, do vsetkeho sa stara a nuti svoj nazor, je hrozne panovacna. Ak nie je po jej, tak otravuje dovtedy, az doslova cloveka vycerpa. Najhorsie je, ze to robi takym tym pasivne agresivnym sposobom, cize ani pohadat sa s nou konstruktivne neda, lebo sak 'ona to mysli dobre a len z lasky k vam' (no urcite). Ja s nou po poslednom vikende odmietam komunikovat, vsade som ju zablokovala a proste dost. Ta zena mi zobrala 3 roky zivota tym, ako kazdy bozi tyzden riesim ju a jej problemy, tou jej sebeckostou a nevyzretostou, vyskusala som vsetko mozne, dlho som sa snazila tak, ze mi z jej zadku trcali asi len topanky a stale to nie je dost. Je mi to velmi luto, ale moje zdravie mi je prednejsie.
@dorottka no presne, vies aka je moja? Ked uz sa branime robit co nakaze, tak sa rozplace! Akoze taketo citove vydieranie ja nemusim. A vsetci jej to toleruju, lebo ONA JE TAKA. Ja sa plesknem o zem a tiez nech mi to ona toleruje, ze lebo som taka. A takto si vynucovala uz od detstva svojich deti, vzdy ked nechceli ist do kostola alebo urobit co povedala, tak spustila akoze plac.
@nnnuuunnn a este chcem zareagovat - ano, ked sa postavis na odpor, vztahy sa pokazia. Uz sa to da len razne, pretoze si urobila podobnu chybu ako ja, ze si si to zo slusnosti nechala dlho. Ja som sa snazila postupne pritvrdzovat a davat najavo, ze nie, aj ked stale maximalne slusne a obalene v cukre, len aby sa nahodou neurazila - to ju samozrejme sokovalo, urazila sa aj tak a zacala pritvrdzovat aj ona - asi za to, aby som sa uvedomila, ze kto je tu pani, som na posledne vianoce dostala demonstrativne len par ponoziek :D No co ti na to poviem.... Po poslednej navsteve som jej napisala velmi slusny mail s tym, co bude, co byt nemoze a co nie je dobre... Zvysok a jej reakciu si asi kazdy domysli. Odstrihla som ju a nikdy som necitila taku sialenu ulavu. Je mi to strasne cudzie taketo odstrihavanie, ale asi som sa to uz proste musela naucit, inak by nas totalne prevalcovala.
Treba asi komunikovať priamo....Neviem ako to prebieha u vás, ale ja som dostala tiež kopu rád...Vypočula som, čo mi vyhovovalo, použila som, čo nie, jedným uchom dnu, druhým von. No teraz už nie som žiiadna mladá žaba, a samozrejme som niekedy múdra jak kýbel gytu, ako sa hovorí...Ale nikdy to nemyslím v zlom, no táto diskusia je pre mna veľmi poučná v tom, že tie mladé mamičky asi nepotrebujú moje úžasné, vyskúšané rady, aj ked človek to myslí v dobrom...Možno treba rovno povedať , ktoré rady chcem, a ktoré nie, lebo ja sa teraz fakt budem báť komunikovať ohladne tohto, aby to nevyznelo, že tá mamička je hlúpa, a ja tá múdra...Možno by som chcela odovzdať len poznatky...Ja som chcela len trošičku prezentovať drubú stranu, aspon čo sa týka môjho pohľadu...
@nnnuuunnn my mame podla mna tu istu svokru :D Viem presne, ako to asi vnimas a ake ti to je neprijemne, ten vnutorny boj medzi snahou o dobry vztah a snahou o vlastnu sebauctu a zitie si vlastneho zivota. Manipuluje, v skutocnosti je to snaha o dokazanie sebe, tebe a aj ostatnym, ze je aj napriek tvojmu prichodu stale na vrchole - kralovna a vladkyna rodiny.
@majaxy jasne aj ona to mysli v dobrom. Len ja si pripadam ako zla matka, ked ma vsetci poucuju. Ja napriklad rady nepotrebujem, lebo na nazor jednej osoby aj tak nedam. Precitam si na internete clanky, diskusie a utvorim si usudok a tak spravim - pokial teda neviem. No velakrat sa mi stalo, ze som robila veci intuitivne a do toho mi kafrali a ked som si googlila ako to ma byt, nasla som tak ako som sama citila. Aj ked na internete mozno najst v podstate na vsetko nazor taky aj taky... Ale mam svoj rozum, vyberiem si co mne vyhovuje a co povazujem za rozumne.
@majaxy je to dobre, vidiet to takto aj z druhej strany a vlastne, my to aj podvedome vieme, ze nam nechcu zle...na mojich "mudrych znamych" a sebe som sa ale poucila do buducnosti, aka nechcem byt svokra, mama...jednoducho budem radit, len ked ma o to clovek poziada...kedisy totiz nase mamy nemali na vyber a museli sa pytat starsich, lebo nemali koho...dnesne mlade mamicky jednoducho nestoja o dobre mienene rady...mame kamosky, internet, online lekarov...ak chcem, samozrejme spytam sa aj mamy, svokry...len neznasam vnucovanie sa...potom sa mlade mamicky citia ako neschopne...
@dorottka No ja som nemyslela nejaké násilné natískanie môjho názoru, len možno vlastné skúsenosti, ktoré si ani nie všetky pamätám, ved syn má 24 🙂 , no a naopak, pri pestovaní svojej neterky tu mnohokrát pýtam názor mamičiek, lebo čo bolo dobré pred rokmi nie je dobré dnes, a chcete byť pred princeznou in, ale samozrejme v súlade s jej zdravím a dobrou výchovou
@dorottka ja chapem, ze v minulosti nebol ani internet, bola nejaka kniha, ona sama sa stazovala, ze jej poradili zle... Tak preco sa aj ona montuje. Ale keby nieco usmernila, to je normalne, ale nie tak, ze ja mam pred nou strach, krce, neprijemne pocity, citim sa ako najnemoznejsia, lebo ona si to mysli... Ked uz nic nepovie, tak skaredo pozera ako sa hram s malym a bohvie co si mysli. 🙂
@nnnuuunnn. Moja tak zacina teraz rozumiet a niekedy mam pocit ze ma nenavidi a to napr aj dnes ked som ju nechcela pustit do babky tak vystrajala az tak co mi tiekli nervy plakala som kricala som zrutila som sa vsetko rozbijala kricala ze ma nechce ze ma nelubi ze odide z domu a to este nema ani tri roky ale od dcerky to extremne boli muz ju nakoniec odniesol aj tak povedal ze to mi nestoji zato aby mi tak hovorila ze nech ide. Fakt aj ja som povedala slova ktore ma bolia a mrzia chcem jej byt oporou najlepsou kamaratkou lubit ju bezpodmienok ale hranice odtial potial a bohuzial babka ju mazna a dovoli jej ich prekracovat poza mojim chrbtom a dcerka sa sprava potom zmetene boli to a neda sa s tym nic robit kedze babka byva 5 minut cesty od nas ;(
@majaxy netreba sa bat komunikovat, tu skor ide o to podanie tej ''rady'' 🙂. Ja celkovo rada prijmem dobre rady, naucim sa aspon nieco, ale nemam rada (kolko variacii slova rada :D), ked su nezmyselne alebo na just natiskane. A castokrat to ani nie je rada, len skor mudrovanie, len aby sa daco povedalo.
Priklad 1: Ja: Ideme tam a tam. Ona: a ako? Ja: no autom, ako obvykle. Ona (uz z nicoho nic ostro a nasrato): Preco nie vlakom?!!!! Nemozete ist vlakom??? Ja chodim stale mimo mesta vlakom!!!!
Priklad 2: (muzovi zistili u zubara, ze ma kaz). Ona: Uplne sa pokazil, odkedy ho nemam po kontrolou... (smerom na neho🙂 Lebo nepijes mlieko, co?! Kazdy den by si mal vypit jeden velky pohar kakaa alebo granka, to obsahuje velmi vela vitaminov a vapniku. Ja (uz len sama v duchu, lebo co na taku blbost povedat): Ahem, nic nie je lepsie na zuby ako pohar plny cukroveho napoja.
@dorottka no takéto veci mna nezaujímajú...Moje rady sú len ked dieťatko stále reve a neviem prečo....Môj syn bol taký istý, a poviem, čo jemu pomohlo, kde nie je zaručené, že teraz pomôže...Alebo poviem z nostalgiou, ja som robila tak, alebo onak, vtedy ja som bola presvedčená že najlepšie, ale nemusí platiť pre dnešnú dobu...Skrátka som rada ked mamička so mnou komunikuje, ale samozrejme pripustím, že aha, dnes sa to deje inak
No a aby ste nepovedali, nasypem si aj popol na hlavu, o čom sa tu píše, pár krát som dovolila svojej princezničke cocacolu...Má 8 rokov, je to hrozné, jej rodičia si to neprajú a ja som zhrešila...Dieťa bolo šťastné, ale ja hrozne nešťastná, ale s pocitom, že dieťatko si to užilo :(
@nnnuuunnn to je dosť častá situácia. Nepomôže nič, iba trvanie na svojom. Stále a dookola nepopustiť. Dá sa ešte z toho von, ale ľahké to nebude.
My ako deti sme jedl, pili, možné aj nemožné, nič nám nikdy nebolo,tak som nemala pocit, že občasným zhrešením človek môže navodiť takéto dôsledky :(

@katarinamarkova na to som jej uz pritakala,co sa da na to este? Ale nezelam si ani pipnut 😀