Ako sa mám cítiť? Čo mám robiť?
Ahojte,
potrebujem nezaujatý pohľad ľudí, ktorí sa na to vedia pozrieť zvonku.
S priateľkou sme spolu už 6 rokov. Od začiatku sme chceli ísť časom bývať sami, ale doteraz bývame buď u jej rodičov alebo u mojich. U jej rodičov je málo miesta a minimum súkromia, u mojich je to lepšie, ale stále to nie je vlastné bývanie. Po 6 rokoch ma to už psychicky dosť vyčerpáva.
Pred pár rokmi sme mali možnosť ísť bývať do jednej dediny v okolí, kde sú lacnejšie možnosti bývania. Jej rodina to však striktne odmietla s argumentom, že „tam sú Maďari“, oni by tam nešli bývať (vraveli jej sestry). Mne sa to dotklo, pretože ja som Maďar a viem, že v tej oblasti žije veľa Slovákov aj ľudí z rôznych častí Slovenska. Nechápem, prečo je to problém.
Časom sa pridali aj rôzne narážky – napríklad nedávno na výlete v zahraničí v Maďarsku zaznelo, že „nebudú jesť u Maďarov, radšej sa najedia doma na Slovensku“. Bolo to povedané predo mnou. Nešlo o jazyk, skôr o princíp. Takéto výroky vo mne vyvolávajú pocit, že nie som úplne prijatý.
Najviac ma však trápi to, že moja priateľka v týchto situáciách mlčí. Nemám pocit, že by sa ma zastala alebo jasne povedala, že sme pár a že náš život by sme mali riešiť my dvaja. Mám pocit, že je silno ovplyvniteľná rodinou a bojí sa ísť proti nim.
Začínam sa báť budúcnosti. Čo bude pri svadbe? Čo pri deťoch? Ja si viem predstaviť, že by naše deti vyrastali dvojjazyčne – slovensky aj maďarsky. Nie proti niekomu, ale ako prirodzenú súčasť identity. Predstava, že by mi niekto chcel zakazovať hovoriť s vlastnými deťmi po maďarsky, je pre mňa absolútne neprijateľná.
Nechcem o priateľku prísť, ale zároveň nechcem stratiť seba, svoju identitu a dôstojnosť. Som v stave, kde sa bojím, že ak budem ticho, stratím seba, a ak sa ozvem, môžem prísť o vzťah.
Zaujíma ma:
je normálne po 6 rokoch stále takto fungovať?
kde je hranica medzi kompromisom a sebazaprením?
má zmysel pokračovať vo vzťahu, ak partner nevie jasne stáť na tvojej strane?
ako by ste riešili otázku identity a výchovy detí v takomto prostredí?
Ďakujem za každý vecný názor.
@tykat priateľka neplatí nič lebo ona dala do toho tiež peniaze ja platim za auto lebo ona nevyužíva auto nema vodičský, ja platim poistku aj všetko co sa auta týka. Podnikam 2 mesiace to je také rodinné podnikanie; nemám to celoročne to som nedoplnil ospravedlňujem sa.
@anonym_a253d1 akurát sme to rozoberali povedal som toto čo som sem vám napísal ze chce ist somnou bývať ale bohužiaľ není voľný byty nikde ale podávame žiadosti po novom roku tak nám bolo povedané.
@crazy_cat_lady nieže nemá na nič má, len preto neplatí za auto lebo to nevyužíva nema vodičský.
@anonym_48023c kúpili sme 3 auto. Ja, priateľka, moji rodičia. Ja som dal do toho 5500€ priateľka 3500€ a rodičia najviac 8000€. Mal som nasetrene peniaze ale to som dal všetko za auto a odvtedy sa neviem pohnúť s peniazmi kedze mam vysoke výdavky. Mali sme príležitosť ísť bývať do dediny jej rodina bola proti tak čo som mal spraviť.
Teraz som sa s nou sadol a povedal som jej to, ze povieme jej rodine ze ideme bývať do maďarskej dediny. A uvidím ze ci bude vedľa mňa stať ked budú mat zas narážky na Maďarov a aj to som povedal keď budu mat a nebudeš pri mne tak mňa neuvidíš už tu a to myslim vážne nie som žiadny tutko.
@sevrin problém je v tom ze nestojí vedľa mňa priateľka. Neska im to povieme ze sme podali žiadosti na byty aj keď to není pravda som zvedavý na tie ksichty ako budú pozerať.
@anonym_5ee2f3 prečo nemôžu hovoriť tvoje deti po maďarsky? Čo ti na tom vadí? Kvôli čomu si s nim? Peniaze? Chudák. Dúfam že dostane rozum čoskoro lebo toto si určite nezaslúži.
@siesta3 tak sme podobne na tom az na to ze ste vy manželia a my nie.
@pr85 nie sme práve odtiaľ ale chápem čo chceš povedať.
@tinka3435 ved práve ma to ubíja a neska to povieme ze sme "podali žiadosti na bývanie" ako budú reagovať som veľmi zvedavý.
@motylik2559 ano mam malo peňazí ale poucil som sa z toho a mám nejaké peniažky aj napriek vysokým výdavkam. Chce ist bývať riešime to. Začali sme o tom rozprávať viacej, pozeráme byty.
@anonym_ec3d9f prečo si to myslíš?
@anonym_autor Tak fajn, a odteraz sa bavte o vasich veciach vylucne vy dvaja a rodine dajte len oznam. Rodiny sa nepytajte-iba oznamujte. Ked budu mat k tomu oni pindy, tak povedzte,ze ste dospeli, chcete sa osamostatnit, rozhodli ste sa tak a tam rozhovor konci🙂 Tak drzim silno palceky, aby vam to vyslo🙂🍀
@anonym_autor nieje to v poriadku
Stratil si 6 rokov zivota
@anonym_autor Ahoj ja som miešanka starý otec pochádzal z maďarska pár km po novom od sk na juhu a stará mama slovenka biologický môj otec z maďarskej časti sk a mama slovenka.Môj partner tiež maďar žiaľ on po slovensky nevie ale prijala moja rodina i keď ja mám všetko na pleciach dá sa pokiaľ by tvoja partnerka stála pri tebe lenže tvoja partnerka pri tebe nestojí čiže ako vyššie písala
@anonym_9fce40 stratil si 6rokov.Je mi to ľúto,zrejme tvoja partnerka nie je rpe tba tá pravá.A plne ťa chápem aj my vychovávame deti dvojazyčne so svokrovcami a mužom hovoria chlapci po maďarsky so mnou a mojou rodinou a v škole po slovensky. Dá sa ale nato treba dvoch.Držím palce nezabudni rok 2026 je 1tka čiže je presne nato aby si mohol začať nový lepší život od začiatku a tento je na rozlúčenie sa starými vzťahmi nefunkčnými.
A viete co by som spravil? Druha sestra priateľky ma priateľa tiez z maďarskej dediny a sto chuti mam chuť sa jej spýtať pred priateľom ci jej nevadí ze je madar ze je z maďarskej dediny a ked sme my chceli ísť do maďarskej dediny tak odhovarala priateľku
@anonym_autor Do tohto by som nerypala len tak. Toto by som povedala, resp. sa jej spytala LEN v pripade, ak by oni sami zas mali blbe narazky na teba, tak az na toto margo by som to spomenula🙂
@tykat priateľka neplatí nič lebo ona dala do toho tiež peniaze ja platim za auto lebo ona nevyužíva auto nema vodičský, ja platim poistku aj všetko co sa auta týka. Podnikam 2 mesiace to je také rodinné podnikanie; nemám to celoročne to som nedoplnil ospravedlňujem sa.
@anonym_a253d1 akurát sme to rozoberali povedal som toto čo som sem vám napísal ze chce ist somnou bývať ale bohužiaľ není voľný byty nikde ale podávame žiadosti po novom roku tak nám bolo povedané.
@crazy_cat_lady nieže nemá na nič má, len preto neplatí za auto lebo to nevyužíva nema vodičský.
@anonym_48023c kúpili sme 3 auto. Ja, priateľka, moji rodičia. Ja som dal do toho 5500€ priateľka 3500€ a rodičia najviac 8000€. Mal som nasetrene peniaze ale to som dal všetko za auto a odvtedy sa neviem pohnúť s peniazmi kedze mam vysoke výdavky. Mali sme príležitosť ísť bývať do dediny jej rodina bola proti tak čo som mal spraviť.
Teraz som sa s nou sadol a povedal som jej to, ze povieme jej rodine ze ideme bývať do maďarskej dediny. A uvidím ze ci bude vedľa mňa stať ked budú mat zas narážky na Maďarov a aj to som povedal keď budu mat a nebudeš pri mne tak mňa neuvidíš už tu a to myslim vážne nie som žiadny tutko.
@sevrin problém je v tom ze nestojí vedľa mňa priateľka. Neska im to povieme ze sme podali žiadosti na byty aj keď to není pravda som zvedavý na tie ksichty ako budú pozerať.
@anonym_5ee2f3 prečo nemôžu hovoriť tvoje deti po maďarsky? Čo ti na tom vadí? Kvôli čomu si s nim? Peniaze? Chudák. Dúfam že dostane rozum čoskoro lebo toto si určite nezaslúži.
@tinka3435 ved práve ma to ubíja a neska to povieme ze sme "podali žiadosti na bývanie" ako budú reagovať som veľmi zvedavý.
@motylik2559 ano mam malo peňazí ale poucil som sa z toho a mám nejaké peniažky aj napriek vysokým výdavkam. Chce ist bývať riešime to. Začali sme o tom rozprávať viacej, pozeráme byty.
Musíš sa ktomu postaviť ako chlap a začať to riešiť .Prečo ste sa vlastne doteraz neosamostatnili?
@anonym_autor prečo si myslím, že ťa nemá za nič? A ako nazves to, že sa len ticho prizera ako ta jej rodina uráža? Nezáleží jej na tom lebo jej nezáleží na tebe, na tom ako sa cítiš. Ved otvor oči.
A viete co by som spravil? Druha sestra priateľky ma priateľa tiez z maďarskej dediny a sto chuti mam chuť sa jej spýtať pred priateľom ci jej nevadí ze je madar ze je z maďarskej dediny a ked sme my chceli ísť do maďarskej dediny tak odhovarala priateľku
@anonym_autor Netráp sa jej sestrou ty by si sňou nežil to tvoja priateľka sa má zastať vášho vzťahu keby jej na ňom záležalo ale zrejme jej nezáleží na tebe.ja soms a vždy svojho muža zastala a ak sa mi ejho postoj nepáčil tak som si to sním rozobrala medzi 4očami nei druhých rišila aj ty sa s priateľkou otom porozprávaj nie tu na mk a ostatnými s ňou chceš žiť.
@anonym_autor skús položiť na túto tému otázky na telo, pri nejakej rodinnej oslave, kde budú všetci zúčastnení, a hneď sa dozvieš ako na tom si, ale odvážne - aj poštuchni do hniezda 😁👉
@ivicatolic to nie je inak úplne od veci… ja by som sa asi narovinu spýtala. Lebo inak je to za mna na rozchod, tak aspoň predtým by som rada vedela za čo ma mali tých 6rokov. Ich spravanie vôbec nie ne ok. My nemame nikoho z maďarska v rodine, ale bola by som rada keby moje deti mali možnosť druhého rodného jazyka, akéhokoľvek.
Nechcem nikoho urážať, ale ak sa voči tebe, partnerovi svojej dcéry správajú takto opovrhujuco už teraz, tak toto robia iba zakomplexovaní primitívni ľudia. Že radšej sa pôjdem najest na slovensko lebo fuj fuj maďari? 🤦🏽♀️ Amen tma a zhasnite za mnou svetlo ozaj.. Iba hlupák robí takéto scény a nevie prijať názor/kukturu druhého
No a druha vec, za 6rokov žiadny posun? Byvat s tebou chce akože kedy? Či je lepšie porodiť do svojej detskej izby???
@anonym_autor skus sa s nou o tom priamo porozpravat.
@anonym_0dac34 nie je pod papučou, od začiatku sme si vykomunikovali, že deti nechcem vychovávať v maďarčine, ani on. Ani jeho sestra doma nehovorí s deťmi po maďarsky, nevedia absolútne nič. My sme si tieto veci vykomunikovali počas nášho chodenia, aby sme vedeli, či máme rovnaké nastavenie.
@anonym_5ee2f3 urcite to olutoval, ale uz je neskoro....ved ty ich nemusis vychovavat v madarcine...ale to nie je o tom...to je o ucte k manzelovi, jeho predkom, rodine
@anonym_0dac34 nie je pod papučou, od začiatku sme si vykomunikovali, že deti nechcem vychovávať v maďarčine, ani on. Ani jeho sestra doma nehovorí s deťmi po maďarsky, nevedia absolútne nič. My sme si tieto veci vykomunikovali počas nášho chodenia, aby sme vedeli, či máme rovnaké nastavenie.
@anonym_5ee2f3 Zbytočne si zobrala deťom znalost jedneho (dosť ťažkeho) cudzieho jazyka a časť ich identity. Slota by bol na teba hrdý.
Takto ti poviem. Môj manžel je maďar. Doma s mamou hovorí po maďarsky (občas) a tam to končí. Ani naše deti nehovoria maďarsky, ani u nás doma sa nepoužíva tento jazyk. Rovnako ani jeho sestra doma maďarsky nehovorí, ani jej deti nevedia maďarsky. Obe máme super manželstvá. Ak bude maďarčina svetový jazyk a dohovorí sa tým jazykom vo svete, nech sa páči. Naše deti hovori anglicky, nemecky a španielsky čiastočne. To len na margo toho jazyka. Doma mi deti nikto nebude vychovávať v maďarskom jazyku.
@anonym_5ee2f3 chudák chlap.
Spomenula som si na detstvo v RS. Jedny susedia tiež chlap maďar žena slovenka. Ich deti mali zakázané chodiť na ihrisko, lebo by sa mohli ,, nakaziť,, naučiť sa pár slov po maďarsky, starí rodičia aj otec mali zakázané rozprávať sa po maďarsky v prítomnosti detí.
Tak teraz k veci. Jej dcéra sa vydala za maďara, žijú v Maďarsku, mladá suseda sa uči po maďarsky. A vnúčatá nevedia po slovensky. Viem si predstaviť ako sa stará pani ,,dusí vo vlastnej šťave,,
Na kieho čerta ti je partnerka/žena ktorá sa ťa nezastane. A čo majú s prepáčením páni urodzení za problém, že sa im nepáči maďarská kuchyňa? 😂 Papriku mletú doma tiež nepoužívajú? Na čípeš klobásy sa dívajú iba z diaľky ako na pekné obrázky?
@anonym_autor davno ste sa mali osamostatnit. To svokrovci Vam budu diktovat, kde si mate alebo nemate kupovat dom? Na vylete, kde nechceli jest v Madarsku, si sa kludne mohol ozvat aj Ty. Necakat, aby sa Ta priatelka zastala. Povedat nieco, napr: jasne, kludne hladujte, my si s priatelkou dame chutny madarsky gulas. A tiez, o tom rozhodujete Vy dvaja, akymi jazykmi budete hovorit na svoje deti. Ty mas obavy, co povedia s svokrovci, ak na svoje vlastne deti budes hovorit po madarsky? Bud trochu raznejsi a kupu domu rieste cim skor. A neboj sa svokrovcov. Ste dospeli ludia.
Spomenula som si na detstvo v RS. Jedny susedia tiež chlap maďar žena slovenka. Ich deti mali zakázané chodiť na ihrisko, lebo by sa mohli ,, nakaziť,, naučiť sa pár slov po maďarsky, starí rodičia aj otec mali zakázané rozprávať sa po maďarsky v prítomnosti detí.
Tak teraz k veci. Jej dcéra sa vydala za maďara, žijú v Maďarsku, mladá suseda sa uči po maďarsky. A vnúčatá nevedia po slovensky. Viem si predstaviť ako sa stará pani ,,dusí vo vlastnej šťave,,
@anonym_dfde48 prečo chudák chlap? Oni v rodine už ten maďarský jazyk nekomunikujú ďalej? Nikto v rodine s výnimkou mami už nehovorí po maďarsky, ani nemajú ambíciu. Ak by nechcel ísť do vzťahu so mnou, tak do toho nejde. Kľudne si mohol nájsť nejakú maďarku a mať s ňou rodinu. Ešte stále môže, nikdy nie je neskoro. Ak by toto bola pre neho priorita, tak nech sa páči 🙂. V živote ani raz túto tému nespomenul. A inak vieš koho volil? SNS a aj bude voliť... v našej rodine som ja väčší maďar ako on. Ale teda on nie je maďar, narodil sa na Slovensku, má slovenské občianstvo aj národnosť.
@anonym_dfde48 ano, ano, tak to býva, karma je svina...mna to velmi zaraza, aky sme my holubičí národ....takto tolerancia v praxi po slovensky vyzera
Na kieho čerta ti je partnerka/žena ktorá sa ťa nezastane. A čo majú s prepáčením páni urodzení za problém, že sa im nepáči maďarská kuchyňa? 😂 Papriku mletú doma tiež nepoužívajú? Na čípeš klobásy sa dívajú iba z diaľky ako na pekné obrázky?
@cyneric detto leco a guláš.....lebo su to primitivni slovenski sedlaci....exiszuje taka sluzba my heritage, kde spravia analyzu DNA....mnohi by sa cudovali, aka kadejaka ,,zberba " im koluje v zilach
@anonym_autor Do tohto by som nerypala len tak. Toto by som povedala, resp. sa jej spytala LEN v pripade, ak by oni sami zas mali blbe narazky na teba, tak az na toto margo by som to spomenula🙂
@motylik2559 ďakujeme.
@motylik2559 tak to spravím más pravdu.
@anonym_dfde48 prečo chudák chlap? Oni v rodine už ten maďarský jazyk nekomunikujú ďalej? Nikto v rodine s výnimkou mami už nehovorí po maďarsky, ani nemajú ambíciu. Ak by nechcel ísť do vzťahu so mnou, tak do toho nejde. Kľudne si mohol nájsť nejakú maďarku a mať s ňou rodinu. Ešte stále môže, nikdy nie je neskoro. Ak by toto bola pre neho priorita, tak nech sa páči 🙂. V živote ani raz túto tému nespomenul. A inak vieš koho volil? SNS a aj bude voliť... v našej rodine som ja väčší maďar ako on. Ale teda on nie je maďar, narodil sa na Slovensku, má slovenské občianstvo aj národnosť.
@anonym_5ee2f3 z toho, co pises dalej, nas len utvrdzujes v tom, aka si, a aky je on podpapucnik....chce mat doma pokoj, tak tu temu neotvara...so svojou mamou sa bavi po madarsky!, tym je povedane vsetko.....a ze maju narodnost slovensku, aj obcianstvo - nedaj sa vysmiat!!!! (to su uz co za argumenty)
@anonym_autor konfrontoval si s tým o čom píšes aj partnerku? Aké stanovisko zaujala?
@anonym_autor Ahoj ja som miešanka starý otec pochádzal z maďarska pár km po novom od sk na juhu a stará mama slovenka biologický môj otec z maďarskej časti sk a mama slovenka.Môj partner tiež maďar žiaľ on po slovensky nevie ale prijala moja rodina i keď ja mám všetko na pleciach dá sa pokiaľ by tvoja partnerka stála pri tebe lenže tvoja partnerka pri tebe nestojí čiže ako vyššie písala
@anonym_9fce40 stratil si 6rokov.Je mi to ľúto,zrejme tvoja partnerka nie je rpe tba tá pravá.A plne ťa chápem aj my vychovávame deti dvojazyčne so svokrovcami a mužom hovoria chlapci po maďarsky so mnou a mojou rodinou a v škole po slovensky. Dá sa ale nato treba dvoch.Držím palce nezabudni rok 2026 je 1tka čiže je presne nato aby si mohol začať nový lepší život od začiatku a tento je na rozlúčenie sa starými vzťahmi nefunkčnými.
@alison11 mna si oznacila omylom
@anonym_5ee2f3 z toho, co pises dalej, nas len utvrdzujes v tom, aka si, a aky je on podpapucnik....chce mat doma pokoj, tak tu temu neotvara...so svojou mamou sa bavi po madarsky!, tym je povedane vsetko.....a ze maju narodnost slovensku, aj obcianstvo - nedaj sa vysmiat!!!! (to su uz co za argumenty)
@anonym_81caff on je starý ficovec a smerovolič, teraz volil SNS. Ja som liberál a SAS breh. On je rusofil a antiamerikánec, ja som proeurópska. On je proti utečencom a proti UA migrantom, ja pomáham UA utečencom a zamestnávam ich. On bol proti očkovaniu aj noseniu respirátorov, ja som zaočkovaná a nosila som respirátori. Doma deti hovoria plynule anglicky a nemecky. Jedno dieťa študuje v Dánsku a druhé v Prahe. Ak by za mnou moje deti prišli s tým, že chcú hovoriť maďarsky, tak by som s tým bola OK. Môj muž sa nevie dohovoriť ani v Budapešti. To skôr sa ja dorozumiem anglicky. Ale nemám s tým problém. Ja hovorím anglicky, nemecky, francúzsky a čiastočne španielsky. Môj manžel trochu po maďarsky.
@anonym_autor konfrontoval si s tým o čom píšes aj partnerku? Aké stanovisko zaujala?
@anonym_dfde48 áno. Že to sestry nemysleli na mňa ale vravím týka sa to mňa ja som tiež maďar a také reči si vyprosim. Vedela si do čoho ideš s kým začínaš. Ked si vedela ze su proti Maďarom nemala si začať somnou. Ze nie su proti čoby nie. Toto sme rozprávali.
Že sa to vyrieši. Vravím ako? Ze ci ma niečo povedať sestre vravím nemusíš lebo ja človeka nezmenim a ani nechcem zmeniť človeka ale také reči nemám a nemal som nikdy na Slovákov tak si to vyprosim. A ked budeme mat voľakedy deti tak co zakazu mi rozprávať alebo učiť ho po maďarsky? Ja sa nebudem hanbiť nikdy za to ze som Maďar. Aj som hovoril ze bojím sa o našu budúcnosť neviem ci nieco chcem nieco budovať spolu ked sú takéto reči.
Som slovenka zijuca v UK a velmi ti rozumiem. Ja si myslim, ze si premarnil 6 rokov.
Hlavny problem je, ze sa ta partnerka nezastane. Ktovie, ako hovori o tebe poza tvoj chrbat.
Moj manzel bol Slovak, vzdy som o nom pekne rozpravala a ked zomrel, tak cele oddelenie plakalo a prisli napohreb.
Nebudes mat v nej oporu, vzdy ju to Bude tahat k svojej rodine pre ktorych Ty budes, ospravedlnujem SA, sporty madar.
Ked som Este pred manzelom randila s anglanom, tak hned na zaciatku som mu oznamila, ze SA s nasimi detmi budem rozpravat po slovensku, any Mali aj slovensku identity. Ty si toto neurobil.
Manzelovi som na prvom rande, stretli sme sa cez internet, na prvom rande povedala, ze hladam manzela a otca svojich deti. Ak on hlada niekoho na srandu, alebo ze budu spolu zit na psiu knizku, tak to nebude pre mna. Do roka ma pozuadal o ruku
Zacni setrit peniaze a kip si nehnutelnost, kde to tebe vyhovuje. S touto by som do nocoho nesla.
Zacni si vazit Sam seba.
Ja som Tu Len bloody foreigner, ale respekt pre mna je Tu velky. A tak to bolo v kazdej robots a kde som byvala, priatelia a rodina tiez.
Ale ja so vazim Sama seba. A toxickych ludi vo svojom zivote uz nedrzim.
@anonym_81caff on je starý ficovec a smerovolič, teraz volil SNS. Ja som liberál a SAS breh. On je rusofil a antiamerikánec, ja som proeurópska. On je proti utečencom a proti UA migrantom, ja pomáham UA utečencom a zamestnávam ich. On bol proti očkovaniu aj noseniu respirátorov, ja som zaočkovaná a nosila som respirátori. Doma deti hovoria plynule anglicky a nemecky. Jedno dieťa študuje v Dánsku a druhé v Prahe. Ak by za mnou moje deti prišli s tým, že chcú hovoriť maďarsky, tak by som s tým bola OK. Môj muž sa nevie dohovoriť ani v Budapešti. To skôr sa ja dorozumiem anglicky. Ale nemám s tým problém. Ja hovorím anglicky, nemecky, francúzsky a čiastočne španielsky. Môj manžel trochu po maďarsky.
@anonym_5ee2f3 ejha, daj mu tip...s orbanom by si rozumel....a inak btw. vie, ze by s tebou nemal mat sex, lebo hrotove proteiny....
@anonym_5ee2f3 a pritýchto nazorovych rozdieloch mi nehovor, ze mate super manzelstvo!...ty mas super manzela podpapucnika, ktorý zakazdym stiahne chvost a uzna jedine tvoj nazor sa spravny
@anonym_5ee2f3 a pritýchto nazorovych rozdieloch mi nehovor, ze mate super manzelstvo!...ty mas super manzela podpapucnika, ktorý zakazdym stiahne chvost a uzna jedine tvoj nazor sa spravny
@anonym_81caff ja som liberál, môže mať akékoľvek názory, mňa už nič nerozhádže. Doma sa na tieto témy nebavíme. Ani ja, ani on memá ambíciu načíňať. Občas sa pohádame všetci spolu na rodinných stretnutiach, lebo moja rodina je liberálna a oni sú ficovoliči. Ale kvôli nejakej maďarčine za 25 rokov nášho manželstva nebola ani jedna hádka. Deti sú slobodné tvory. Môžu sa učiť aký jazyk len chcú. Ak sa im maďarský jazyk zíde, smelo do toho. V rodine okrem starkej nikto po maďarsky nehovorí. Teda starká len sleduje občas maďarský program, so mnou ani s deťmi, ani inými vnúčatami maďarsky nikdy nehovorila. A teda ona pod papučou nie je ani náhodou 🙂.
@anonym_dfde48 áno. Že to sestry nemysleli na mňa ale vravím týka sa to mňa ja som tiež maďar a také reči si vyprosim. Vedela si do čoho ideš s kým začínaš. Ked si vedela ze su proti Maďarom nemala si začať somnou. Ze nie su proti čoby nie. Toto sme rozprávali.
Že sa to vyrieši. Vravím ako? Ze ci ma niečo povedať sestre vravím nemusíš lebo ja človeka nezmenim a ani nechcem zmeniť človeka ale také reči nemám a nemal som nikdy na Slovákov tak si to vyprosim. A ked budeme mat voľakedy deti tak co zakazu mi rozprávať alebo učiť ho po maďarsky? Ja sa nebudem hanbiť nikdy za to ze som Maďar. Aj som hovoril ze bojím sa o našu budúcnosť neviem ci nieco chcem nieco budovať spolu ked sú takéto reči.
@anonym_autor ja dávno tvrdím že otázky ohľadom výchovy dieťaťa si treba vyjasniť vopred. Môj muž vedel, hoc spočiatku nesklamal od radosti časom aj on sám uznal je moje rozhodnutie bolo správne. Jedno z našich detí si našlo uplatnenie v Budapešti druhé v Prahe.
@anonym_autor cize ak idete na dovolenku, tak ty autom a ona za tebou vlakom?
Vas problem nie je to, ze si Madar ani akou recou sa rozpravate. Neviem sice kolko mate rokov … ale neodtrhli ste sa od maminej sukne ani jeden. 2 mladi dospeli ludia sa nestahuju z jedneho rodicovskeho domu do druheho, ale zbalia kufre a idu von, najdu si pracu s ubytkom, zarobia a osamostatnia sa.Nemate deti, nemate byt/ dom, s ktorym by bolo nieco treba robit … nezavisle od reci a narodnosti, ste neschopni, preto vam do zivota kvaka hocikto a nechate sa ovplyvnovat ako male deti, … uz ste spolu/ samostatne stratili 6 rokov … mali by ste si premysliet ako dalej a co cakate od zivota … neporovnavaj sa so sestrinym frajerom, mozno je iba prechodny … ty si 6 rokov … strach, ze do detskej privediete este aj dieta moze hrat velku rolu … tu nejde o narodnost ale o to aky dlhy ca neviete vypadnut z detskej izby