Ako sa mám naučiť mať rada maďarčinu?
Ide o jazyk rodiny mojho mm, teda po madarsky bude hovorit aj moj malinky, co je pre neho iba dobre. Poradte mi ale prosim ako mam namotivovat samu seba, aby som sa po madarsky naucila aj ja, ked mne sa ten jazyk moc nepaci :-P a prosim nebite ma. Kocky, mate niekto skusenost s tym ako ste zapadli v madarsky hovoriacom prostredi, ako vam prestalo vadit, ze na vase dieta rozpravaju iba madarsky, popripade ste sa naucili nieco aj vy? Vopred dakujem 🙂
Neviem ci ti poradim ale pridam vlastnu skusenost 🙂 Zijeme v Madarsku uz takmer 3roky a mm tiez zo zaciatku madarcinu odmietal,nepacila sa mu a nemal ani snahu sa ju ucit.No teraz,ked dcerka chodi do jasli(od septembra do skolky) a tiez pouziva madarske slovicka tak sa nejak prisposobil a "uci sa" od nej.
Do nicoho sa nenut,s malym budes doma predsa rozpravat po slovensky,nie?Casom sa urcite budes ucit s nim,pochytas slovicka 🙂
@mawka 😀 Staubzucker a Erdaepfel a Topfen, atd. Mi to trvalo kym som zistila ze v obchode hladam tvaroh, teda quark a oni tomu nadavaju Topfen. Inac neviem ako inde, ale v meste kde zijeme ja nemam problem s ludmi pretoze fakt su velmi mili a ochotni. A clovek ma velmi skoro pocit ako keby bol doma ked na ulici sa vsetci zdravia ako by sa poznali 🙂 jo a o tom ani nehovorim ze si navzajom tykaju 😕 Rakusaci su hrdi na svoj vlastny jazyk a vlastne ani sa im netreba divit ze sa to snazia udrziavat, pretoze nemecka nemcina je viac rozsirena a tak tlaci rakusku do pozadia. Ja to beriem tak, ze sa aspon priucim nejake nove slovicka 🙂
@meusicka heeej presne. ja naucena z AT ze sak Topfen ano, hladala som a hladala a kukam, ze jaj sak tu maju QUARK kokos 😀 vlastne je to ta ista rec ano, porozumie clovek, dohovori sa, ale tieto kravinky male, ze ides nieco kupovat, nevies najst a pritom to mas pred ocami, len sa to inak v danej krajine nazyva... to iste aj Paradeiser a Tomaten, akoze fakt 🙂 a co sa tyka ludi, tak sa ako cudzinec citim vzdy lepsie nez ako doma na slovensku a to myslim vazne. lebo ako pises, tu sa ludia pozdravia, usmeju, hoci si myslia svoje, ale ta slusnost je. ci uz v at, de, ch. u nas ked pozdravis, pozeraju na teba stylom co ti j*be? vylozene. moje decka zdravia a ludia na nich pozeraju ako telata...
@mawka to mas uplne pravdu, ja sama hovrim ze na svk sme sa naucili drzat taky odstup a preto aj mladi ludia si vykaju a aj v obchodoch ze cloveku sa tam ani nechce nic kupit. Ja som tak minule predavala po detoch stolicku na krmenie a mlada maminka prisla tak som jej zacala tiez hrrrr rovno tykat. Potom mi pisala a ze si uz nepamata ci si tykame alebo nie. Taka bola mila a zjavne ju to poplietlo troska ze ja som jej rovno tykala. Ale ved nie sme stare baby 😀
Moja mala aj v skolke v AT tyka ucitelkam a volaju ich krstnymi menami. Napriek tomu maju tie deti repekt a ucitelky maju radi a vobec to neuskodilo tzv. autorite ucitela.
Tak ja som na to, ako mat rad madarcinu neprisla. Mali sme chalupu "na Madaroch" a chodili sme tam vyse patnast rokov, mala som tam kamosky, fakt som sa madarsky chcela naucit. A nic. A to sa na mna za normalnych okolnosti jazyky lepia. Proste mi ten jazyk nesadol a podvedomy odpor bol silnejsi nez vedoma snaha 😀 (inak taka holanstina mi znie podstatne horsie nez madarcina, lenze tu som nikdy nemala snahu sa ucit)
@meusicka, vo Viedni sa v obchode netyka, to je len tirolska specialita. Ja sa bez mucenia priznavam, ze tykanie od cudzich (pokial nie su znami alebo o 50 rokov starsi) bytostne neznasam, ja si rada vyberam, s kym si potykam. A nemam problem to povedat aj nahlas (ale zase mi pride prastene vykat na internetovom fore ako poniektore...)
ahoj, som z čisto slovenskej rodiny, ale od narodenia som žila na zmiešanom území. deti vôbec neriešia, či niekto na nich hovorí po slovensky alebo maďarsky. u nás na dvore boli väčšinou maďarské deti a vždy sme sa dohovorili... išlo to akosi spontánne. nikdy som maďarčinu neriešila, že MUSÍM. vždy sme sa prispôsobili jeden druhému a dosť som toho pochytila iba tak, z ulice. chodili sme na (teraz idem písať po slovensky, ale maďarské slová 😀 ) páju, jedli sme fadiku, lúskali tokmag (o s dvoma bodkami 😀 ) ostatným chodila na návštevu naďmama, k nám babka 😉 nikto odomňa asi nikdy nepočul jednu súvislú vetu po maďarsky (lebo som NECHCELA a ani nechcem hovoriť po maďarsky), ale bežne si v telke pozriem maďarský program a rozumiem skoro všetko.
nemusíš sa naučiť mať rada maďarčinu, len sa prechádzaj s otvorenými očami a ušami. čítaj si nápisy na obchodoch, skús si pozrieť dvojjazyčné letáky v schránke 😉
a pre deti z podobných manželstiev je určite najlepšia bilingválna výchova - ty na malého po slovensky, manžel po maďarsky. budú preňho oba jazyky rovnaké a rovnako prirodzené 😉 mám kopec známych z podobných rodín, ale základ bola slovenská škôlka a škola.
@slecnamarplova rada mat madarcinu nemusis. ja viem tiez po anglicky, ale ten jazyk mi je vrcholne nesympaticky 😉 takze sa vobec do toho nenut. ak manzel bude rozpravat s detmi po madarsky, deti ju vediet budu, ak budes chciet rozumiet, manzel alebo deti ti urcite prelozia a casom, kedze s tym jazykom budes v styku dennodenne, tak sa na teba to potrebne mnozstvo nalepi 😉
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
@slecnamarplova ale vlastne som ti neodpovedala na otazku v uvode 😉
ako sa naucit mat rad madarcinu? nasilu sa to isto nedonutis... Mne sa zacal ten jazyk vyslovene pacit {a par rokov dozadu by som tomu este neverila} , ked nim zacali hovorit moje deti 😅 😅 😅
a este tomu pomaha aj vlastny pokrok v jazyku, ja sama mam nejaky jazyk tym radsej, cim lepsie nim hovorim.
@vroni ja nie som v tirolsku ale vo Vorarlbergu a teda aj tam si tykaju. Nevadi mi to, ved ked niekomu chcem povedat ze je blbec tak je fuk ci poviem ste blbec, alebo si blbec. Sama sa tiez nepovazujem za nejaku sedliacku, dokonca som studovany clovek ale nevidim na tom tykani nic zle, ved ked si zoberieme aj taku aglictinu tam to je tiez jedno, mas len you a hotovo. Pride mi to divne ked mi vyka niekto v mojom veku, ako keby sme boli neviem aky stary. Ale samozrejme je to kazdeho valstna vec. Pokial sa zhovarame v slusnych medziach tak je to tykanie uplne namieste a pre mna je cest, ak mozem tykat starsiemu cloveku. Mala som aj kolegov o 40 rokov starsich a dovolili mi to, tu na SVK a teda som to nikdy nezneuzila a stale som sa voci nim spravala s patricnou uctou a samozrejme z mojho statusu, ze som zena, aj oni sa voci mne spravali tak ako sa patri. Ani teraz nezacnem nikomu len tak tykat, teda nie starsim, ale pokial to navrhnu tak nemam problem im tykat.
Maďarčina je pekný jazyk, má oveľa, oveľa väčšiu slovnú zásobu ako slovenčina. Gramatika je ale ťažká, podľa mňa je tažká sa naučiť, keď nie si v maďarskom prostredí. Ale oplatí sa, keď ja takýto dobrý kurz forintu, a smer Balaton! 😀
@meusicka 😀 😀 😀 , to mas fuk,kopce ako kopce... Ale viem, co mas na mysli. Viem, ze v "tvojich" koncinach si tyka kazdy s kazdym, ale fakt ma viac nez mierne rusi, ked mi zacne tykat predavacka v obchode alebo tetula v banke. S kolegami si tykam tiez (ja som sef, ale tusim som si este "nepotykala" s nikym, nejako sme si hned tykali bez dohody) A trestim oci, ked pocuvam, ako mnohe vykaju svokre (ktora im navyse tyka). Ale podla toho, co pises, clovek scitlivie vekom 😎 Mimochodom, v anglictine si vsetci vykaju, nie tykaju 😝 Ale by ma zaujimalo, dokedy sa tu tyka v skole. Mala bude tretiacka a ucitelom tykaju stale (a hovoria menom)...
@slecnamarplova ja som mala takyto problem s ex. nevedela som madarsky ani slovo - a na oslavach oni len madarsky. ani mne samadarcina nepaci aza 3 roky som sa nenaucial ozaj nic :( keby sme mali dieta, ja by som s nim hovorila po slov a otec by ho ucil po madarsky ... ja som sa snazila madarcine porozumiet, ale hovorit ma touto recou ma, zial, vobec nelakalo.
ja som necitala celu diskusiu, ale skusim sa vyjadrit..
druhy jazyk sa v pohode naucis popri dietati, moja mama sa tak naucila bulharsky popri mne, ja som z bilingvalnej rodiny a otec na mna hovoril vylucne bg a mama sk, teraz viem oba jazyky na rovnakej urovni, aj ked skoly som absolvovala na slovensku.. chcela by som z toho vyvodit nejake dobro, ze napriklad sa mi lahko ucia jazyky vdaka tomu 😀 ale nemozem.. na jazyky podobne, ako aj na ine veci, treba mat talent, moj manzel nebol vychovany bilingvalne, hovori plynule nemecky, naucil sa slovensky, pracoval tu, teraz robi v norsku a naucil sa norcinu ako samouk, teraz ju tam s native speaker-mi len cibri, okrem toho vie dost dobre anglicky a rusky..
a este co sa tyka toho hovorenia inym jazykom (matka s dietatom) v prostredi ludi, ktori im nerozumeju.. ja to mam dost na haku, ako decko som to mala v hlave zadelene tak, ze s mamou po slovensky, s otcom po bulharsky a bodka, nic a nikto by ma nedokazal presvedcit obratit sa na vlastnu matku v bulharcine, pride mi to neprirodzene, ako aj na svojho otca po slovensky.. neda sa to proste.. rodiny si museli zvyknut, slovenska rodina si musela zvyknut, ze s otcom sa aj medzi nimi bavim po bg, vedeli ako to u nas funguje a akceptovali to, rovnako tak bg rodina musela akceptovat slovencinu medzi mnou a mamou.. my sme si za tym ako rodina stali, vysvetlili sme preco to robime a ani sme nikdy neohovarali ani nic, ked sme sa bavili vsetci spolu, tak jednym jazykom, ale ked som sa napr potrebovala obratit na jedneho s rodicov, tak vzdy v tom konkretom jazyku..
@slecnamarplova hovori sa,ze madarcina je jedna z najtazsich jazykov.to pisem aj napriek preto,ze je to moj materinsky jazyk.nerob z toho tazku hlavu,neklapne to kazdemu,maly aj tak sa nauci perfektne aj po madasrky aj po slovensky.netreba seba mucit,ked ti nejde,tak uc maleho tym jazykom,co ovladas dobre.keby ste zili v zahranici,tak by ste sa museli naucit aj ten oficialny jazyk...drzim vam palce 🙂
@misaelka prepac ze sme nevyhynuli....zelam ti,aby si isla za hranicou byvat a keby si nevedela pouzivat ten oficialny jazyk,tak mozes so svojim milovanym vytierat svoj zadok.... 😝 😠 ja ovladam oficialny jazyk statu aj napriek tomu,ze to nie je moj materinsky jazyk,ucim aj tak mojho syna,maly ma rad aj slovensky aj anglicky jazyk.som rada,ze som mala dobre ucitelky,velmi vela viem pomahat malemu.ale take pripomienky by som nedovolila,ake si dovolila ty.nikto nemoze za to,z ktorej rodiny prichadza-ale to je tiez len moja sukromna myslienka... 😝
@slecnamarplova ja zijem s madarom 10rokov, a vobec si to tak neberiem.. co sa nalepi, nalepi sa a co nie tak sa nie.. neda sa to donutit.. neviem ako u vas, ale moj chlap absolutne nemal zaujem mi cokolvek vysvetlovat, madarcina v jazykovych skolach nie je a ako samoukovi mi to teda neslo (snazilo som sa prvy rok co to naucit) ale ked ideme niekam, tak okrem HU ju nikde inde nepouzijem, cize radsej sa venujem jazykom, ktore nam pomozu aj inde🙂 nikomu to problem nerobilo.. s dcerkou sa bavim po slovensky, chlap tiez viac -menej... ale jeho rodicia po madarsky.. mala madarcinu aj tak nejak extra nepouziva (nejake spojenie, slovicka, ale zeby rozpravala to nie... ani s kamoskami v madarsku.. to su potom take usmevne situacie, ze si tam deti rozpravaju kazde vo svojom jazyku), je v nej asi na takej urovni ako s anglictinou. Mozno sa raz prejavi, ze tie jazyky aj vie :P Kto vie 🙂))
@slecnamarplova Madarcina sa nepaci ani mne. Ale vadilo by mi, kebyze nerozumiem, tak jedine sa donutit aspon daco....Ale chapem ta, mne to trha usi.Tazko sa nutit ucit jazyk, ku ktoremu nemas vztah. Ine je ucit sa anglictinu ci francuzstinu. Vacsinou madarsky hovoria plynule ti, co sa narodili na pohranici....Na mna sa jazyky celkom lepia, ale toto by som sa tazko bola schopna ucit
@moncsi1208 neries ju, s takymito nazormi prichadzaju ludia, ktory si vlastny nazor vytvorit nevedia a boli takto nabudeny lebo vyrastali v takom prostredí. A mas uplne pravdu, pokial sa clovek chce niekam dostat musi vediet hovorit. A ten kto sa vie len bit do hrude ze aky je narodovec a pod. Ten nech zo Slovenska paty netaha. Zial vela Slovakov zmysla podobne ako tato slecna, a poviem ti, tym bude vadit Madar aj ked ho stretnu na Aljaske. Sama som to zazila ked ma poculi hovorit s detmi po madarsky v obchodnom doma v zahranici a ja som este koza ozvala po slovensky , ked som zacula slovencinu. ved koho nepotesi pocut vlastnu rec ked je od domova na mile vzdialeny??? Namiesto toho sa mi dostalo vysmesneho postoja a blbych otazok. No aspon viem , ze v buducosti sa im uz neprihovorim. Nemam zaujem.
@meusicka svata pravda ;) Aj tak, nikdy som nezazila take trapne chvile s rodinou na vyletoch ako v SR. V HU som nikdy ziadny problem nikde nemala, vsetci sa napriek tomu, ze neviem po madarsky a este som aj zo SR, pekne spravali... Co sa o byvani tu neda povedat a spravani personalu a ludi niekde je fakt hrozne (nie vsetci samozrejme)... teraz uz si ako tak zvykli, ale ked nam pred panelakom stalo auto s HU znackou, to bolo "zabavy"...
@simca06022011 mas pravdu,co sa nalepi,to sa nalepi.ja som chodievala na brigadu popri prace do ba,cez vikendy a ked som malemu zacala hovorit po slovenky,tak aj maly mi reagoval na to po slovensky.jednoducho povedane,ked to nepouzivas v beznom zivote,tak ti skola nestaci.vsetko chce svoj cas 😉
Ja mám muža z Maďarska, ale tým, že žijeme v anglicku sa maďarčina na mna vôbec nelepi. Ked ideme do Maďarska tak mi je ľúto, že sa nemôžem porozprávať s jeho rodinou, lebo sú k nám vždy veľmi mili. Ale ja som dosť aj antitalent na jazyky, napr. na môjho muža sa slovenčina lepí uz dosť rozumie. Možno časom od deti sa co to naučím. A este k tej nenávisti k jazyku alebo Maďarom. Keby mi 10rokov dozadu niekto povedal, že sa vydám za Maďara tak by som ho asi uderila. Teraz mi je to smiešne aká som bola zadubena.
@meusicka dakujem a myslim si,ze mas svatu pravdu,co sa tyka takych ludi.nemam rada take pripomienky,zijeme tu tolkí s tolkymi jazykmi a potrebujeme tolko trpezlivosti,tolerantnosti,nesmieme vysmiat toho druheho,ved nikto uceny z neba nespadol.mna vsymial jeden kolega,s ktorym som pracovala cez vikendy popri prace(v ba),lebo som pouzivala zle slovne spojenie-nie je podstatne,co,ale dala som ho do poriadku,s tym,ze ja sa snazim,on ma rozumie,nech sa hanbi.pritom,ked som od nich dostala smsku,nasla som tam kopu pravopisnych chyb.. 😀 .chodime aj do ba,do tatier,vsade sme sa stretli s obrovskou trpezlivostou,co sa tyka maleho,v private,kde chodievame,ta pani je strasne zlata(jej manzel je madar,ona stale uci po madarsky,ich starsia dcera byva v australii,druha byva u nich a pracuje vo firme,kde uplatni aj svoje vedomosti co sa naucila od otca),v obchodoch aj v restauraciach,ked maly sa snazi,beru to s odrovskym srdcom.ja to beriem tak,ze nie jazyk hovori,ale skutky.
@liz_lemon to je dobra blbost moja. 😀 tak ako je narecie v slovencine je aj v madarcine a v kazdom jazyku. Tu na svk hovorime narecim ktore tiez poznaju aj v madarsku. No neporovnavaj to ked pocujes Budapestana s niekym z dediny. To je presne ako ked vychodnar pride do BA. Toto moze povedat len niekto kto ani nerozprava giny jazyk ako materinsky.
Kocky, dakujem kazdej jednej za nazor 😉 aby som si to pre seba "zhrnula" , madarcina sa mi zacne pacit ked nou budu hovorit moje deti 🙂 🙂 🙂

@emma_932 tak tak, ja som nadsena zo znamych kde je jeden z paru rodeny inokrajinec a spisovne uci deti uplne prirodzene rozpravat...a aj druhy z paru sa uz kvoli tomu chyta na cudzi jazyk...a ak este pripadne spolu vsetci hovoria tretim jazykom tak uplne super...sa to nezda ale jazyky su velka vyhra, ja by som to len a len privitala mat muza co vie po madarsky, uci dieta a ja by som sa snazila tiez, mozno by som nakombinovala kurz a domacu konverzaciu 🙂