icon

Ako sa mám zmeniť?

alinaa
17. jan 2015

Chodím s partnerom 4roky,, a stalo sa nám to, čo sa deje celkom často - začala som ho brať ako samozrejmosť a náš vzťah ako by sa dostal do fázy- sme spolu so zvyku. Ide o to, že si prechádzame strašnou krízou, ale obávam sa, že je to hlavne moja vina. Prestala som byt k nemu pozorná, často mu vyčítam všetko možné, akoby nič nerobil dobre, jednoducho som ho začala brať ako úplnu samozrejmosť. Ale samozrejme boli tam chyby aj z jeho strany, ale teraz hovorím tie svoje.
No minulý týžďen mi povedal, že chce pauzu a že už asi nevie či ma lúbi. Čo si o tom myslíte? aa to bol šok :(
Myslíte si, že mi chce dať príručku, aby sme som sa zmenila!? aby som si uvedomali, že ho môžem aj stratiť, ak nás vzťah nebudeme pestovať?
Pravdou je, že to zabralo. Uvedomila som si, ako ho strašne lúbim a čo pre mna znamená. Začala som robiť kroky k náprave. Ale bojím sa aby nebolo neskoro,, po tom čo mi povedal

V prvom rade vás chcem poprosiť, aby sme nepísali ako som hlúpa a tak,,, žiadam vás len o obyčajnu radu

leeenka26
17. jan 2015

Nie si hlupa, preco by si bola hlupa. Ja tiez vela veci yvcitam manzelovi. Pokial je to opravnene a pokial mu to neservirujes pravidelne ako ranajky obed a veceru tak si myslim ze to je v kazdom vztahu. Ste teraz spolu v jednej domacnosti alebo odisiel? Ake kroky si spravila? Vies ono poviem ti to tak aj ked sa budes teraz snazit neviem ako moze sa stat aj to ze ak jeho laska uz vyprchala uz to spat nevratis. Ale ak sa tam nestalo nic vazne a vasa laska je pevna, prekona vsetky prekazky. Tazko povedat ci chce len prirucku ti dat alebo to vzdal. Pokus sa o to aby si mu dokazala ze ho lubis a tvoje spravanie ta mrzi a ze budes na sebe pracovat. Snaha vsak musi byt z oboch stran. Pises len o svojich chybách, ale treba si uvedomit, ze ziadny vztah nie je len o jednom cloveku. Obaja mate na tom svoj podiel viny. Nepises konkretne co on porobil alebo ake ma chyby. Tazko sa takto radi, cize len vseobecne, porozpravaj sa s nim a uvidis na com si.

miadi
17. jan 2015

@alinaa no neviem moja to ked zena povie ze chce pauzu -moze byt ze chce dat priucku
ked to iste povie chlap znamena to vacsinou koniec.
zena povie aj 100x v hneve ze sa chce rozist a nemysli to vazne ak to vsak povie muz je to ine kafe.
Pauza nic nevyriesi len sa ludia lahsie rozidu ziskaju odstup..
ak ta este aspon trochu lubi pocka pauzu si nedate a uvidi ci sa to da zmenit ci sa vas vztah zlepsi.. tak sa snaz si ho udrzat ak ho lubis nikdy ho neber ako samozrejmost vaz si co mas..vycitky nikoho neurobili popularnym mozno ma pocit ze ho len negujes a preto sa neciti stastny pri tebe..

alinaa
autor
17. jan 2015

@miadi
@leeenka26 obe máte vo niečom veľku pravdu
to, že chce pauzu ,, veru bol to šok, nikdy by som to od neho nečakala ako si napísala miadi ,,ja som v nervoch kolko krát povedala niečo podobné, ale on je iná povaha (strasny kludas),,, a velmi ma to zaboleloooo
No ustali sme to nedali sme si ju,,, mali sme rozhovor,, a pytala som sa na konci či teda bude pauza (so strasne malou dusickou) a povedal ze dufa ze nie,,,,
Kupila som si teraz plavky,, dlho sme spolu neboli na kupku (alebo krytom bazene) lebo som mala vzdy nejake kompexi a tak proste malichernosti,, ale viem ze on sa strasne rad kupe,, bola to moja lahostajnost, ze som to neriesila,, a teraz ked som mu to povedala tak som videla ako sa potesil
Na druhej strane ,, este stale to nie je take ako pred krizou, dost sa rozpravame rezervovane (ale co by som asi chcela po tak kratkom case, asi to musi ist postupne) a este jedno je zle - pytala som sa ho ze ci ma teda lubi, a povedal ze mi to teraz nemoze povedat a aj ked to znie hrozne verim ze si ho ziskam spat

sari24
17. jan 2015

@alinaa aj ten najväčší flegmatik a kluďas má svoj pohár trpezlivosti. Už si prešla za jeho hranice. Tým ti nič nevyčítam, lebo už som to zažila tiež a bol to obrovský nával stresu, keď som si v jednej sekunde uvedomila, že ako ho mám rada a prečo sa tak správam. Ak je ochotný zapracovať ešte na vzťahu tak sa nevzdávaj, cestu späť k sebe si nájdete. Niekedy človek potrebuje sa naštvať do nepríčetnosti, aby si uvedomil, čo vlastne má a začal si to viac vážiť. V tvojom prípade tvojho partnera. Držím palce a verím, že to bude fajn 🙂

miadi
17. jan 2015

@alinaa no tak nemaj komplexi chod snim na kupko 🙂 je to dobre lepsie akoby chcel aby si snim sla do krcmi 🙂
plavanie je zdrave pre telo..a neboj sa nikto ta tam nestuduje co mas kde mas ake telo druhi nas aj tak neriesia tak podrobne ako sa riesime my 🙂
chvilu to potrva kym ti povie ze ta lubi ale keby ta nelubil tak by ani neriesil pauzu ale rovno rozchod..pauza je vacsinou kricie slovicko pre chlapov co sa boja veci rovno pomenovat lebo sa boja ze im zena za to odkusne hlavu 🙂
to ze ti to teraz nemoze povedat=neznamena ze ta nelubi...znamena to iba to ze sa neciti na vyznavanie lasky..
lebo ma pocit krivdy a ze treba este vela napravit ze musite zazit slnecne vesele dni smiechu a pohody..iste ani on nie je bez chyby a dokonali ale toto vsetko sa da zmenit..neviem presne co mu vycitas ci je to o tom co urobil alebo neurobil...no musis si ujasnit ktore veci sa oplati riesit ak su to malickosti netreba robit vycitky. ak je to konkretny problem treba sa o nom porozpravat raz a hladat riesenie ak su to obycajne nic veci malichernosti a dookola mu to vycitas tak...asi by si nemala..mozno toto cele bolo na nieco dobre a budete sa obaja viac snazit aby tie 4roky neboli iba rutina ale aby znamenali viac a tie dalsie roky co pridu boli lepsie ako tie predosle 🙂

bonaqa2013
17. jan 2015

po 4 rokoch sa mal vzťah už dostať niekde inde, už mal prejsť do fázy prípravy na svadbu, resp. plánovanie dieťatka.
Neboj sa toho ak sa náhodou aj rozídete, svet sa nezrúti, však ak nemáte deti, tak o nič v podstate nejde. Časom si určite nájdeš niekoho iného. Časom zistíš, že trápiť sa pre niekoho nemá zmysel.
Ja som už mám toto všetko za sebou, mám už 4 deti, a poviem Ti že keď tak spomínam na svoju mladosť niekedy si musím nadávať aká som bola hlúpa, že som sa pre niekoho trápila. Mať tak terajší rozum .....

zdena12345
18. jan 2015

my sme si tym presli ale opacne. ja uz som mala toho dost a prestala som sa snazit. teraz uz manzel prebral iniiativu a casom sa to zrovnalo. hlane som potrebovala od neho pozornost, ze mu na mne zalezi a pocita so mnou do buducna, riesit spolocne byvanie, casom svadba. my sme mali este aj problem s doverou- zabudnut sa neda ale momentalne som spokojna a vidim ze sa snazi. lubila som ho stale ale ked ma bral ako samozrejmost, prestalo ma to bavit. teraz je to fajn. takze zacat sa o neho starat. nie len jednorazovo ale trvalo, lebo pravdepodobne mu moc nebude chybat k tomu aby ho to zas prestalo bavit...

mikema
18. jan 2015

@bonaqa2013 Haha, to kto povedal, ze po 4 rokoch ma byt vzath niekde inde? Ja som sa po 3 rokoch len nastahovala k partnerovi a zasnubi boli na 6. vyrocie a aj to sme boli prvi z nasej partie, co maju vsetci uz dlhsie vztahy ako my... Takze to je taky "tip", ze neviem... Vztah sa ma dostat do stavu planovania babätka, alebo svadby vtedy, ked su preskakane uz nejake tie krizy a ked clovek vidi, ze dvaja spolu dokazu co to zvladnut...

@alinaa Je fajn, ze nehadzes vinu len na neho, ale ked sa rozpravate a chcete si vztah dat dokopy, je treba napravit co to z oboch stran. Teda, ak aj teba nieco strasne vytaca, treba to povedat. Ale nie stylom "ty vzdy" " ty nikdy". Ale skor stylom "privadza ma do zurivosti ked robis to a to..." Nie ako vycitku... Chapes? 🙂
Na druhej strasne pracuj na sebe. preco mu vsetko vycitas? Preco si pary tak radi navzajom nieco vycitaju? Obcas mam pocit, akoby ludia boli spolu, aby mali koho buzerovat... Nezabudaj, ze za svoje stastie si zodpovedna len ty a nik iny. Nie, ani partner ta nema robit stastnou. Ty si mas hladat partnera, s ktorym si ty spokojna a je jasne, ze je potreba kompromisov a mate sa podporovat, ale on nie je zodpovedny za tvoje stastie. Priklad. On stale nechava vsade ponozky. Najlepsie riesenie by bolo povedat mu, ze ta to velmi rusi, ked vsade lezia jeho ponozky a vysvetlit, ze ked ich necha lezat na zemi a ty ich nepozbieras a neoperies, tak coskoro bude bez ponoziek. Jeho idealna reakcia by bola, ze sa zmeni a bude ich hadzat do pradla. Ale co ak nie? Tak mas viacere moznosti: nadalej ich zbierat a strasne sa nad tym hnevat. Alebo nadalej ich zbierat a rezignovat voci nemu. Alebo ich nechat tak, kym nebude raz bosi. Ja som si na taketo zlozvyky mojho muza vytvorila toto: ked mi nieco povie, co ho stve, navrhnem mu, ze sa pokusim o zmenu, ked on zmeni jeden zo svojich zlozvykov. Par veci sme tak uz odstranili, par ale nie. Dobre na tom je, ze viem, ze on akceptuje nejaky moj zlozvyk bez reptania a tak akceptujem nejaky aj ja. A casto sa dokonca pristihnem pri tom, ze sa uz aj zasmejem, ze tipicky moj muz... A nerozculujem sa zbytocne. Cize tvoje reakcia na jeho chyby je tvoja reakcia a mnoho ludi stale este netusi, ze druheho nezmeni. Clovek moze zmenit len sam seba. A keby si to ludia konecne zapisali do hlav, nebolo by tolko rozvodov. Netreba sa vydavat a zenit s tym, ze po svadbe sa zmeni. Treba sa brat preto, ze dokazeme zit s jeho chybami.
Tak tolko z dnesnej prednasky managementu konfliktov a mediacie 😀 😀 😀

opatrovatelka29
18. jan 2015

su dve moznosti: bud vycitil o co pojde a toto je ponaucenie pre teba,ze sa mas naucit spravat a byt ferova vo vztahu,vazit si co mas a ak nieco nechces,mas to ukoncit korektne...alebo za druhe,vyprovokovala si v nom svojim spravanim nechut voci tebe a ma ta plne zuby.tazko povedat kde je pes zakopany,cas ukaze....bud pojdete dalej po kratkej pauze,aby si dostala co si zasluzis,alebo sa za nim napi zimnej vody,game is over....

maria1989
18. jan 2015

@alinaa do hlavy mu nevidíme... muži nezvyknú vymýšľať nejaké príučky a podobné malichernosti... ak povedal, že chce pauzu, asi žiaľ skutočne myslel pauzu. veď uvidíš sama. držím palce.

lilyianka
18. jan 2015

@alinaa teraz presne nechapem ci tu pauzu mate a ci nie ... ak nie, tak sa snaz zo vsetkych sil zachranit vas vztah, pretoze ak si pauzu date, je to zaciatok konca .... aj keby ste sa dali potom dokopy, vo vacsine pripadov sa uz vztah neda do poriadku, aj ked zo zaciatku po pauze moze byt pekny, ale casom sa to vrati do starych kolaji a nastane rozchod

bonaqa2013
19. jan 2015

@mikema to je tvoja vec, že si si to tak zariadila. nie je to povinné, aby každý pár chodil min. 6 rokov. Ako si kto zariadi..... Aj tak nikdy nevieš čo si zoberieš - nevieš ako to skončí.... Tiež poznám pár čo spolu chodí už min. 10 rokov, ale svadba z toho určite nekuká. A dieťa tiež nie. - kamarátkina sestra.

mikema
19. jan 2015

@bonaqa2013 Tak isto ako nie je povinne, ze by sa po 4 rokoch mal vztah uz niekam hybat... 😉 Len tolko som tym chcela povedat. Lebo tvoja vypoved bola velmi pausalna...

janula2063
19. jan 2015

@alina ak ho mas naozaj rada a inak vam vsetko dobre funguje,tak sa mu zacni trosku viac venovat,aby si potom nelutovala...uzivajte si,ze ste spolu.my sa s mm vidime ledva cez vikendy,som na dve deti uplne sama a co by som dala za to,keby sme mohli byt kqzdy den spolu...musis sa sama rozhodnut,ci ti stoji za to,aby si sa zmenila... 🙂

nyusika
19. jan 2015

nepises, kolko mate rokov, ci spolu zijete...ak nie, tak po 4 rokoch je rozumne sa posunut - aspon do toho spolocneho byvania.
Osobne si myslim, ze v kazdom vztahu sa po case stane to, co u vas, je diskutabilne, v akej miere.
zakladom kazdeho zdravého vztahu vsak je posun...neexist, ze bude dlhodobo fungovat vztah tak, ako pri vzniku. preto su dolezite tie milniky - spolocne byvanie, pripadny sobas, deti...alebo proste akykolvek vam vyhovujuci posun.

a este jedna vec - nie vzdy je dobre za kazdu cenu "ozivovat mrtve", mozno sa takto spravas podvedome, pretoze vztah vyhorel, mozno ta caka nieco ine, lepsie...je vela moznosti, malo si napisala 🙂