Ako sa naučiť kontrolovať emócie a nekričať?
Neviem hovoriť pokojne, keď ma niečo nahnevá. Hneď zvýšim hlas a niekedy vybuchnem aj kvôli úplnej blbosti. Najviac ma to mrzí pri deťoch, lebo potom vidím, že si to vôbec nezaslúžili.
Vždy ma to potom mrzí a poviem si, že nabudúce sa ovládnem, lenže v tej chvíli to zase nedokážem. Ako sa naučiť najprv zastaviť a až potom reagovať? Už fakt neviem, ako tú prvá reakciu ovládnuť.
Psychoterapia? Niekde ten neovládateľný hnev má svoj základ
Čím skôr ai to priznáš tým lepšie prw tvoje dwti, blízkych a aj prw teba
Nauc sa pocitat, mozno budes pocitat do 20, mozno ti postaci napocitat do 5, mozno len postaci zadrzat dych skor ako to z teba vyleti. Alebo skor ako vybuchnes pri detoch odid do inej miestnosti
Tiež som to tak mala, ono je super že si to uvedomujes a chces to zmeniť. Ja som bola tiez výbušná , som na Tom popracovala a už sa dokážem super ovládať v 90%pripadoch😂😂.
@anonym_autor nieco v zivote ti vadi.
@domkakvet žeby tie deti, ktoré nasierajú matku? 🤔
Ja som tiez taka bola, hociaka blbost ma vytocila. Zacala som brat vyssie davky antidepresiv, nie kvoli tomuto, ja som skutocne mala depresie. A to ma nenormalne ukludnilo. Uz sa vobec nehadam.
Problém je, že v momente nahnevania sa najprv aktivuje automatická emočná reakcia a až potom nastupuje racionálna kontrola a uvedomenie si konania. Preto si človek po pár minútach povie, že ako som mohla takto reagovať? Pomáha preto nesnažiť sa ovládnuť samotný hnev, ale zachytiť prvé sekundy pred výbuchom, napríklad technickou STOP.
S = stopnúť sa, nič nevysvetľovať, neargumentovať.
T = trikrát pomaly vydýchnuť. Výdych dlhší ako nádych.
O = odstúpiť. Ak treba a dá sa to, doslova odísť na dve minúty z miestnosti.
P = pokračovať až vtedy, keď hlas dokážeš udržať normálny.
A pri deťoch je veľmi užitočná jedna veta, ktorú si treba pripraviť dopredu.... „Teraz som nahnevaná, potrebujem chvíľu pauzu a potom to vyriešime."
@domkakvet žeby tie deti, ktoré nasierajú matku? 🤔
@anonym_652de9 deti nenasierahú matku. Dieťa niečo urobí a reakcia matky je jej reakcia, ktorí dieťa ovplyvniť nevie, ale matka áno
@anonym_autor Hnev je v podstate zamaskovaný strach.Ty máš z niečoho strach,a preto kričíš.
Možno sa bojíš, že nie dosť dobrá matka,lebo tvoje deti sa správajú inak ako si predstavuješ,inak ako vidíš vo svojom okolí,tvoje predstavy a realita sú rozdielne a ten rozdiel je tvoj strach, ktorý sa prejavuje hnevom.
Skús pozerať na svoju snahu a nie len ísť po výsledkoch.Ak si urobila všetko čo si vedela pre svoje deti,pre svoju domácnosť,pre seba a pod, ako si najlepšie vedela - JE TO V PORIADKU 😇.Alebo si v poriadku.
Tvoja a moja hodnota nestojí na našich výsledkov,alebo výkone.
Si hodnotná,LEBO SI a lebo sa snažíš ako najlepšie vieš.
Skús odpustiť aj sama sebe.
Veľmi pomáha niekoľko hlbokých nádychov

@anonym_autor zisti v čom je príčina a tú vyrieš. Z niečoho si frustrovaná alebo vyčerpaná a ventiluje sa ti to hnevom.