Ako sa odhodlať odísť od partnera?
Ahojte , ako ste sa odhodlali rozísť sa s partnerom ..
Napíšem len stručne , máme spolu dieťa , on pije so slovami že už sa zmení a posledný krát a nechce byť takýto , ale už to trvá , všetko zostane na mne ešte aj o neho sa starať keď sa opije... Vždy to jeho alkoholové opojenie trvá 4-5 dní , potom je istý čas normálny napríklad týždeň a pol , za ten čas fungujeme normálne , nemáme problém medzi sebou , jediný ničitel nášho vzťahu , rodiny ,všetkého sú dni kedy je pod parou, jeho alkohol .. na liečenie nechce ísť , nato je veľký panko ..
Neviem , nebaví ma takýto život stále čakať , kedy to príde zas a čo zas bude , keď pije ho neznášam z celej svojej duše , keď je normálny tak na rozchod ani nemyslím ..
Bojím sa urobiť ten krok opustiť ho , čo bude , či to zvládnem finančne a celkovo..on je chlap veľmi šikovný, pracovitý , ale chybu má že si potrebuje vypiť . Najprv som sa snažila mu pomôcť ale teraz vidím že to nema zmysel .. či po dobrom , či po zlom , dokola to isté .
@sissy27 no nedá sa všetko hneď, začala som písať žiadosť o rozvod, nemám na právnika, tak po večeroch, keď malý zaspí, zisťujem, čo všetko tam má byť. Verím, že do konca týždňa ju podám. Odkladám zatiaľ bokom, aby sme mali peniaze, keď budem odchádzať. Nemám možnosť ísť napríklad k rodičom.
tak môj ex ešte aj bol žiarlivý a neskutočne si s každým chcel vybavovať nejaké staré účty... a to bol veľmi šikovný, mal prosperujúcu firmu - má ju doteraz , peniaze nám nikdy nechýbali - ani ma v peniazoch nekontroloval....len mne strááášne vadili tieto jeho excesy. za normálnych okolností ok chlap.
samozrejme že som odišla ale to nemôžem tu verejne....
@matkahelka podľa štatistík - ja to mám od známeho slov. psychol. - je úspešnosť liečby alkoholika 20 oerc.
počítajú sa tam len tí čo nepijú min 15 - 20 rokov.
ešte aj po 5 rokoch je možné že to chlapovi prepne a začne piť.
Ak mas kde odist a vies sa zabezpecit, tak jednoznacne rozchod.
,,Zboznujem" co pisete ake jednoduche zobrat sa a odist...od cloveka ktoreho milujete nechcete odist ale skusit mu pomoct...keby vy ste mali problem a kazdy chlap by vas hned opustil lebo by ste mali problem to by sa vam pacilo? zavislost je choroba a treba si to uvedomit ze potrebuje pomoc..jedna rada odomna ak nechce pocut o lieceni skus to urobit ty za neho..dohodni stretnutie u psychologa kde chodte spolu povedz ty ako to vidis povie on ako to vidi a nech necha rozhodnut psychologa (mozno si necha poradit) aby na to liecenie siel. Je kopa alkoholikov ktorí abstinuju. Skus to urobit pre neho ked on nevie urobit ten krok k tomu aby sa ,,vyliecil". Ty budes kludna ze si pre tento vztah urobila vsetko co trebalo ak ho chces zachranit. Potom to uz bude na nom ci sa da liecit, nie je to nic zle. Proste treba mat cistu hlavu a potom sa lepsie rozmysla aj tomu alkoholikovi. Drzim palce ak chces tak kludne napis sukromnu spravu
@nikollav autorka píše, že na liečenie nechce ísť. Čiže určite už o tom reč bola, a on odmietol.
Ja som tiež bola s ex, u psychiatra (psychológ toto neporiesi). A ani to nepomohlo. Lebo ex nemal záujem o liečenie. A nie, nebolo to ľahké. Lenže kto si nechce dať pomôcť, môžeš sa aj na mihalnice postaviť, nič nezmozes.
Toto mám doma presne aj ja a deti sú už väčšie, veľmi ich to poznačilo, rýchlo odíď aby z toho nemali traumy…si silná dokážeš to
@nikollav autorka píše ze sa mu Snažila pomoct, tiež píše ze on na liečenie nechce ísť.. Zrejme je v koncoch a prestalo ju to baviť.
Je nacase riešiť seba a dieťa.. Kedze on pomoc odmieta.
Ci ako vieš ešte niekomu pomôcť? Mizes prosiť, kvilit, plakať.. Vyhrážať sa.. Keď dotyčný nechce, neurobíš nič.
@nickiee0 drzim ti palce ❤️ pozri tu v skupine Pravne poradenstvo, je tam milion prispevkov na temu rozvod, zverenie deti do opatery, vysporiadanie bsm atd.
Na to odkladanie penazi bokom pozor - ak budu na tvojom ucte, stale su spolocne…
Zaklad je mat svoju pracu, svoj prijem, s tym ide vsetko lahsie.
Vies preco sa bojis odist? Lebo niekde v kutiku duse dufas, ze sa zmeni, lebo ti este stale trosku na nom zalezi, lebo budes s dietatom sama a bude to tazke, lebo dieta potrebuje dvoch rodicov... daj muzovi aj sebe ultimatum, ak uvidis ze sa nic nedeje tak odid. Budes mat pocit ze si tomu dala sancu, ze si skusila vas vztah zachranit. Ale pochop, ze ak on nic nechce riesit, nie je uz co zachranovat. Lepsie teraz, ako po par rokoch, ktore s dietatom doslova pretrpis pri takom muzovi, ktoremu to bude srdecne jedno. Zasluzis si takyto zivot ty alebo tvoje dieta? Ja myslim, ze nie.
No ked budu o tom iba rozpravat tak sa nikam neposunu..tazke je urobit prvy krok , ist ku psych kvoli vybaveniu liecby , mozno staci takto poposunut ako sa len vyhrazat, ak by nesiel nechcel tak nema co dalej riesit a sama dalej usudi ze odchod bude to najlepsie. Viem.o com hovorim ale vyhrazky na zavisleho cloveka nepomahaju
@nikollav vyhrazky asi nepomahaju ale tvrdy fakt ze kvoli alkoholu prisiel o rodinu si myslim, ze pomoct moze. A ak nie... autorka nema co stratit
@janewithane ani to nepomôže
@huxy aj ja si myslím že to nepomôže , keď alebo ak ho opustim bude piť ešte viac bude sa ľutovať, že o všetko prišiel
Ďakujem Vám za podporu , áno vidím , že má niektoré z vás pochopili , nie je to ľahké , lebo tých 6 rokov znamenal pre mňa ten človek všetko , stále mi na ňom záleží a keď od neho odídem neznamená to , že mi bude jedno ako dopadne , ak by sa niečo stalo veľmi by mi to bolo ľúto , ale ja viem že som spravila všetko pre záchranu našej rodiny, vzťahu,jeho , chcem s ním zostať nech sme rodina , nechcela som hneď zutekať pri "prvom" probléme , nechať ho v tom , ale asi iné východisko nemám .. vnútorne som rozdvojena 50% mi hovorí odid , možno sa budeš trápiť nejaký čas ale musíš myslieť na seba , na dieťa , druhá strana mi hovorí že možno sa to zmení .. som vnútorne zúfalá, smutná , nahnevaná , a už aj bezmocna
Ja som toto trpela 9 rokov. Aj keď moje "vykúpenie" prišlo v podobe jeho nevery. Inak by som sa psychicky trápila a bola by zo mňa troska. Neviem či by som mala silu ho opustiť len kvôli alkoholizmu. Ale neľutujem to. Len to, že som to nespravila skôr.
aj mňa strašili že si niečo spraví keď sa rozvediem, že bude viac piť...prežil. a za tých 10 rokov čo nie sme spolu pije ďalej pri inej žene.
Ja mám 8 rokov pokojný vyrovnaný vzťah bez stresov z alkoholika.
Moja skúsenosť: čakala som na "zmenu" 12 dlhých rokov. Neprišla, skôr sa všetko stupňovalo a okrem opitia už kričal a urážal mňa i deti. Nepomohlo po dobrom, ani po zlom. Rozviedla som sa, od podania na rozvod nepije (už rok) avšak bez tej riadnej šupy, že sa mu život zmenil zo dňa na deň, by nič nezmenil. Ja sa už k nemu vrátiť nechcem (ani sa nevrátim), dokonca som si našla nového priateľa a všetko je zrazu iné. Zisťujem, že ten vzťah nemusí byť len o riešení alkoholizmu manžela. On je zatiaľ sám, berie si aj deti (to doteraz nepotreboval- nemal čas, keďže krčma bola prvoradá) a ja som nesmierne šťastná, že som to dokazala. Áno finančne sa mám s deťmi horšie, ale nič nám nechýba ( pár dovoleniek oželiem, za pohodu v živote). Zrazu mám kľud, dobre spím, žijem život aj mimo opakovaného prosenia , aby sa zmenil. NEZMENIL!
@huxy mam inu skusenost. Toto bolo prvy krat ked pocitil skutocne a silne dosledky. Jemu totiz ani zle nebyvalo,na zdravi sa to este nestihlo prejavit, v praci to este vykryval, okruh znamych to velmi toleroval .. bolo to akoze v norme. V skutocnosti to ale nie je podstatne. Mne ale tento pohlad pomohol sa odhodlat skoro, neutapala som sa strachom oneho, proste to bola sanca pre neho a pokial viem tak ju vyuzil
@janewithane ja .am skúsenosť opačnu. Ex nikdy neprestal piť, ani kvôli dcére, nikomu a ničomu. A dnes je troska z neho. Druhý krát bez vodičáku kvôli alkoholu. A to chodil pre dcéru každý druhý víkend 55 km. Napriek tomu znova riskoval, a tak dopadol.
@huxy verim, ze nie kazdy to zvladne. Ani po lieceni to mnohi nezvladnu.. a pritom niektori prisli o vsetko.

protialkoholicke je nanic, ak clovek sam od seba nechce prestat pit. moj muz ma znameho, ktory pracuje na prednej hore, kopa chlapov uz na ceste domov si v najblizsich potravinach kupi chlast.to su presne taki, co tam sli len z natlaku rodiny. aj moja kolegyna ma syna, co tam uz bol 3x a vzdy sa k alkoholu vratil. alkoholizmus je zacarovany kruh, len silny jedinec sa z neho dokaze dostat.