icon

Ako sa oslobodiť od potreby neustáleho upratovania?

25. okt 2024

Ahojte, prišla som sa vyrozprávať a možno sa v tom tiež niektora nájdete. Som extrémny puntičkársky a Monk. Všetko musí byt upratané na svojom mieste, každý deň povysavane umyta podlaha všetko zrovnané, musím si aspoň 20 minút zacvičiť a keď tento môj “cieľ” nesplnil cítim sa veľmi zle hľadám každú možnú voľnú chvíľu na niečo upratať a keď uz je všetko upratané tak cistim rámy okien dverí, lišty na podlahe….. akože naozaj choré cítim sa ako robot, ktorý ma svoj zoznam úloh na každý deň, ktoré musí spraviť som z toho uz unavená že stále mám potrebu iba upratovať, neviem či mám nejakú “poruchu” alebo ako to nazvať ale je to naozaj unavujuce. Moja mama bola taká istá takze si to pametam z detstva možno si to nesiem od nej. Závidím veľa krát ženám ktoré si idu len tak na prechádzku a neriešia čo doma, ako to docieliť byt viac v tom uvoľnení, prešli ste si niektora týmto? A áno viem dom má slúžiť mne nie ja jemu ale neviem sa proste pozerať na bordel a iba tak sedieť a nič nerobiť…. Ďakujem za názory

autor
25. okt 2024

@majoranka24 no ono to možno vyzerá že je to úžasne ale nieje… uz má to veľmi hlavne psychicky vyčerpáva

victoriab
25. okt 2024

Naozaj zajdi za obvodnym, nech ta posle k psychologovi pripadne psychiatrovi. Je to problema ked ti to komplikije zivot, vyries to co najskor. Lebo babo vsetko citi a neskor to budes prensat aj na neho, ste prepojeni.. posielam vela sil ❤️

tyrkysovy_joekey
25. okt 2024

Presne tak, naco je take upratovanie dobre? Poriadok ano, ale na pekny poriadok staci 10 minut denne priemer.

Pre predstavu kociek co tu pisu ze prehane upratovanie je v pohode, mozno si predstavte ze by vas manzel/priatel vysaval a rucne umyval auto. Kazdy den, v sobotu dvakrat. Po kazdej jazde by ho prebehol s mokrou handrou a voskom, povysaval koberceky, prelestil vsetky zrkadielka. Raz mesacne nove potahy, olej by menil dva krat mesacne, obcas rozobrat a vycistit prevodovku, piesty, komplet motor.... Ale to je v pohode, jeho to bavi. Len mu je slabo pri predstave ze dva dni nenavoskuje auto... 😂🙈

@majoranka24 Never tomu, ak by to bolo fajn, nepisala by na konika. Bud rada ze si v pohodicke 😉

saxana000
25. okt 2024

Ano bola som tiez taka a potom sa mi narodili deti...
🤣🤣🤣 akoze poriadok je ale od toho co by som si ja predstavovala to ma daleko.bohuzial.prijala som realitu ze by som musela zit sama aby som to dosiahla pozadovany efekt.

komplikovana
25. okt 2024

Mozes to mat odpozerane od mami, ale to zas neznamena, ze to nemozes zmenit, rozbit tie vzorce jej spravania. Urcite zajdi k odbornikovi. Cim skor zacnes, tym lepsie. Lebo mas predpoklady na to, ze sa budes viac venovat poriadku ako dietatu. Ja si tiez pamatam vecne nastvanu mamu na bordel. A pritom bordel nebol. Miesto toho aby sme sli von, alebo kecali len tak, sme pucovali dom.

zanka777
25. okt 2024

To je úplná obsedantno kompulzivna porucha a stavím sa inak že si narodená v znamení Panny.😁

nufafa
25. okt 2024

@victoriab pretoooo, lebooo....😁 Asi preto, že mám malé deti 4 a 1,5r.) a nechcem, aby sa tmolili v prachu. Nie som na to až tak, ako autorka, počítam, že aj keby mám na to viac priestoru, tak by ma to za chvíľu omrzelo.. daj ešte nejakú radu.. ale skôr si myslím, že je to preto u nás tak s tým upratovaním, lebo som doma a veeeela zameraná na to, čo ešte treba (zložiť prádlo, natiahnuť poťah na gauči, v tom sa dovali 2x minitornado a môžem zas.. tam roztahane topánky, hentam okydany stôl, zem.., tuto by bolo fajn periny prezliecť, medzitým sa niekde namrvi, atď).

nufafa
25. okt 2024

@tyrkysovy_joekey až mi zle prišlo 🤣🤣. A kedy by som spratala ja? 🤣🤣. Nie, vážne. Ono už len tá predstava, že bolo by fajn povysávať a umyť zeme je o moc vyčerpávajúca ako samotný úkon. Ja sa napr.do toho presviedčam aj týždeň, ale v hlave to mám stále. Ale to je môj prípad. Aj takáto vtipná ukážka vie pomôcť 👍.

katrin21
25. okt 2024

Mas OCD, nutkave pocity upratovat. Je to diagnoza.

lucimichi
26. okt 2024

Máš obsedantno - kompulzívnu poruchu. Neviem či to rieši psychológ, alebo psychiater.

princezna_bosorka
26. okt 2024

podla mna mas OCD, hladaj si psychologa, bude ti lepsie v zivote

dharmasanata
26. okt 2024

Písala si, že to robila tvoja matka a že bola nepríjemná, hnevala sa, kričala keď bol bordel. Ale uvedom si, že tam teraz tvoja mama nieje, a že je to tvoja domácnosť. Nikto na teba kričať nebude, nebude hustá atmosféra keď nebude upratane.
U nás sa to neprehaňalo s upratovaním, pamätám si ale soboty keď som bola malá a tie nervy ráno keď nás mama nenechala dlho spať lebo trebalo upratovať a keď už fučala už som mala žalúdočnú nervozitu 😁 neviem si predstaviť keby som to mala každý deň..

malaopicka
26. okt 2024

@januska12323 @h2 srdečne vám ďakujem za odborný rozbor mojej osobnosti a vyjadrenie fundovaného názoru. Keď ma bude zaujímať názor odborníčok MK, napíšem sem diskusiu.
@jaroe Je mi absolútne jedno z čoho sa tebe robí slabo.
Všetkým vám prajem pekný víkend 🙂

malaopicka
26. okt 2024

Ak máš pocit, že ťa to obmedzuje, skús poľaviť z nárokov. Určite nežiješ v bordeli, skús vyložiť nohy a naozaj tú knihu vziať do ruky. Ak to nejde, máš stále nutkanie a nepríjemné pocity, určite by som to riešila s odborníkom. Nie je to hanba. Veľmi ti držím palce, nech sa to čím skôr vyrieši a užívaj si bábätko 😊

h2
26. okt 2024

@malaopicka Nemáš za čo, rada aj nabudúce. 😉
Mimochodom, ja som ti nedávala žiadny rozbor, ani názor. Opýtala som sa ťa, či nemáš pocit, že je to na úkor tvojej psychickej pohody. Keďže to si napísala ty autorke. Takže sa upokoj a choď si radšej skontrolovať vankúšiky, či sa niektorý nevychýlil z určeného smeru. 🙂

darmasiswa
26. okt 2024

mas nejake zaluby? ak ano,, kedy ich stihas? a kedy si venujes tvoju chvilu osobneho relaxu a osobnej starostlivosti? citas knizky? pestujes kvietky? ucis sa cudzi jazyk? chodis sportovat? hras na hudobny nastroj? chodievate na vylety? Mas znamych, s ktorymi mas moznost pokecat? alebo nemas z dovodu zaneprazdnenosti na akekolvek aktivity vobec cas? a mas nieco co by ta bavilo?

ricaroo
26. okt 2024

Ja ti presne rozumiem.Ako keby som svoj príbeh citla.Bohuzial to sa ti upraví až vekom keď nebudeš vládať.A keď mi niekto povedal toto keď som mala 25 tak som ho odsunula na bok,ze je pomateny a nevie co rozprava.Takze nie deti ti to vyliecia ale staroba

malaopicka
26. okt 2024

@h2 ty musíš byť skutočne úžasný človek v reálnom živote 😊 prajem ti krásnu sobotu.

kvadrinkaaa
26. okt 2024

Ja som toto “zdedila” po tatovi. Pri deťoch ma to ako tak prešlo a veľa vecí pregĺgam. Môj muž ma v tom “podporuje” typu “vykašli sa na to” “zajtra sa to urobí” 🤣 “veď nikto taký k nám nechodí” a tak ďalej 🤣 pravdou však zostáva, že na prvom mieste počas dňa sú deti, mať navarené, potom upratovať, potom upratovať, potom zas čosi upratať a moje záujmy, potreby a túžby sú na poslednom mieste, príklad milujem knihy, vždy mám nejakú knihu rozčítanú, ale čítať môžem až keď je upratané, ak nemám niečo, čo ma vnútorne žerie - urobené, čítať nejdem, nejdem si dať kúpeľ, nejdem sa namaľovať, nejdem von. Von chodím so všetkých kamarátok posledná. Ešte že môj starší už dokáže vybehnúť popredu sám za kamošmi. Takto to ovplyvňuje môj deň, moju náladu a psychohygienu. 🫣 Najhoršie na tom je, že aj keď upratujem, stále tu je bordel a moje úsilie je vidieť tak pol hodinu z celého dňa. Ale v konečnom dôsledku chcem povedať, že všetko je len v tvojej hlave, buď vyhľadáš odborníka alebo sa s tým popasuješ, keďže si to uvedomuješ, si na dobrej ceste. 😊 Ja som veľa vecí už vypustila, takže okná, lišty to nehrozí, ale aj to také denné klasické upratovanie pri malých deťoch zaberá veľa času. Ja by som potrebovala aspoň 30 hodinový deň.

kristinka92
26. okt 2024

Necitala som diskusiu, ale myslim ue toto je typická OCD vypestovaná z domu, kde si to videla od mamy.
Tiež som lestila rámy dveri so starou zubnou kefkou kedysi, ale dve malé deti s 1,5rocnym rozdielom ma zrovnali dokopy 😂 respektíve aj by som to chcela upratat a mat upratane, ale nie je to možné.

kristinka92
26. okt 2024

Mimochodom vieš čo sa hovorí? Tvoje deti a ani navstevy nebudú spomínať či si mala dokonale povysavane, vyleštené a prach poutierany - ale spomínať budú na teba ako na človeka, či si im ten čas naozaj venovala, alebo si namiesto toho behala s handrou v ruke.
Toto si treba skutočne uvedomiť.
Áno mat poriadok, hygienicky poriadok…ale nie dokonale vyleštené rámy dveri… to som robila ja a bol to extrem. Priznávam že niekedy by som to ešte rada zazila, mat taký extrémny poriadok ako som mávala pred detmi (vyslovene dokonala domácnosť, kde vyzeralo že asi ani nikto tam nežije, proste nastajlovane vankuse, jedinej smietky by si nenasla) ale v hlave mi to islo až do takých extrémov, že mi vadilo keď návšteva sa oprela o vankus a už nebol na svojom mieste, vyslovene mi to vadilo. Cize možno to vyzerá super keď niekto ma takúto domácnosť, ale v skutočnosti to nie je niečo na čo by ten človek mal byt pyšný, pretože vnútorne tým až trpíš v podstate.
Mne pomohli dve malé deti, pri ktorých po asi 2rokoch som to “vzdala”, ale hľadala by som asi psychológa keby sa mi to v hlave nezrovnalo…

yoxinka
26. okt 2024

Je to vzorec, ktorý máš naučený z detstva. Ako, super, že si to vieš aspoň uvedomiť, lebo koooopec ľudí ani to nevie. Život nie je to, čo je okolo nás. Život je to, čo s tým okolo nás, robíme vo svojej hlave.

h2
26. okt 2024

@malaopicka Ďakujem, aj ja tebe. 😘❤️

johanka21
26. okt 2024

Tak to už je choroba a s normálnosťou to nemá nič spoločné. Aj ja som bola taká a keď už si v rodine všetci šuškali, že nie som normálna a aj partner mi to často vyčítal, tak sa mi po čase nejako podarilo vstúpiť do svedomia a tým uvedomovaním si toho, že to je asi fakt choré, sa mi postupne stať sa normálnou. A musím sa priznať, že som tomu rada a ešte dnes prevraciam očami, keď si na to spomeniem. Takže radšej uber, nikdy nevieš, či Ti to v nejakom smere neuškodí...

2ivana5
26. okt 2024

@kristinka92 presne toto som si uvedomila aj ja … ešte kým bolo moje dieťa mini babo tak sa ako tak dalo udržiavať ten poriadok a stále upratovať ale teraz ako je väčší to nejde a nechcem aby ma vnímalo furt s handrou v ruke .. 100 krát radšej sa budem jemu venovať.
Takze autorka myslím že keď ti trochu podrastie dieťa už nebude tolko priestoru na upratovanie 😀 bohužiaľ u mna ani na nejaké záľuby, rada som cvičila ale teraz sme na dedine a neviem sa nikam dostať keďže nesoferujem … ale nejak mi to ani neprekáža, snažím sa čo najviac venovať malému 🙂) teraz kým sú tie deti malé treba si ich čo najviac užiť 🙂 keď vyrastú už nás nebudú tolko potrebovať 😀 proste som si trochu pretriedila priority a je to pre mna hlavne moje šťastne dieťa

martinadomianova
26. okt 2024

Ja som prešla od Monka k tomu, že už neriešim ako to je uložené, či je všetko tip top,… Lebo je to len strata času, ktorý môžem venovať niečomu inému. Zato môj priateľ prešiel k Monkovi. Už som z toho na nervy. Ale tak, každý sme nejaký.

drobcek100
26. okt 2024

@dharmasanata Ako by som čítala o sebe
Vždy som si hovorila, že ak ja budem mať deti ,tak im to robiť nebudem
A dodržala som.Nikdy som ich v sobotu, nedeľu nebudila, nechala som ich vždy spať do koľkej chceli

kikappp
26. okt 2024

Autorka uvedomujes si ,že ťa to vyčerpáva,skus sa sama seba pýtať prečo to robis ?Nikto sa necíti dobre v špine ale zas načo je dobre také preháňanie ,treba užívať život a nebrať poriadok ako niečo naco v kuse myslíš.
U nas je zvyk ze sa odchádza von zapne sa vysávač, čím viac si mimo domu tak menej myslíš na poriadok skus to .Nechápem ľudí čo namiesto toho aby si niekam zašli, budu radsej muklovat dokolecka
Ja si v pohode dám umyť aj okná a necítim sa neschopná, prečo aj .Mala som aj slečnu na upratovanie veľmi mi to pomohlo v čase keď dieťa bolo malé .Treba to brat športovo, žiaden extrem nieje ok.
A dieťatko ako bude rásť tu energiu budeš potrebovať na iné veci ako len na glancovanie.

ema234
27. okt 2024

A aky mas velky dom a byt plochu?

rozkvet1
27. okt 2024

Nechcela by som takto žiť