Ako sa oslobodiť od potreby neustáleho upratovania?
Ahojte, prišla som sa vyrozprávať a možno sa v tom tiež niektora nájdete. Som extrémny puntičkársky a Monk. Všetko musí byt upratané na svojom mieste, každý deň povysavane umyta podlaha všetko zrovnané, musím si aspoň 20 minút zacvičiť a keď tento môj “cieľ” nesplnil cítim sa veľmi zle hľadám každú možnú voľnú chvíľu na niečo upratať a keď uz je všetko upratané tak cistim rámy okien dverí, lišty na podlahe….. akože naozaj choré cítim sa ako robot, ktorý ma svoj zoznam úloh na každý deň, ktoré musí spraviť som z toho uz unavená že stále mám potrebu iba upratovať, neviem či mám nejakú “poruchu” alebo ako to nazvať ale je to naozaj unavujuce. Moja mama bola taká istá takze si to pametam z detstva možno si to nesiem od nej. Závidím veľa krát ženám ktoré si idu len tak na prechádzku a neriešia čo doma, ako to docieliť byt viac v tom uvoľnení, prešli ste si niektora týmto? A áno viem dom má slúžiť mne nie ja jemu ale neviem sa proste pozerať na bordel a iba tak sedieť a nič nerobiť…. Ďakujem za názory
Az mi ta je luto. Vyhladaj pomoc. Lebo o 20 rokov sem bude pisat zas tvoje dieta.
@lenkakravcova to aj ja mam,tak. 🙂 ale odkedy mame deti, som si povedala, ze rozhadzane hracky, neupravene deky na gauci a nejake to pradlo nebudem povazovat za neporiadok.
Bordel vnimam ako spinava kuchyna, neumyty riad , zaneseny sprchac,wecko a nepovysavane. To ma.stve.vzdy najviac. Zaobstara som si preto umyvacku, roboticky vysavac a hned mam trocha ,,ruzove okuliare,, 🙂 🙂 🙂
Moja babka bola taká, ona bola schopná zrazu o polnoci vstať a ísť utierať prach na skriniach alebo dverách lebo jej prišiel chrobak do hlavy že tam chvíľu nevtierala. Teraz vo svojom veľmi vysokom veku vraví že jedna z veci čo najviac v živote ľutuje je, je príliš veľa upratovala, že treba mať poriadok ale nie cele dni len upratovať. A je z toho poznačený aj môj otec, ma v sebe takú dualitu že jednak svojej mame vyčíta že cele jeho detstvo upratovala, neznášal to, ale na druhej strane mu veľmi vadí neporiadok a nejaká špina a ako keby si myslel že taký poriadok ako mala babka sa spraví sám bez toho aby niekto celý deň behal a upratoval.
Vieš čo, neviem ako upratujes, mne tiež vadí neporiadok a viem byt z neho nervózna ale najviac na čom mi záleží je zdravie a napríklad preto mne viac vadia čistiace prostriedky, mne je zle z predstavy že sa mi majú deti platiť po zvyškoch chemikálií na zemi, že by som mala na skrinkách zvyšky pronta a podobne… ja mám buď všetko prírodne alebo ostatné ešte vyumyvam čistou vodou lebo nechcem aby deti ani ja sme s tým prichádzali do kontaktu… vieš možno keď si uvedomíš že je pre teba, tvoje zdravie a zdravie toho malého bábätka v skutočnosti horšie to čistenie, tak… a keď nie tak smer terapeut lebo vyskočíš z kože keď dcérka povyrástie
Ja mám tiež malé dieťa (starsie ako ty) a robím toto stále. Vydávam každý dnes plus roboticky vysávač, 2-3x denne dlážka (všade mi lozi dieťa, musí byť čisto), kúpeľňa sa musí každý deň umyť, raz za týždeň hĺbkovo a stále si niečo nájdem. No stíhame aj von, aj navariť aj sa dieťaťu venovať. Nemám pocit, že by ma to obmedzovalo, ja nedokážem ale vyjsť z domu, aby nebolo upratané. Keby sa vrátim a je len vankúš nakrivo, tak ma porazí, je mi z toho fyzicky slabo len keď si to predstavím 😃 čo už, niekto žije v bordeli a my musíme mat stále čisto. Ak máš ale pocit, že je to na úkor dieťaťa alebo tvojej psychickej pohody, rieš s psychológom 🙂 veľa šťastia
Baby, ale je to fakt zaujímavý fenomén.. zamýšľam sa nad tým dlhšie, prečo sme tak posadnuté poriadkom. Jasné, niekto to spraviť musí a nechceme žiť ako prasatá. Ak by som mala na to čas, tiež by som to robila denne, bordel ma vie vyviezť z rovnováhy. Napr.obdivujem baby, ku ktorým chodí pani na upratovanie.. ja sa cítim hrozne neschopná už len pri tej myšlienke.
Čím to všetko je?
jednu taku poznam, ale ta zena v poriadku nie je.
@malaopicka 🤔 A nemáš pocit, že je na úkor tvojej psychickej pohody, keď ti je zle už len z predstavy, že by si prišla zvonku a mala by si vankúš nakrivo? Veď to mi príde ešte horšie, než to, čo robí autorka.
Co najskôr vyhľadať odborníka.
@malaopicka no mám to tak isto, práveže som vždy bola spokojná a hrdá že všetko stíham ale v poslednom case sa zamýšľam načo je to dobre, či naozaj na toto budem raz spomínať ako som mala čistú podlahu miesto toho aby som si radšej prečítala knihu nejem sa nejak z toho vymaniť
@malaopicka z vankúša nakrivo máš fyzické prejavy a tebe sa zdá, že máš psychickú pohodu? To sa vylučuje.
@januska12323 Keby z vankúša na krivo. Ale už len z tej predstavy!
@nufafa neviem, ale za mna vela robi rodina a to, ako vyrastas. My sme boli styri deti, absolutne si nepamatam, ze by moja mama vkuse upratovala. Vobec. V sobotu sme zbehli klasika, co bolo treba. Alebo sme aj neupratali, ked bola robota v zahrade. Moja mama bola skolnicka, neviem si predstavit, ze by doma chodila len s vysavacom a prachovkou. 2x do roka sme dali velks upratovanie aj s oknami. So mnou neporiadok nic nerobi, upracem tak, aby sme nezili ako v chlieve, ale nevysavam denne, podlahy neumyvam denne a prach si zije vlastnym zivotom, ja to ani nevnimam 😁 ked mam nervy vseobecne, tak nieco upracem, psychologicky efekt, mam pocit, ze potom budem.moct upratat aj ten realny problem. Ale mam znameho, jeho mama vkuse neico robila, pratala, udrzovala sterilitu a dezinfikovala takmer vsetko. A hadaj, aky je on? Okolo 40tky uz pomaly horsi. Pre mna je to psychicky uz fakt na ocd, lebo sa to zvrhava casom k horsiemu. Vies si predstavit, co s nim spravila korona a to obdobie? Cisty mordor. Mna nevytaca ani spinavy riad v dreze, s kludom anglicana zapnem vecer nerflix. A najradsej som s detmi vonku. Lebo mat spomienky len na to, ako mama upratuje a nasledne musia aj oni, to by som nechcela. Zivot sa zije a nie sa marni uprayovanim
@h2 ja som v tomto uplne ina zjavne - mna nerozhodi, ked su packy na okne alebo skle, pre mna je to znak, ze tam zije dieta, ktore asi pozeralo von na smetiarov. So mnou nic nerobia "rozhadzane hracky" to nie je bordel, to je stastie. Spinavy riad v dreze detto, znamena to, ze sme mali co jest, vsak ho potom upracem. Ale nie je to moja priorita. Pre mna ke zabity cas, ked je vonku krasne a ja mam upratovat. Neexistuje. Ja aj pocas home office sa chkdim "vencit" na balkon a len cakam, kedy pojdem von. Pradlo mam na susiaku v pohode aj 3 dni a periny do kosostvroca fakt nepotrebujem 😁😁😁
@victoriab tak toto vám uprimne závidím
To verim. Preto pisem, ze mi ta je fakt uprimne luto. Lebo si otrok domacnosti a si otrok svojej dokonalej predstavy o poriadki. Naozaj to ries, aj pre dieta je to stresujuce zit v takom prostredi, kde je nenormalny tlak na to, aby bolo vsetko ciste a na svojom mieste.
@victoriab podla mna je podboby extrem to, co opisujes ty.
spinavy riad cez noc v dreze musi dobre smrdiet, staci mat umyvacku roadu, nalozit tam riad a na noc ju zapnut....hracky netankuju asi nikoho, packy na ok ach tiez.
ale nejaka miera musi ostat.
spinave a smradlave veci (zvysky potravin smrdia) by niekolko dni len tak ostavat nemali.
mame znamu, ktora absilutne bez provlemov postaci tanier s nedojedenym jedlom na kuchynseku linu a ide na cely den prec.
profdem k nej, najskor odozenie musky, potom otvori okno, aby vyvetrala...a pritom ma umyvacku riadu.
@nufafa tych mam kopec 😁 napr. Vysava uz len pubertak 😁😁😁 ja napr. úprimne nerozumiem tej snahe stale upratovat, proste naco? Na toto na smrtelnej posteli spominat fakt nechcem 🙂 ja ked si predstavim svoju matersku, 10 hodin vonku s prestavkami 😁 nakocikovala som kilometre, boze, kuzelna jesen v parku, len som sedela, dieta spalo a ja som sa kochala a pocuvala podcasty. Carovne obdobie. Nevarila som, polku materskej som na menucka oplieskala 😁 neznasam varit 😁😁😁 ja aj syna ucim, ze hracky sa upratuju vecer, ked sa ide spat a niekedy ich dame len bokom, lebo tam si postavil garaz a tam je psik, ktory strazi, no ja mu jeho svet kazit nejdem 🙂 ked rozleje na gauc mlieko, povirm nevadi, to sa stane, utriem to a je, mna z toho nejde vykotit ani nahodou. Lapace prachu som vysmarila, ja nebudem okolo sosiek furt behat s prachovkou 😁 nemam zaclony, ani zavesy, mam antistaticke rolety den noc a zaklad - zatvorene skrine a komody 😁 neznasam policky, na ktore len sada prach, aj na veci. Mam v obyvacke iba jednu policku na nej 2 kvety 😁😁😁
@malaopicka mne je fyzicky slabo, keď si predstavím 2-3x denne umývať dlazku

Neprídeš na kávu 😉. Ja by som zase rada upratala lebo ja mám doma nie že bordel ale sú tu deti a tak. Takze aj keď upracem po dvoch minútach nájazdu to vyťzera opäť tak ako keby som nič nerobila.
Pridte k nam na 2 dni a napiste kolko za to chcete :D
podľa mňa to máš podedené po matke. Mňa tu vždy fascinujú témy takéhoto razenia, a ešte keď niektoré perú uteráky a osušky po jednom utretí rúk, rifle po jednom oblečení šup do pračky, pre mňa šokantné
Ty sa mas!😊 Aj ja by som chcela byt pedant a mat stale vsetko upratane.😊
@majoranka24 fakt? Má mesačné bábätko, ja by som jej dopriala radsej kludny spanok alebo oddych na gauci, nech telo zregeneruje, vana, sviecky, cista mysel. Takto je vlastne v neustalom strese, unave a namahe zaroven. Je to zacarovany kruh, lebo neporiadok sa neskonci vlastne nikdy, ved vzdy je co upratovat. Verim, ze najde zdravu mieru, aby jej to (ani okoliu) casom neublizovalo.

@nyusika ako velke mas deti?kedy to stihas?ja mam 3 male a veru pre mna ma den malo hodin 🤷♀️