Ako sa pohnúť z miesta a nezhniť za pásom?
Každá druhá diskusia o tom, ako máte dobré výplaty, 1500 , dobré materské nie ste odkázané na muža, viete si zarobiť na seba, muži pregambluju 150 000, druhy si kupi trojkolku za 30 000 Proste vidim, že sa v živote nestratíte. Ale po štúdiu na 2 stredných, jedna ekonomiká, jazyk som sa učila Aj, Nj, vodičak, 3 rekvalifikačné kurzy účtovníctvo, PC, sekretárka stále si ta výplata nie je taká, aka by mala byť. Nemám VŠ a tam je pes zakopany. Kolkokrát niekto študuje úplne odveci stavebnú, ale v banke ako prvú prácu má kontrolu finančných tokov
Svieti tam VS v životopise, je to absolvent, tak treba ho do riaditelne posadit. Ja ju nemám a na také pozície ma ani na pohovor nepozvú a dlhodobo viem, že mám v živote naviac. Ale nemôžem sa dostať na vyšší post, bez ohladu, že na to mám predpoklady a riadiť prevádzku napr. mať na starosti xy zamestnancov by som zvládla bez problémov, lebo jednoducho organizačné veci a byť za niečo zodpovedná, robiť pod tlakom mám v krvi a je to pre mňa gombička. Keby som došla na konkurz manažéra, tak ma odtial vyhodia a vysmejú ma. Na druhej strane som v prácach zažila, že sme ako ženy makali a najlenivší chlpa, ktorý pol dňa trávil facebookovaním a pol hodinou na toalete, 70x fajčením a prestávkami
vonku sa akosi prirodzene stal zástupcom vedúceho a bol pripravený na rolu hlavného manažéra.
Bol to chlap a to sa ráta, zažila som to 3x. Takže rodová diskriminácia či privilégia existujú
Preto sa pýtam, v akom odvetví a obore pracujete, kde zarábate nadštandardne
Máte VS vsetky? Robite v banke? Ste manažerky? Všetci vaši muži su ITčkari, alebo aj remeselníci a murári, a vdaka živnosti a vlastnej firme napredujete? Alebo v akom odvetví pracujete? Kde je ten pes zakopaný, že sa nemôžem pohnúť z miesta?
šťastným
každého napĺňa niečo iné, mne veľa dalo, keď som si v hlave opakovala, že niekde začať treba, najmä ja som ten typ, čo sa nikdy neuspokojí, že mám neustálu potrebu niečo robiť, zlepšovať sa, hľadať podnety aby som bola proste sčítanejšia, schopnejšia a teda podľa mňa to treba, zapáliť sa pre vec, ísť si za svojím, síce aj keď len po maličkých krokoch ale skúšať to 🙂
Vieš a za ďalšie, píšeš tu o pozícii riadenia celej dákej prevádzky, resp ako by si zvládla mat na starosti XY zamestnancov.. Ako to fakt? Ved si zrejme nevieš nájsť ani len lepšie platenú prácu 🙈 ja som napr veľmi komunikatívny typ človeka, za svoj život som prešla xpohovormi a len na jednom som nebola úspešná (nie, nechvalim sa, čítaj ďalej), ale nikdy by som si netrúfla tak sebavedome prehlásiť, že by som zvladla riadiť XY ľudí pod sebou,jednoducho netrúfla. Viem, v čom som dobrá a to na pohovoroch rozumne vyzdvihnem, takisto ako nemám problém povedať svoje slabé stránky. A hlavne maj na pamäti, že väčšina ľudí, ktorí to niekam dotiahli sa museli na svoju pozíciu vypracovať svojou šikovnosťou&usilim a nieže došli na pohovor a drb berieme vás a nástupný plat mate 2000e.
Otec ma priemyslovku a makal vo vyrobe. VŠ nemá A mal vyplatu cca 1.000€ ale robil tam od skoncenia skoly az po dochodok. Uz je dochodca 😉
Ja mam tu istu skolu robim vo vyrobe ale inde. A dokonca moj veduci ma tu istu skolu nema vš a je veduci zmeny. Tak sa smejeme ze mozem to potiahnut na vyssiu poziciu 🤣. Ale ja na buzerovanie ludi nesom. Nedokazala by som prist za niekym ze hej tu si spravil/a chybu atd 😉
Joj a pamataj plno ludi zacinalo od nuly. Vysmievali ich ze ci su blazni ze nic nedokaze a trz su uspesni. Napr Lord Of The Dance. Zakladatela vysmiali ze to nebude mat buducnost ze jednoduxho irsky tanec stadiony nevypreda. To bolo pred 24 rokmi. Je rok 2020 a ta show je najpredavanejsia tanecna show cias. Vypredali X arén ako napr O2 v Prahe. Riskol vsetko a oplatilo sa 😉
@janulik2008 👍 vytrel im zrak
v ktorom regióne hľadáš prácu? Z tvojich príspevkov cítiť zatrpknutost, sebaľútost a závisť a zakorenené že skončiť VS tot predurčené byt veľký pán, skoncim školu a hned budem manažér lebo mám VS, bar aj sociálna práce ale VŠ ... dovolím si aj tipnut región kde tento názor panuje a kde si myslia že v bratislave prichadzaju pečené holuby na striebornom podnose až pred dvere ... Málokto zo zmieneného regiónu sa pozerá na to čo si z platu mozes dovolit ... a ono v živote tak ide úplne ináč.
Za seba poviem ze stokrát radšej profik vo svojom fachu ako people manager, na people managera treba skusenosti, danosti zhora a nie nejaký vyštudovaný management. Zo skúseností - môj nadriadeny musí byť Človek a Profik znaly procesov, úplne najlepšie ak si všetkým tým čo jeho podriadení robia prešiel sám, ak toto spĺňa taksiv ho vážim a nezávidím nic ... A študovať VS len aby bola napr hore spomínaná je v mojom podľa mna veľký výkričník.
Vs ani rod s tým že sa nedostaneš vyššie či nezarobis viac absolútne nesúvisia.
Ak si sa v žiadnej práci nevypracovala vyššie či nenašla niečo kde zarobia viac tak je chyba len v tebe ( správanie, životopis, pracovné výkony, možno nie si jednoducho leader typ.....lebo toto z človeka jednoducho cítiť.... zbytočne hovoríš že by si vedela keby......ak sa k tomu keby nevypracujes)
Vš je zdrap papiera a skôr som sa stretla s tým, že to dnes už skoro nikoho nezaujíma pokiaľ nemáš vyštudovanú medicínu, právo a iné odbory kde je VŠ vzdelanie nevyhnutné.
Môj bývalí spolužiak po gympli robil recepčného rok.Ponúkli mu pozíciu manažéra aj bez VŠ.Odmietol...šiel na medicínu.
Ja VŠ nemám.Musela som odísť a začať pracovať.Môj muž VŠ má a robíme tú istú prácu a za plat do 800€.
A fakt v mojom okolí nepoznám žiadneho zamestanca ktorý by mal aj super plat aj super prácu.Známa ako predavačka zarobila 900€ v čistom.Ja som radšej spokojná so svojou prácou aj keď za menej a popritom si dorábam kvalifikáciu na ďalšiu prácu.Aj môj muž má ešte popri práci jednu menšiu.
A ľudia ktorý v mojom okolí zarábajú viac učia na VŠ ale tiež nič moc akože...alebo majú VŠ a majú rizikové povolanie napr.elektrikár tak zarobia viac a ťahajú 12stky.
Aj kamoška v mekáči zarobí viac ako ja ale tie peniaze sú tvrdo odmakané.A to ma vyštudovaný športový manažment.
Myslím, že najdôležitejšie je sa v niečom nájsť robiť to rada a časom sa otvoria ďalšie dvere.Ja som u súkromníkov na sk nikdy nemala viac než 600€.
Dokonca vo verejnej správe mi je lepšie.
Kolegovia s VŠ majú po 2..3 roboty takže VŠ ti dnes úspech nezaručí.
Dnes je to o šikovnosti a šťastí.
Nieje to o VS, tak ako baby pisu. Manzel ma SOU, dorobil si maturitu, po skole bol zamestnany vo svojom odbore necele 2 roky. Otvoril si zivnost, zmenil obor (do toho noveho uz fusoval pocas zamestnania) a makal v stavebnictve. Zarabal velmi slusne (ale nadrel sa), koli zdravotnemu stavu to musel nechat, nerad, lebo on tu robotu "zral". Stale robi ako zivnostnik, dodavatelsky pre jednu firmu ako vodic/prepravca, spokojny aj platovo. Ja sice VS mam... Ale po skole to bola hruza a plat skor uroven vreckoveho. Vydrzala som, makala som, slo to pomaly hore.Plat aj skusenosti. Neskor som si otvorila tiez zivnost, robila som pre jednu firmu+vlastne aktivity, praca ma neskutocne bavila, zarobok super, lenze makala som v kuse, ze tie prasule ani nebolo kedy minat, po 6 rokoch som skoncila total vyhoreta, zdravotne zle. Momentalne som v statnom, plat... No tabulkovy, ale budiz, zas su tam ine pozitiva a kedze som uz mama, priority su inde.. praca ma bavi.. Ked zratam prijem s manzelovym je to ok. Ale peniaze uz mame ako prostriedok, nie ciel. Naroky nemame vysoke, takze to zvladame v pohode. Tiez si myslim, ze problem je u teba v nastaveni "v hlave". Nepopieram, urcite funguje aj rodinkarstvo, konexie, stastie na super flek na prvy sup.. ale viacej ludi sa k tomu dobremu jednoducho muselo premakat. S ludmi sa v praci stretnes so vselijakymi, aj zistis, co ti sedi. Ja napriklad nie som prilis teamovy heac (nenyslim vztahy, ale charakter prace), takze skor solista. Pracujem sice s ludmi, ale nevediem, neriadim, nesedi mi to vnutorne. Musis len skusat, nehladat len nove moznosti, ale vytvarat si ich. Zacat je najtazsie, potom to ide 😉
A ešte by som chcela doplniť.Oveľa viac si vážim človeka ktorý začal od nuly.Vie o výkone práce svojich zamestnancov pretože si tým prešiel.
Keď vidím 25 ročné teľa na vedúcej pozícií ktoré ešte v živote nič nerobilo je mi do smiechu.Človek čo odsedel 5 rokov na riti a chodil do školy a nevie čo je to robota, reálny život u mňa má 0 bodov.(Česť výnimkám).
Mať peniaze a dovoliť si 5 rokov žiť z peňazí rodičov a neplatiť za nič len za svoje hlúposti tak tu VŠ mám dnes aj ja.
Ale život ma naučil niečo lepšie.Naučilo ma to obracať sa a živiť sa sama.A keby som bola na VŠ tak nemám nič z toho čo mám dnes.Nestihla by som toho toľko.Vš sa dá dorobiť aj neskôr ak sú na to financie a priestor.
Takže skôr by som hľadala niečo čo ťa bude baviť.Na sk mám za svoju pracovnú pozíciu minimum.V zahraničí ľudia s mojím povolaním zarábajú oveľa viac a majú rešpekt a hlavne neskutočnú zodpovednosť čo si tu na sk nikto neuvedomuje a tak to aj vyzerá.
Čiže beriem to pozitívne :D málokto by si toto zobral na krk za môj plat.Som na seba hrdá.
Myslím ze týmto posledným svojim komentárom si to úplne zabila a každému je už jasné, prečo si sa doteraz nedostala na lepšie platenú pozíciu a zrejme sa ani nedostaneš, bohuzial
@rebellefleur dalsia Teodora
No nie, nie su veštice. Len maju bohuzial pravdu. Kde je problém? No v tvojom prístupe ako vlastne všetko vies, vsetko je pre teba gombicka ale hnijes za pasom-preco asi....Ci teda kde pracujes s takymi skvelými znalosťami?
Ahoj.ja ti mozem len tolko povedat,ze VS nasho zahran.zamestnavatela vobec nezaujimala na pohovore. Ale zase jazyky presvedcili, sikovnost,"zapadnutie do timu" Som na jednej z veducich pozicii a ziskala som ju pracovnym nasadenim a mojim "ja" . Ako sa prezentujes je dolezotejsie ako nejaka skola.Ver si,vzdy je cesta .
@evittam - akože tu je darmo niečo vôbec písať, posledným príspevkom to úplne zabila. Namiesto toho aby si dačo vzala z toho, čo jej tu všetci píšu, všetky sme teodory a podobne kecy a potom sa čuduje prečo ona taka vysokokvalifikovana maká za pásom 🙈
@rebellefleur Asi tak. "Komu není vzhuru dano, v apatyce nekoupi"....
Bolo tu veľa komentárov o tom ako stačí vedieť jazyk a kde všade do akých firiem berú aj neskúsených. Z vlastnej skúsenosti to žiaľ nie je tak všade. Ani VŠ je v dnešnej dobe prežitok (pokiaľ nie si právnik, lekár..) ALE, ja pracujem v korporate o cca 600 zam-cov kde mame pozície tak 50:50, pri polke z nich treba jazyk a odbornú skúsenosť zvyšný polka je monkey business ktorú by zvládol hocikto. Bohužiaľ naše recruiterky ktoré pred dvoma rokmi vyšli zo školy si myslia ze zjedli všetku múdrosť sveta. Pokiaľ niekto nemá v CV uvedenú VŠ hneď skartuju CV bez ohľadu na prax. Keď aj je VŠ ale prax napr vo vyrobe/službách hoc aj na vedúcej pozícii CV letí do so smiechom do kosa. Pokiaľ má niekto nadupane CV ale slabší jazyk bez pohovoru hneď skartuju CV. Prijímajú vyslovene absolventov po VŠ ktorí nemajú ani prax, ani jazyk vypilovany a tak žiaľ aj firma vyzerá 1-2 ľudia v tíme ťahajú a zvyšný beru plat za kavicky v kuchynke. Čiže áno, teoreticky by to malo fungovať tak ako pizu ženy hore, prakticky to záleží od toho kto robí výbery. V lete sme mali na HR napr. Študentku finančného smeru ktorá robila prvú a dosť podstatnú pre selekciu CV s kt. Nemala žiadne skúsenosti (zaucala ju recruiterka ktorá bola pol roka vo firme a bola to jej prvá práca po VS....zial...:/
Su prace, kde je VS nutne a potom take, kde to nutnost nie je. ja VS mam, lebo ju naozaj nutne k vykonu svojej prace potrebujem. Rozhodne si vsak nemyslim, ze VS je vstupenka do neba.
Ale, ak si niekto mysli, ze VS je to jedine, co mu chyba a navyse je velmi sikovny, tak netreba vahat a treba sa prihlasit na VS.
Akurat, ze s pristupom, aky tu ukazuje zakladatelka, asi nebude problem to, ze nema VS, ale to, ze je zrejme zatrpknuta a nevie sa kvoli tomu pohnut z miesta.
Mozes si nahovarat, ze si sikovnejsia ako Tvoj sef a nadavat na to, ze len kvoli tomu, ze nemas VS a si zena, nie si sefka.
A mozes to vypisovat a vyhlasovat vsademozne, toto nie je cesta k lepsej praci, jedine tak k depresii.
Aku prácu teda vykonavas?
Ja VS mám a napriek tomu, že pracujem v korporaciach, kde sa vraj na to až tak nepozerá, nie je to tak. Už len nástupný plat absolventa s VS je vyšší, ako u stredoškoláka, pozícia rovnako. S VS je oveľa vyššia šanca na rýchlejšie povýšenie, ako bez neho. Uznávam, že ďalej je to vo veľkej miere o šikovnosti človeka, ako sa vie obracať. Lebo aj tí, čo tu písali, že robia manažérsku prácu so strednou školou, začínali ako radoví zamestnanci.
Inak vieš, prečo povýšili tvojho flakacskeho kolegu? Pravdepodobne práve "vďaka" tomu, polovica úspechu je totizto fajciarka, tam sa ľahko robia kontakty a následná kariéra 😉. Na druhej strane nejaké predpoklady na tú prácu asi musel mať, či nie?
Ja si zasa myslím že ono to v mnohých prípadoch p tej VS môže byť. Ale samozrejme sa prihliada aj na to aká VŠ to je.
Poznám viacero manažérov, ktorí pri pohovoroch berú VŠ ako dobrý základ, dokazujúci ze človek má disciplínu sa učiť a niečo dotiahnuť.
Ja mam VS technického zamerania, popritom štátnice z pedagogiky, psychológie aj ekonómie (prišlo mi užitočné dat sa na to keď bola taka možnosť popri skole), a takisto dnes si robím rôzne kurzy, certifikáty, zvyšujem svoju "hodnotu" na trhu práce. A poviem ti, nikdy som nemala núdzu o zaujímavé ponuky.
Dnes je malo šikovných ľudí, sprav si riadny profil na LinkedIn, hľadaj o aké profesie je núdza a pripadne sa niečo douc.
Môj muž vyštudoval medicínu a aj robí lekára a aj keby sa možno zdalo ze "zarobi veľa"...reálne ma dvojnásobný počet odpracovaných hodín ako ja. A to už nikto nevidí. Takže my mame odmakane stredné aj vysoké školy s vynikajúcimi výsledkami, naše hlavy niečo nášmu zamestnávateľovi očividne prinášajú....A očividne to ma vyššiu hodnotu ako to, čo prináša zamestnávateľovi napríklad recepčná, ktorú môže obratom nahradiť. Nie je nútený dávať jej vyšší plat, lebo ich je x ďalších. Chápeš? To je ponuka vs dopyt.
Nauč sa niečo, čo malo ludi vie a môžeš si za to zapytat koľko len chceš.
autorka: napíš mi ip
@namornicka nechcem už ist do žiadnej firmy, ale rozbehnúť vlastnú 😉
,,Ludia su rózni a maju rozne prejavy povahoce crty, to nic nevypoveda o ich odbornosti, fachmanstve, vrodenych crtach a zrucnostiach.,,
No vidíš a tu si si sama sebe odpovedala.
Vo vedúcich pozíciách ide jasné aj o fachmanstvo, odbornosť a zručnosti.........ALE! Práve vo vedúcich pozíciách sú mega dôležité ten prejav a povahové črty!
Zbytočne je niekto skvelý odborník ak nevie byť šéf ....šéf z neho nikdy nebude.
skade si? Lahšie je to v mestách ako Bratislava, Košice a tak, ale v menších mestách kde každý každého pozná a tých príležitostí je menej sú také lepšie miesta bohužial často iba cez známosti, že sa za teba niekto prihovorí a tie inzeráty na voľné miesta sú len reklama firmy alebo naoko ak tak musia robiť, ale v skutočnosti je už kandidát vopred jasný. Takže ak sa ti nedarí aj presťahovanie môže byť riešenie. Alebo začať podnikať ak sa nebojíš výziev, pokiaľ je človek vynaliezavý, počúva názory ľudí, vie vycítiť že čo chcú, tak sa nestratí ani v podnikaní.
K tomu čo si napísala pre @wena že musí byť Teodora alebo psychotronik, ak vie po krátkom rozhovore zhodnotiť človeka. Hovorí sa tomu psychológia a feeling na ľudí. Človek tieto schopnosti získava praxou a obrovskú časť musí mať jednoducho v sebe. Aj o tom je ten dobrý manažér, toto ovládať. Ak je to pre teba na smiech a ak všeobecne komunikuješ týmto spôsobom (že namiesto sebareflexie útočíš), tak musím ťa sklamať, nie nemáš na to byť v tejto chvíli manažérom. Organizačný talent potrebuje sekretárka, manažér toho potrebuje oveľa viac. Schopnosť počúvať a spoznávať ľudí, mať feeling na ľudí, mať sebarflexiu, komunikovať s pochopením a nie útočiť a mnoho ďalšieho.
@autor tak to si píš. 🙂 ja som na konci revala ked to skoncilo 😂
ja som pracovala v IT firme ako technicka podpora pre USA(odborne veci naucili) a v tej dobe som nemala ani maturitu a nikoho to nezaujimalo (dorabam si ju teraz na inej skole). Bola to perfektna robota, za super peniaze (ja ako nastupny plat som mala 1200 + priplatky) akurat mam zdravotne problemy a nezvladala som ten stres co tam bol, ja vo vseobecnosti nezvladam stres odkedy som chora. Kolegyna sa na to pozerala inak a ta bola uplne vpohode, tak kludneho cloveka som este asi nezazila a pritom nazivo je to taka jasa 🙂 a kebyze tam vydrzim, tak by som isto sla vyssie na manazera casom, pretoze je to tam bezne a uz mam skusenosti aj s vedenim ludi (aj ked za omnoho mensie peniaze, lebo oficialne som bola len ako zastupca, ale mam)

Dakujem vám za váš čas. Velmi vážim každú odpoved, je tu kopec podnetov na rozmýšlanie. Obzvlášť sa mi páčili príbehy, kde ste sa podelil so mnou, ako ste začínali od nuly hned po škole a vypracovali sa až tam, kam ste mierili. Je to veľmi príjemné čítanie. To by som dala ako motivačnú literatúru pre stredoškolákov.
Ano, v slogane žiť si svoj sen je aj ten o splnenej kariere a sebauplatneni. Myslím si,že aj to robí človeka šťastného