Ako sa pohnúť z miesta a nezhniť za pásom?
Každá druhá diskusia o tom, ako máte dobré výplaty, 1500 , dobré materské nie ste odkázané na muža, viete si zarobiť na seba, muži pregambluju 150 000, druhy si kupi trojkolku za 30 000 Proste vidim, že sa v živote nestratíte. Ale po štúdiu na 2 stredných, jedna ekonomiká, jazyk som sa učila Aj, Nj, vodičak, 3 rekvalifikačné kurzy účtovníctvo, PC, sekretárka stále si ta výplata nie je taká, aka by mala byť. Nemám VŠ a tam je pes zakopany. Kolkokrát niekto študuje úplne odveci stavebnú, ale v banke ako prvú prácu má kontrolu finančných tokov
Svieti tam VS v životopise, je to absolvent, tak treba ho do riaditelne posadit. Ja ju nemám a na také pozície ma ani na pohovor nepozvú a dlhodobo viem, že mám v živote naviac. Ale nemôžem sa dostať na vyšší post, bez ohladu, že na to mám predpoklady a riadiť prevádzku napr. mať na starosti xy zamestnancov by som zvládla bez problémov, lebo jednoducho organizačné veci a byť za niečo zodpovedná, robiť pod tlakom mám v krvi a je to pre mňa gombička. Keby som došla na konkurz manažéra, tak ma odtial vyhodia a vysmejú ma. Na druhej strane som v prácach zažila, že sme ako ženy makali a najlenivší chlpa, ktorý pol dňa trávil facebookovaním a pol hodinou na toalete, 70x fajčením a prestávkami
vonku sa akosi prirodzene stal zástupcom vedúceho a bol pripravený na rolu hlavného manažéra.
Bol to chlap a to sa ráta, zažila som to 3x. Takže rodová diskriminácia či privilégia existujú
Preto sa pýtam, v akom odvetví a obore pracujete, kde zarábate nadštandardne
Máte VS vsetky? Robite v banke? Ste manažerky? Všetci vaši muži su ITčkari, alebo aj remeselníci a murári, a vdaka živnosti a vlastnej firme napredujete? Alebo v akom odvetví pracujete? Kde je ten pes zakopaný, že sa nemôžem pohnúť z miesta?
Absolutne to nie je o VS...a mylis sa aj v tom, ze absolventa posadia hneddo riaditelne... Ja mam VS...odisla som do zahranicia a poviem ti, ze tu nikoho moja vyska nezaujimala...zacala som ako pomocna casnicka, utierala som stoly, umyvala pohare...ale makala som na sebe a ukazala som, ze viem robit, ale aj mysliet...za 4 roky som sa stala manazerkou restauracie v 5* hoteli... Ale ako hovorim, nie je to o skole, ale o tom co mas v sebe
@janickacrazy hej, minimálnu, ale vo vysokej platovej triede.. plus odmeny a cestaky
Nemyslím si, že je to vysokou školou... Tiež som skončila iba Bc a tebou popisované problémy nemám😁 práve naopak, ani pri pohovoroch ma Vs nepozeram. Pozerám na skúsenosti, fluktuáciu, celkové vystupovanie, správanie.... Mam skúsenosť s kockami s VS, ktoré nevedeli nič. Nič....
no ja vysokú mám...po škole som nastúpila do prvej práce za neskutočných 400e v hrubom! to že som sa za 5 rokov dostala na 7 násobok tejto sumy nie je o vysokej škole...skôr v hľadaní a najmä vedieť využiť príležitosť a prispôsobiť sa...a ešte jedna vec....veľa ľudí si myslí, že vie...a nevie nič dokopy, netreba si ego zamieňať so schopnosťami, lebo vyhlásenie, že z fleku môžeš manažovať xy ľudí a pritom si to nikdy nerobila je prinajmenšom trúfalé .... a ďalej...nič na tomto svete ti nebráni ísť a prihlásiť sa do školy a nebyť len kurzová účtovníčka v očiach personalistu....rovnako angličtina a nemčina - je aktívna? ...lebo dajte mi cent za každý životopis kde bola angličtina na úrovni B2 a došla baba s angličtinou my name is coca cola
Záleží aj na meste, kde sú aké možnosti, ale toto vyzerá ako niekto, kto hodnotí prácu rôzných vedúcich veľmi povrchne, napr. v niektorej firme ocenia dlhšiu prax viac ako VŠ,
ale je aj možnosť zvyšovať si kvalifikáciu, aj jazykové školy, kde sa dá zvýšiť úroveň ovládania jazyka. Obyčajne je dobré ísť postupne a dopĺňať si to, čo k vyššiemu postu treba.
Myslím si, že problém je v Tvojej hlave. V spôsobe zmýšľania. Už teraz vieš, že by si na poste menežéra neuspela - no pritom si to ani neskúsila. V máloktorej firme sa na takéto posty prijímajú cudzí ľudia na základe pohovorov. Na takú pozíciu sa zväčša treba prepracovať. A pokiaľ tie schopnosti máš, ukážeš ich v praxi - že si schopná viesť tím, že dokážeš niesť zodpovednosť, že si stojíš za výsledkami práce a že tie výsledky sú prínosom pre firmu - len málokde budú skúmať, či máš VŠ. Ja napríklad pracujem v kolektíve, kde je 96% mužov a 4% žien. Zastávame rovnakú pracovnú pozíciu, pričom VŠ má odhadom možno tak 1/3 z nás. A spôsob akým kto napreduje, je v prvom rade o človeku - nie o škole, nie o veku, nie o pohlaví (i keď, úprimne povedané, stretla som sa aj so sexistickými narážkami a aroganciou niektorých kolegov - no bolo to len do času, kým sme sa nespoznali lepšie. Teraz ma už všetci berú ako jednu z nich.)
Ja VŠ nemám, zarábala som veľmi dobre. No na úkor svojho voľného času, rodiny, zdravia, dovolenky. Nemala som fyzicky náročnú prácu, skôr časovo náročnú, kde išlo o to, aby si bola nonstop na telefóne a PC. Čiže na nervy. Je to o prioritách. Som rada, že som sa tej prace zbavila a som rada, že budem pracovať síce za menšie peniaze ale s fixnou pracovnou dobou, keď prídem domov môžem sa venovať rodine a sebe.
Ahoj, v prvom rade si životy druhých asi veľmi idealizuješ. Nie každá má dobrú výplatu atď, to čo píšeš v prvých troch riadkoch. A už vôbec to nie je o VŠ. Ja mám VŠ a robila som v banke a vôbec mi VŠ nepomohla k dobrým výsledkom. V banke sa uživia len dva typy ľudí: 1. výrečný, ktorý sa naozaj bankovníctvu a finančníctvu rozumie, a ktorý je ochotný na sebe makať a 2. bezchrbťák, dravec, ktorý pôjde aj cez mŕtvoly, len aby dosiahol svoj cieľ. Máš možnosť urobiť si VŠ aj popri rodine a zamestnaní, ale poviem Ti, že je to makačka. Čo sa týka dobrej práce, veľa je aj o šťastí a žiaľ často som sa stretla s tým, že sa dobre zamestnali ľudia so známosťami. Ale jednoducho keď nechceš zostať niekde za pásom, a pohnúť sa z miesta, tak treba hľadať, skúšať a nevzdávať sa.
Ja mam vs a robim to co som vystudovala. Marketing. Ale kopec kolegov nema vs, len si proste postupne isli za svojim. Neviem kde zijes, ale v tomto je dost rozhodujuce mesto. V bratislave mas oveka vacsie sance spravit karieru a zarobit ako inde na slovensku (pokial teda nepodnikas).
@deti95060810 nie je nad dobru znamost. Ale ak si makac a vie sa to o tebez tak je jasne, ze si ta napriklad byvaly sef zavola do novej prace. Na ministerstvo, sukromna firma, vydavatelsky dom.. 🙂 tychto pripadov je minimalne v BA ovela viac. Proste tak manazeri funguju, kazdy ma rad okolo seba svoj tim ludi, na ktory sa dokaze spolahnut.
Nieje to o VS. Ja ju nemam a predsa riadim skoro 100 ludi.a teda poviem ti,ze robit a riadit ludi je na celej mojej praci to najhorsie.stale sa na nieco stazuju,podrazaju si nohy medzi sebou,ohovaranie,porovnavanie... no katastrofa.a na svoju poziciu som sa dostala postupne,pocas rokov som sa svojim pristupom a plnenim uloh posuvala postupne dalej.sebavedomie ti nechyba,skor mam dojem ze trocha pokora. Zacni aj na nizsom poste a ak uznaju ze nato mas,tak ti ponuknu miesto,pripadne sa mozes aj sama o nehake uchadzat.
Ja si nemyslím že pracovať v banke je nejaká super práca - ja by som to nedokázala, denne tlačiť ľudí do produktov a keď sa neplní plán, siahajú na odmeny a podobne. Ty len vidíš ako tam tetušky pekne sedia za pultíkom.
VŠ ani tak dôležitá nie je - ale prax a skúsenosti. To ako sa zamestnávatelia sťažujú že nemôžu nájsť vhodných pracovníkov - každý by hneď chcel hotového človeka s 10ročnou praxou, ale aj taký človek musí niekde začať preboha.
Never všetkému čo sa píše na MK, žeby každá mala prácu snov a nadštandardný príjem ? Žijeme v dobe keď sa chceme ukazovať len v tom najlepšom svetle, na soc.sieťach to platí dvojnásobne.
Skús začať od seba - čo ťa baví, je práca ktorú by si vedela robiť aj celý život, v akom smere ?
A hlavne never vsetko, co tu o platoch a poziciach baby pisu. 80% je to chvalenkarstvo.🤣
Musím súhlasiť so všetkými babami, čo ti tu písali, to, že všetko je o tom, že nemáš VŠ, Je jednoducho blud.. Ja VŠ nemám, bola som 6r na materskej a do prace som ešte ísť nemusela, ale chcela som si vyskúšať, po rokoch nejaký pohovor.. Najviac robí na pohovoroch tvoje vyžarovanie, to ako pôsobís na ľudí, kt robia s tebou pohovor. Šla som na pohovor, pohovor bol s personalistkou a dvomi teamleadermi, časť pohovoru v nj, kt som nehovorila cez 7 rokov.. Výsledok? Hneď na druhý deň mi volali, ze som prijatá a ešte som si mohla vybrať u kt teamleadera by som chcela pracovať, finančne ohodnotenie veľmi dobre. Skúsenosť týždeň dozadu, bola som na pohovore na pozíciu, kt na 95% v sebe zahŕňa komunikáciu s klientmi a na pohovore som im bez problémov zapotila spontánne pravdu, že prax mam niekolkorocnu, ale s klientmi odtiaľ potiaľ, že nie som typ človeka, kt sa klientovi vocpe do riti (samozrejme som použila iné slová) a nechá so sebou jednať ako s odpadom.. A výsledok? Skončil pohovor a rovno mi povedali, že ma berú.. Strašne veľa robí vystupovanie, prejav, čo je z teba cítiť.. Ešte mi dodali, že majú extrémny problém nájsť normálnych kandidátov a pochopila som to v okamihu, keď po mne šla na pohovor ďalšia baba - ja slušne šaty, sako, topánky, upravená a baba co čakala obyčajne gate, topánky co, vyzerali ako tenisky, vlasy a celkovo neupravena,velmi zle to posobilo
20rokov pracujem vzdy na dobrej pozícii (teda okrem začiatku) a s dobrým platom aj bez VS. Ta ti je na h..no ked nemáš prax-napr.co sa tyka účtovníctva a spol. Cize VS s tvojim platom nic nemá.
@wena Perfektne napisane.
@luciab19 Presne tak.
@deti95060810 No vidis. To si ty. Ja mam v zivote to co mam len vdaka sebe a svojej húževnatosti. Našťastie.😉
Tak ja napríklad pracujem vo verejnej správe, kde sa na mojom fleku vyžaduje VS 3.stupna. Myslím, že na ženu zarobím dosť nadštandardne, ale zase sú to roky driny, učenia atd atd..Manžel nemá VS, pracuje ako technik a tiež zarobí slušne, plus ma aj vlastný biznis- oblasť duševnej prace.. Ja na Tvojom mieste by som neriešila VS ale by som uvažovala o vlastnom biznise..Je x ľudí, čo podľa mna aj širokého okolia nie sú ani zďaleka tak schopní ako druhí a zarábajú nadštandardne. Niekedy stačí dobrá myšlienka, niekedy kontakty a niekedy byt v správnom čase na správnom mieste. O VS to nie je ani náhodou, aj keď mám sama 2 VS, viem, že to o tom naozaj nie je. Skús porozmýšlať o vlastnej ceste🤷♀️Teraz je napríkad extrémne nízka nezamestnanosť a zamestnavatelia majú problém nájsť schopných kandidatov, berú takmer každého, kto je ako tak k svetu. Preto ak máš kompetencie ako píšeš, skús to využiť, mohlo by to v tomto obdobi vyjsť..
@tinqua hehe tak toto si perfektne napísala, vidím to rovnako!
Nemyslim, ze chyba je v tom, ze nemas VS. Je to skor o pohlade na zivot a to, ako sa prezentujes. Ak vravis, ze keby si dosla na konkurz manazera, tak ta vysmeju.. skusila ten konkurz uz a vysmiali ta? Alebo len teoretizujes a nemas odvahu dat si ziadost na taketo miesto?
Ak o sebe vyhlasujes, ze by si vedela bez problemov riadit ludi... robila si to uz niekedy alebo zas len teoretizujes?
Ked si uz bola na pohovore, ako si sa prezentovala? Niekedy mozno neuskodi trosku pokory a nadlhadu, totiz lahko sa da urobit zly dojem svojim vystupovanim a mozes mat skusenosti akekolvek, ak posobis prilis sebavedome alebo naopak prilis utiahnto alebo si nastavena uz vopred, ze ta tam vysmeju a nevezmu, tak to nerobi dobry dojem.
Btw, moj manzel zacal v pekarni ako pomocny pracovnik, kde v cistom dostaval ani nie 300 eur. Dnes je odbornik v it, ma tak specificke zameranie, ktore robi na svete malo ludi, ze si moze pracu vyberat a urcovat podmienky. Nema VS a kedysi nevedel po anglicky ani ceknut. A nema za sebou ziadnu tlacenku, len je jednoducho sikovny, robi to, co ho bavi, stale sa uci a pracuje na sebe.
panebože keď si predstavím ako som ja začínala ako čerstvá VŠ 🙂 . Varila som kávu , vyplňovala skaldové karty , počítala šróby v sklade , ovce pri inventarizácii ... to bolo pred 20 rokmi . Dnes je problém že mladí ľudia chcú hneď a všetko . Potom vzniká taký kindermanagment, na ktorý ja osobne som alergická .
Btw, ja som zacinala tiez za pasom. Otrocina za par vtedy este korun. V hladovej doline, kde aj do tej otrokarne sa dalo dostat len po znamosti.
Dorobila som si VS, chodila na jazykove kurzy a neskor som sa prestahovala najprv do krajskeho mesta a neskor do zahranicia.
Prve zamestnanie po VS som mala platovo ohodnotene podobne ako pracu za pasom. Robila som sviatky, piatky, varila kavu, lepila obalky, vypisovala milion papierov. Neskor som prisla do zahranicia, kde som tiez robila sice kancelarsku pracu, ale podobne ako na sk - vela prace, placa minimalna. Po case som bola povysena, vymenila som este par oddeleni v ramci firmy az som zakotvila tam, kde som spokojna aj co sa tyka prace, aj place 🙂
poznam 50rocnu pani. v ba. nema vs. strednu ma pedagogicku. nevie ziadny jazyk. nesoferuje. ale. naucila sa brutal dobre s pocotacom a excelom ma super organizacne schopnosti je perfekcionistka detailistka a makacka a maka ako asistentka/manazerka na europskych projektoch a zaraba 1300 cisteho urcite... lebo je namakana snaziva prirodzene inteligentna.
Hm, z vlastnej skusenosti viem, ze na post veducej alebo miesto na urade mozes mat aj len bakalara. Nie je treba uplna vysoka skola. Taktiez mozes mat take miesto po znamosti/po rodine alebo ked budes spavat s tym, kym mas. To je realita. A ako mozes mat inak 2 stredne skoly, neviem, si chodila od 14 do 18 rokov sucasne na 2 stredne skoly, alebo je to druhe nadstavba s maturitou?
@hettinka preco dole, ved chod do firmy ak vies jazyky, tam ti daju viac.
@kassandra25 mne tie dve stredne skoly a lamentovanie nad pracovnym zivotom velmi pripomina jednu slecnu, ktora tu niekolkokrat riesila, ze nema uspech v pracovnej oblasti a mozu za to vsetci ostatni, nie ona 🙂
Nehovorim, ze je to ta ista osoba.. ale velmi mi ju pripomina ;)
@diewcatqoo ja citam prvykrat takyto prispevok, ale podobne sa zivotom viackrat opakuju, nie je prvy, ani posledny.
@lenka2710 dá sa to, ak máš doma dobrého chlapa ktorý vie chytiť aspoň raz za čas metlu ci vysávač 😂🤣😂 nebude pindat ak občas budú na obed rohl8ky a dokáže byť s deťmi aspoň 1 deň v týždni... Alebo babka blízko 🤣😂🤣. Ale nie, dá sa to - ja som rodila v 1. a 3.r, v podstate cca 4m. v roku škola nie je vôbec... Ja som chodila v soboty cez semester, potom skúškové... 5-7 skúšok za semester to sa dá... Nie je to najhoršie (mam uctovnictvo-auditorstvo). Je pravda ze som koncila o rok neskôr, ale mladší syn je ZŤP, je to s nim náročnejšie ako so zdravým, ale hlavne som sa nedokázala sústrediť vtedy na učenie... Držím palce 😉
@saurian ja mam 5 ročnú dcérku a teraz čakám v júni druhé! Chcela by som o rok skúsiť aspoň prihlášku si dat! Muža mam našťastie takého o akom si písala 😂 staršia už je samostatná, uvidím aké bude druhé a asi by som to skúsila!
Stále mam pocit, že to musím skúsiť, už pár rokov ma ten pocit nahlodava

"Keby som došla na konkurz manažéra, tak ma odtial vyhodia a vysmejú ma". Dovolila som si Ťa citovať, ako si si asi všimla. A presne tu je ten pes zakopaný.
Takže ako sa pohnúť z miesta? Tak, že si napíšeš kvalitný životopis, spomenieš všetky tvoje prednosti, ktoré si nám vypísala, pošleš životopis a na pohovor pôjdeš so sebavedomím, nie s myšlienkou, že nemám VŠ, uuurčite ma nevezmú. Keď vieš jazyky, tak je to viac akoby si mala nejakú VŠ. Teda samozrejme, pokiaľ sa nebudeš uchádzať o miesto jadrovej fyzičky 🙈