Ako sa poistiť, keď je byt partnera?
Zdravím, chcela by som sa poradiť. Ako vraví nadpis, žijeme s mužom 12 rokov, máme 2 ročnú dcéru. Žijeme spolu v jeho byte lenže teraz keď už som staršia a vidím životné príbehy aj tuto na koníku, chcela by som sa nejako poistiť. Chápeme sa, aby ma raz nevyhodil aj s igelitkou a holou riťou ako sa hovorí. Aké sú možnosti, žeby na mňa prepísal polku bytu tomu veľmi nie je naklonený a úplne to chápem. Je nejaká iná možnosť? Žeby mi dal právo dožitia alebo také niečo? Len to by mohol aj kedykoľvek zrušiť asi. Alebo žeby na dcéru prepísal polku bytu?
Neviem, len to tak na mňa prišlo aká som bola mladá a hlúpa a že ja nemám vôbec nič. Rodičia zomreli, byt sa predal a to sme si rozdelili 5 súrodenci + ešte sa z toho platili dlhy jedného brata aby bolo všetko naporiadku. Proste bolo to len pár tisíc a tie sú skoro fuč. Dobre mi brat radil že si mám zobrať úver, vyplatiť ich a byt si nechať. Aj keď ten bol dosť v dezolátnom stave a ešte viac peňazí by bolo treba tam vrážať. No to už sa zbytočne vypisujem teraz...
Akože s manželom máme úplne normálny vzťah, pekný život, on hovorí že veď aj tak ho zdedím keď zomrie lenže pokojne môže dostať na staré kolená nejakú psychickú chorobu a prepne mu, vyhodí ma a ja budem úplne bezmocná.
No pokiaľ na teba nechce napísať polku bytu, tak možno na tú dcéru by sa skôr dal nahovoriť, ale ja teda neviem ako je to právne na Slovensku, či sa to vôbec dá napísať na maloleté dieťa.
A kolko máš rokov? Predpokladám, že okolo 30-35. Úver Ti nedajú na nejaký malý byt, ktorý môžeš zatial prenajímať? Treba si začať šetriť, zarobiť na časť, ktorú Ti banka nepozicia, aspoň garsónku si kúpiť a prenajať.
No, vieš, ale prečo by na teba mal napísať polku bytu? On ťa môže milovať a byť si istý, že ťa neopustí, ale môže rozmýšľať aj tak, že prečo teraz ty od neho chceš, aby ti prepisoval polovicu bytu? Či náhodou nemáš ty úmysel opustiť jeho (nemusiš mi písať, že nie, píšem, ako môže on uvažovať) a chceš z neho ešte predtým vytrieskať majetok...
Skús sa na to pozrieť z jeho pohľadu: Keby byt, v ktorom bývate, nebol jeho, ale tvoj, prepisovala by si mu polovicu?
A medzi vami je nejaky velky vekovy rozdiel? Tak nech ho prepise na dceru.
Veď je to jeho byt, prečo by ti mal napísať polovicu? Ty by si napísala polku svojho vlastného bytu, do ktorého si investovala všetky peniaze sama, na manžela? Neverím tomu.
No, rozumiem, že vtedy si na to nemyslela, ani ja nie. Manžel potom na mňa polovicu domu prepísal sám od seba. Možno by to tvoj urobil aj sám ale asi si mu dala chrobáka do hlavy prečo práve teraz na to myslíš..povedz mu na rovinu prečo takto uvažuješ, ja na jeho mieste by som si myslela že máš milenca alebo chceš odísť a vytrieskat z neho peniaze
fuha, a to je co za napad kupit si byt a prenajimat ho bez toho, aby o tom chlap vedel, za jeho chrbtom?
Pokial si neprispela na muzov byt, tak na zaklade coho si nan robis narok? Prepac, ale ako ti povedal...ak sa mu nieco nedajboze stane, zdedis, ale dovtedy len ze to nemas vlastny majetok nie je dovod aby na teba nieco prepisoval pokial sam nechce, len z dovodu ze si jeho zena...uz je 21.storocie
Pockat on je tvoj manžel? Ak hrj tak byt by mal spadat do bsm ak nie tak nic neni tvoje a sni nebude hold byvas u neho este sj s dieťaťom, tu vidim jedine napisat na dceru, aby ste neskôr neskoncili na ulici
@takacovama A kto kde píše, že tak, aby o tom chlap nevedel?
@klotildabazarik To, že je to manžel, neznamená automaticky, že celý jeho majetok je aj jej. Ak byt kúpil pred manželstvom, je len jeho, hoci sú manželia.
@h2 ja chapem len to tu nevadza, neviem sko co si tie zrny myslia potom tu nariekaju ze skoncili s holu ritu
@klotildabazarik do BSM spadaju veci kupene po svadbe co zrejme toto nie je tento pripad, inak by to neriesila
ak chceš mať tiež bývanie, tak Ti zostáva len ho kúpiť, skúste spolu kúpiť byť, aj keď len garsónku aby si mala nejakú istotu, ale to treba riešiť s ním
Na toto si nemyslela za mlada, uz to tazko dozenies. Aj keby si zobrala hypoteku, tak byt bude pol na pol tvoj a muzov. Bohuzial. Co mozes spravit je, ze si budes setrit a zvysis si kvalifikaciu v praci, cim si zvysis prijem a zabezpecis si lepsie sance do buducna "ak by sa nieco stalo".
@klotildabazarik Uvádzať to nemusí, veď ak by ten byt bol v BSM, tak by to tu neriešila.
Jednoznačne si odkladaj peniaze. Vždy ten kto príde bývať k niekomu ťahá za kratší koniec, väčšinou všetky zarobené peniaze sa investujú do zveľaďovania partnerovho domu. Neurobí túto chybu
Tak. Ak ste manželmi a byt je jeho, tak hocikedy ta môže vyhodiť po rozvode. A nemáš nárok na nič. Aj keby ste si teraz vzali úver, tak by to bol spoločný dlh, aj nehnuteľnosť.
Ak nie ste manželmi, tak si vezmi úver a kúp niečo vlastné.
dohodnut sa s muzom a kupit novy byt, najlepsie sucasny predat a kupit novy, ten uz bude vedeny na vas oboch ak ste manzelia ako BSM
Neviem Ti poradiť po právnej stránke, ale dobre uvažuješ🤔,človek NIKDY nevie!!!👍
Poznám prípad z našej obce,kde to bolo opačne. Žena bývala v byte po svojich nebohych rodičoch, mala s manželom spolu 3 deti,nakoniec manžela vyhostila z bytu-muž sa stal bezdomovec prakticky zo dňa na deň. Ten pán už je nebohý, myslím,že dve zimy vydržal na ulici, poomrzali mu nohy,no skrátka skončil veľmi zle. Vraj bol v tom alkohol,teda že on pil roky,ja som ho opitého nevidela ani raz za 25rokov ,tak neviem Je mi to dodnes ľúto tak ľudsky, podla mba to nebol zlý človek, ale k vôli životným okolnostiam dopadol veľmi zle.Takze áno,daj si do poriadku tieto veci
Ak chces riesenie, tak sa dohodni s muzom, ze kupite maly byt na investovanie spolu a spolu ho splacajte ako manzelia. Z toho bytu budes mat polovicu automaticky a nebudes musiet pred manzelom tajne setrit. Lebo ked zisti, ze si tajne setris tak moze to vazne nastrbit vas vztah. Minimalne ak b s to stalo mne, tak definitivne by bola moja dovera v nu velmi nastrbena. Ako by si sa citila ak by si prisla na to, ze tvoj mazel si setri potajomky niekde. Inak plen suhlasim s @h2. Vela stastia a menej obav ;)
@klotildabazarik ak byt nadobudol pred svadbou,tak nespada pod BSM, dedič by bola dcéra...
Môže Ti dať vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania. A zrušiť by ho potom už nemohol len tak, len na základe zmluvy o zrušení vecného bremena a tam by si ty musela súhlasiť a mať overený podpis
@fialkafialkovita To právo doživotného bývania nie, to je ešte horšie v ich prípade. To sa dáva starým ľuďom, ktorí darujú nehnuteľnosť deťom a neplánujú sa z nej už dosmrti nikam sťahovať. Ak by jej dal právo doživotného bývania, potom by sa rozviedli a ona by si povedala, že mu bude robiť napriek a nedovolila by to zrušiť (lebo to bez jej súhlasu nejde), tak jemu by bol celý ten byt nanič, ak by tam ona mohla tak či tak zostať bývať.
@takacovama Prosim , a ak napr, je manzelstvo v krize,ze to vyzera na rozpad, nemoze si ,ked ze je manzelka, a nie partnerka kupit samostatne nehnutelnost , aby mala istotu, kde byvat, ,myslim to teda zabespeku, byvania vopred, aby o tom manzel nevedel, a ten byt by mala zatial v prenajme, teda aby ani to nevedel, a pripad byvania vyhodenej manzelky , by sa uz nemusela bat, ,kde bude byvat , samozrejme financne zabespecena , by problem nebol. dakujem
to ze napise polku na dceru tebe aj tak nezarusi ze skoncis na ulici ak by daco.. jedine riesenie je dohodnut sa s nim,ze by ti dal neake % z bytu pripadne kupit este jeden dat ho do podnajmju a z toho ho olatit -ale ten novy by sa musel vynat z BSM ,, kazdopadne si sadnut s muzom-prejst moznosti a oslovit financneho poradcu

Pravo dožitia ti neda, to ešte horšie, ako keby na teba prepisal polku bytu.