icon

Ako sa poistiť, keď je byt partnera?

16. dec 2024

Zdravím, chcela by som sa poradiť. Ako vraví nadpis, žijeme s mužom 12 rokov, máme 2 ročnú dcéru. Žijeme spolu v jeho byte lenže teraz keď už som staršia a vidím životné príbehy aj tuto na koníku, chcela by som sa nejako poistiť. Chápeme sa, aby ma raz nevyhodil aj s igelitkou a holou riťou ako sa hovorí. Aké sú možnosti, žeby na mňa prepísal polku bytu tomu veľmi nie je naklonený a úplne to chápem. Je nejaká iná možnosť? Žeby mi dal právo dožitia alebo také niečo? Len to by mohol aj kedykoľvek zrušiť asi. Alebo žeby na dcéru prepísal polku bytu?
Neviem, len to tak na mňa prišlo aká som bola mladá a hlúpa a že ja nemám vôbec nič. Rodičia zomreli, byt sa predal a to sme si rozdelili 5 súrodenci + ešte sa z toho platili dlhy jedného brata aby bolo všetko naporiadku. Proste bolo to len pár tisíc a tie sú skoro fuč. Dobre mi brat radil že si mám zobrať úver, vyplatiť ich a byt si nechať. Aj keď ten bol dosť v dezolátnom stave a ešte viac peňazí by bolo treba tam vrážať. No to už sa zbytočne vypisujem teraz...
Akože s manželom máme úplne normálny vzťah, pekný život, on hovorí že veď aj tak ho zdedím keď zomrie lenže pokojne môže dostať na staré kolená nejakú psychickú chorobu a prepne mu, vyhodí ma a ja budem úplne bezmocná.

tiezjedna
16. dec 2024

@autorka a tento jeho byt je splatený alebo je na ňom hypotéka?

lapersefona
16. dec 2024

Ak neprepise na teba polku bytu tak si kup ak môžeš aspoň 1 izbovy a daj do podnájmu. Budeš mať investičný byt

gribka1
16. dec 2024

Keď aj kúpiš byt, bude váš spoločný. Už tá téma môže dať manžela do pozoru. Prečo teraz riešiš? Platí sa hypo?

lacibo
16. dec 2024

Ak si este mlada..kup si vlastny byt na úver a splacaj aj keby to mala byt len garsonka..to mas jedinu istotu..muz by mal v takej situacii napisat polku majetku aj na manzelku ( svagor to tak spravil).. ale su zial taki ktori si drzia zadné dvierka otvorene ak by vztah nevysiel..je to pre teba velmi zranujuce a chapem ta..zial inu moznost nemas ako si zadovazit vlastne byvanie..je to sice taky obchodno zmluvny vztah potom a nie uprimne manzelstvo ale aspon by ste si boli obaja rovni..uz by som do jeho bytu neinvestovala ani cent iba do svojho..zo svojho prijmu..iba dceru by ste mali spolocnu, tu narovnako financovat

lacibo
16. dec 2024

@gribka1 to lahko dokaze na sude ze ho ona sama financovala, aj sa da napisat iba na nu, to sa da..pri ruseni BSM by on neprisla..ak.by on nemal potvrdenie ani na jednu splatku co zaplatil a nic by tam nekupil

lacibo
16. dec 2024

@mabenn ona si nerobi narok na cudzi byt, ona opisuje svoju situaciu ze zije s manzelom, ma s nim dieta, roky aj zivot jej utekaju a nie je zabezoecena, t.j.v pripade rozvodu si plati podnajom do konca zivota a ked jej to nebude vychadzat skonci ako bezdomovec.- to nie je rovnocenny vztah medzi manzelmi..uplne ju chapem..ona je spekulantka ked chce nieco mat a on nie je spekulant ked je s nou iba do kedy mu vyhovuje? Vo vztahu by mala byt rovnocennost inak je to o nicom ak jeden taha za kratsi koniec..citi sa roky zraňovaný

buba183
16. dec 2024

Predať byt a ísť do domu kde budete obaja písaný

avanka
Autor odpoveď zmazal
gribka1
16. dec 2024

@lacibo Nevedela som, že sa to dá. Tak to je super.

mell27
16. dec 2024

@rorino áno iba na to, čo dali spolu do bytu... Priamy dedič by bolo dieťa...

mell27
16. dec 2024

@h2 nie je to tak, práve toto riešime s manželom, on začal stavať dom za čias, keď sme ešte neboli manželia a kvôli tomu riešime zmluvu, ktorá by dom zlúčila do BSM, ináč by dedili naše deti resp. svokra ... + Ja chcem do BSM zahrnúť aj moje úspory, ktoré som nadobudla pred svadbou... Toto mám info od advokáta...

gribka1
16. dec 2024

@mell27 Dieťa aj ona 1/2 myslím, či?

mell27
16. dec 2024

@gribka1 nadobudnutý majetok pred svadbou, ktorý nespadá do BSM dedia deti, ak nie sú tak potom rodičia a súrodenci...

ahhola
16. dec 2024

Ak pises pod vplyvom pribehov z MK tak to su tie smutne zo spice pyramidy, pretoze ziadna tu nebude pisat, ze zije dobre, s muzom su na 1/2,... BSM,aj ked ona prispela menej, alebo nicim. Su zeny, ktore za desatrocia v manzelstve neboli ani den na LV, ked isli za nevesty a nikto neriesil, dedili az ako vdovy. Ved sa skus ohodnotit😅kolko si priniesla € do manzelstva a to nech ti da na LV napr. v 1/9...1/5 a ked nie je uplny trubiroh, da ti polovicu. 🌺

mabenn
16. dec 2024

@lacibo a preco mne toto vysvetlujes? Ja s ich situaciou neurobim nic. Pytat si majetok od druheho je minimalne divne...taky dojem nemas? Ano rovnocenny vztah by to bol keby ani jej muz nemal majetok, alebo mali majetok obaja.

lacibo
16. dec 2024

@gribka1 viem to od susedy notarky..vselico sa dá, bežne to človek ani nevie

lacibo
16. dec 2024

@mabenn ved ano..nemusi sa to riesit prepisom polky jeho bytu, ale autorka to nejako riesit chce, o tom je tato diskusia, aspon mi to vyplyva z jej prispevku..riesenie sa da najst, len musia obaja chciet..mozu kupit napr.spolocnu nehnutelnost este

gribka1
16. dec 2024

@mell27 Myslím, že aj manžel či manželka s detmi

mabenn
16. dec 2024

@lacibo ja som sa vyjadrovala k tomu, ze chce hladat moznosti prepisu pol bytu...len tak...za to ze je jeho zena a nema majetok...tomu sa v dnesnej dobe nejak hovori - a nie je to pekne pomenovanie....dnes maju zeny takmer rovnaku moznost zarabat ako muzi, preto samozrejme - ZAPLATIT a pytat polku je najspravodlivejsie riesenie...ona to riesi pri 2rocnom dietati, ked je zrejme na materskej...autorka predpoklam vie, ze nehnutelnost sa nadobuda zarobenim a usetrenim penazi, nie hladanim moralnych ospravedlneni a argumentov, ze v mladosti bola hlupa alebo ze zdedila malo od rodiny...koniec debaty - jej muz sa vyjadril uplne adekvatne s cim sa stotoznujem

sasa1310
16. dec 2024

@mell27 právnik nech vráti titul. Ak máte deti, dedíš spolu s deťmi všetok manželov majetok. Aj ten, ktorý vlastnil pred manželstvom. Jeho rodičia by dedili len v prípade, keby tvoj manžel nemal deti.

sasa1310
16. dec 2024

@gribka1 samozrejme, že manželka spolu s deťmi

rozculena
16. dec 2024

@alenka58 a keď sa rozvedú,tak mu bude musieť vyplatiť polovicu bytu

ksenia16
16. dec 2024

@personality po rozvode manžel má polovicu

sasa1310
16. dec 2024

@rozculena nebude mu musieť vyplatiť nič. On už bude polovičným vlastníkom pri kúpe bytu. BSM nepustí

ksenia16
16. dec 2024

@bubinkaaa manželky nie je ľúto, z 3 deťmi trpieť obranca doma? Ten nevedel si ani prenajať izbu ani nájsť prácu?

mell27
16. dec 2024

@sasa1310 takže ak budem mať deti, dedím a keď nie dedí svokra... 🤔

bruno1
16. dec 2024

@avanka Tak že ten 3 izbový byt čo si dostala pred svadbou od rodičov ,si polovicu prepísala na manžela?

sasa1310
16. dec 2024

@mell27 ak má deti, dedia deti spolu s tebou. Ak nemá deti, dedia jeho rodičia spolu s tebou. Občiansky zákonník paragraf dedenie

sashabb
16. dec 2024

Zaujíma ma, prečo by mal polku bytu prepisovať na dcéru? ako sa tým ty zabezpečíš?

rorino
16. dec 2024

@mell27 niee,nie tak celkom.Kebyvsacrozviedli,taka nárok len na to čo investovala a musela by to dokázať,ale ako dedičstvo by to bolo pol na pol s dieťaťom.V inej súvislosti som to prezistovala od právnika.