icon

Ako sa poistiť, keď je byt partnera?

16. dec 2024

Zdravím, chcela by som sa poradiť. Ako vraví nadpis, žijeme s mužom 12 rokov, máme 2 ročnú dcéru. Žijeme spolu v jeho byte lenže teraz keď už som staršia a vidím životné príbehy aj tuto na koníku, chcela by som sa nejako poistiť. Chápeme sa, aby ma raz nevyhodil aj s igelitkou a holou riťou ako sa hovorí. Aké sú možnosti, žeby na mňa prepísal polku bytu tomu veľmi nie je naklonený a úplne to chápem. Je nejaká iná možnosť? Žeby mi dal právo dožitia alebo také niečo? Len to by mohol aj kedykoľvek zrušiť asi. Alebo žeby na dcéru prepísal polku bytu?
Neviem, len to tak na mňa prišlo aká som bola mladá a hlúpa a že ja nemám vôbec nič. Rodičia zomreli, byt sa predal a to sme si rozdelili 5 súrodenci + ešte sa z toho platili dlhy jedného brata aby bolo všetko naporiadku. Proste bolo to len pár tisíc a tie sú skoro fuč. Dobre mi brat radil že si mám zobrať úver, vyplatiť ich a byt si nechať. Aj keď ten bol dosť v dezolátnom stave a ešte viac peňazí by bolo treba tam vrážať. No to už sa zbytočne vypisujem teraz...
Akože s manželom máme úplne normálny vzťah, pekný život, on hovorí že veď aj tak ho zdedím keď zomrie lenže pokojne môže dostať na staré kolená nejakú psychickú chorobu a prepne mu, vyhodí ma a ja budem úplne bezmocná.

rozculena
16. dec 2024

@sasa1310 no veď......keď si bude chcieť ten byt nechať po rozvode,tak si bude musieť tú druhú polovicu "odkúpiť"

darmasiswa
16. dec 2024

nech si kupi garsonku do vylucneho vlastnictva na zaklade zrusenia BSM

bruno1
16. dec 2024

@darmasiswa no to by mi ako manželovy ,bliklo 100 červených kontrolok v hlave ,ak by mi toto manželka navrhla a nesúhlasil by som.

gribka1
16. dec 2024

@darmasiswa To už je také, akoby sa pripravovala na odchod. Zaseje semienko pochybnosti. Buď sa dohodnú na niečom s čím obaja budú súhlasiť, alebo nech si ona šetrí pomimo.

bruno1
16. dec 2024

@gribka1 ako šetriť po mimo ?Veď byt ,hoci garsonka stojí ta cca 70 tisíc € !

gribka1
16. dec 2024

@bruno1 Veď nech dáva do ponožky, aby mala na prenájom, keď sa rozídu. Raz nemala svoje, čo už teraz. Ako to môže riešiť, aby nezničila dôveru? Snáď jej nemá dať polku bytu, len aby sa cítila lepšie.

bruno1
16. dec 2024

@gribka1 tak dobre ,dajme tomu šetriť na nájom ,ale to je zasa tak 200-300 € ,to neutají!

gribka1
16. dec 2024

@bruno1 No bude musieť máknuť. Alebo jednoducho žiť ako doteraz. Žiadny problém nemajú v manželstve a môžu spokojne žiť ďalej. Raz to zdedí alebo aj nie.

tiezjedna
16. dec 2024

@mell27 manžel/ka a deti zo zákona dedia v prípade smrti rovnakým dielom a sú dedičmi v prvej línii. Je úplne jedno kedy a ako bol majetok zosnulého nadobudnutý. Toto by sa bralo do úvahy iba v prípade rozvodu, kedy by majetok získaný pred manželstvom nebol súčasťou BSM a tedy by naň druhý z manželov nemal právny nárok (rovnako ako v prípade daru alebo dedičstva).

bruno1
16. dec 2024

@gribka1 👌👍

darmasiswa
16. dec 2024

@bruno1 mala som tam preklep, na zaklade ZUZENIA BSM na kupu konkretneho bytu, boli by si fifty-fifty, kazdy by mal byt, z ktorych by spolocne profitovali az do smrti

bruno1
16. dec 2024

@darmasiswa Aj tak mi tie kontrolky v hlave blikajú🤷a stým zúžením BSM by nemusel súhlasiť? O takom niečom, som ešte nepočul.

avanka
Autor odpoveď zmazal
bruno1
16. dec 2024

@avanka vôbec nechápem o čom píšeš?O akých rodičoch píšeš?Autorka tu rieši majetok (byt) manžela .

mira0611
16. dec 2024

Ahoj, Preco si nekupis aspon garzonku, ktoru das do prenajmu, resp.2 izbovy byt...teraz trosicku klesli uroky. Popytaj sa v banke.

bruno1
16. dec 2024

@avanka už som sa zorientoval.Ty si z príspevku z druhého slideu.Já som to nemyslel ako urážku .Ty si vystihla správne načasovanie (sobáš)a od Teba to bol veľký dôkaz dôvery v Tvojho manžela .Manžel autorky túto chvíľu (sobáš) premeškal,ďalšiu šancu (narodenie dcéry) tak isto .Možno sa na 15 alebo 20 výročie svadby ,polepší.🖖

gabu_lienka
16. dec 2024

@avanka pises: “Ja som dostala pred svadbou od rodičov 3 izbový byt. S manželom sme spolu 19,5 roka a pred 2 rokmi sme kúpili byt do osobného vlastníctva..spolu..je nás oboch”
Tak dostala si ten byt od rodicov alebo kupila s manzelom? Alebo spolu ste kupili dalsi byt?

@bruno1 pise ti opoved na tvoju otazku, ci by 1/2 toho bytu, ktory dostala od rodicov prepisala na manzela. Preto spomina svojich rodicov.

Este by autorka mohla napisat, ci manzel byt zdedil/dostal, alebo kupil na hypo, ktoru spolu splacaju.

bruno1
16. dec 2024

@mira0611 Preto že polovica z tej garsonky ,by bola manželová ,keď že sú svoji.

autor
16. dec 2024

Ďakujem vám za rady a za pochopenie. Byt manžel zdedil po mame ešte keď sme neboli svoji. Rok na to sme mali svadbu a potom dieťa. Nemá už rodičov ani súrodencov. Ja samozrejme, ako som hneď písala úplne chápem že nechce len tak prepísať polku bytu, len pre moje pekné oči.
Zatiaľ mi vychádza aspoň to dožitie keby mi dal by som mala aspoň malú istotu.
S touto dcérou som to myslela tak že keby dal polku bytu jej, tak aj keby ma on chcel vyhodiť tak dcéra snáď nie 😅 no to je asi blbosť, znie to hrozne.
Kúpa nového bytu teraz bohužiaľ neprichádza do úvahy. Ja som na rodičáku a po ňom musím vymeniť prácu za niečo na polovičný úväzok. A potom keď bude zabehnutá v škôlke alebo škole tak potom si môžem nájsť normálnu prácu ale nebavíme sa o žiadnej kariére. Ja som taký obyčajný človek od výrobného pásu.

avanka
Autor odpoveď zmazal
zic
16. dec 2024

Prepisovat dcere je blbost... ked je maloleta, len tak s bytom nebude moct narabat... ked bude plnoleta, tak jen moze sibnut a napriklad predat svoju polku neprisposobivej rodine aby vas nastvala... dozitie je tiez blbost... co ked sa rozvediete kvoli tebe? Ako k tomu pride on? Zuzte bsm a kup si byt... alebo spolocne a budes mat aspon polku dacoho...

bruno1
16. dec 2024

@avanka Tak že byt nebol Tvoj ,ale bol napísa ný na Teba ,tvoji rodičia ho kúpili a Ty si ho odkúpila ? 🤷A od koho ,od seba?Znovu som sa stratil.

rorino
16. dec 2024

@bruno1 nie si sám.....ani ja nechápem ako ho odkúpili do osobného vlastníctva,keď bol jej,písaný na jej meno.

gabu_lienka
16. dec 2024

@avanka ako ste mohli kupit byt spolu s manzelom, ktory uz bol tvoj a tebe ho kupili a darovali rodicia?

V kazdom pripade, predstavim si situaciu, ze kupim za 150.000 byt pre syna, a po xy rokoch on z neho daruje polovicu zene, a pri pripadnom rozvode on z bytu, tj z penazi svojich rodicov bude musiet polovicu vyplatit svojej zene, ktora sa na ziskani tych penazi nepodielala absolutne nijako, tak by sa mi to teda ani nahodou nepacilo.

gabu_lienka
16. dec 2024

Autorka, manzel byz zdedil, nemusite platit hypo, zijete si spokojne. Tento byt by som nijako neriesila, ale po navrate do prace by som manzelovi navrhla, aby sme si spolu kupili iny byt, ktory mozete prenajat a ten bude váš spolocny.

avanka
Autor odpoveď zmazal
avanka
Autor odpoveď zmazal
bruno1
16. dec 2024

@avanka Tak teraz som sa našiel 😁🖖

mameha7
16. dec 2024

Ja absolútne nerozumiem tomu, že automaticky polovicu neprepísal na teba. Ty sa staráš doma aj o jeho dieťa a o domácnosť, aby sa on mohol kariérne realizovať. A on nie je schopný sám od seba navrhnúť, že počuj žena moja, staráš sa mi o dieťa, tu máš polovicu bytu? Toto je pre mňa dosť veľký red flag. Hneď by som v úvode takému chlapovi vyčistila žalúdok. Nech si pán velkomožný ide na rodičovskú dovolenku a ty zarábaj a kúp si byt. Niektorým chlapom to proste nedochádza, že keď už to máme vo vzťahu nastavené tak, že si tradične a stereotypne delíme roly, je povinný ma zabezpečiť. Ja osobne by som ho asi začala nežne a priamo prehovárať na to, že mi táto situácia príde voči mne nespravodlivá. Nemala som možnosť si tiež zabezpečiť byt, nakoľko som sa starala o dieťa a keďže si môj manžel, očakávam, že mi dáš polovicu bytu, lebo mám strach, že jedného dňa skončím na ulici,keby si náhodou niekoho nájdeš. 😃

morpheuss
16. dec 2024

@mameha7 prosím ťa, o čom vlastne točíš? Veď ten byt on zdedil PRED svadbou. Nadobudli ho nie vďaka tomu, že ho manžel kúpil zo svojho (a teda aj spoočného) príjmu, ale vďaka tomu, že ten byt vlastnili jeho rodičia, ktorí zomreli. Tak aký red flag?