icon

Ako sa poistiť, keď je byt partnera?

16. dec 2024

Zdravím, chcela by som sa poradiť. Ako vraví nadpis, žijeme s mužom 12 rokov, máme 2 ročnú dcéru. Žijeme spolu v jeho byte lenže teraz keď už som staršia a vidím životné príbehy aj tuto na koníku, chcela by som sa nejako poistiť. Chápeme sa, aby ma raz nevyhodil aj s igelitkou a holou riťou ako sa hovorí. Aké sú možnosti, žeby na mňa prepísal polku bytu tomu veľmi nie je naklonený a úplne to chápem. Je nejaká iná možnosť? Žeby mi dal právo dožitia alebo také niečo? Len to by mohol aj kedykoľvek zrušiť asi. Alebo žeby na dcéru prepísal polku bytu?
Neviem, len to tak na mňa prišlo aká som bola mladá a hlúpa a že ja nemám vôbec nič. Rodičia zomreli, byt sa predal a to sme si rozdelili 5 súrodenci + ešte sa z toho platili dlhy jedného brata aby bolo všetko naporiadku. Proste bolo to len pár tisíc a tie sú skoro fuč. Dobre mi brat radil že si mám zobrať úver, vyplatiť ich a byt si nechať. Aj keď ten bol dosť v dezolátnom stave a ešte viac peňazí by bolo treba tam vrážať. No to už sa zbytočne vypisujem teraz...
Akože s manželom máme úplne normálny vzťah, pekný život, on hovorí že veď aj tak ho zdedím keď zomrie lenže pokojne môže dostať na staré kolená nejakú psychickú chorobu a prepne mu, vyhodí ma a ja budem úplne bezmocná.

mameha7
16. dec 2024

@morpheuss no a čo? Ja som nemala problém prepísať polovicu domu na muža a predstav si, zdedila som ho sama. Raz keď sme manželia, máme mať spoločný majetok. A nie každý zvlášť a potom tu vyplakávate.

mirkam3
16. dec 2024

Ja sa manžela autorky nezastávam, no nesúhlasím s typickým názorom, že ona sa stará o dieta aby on mohol robit kariéru. Ved ich predsa zivi. Neviem či sa niekde konkrétne písalo čo robí manžel, vlastne je to jedno, no autorka pisala, ze ona robí za pasom. Tak neviem, ci by z plánovaného polovičného úväzku utiahla sama rodinny rozpočet, ak by si vymenili ulohy. Cize sa pls netvarme. ze ona sa vzdala kvôli dieťaťu kariéri.

Muz byt zdedil po rodičoch - ja tiež neviem, ci by som sa hrnula prepisovať teraz časť z dedicstva na svoju polovičku. Kebyže to on chce zrazu po rokoch, tiež by mi blikla kontrolka. To si radšej spolu kúpme byt c2 ako tu bolo navrhované.

@autorka, zober si to z opačnej strany, ak vasa dcéra raz zdedi vas rodinny majetok a až následne si s niekým založí rodinu, bola by si šťastná, kebyze na muža prepise 1/2 toho, čo ste jej vlastne vy ako rodičia zabezpečili za vášho života? Nemrzelo by ta to riziko, ze ak sa medzi nimi niečo pokazí (kohokoľvek vinou), tak ju to vyjde “dosť draho”?

joannita
16. dec 2024

@mameha7 no ono vyplakavaju skor ti, ktori maju majetok spolu, rozvedu sa a potom sa sudia roky

bonboniera
16. dec 2024

@avanka o čom sú takéto vzťahy? Tipujem ze na MK nie si prvý deň tak si prečítaj o čom sú vzťahy keď žena zostane s igelitkou a dvoma deckami zavesenými na krku na ulici, lebo “ona vedela ze spolu budú celý život a na majetku nezáleží” ;)

mandarinka555
16. dec 2024

@sasa1310 Netáraj!!!!

mandarinka555
16. dec 2024

@avanka Ako si mohla ty s manželom odkúpiť byt, ktorý bol len tvoj? Sama od seba si si kúpila byt? Čo to splietaš?

mandarinka555
16. dec 2024

Chápem to správne, že ty si na RD, potom pôjdeš do práce na polovičný úväzok...Čiže do rodinného rozpočtu nedávaš skoro nič, ALE páčilo by sa ti, ak by na teba prepísal polovicu domu? Mňa dnes asi prekotí🙈

rozculena
16. dec 2024

@avanka čo to prosím ťa splietaš,ako ho kúpili od akého nájomcu za hotové.Ak ho kúpili,tak bol ich,a nie družstva.Ak bol byt družstevný,a boli ste v nájme,tak ho predsa nekúpili a nemohli ti ho darovať

mandarinka555
16. dec 2024

@mameha7 No tak dobre...Keby si zajtra našiel milenku a chcel by ťa opustiť, aj vtedy by si mala také hustré reči?

h2
16. dec 2024

@mell27 Keďže nepredpokladám, že ti právnik podal nesprávnu informáciu, tak si ho zrejme zle pochopila. Bavíme sa o dedení v prípade smrti manžela, nie o vysporiadaní v prípade rozvodu. Pokiaľ máte právoplatne uzavreté manželstvo, dedíte po sebe navzájom. Čiže ak máte s manželom jedno dieťa, jeho majetok dedíte ty 1/2, dieťa 1/2. Ak by si mala 2 deti, dedíte každý 1/3 atď. Ak by ste deti nemali, dedíš ty polovicu, druhú dedia jeho rodičia, ak by tí už nežili, tak ich dediči (ich ďalšie deti).

rozculena
Autor odpoveď zmazal
h2
16. dec 2024

@mameha7 "A nie každý zvlášť a potom tu vyplakávate", to sranduješ???! Tu vyplakáva niekto, kto má zvlášť svoj vlastný byt/dom? Skôr tu vyplakávajú tí, čo nič svoje nemajú. Ty si prepísala polovicu svojho zdedeného domu na manžela, len tak, pre jeho pekné oči, hoci v predošlom príspevku píšeš, že muž je povinný ženu zabezpečiť, lebo ona rodí a stará sa o deti. A napokon si ty zabezpečila jeho a teraz môžeš dúfať, že on s tebou v tom dome zostane, čo ti, samozrejme, úprimne želám, ale tak snáď vieš, že stať sa môže všeličo, aj to, že by si ho ešte z toho darovaného musela vyplácať, alebo on teba, ak by ste sa, nedajbože, rozišli.

mameha7
16. dec 2024

@mandarinka555 Keby bolo keby... Logicky asi keď som s niekým a ešte k tomu aj manželka, tak nepredpokladám, že si niekoho nájde.Na čo potom s ním som, keď mám pochybnosti a potrebu si robiť zadné vrátka? Ja som za rovnocenné delenie majetku v manželstve. Nemyslím, že je spravodlivé, že si jej manžel nechal celý byt (napriek tomu, že ho zdedil ešte pred manželstvom) a neprepísal polovicu na ňu. Ale samozrejme je to môj pohľad. Vy si riešte situáciu, ako len chcete.

mameha7
16. dec 2024

@h2 🙂Môj muž zabezpečil NÁS, nakoľko ja som na materskej dovolenke a kúpil NÁM byt. Ja som iný byt medzičasom zdedila a prepísala som polovicu na môjho muža. Treba čítať s porozumením. Ja nevravím, že vyplakáva niekto, kto má zvlášť vlastný byt. Ale niekto, kto si také veci neporieši tak, aby boli spokojné a rovnocenné OBE strany.

h2
16. dec 2024

@mameha7 No vieš, ale bežný človek nemá jeden dom a k tomu dva byty, ako vy. Ono, je pekné napísať, nech si to niekto "porieši", ale nie každý na to má.

mameha7
16. dec 2024

@h2 Tu ide o princíp, že jej muž je ignorant a mal jej automaticky dať polovicu, keď vedel, že si ju vzal za manželku a má s ňou dieťa. Minimálne je to ukážka charakteru.

h2
16. dec 2024

@mameha7 Podľa mňa žiadny ignorant nie je. Je normálny prezieravý človek, ktorý chráni sám seba.

mameha7
16. dec 2024

@h2 🤭 To už neviem, čo na toto napísať. To môže povedať rovnako aj ona. Prepisom bytu pol na pol chráni seba, keby sa niečo stalo. Ja celkovo nechápem tento koncept v manželstve, že toto je iba moje, toto iba tvoje.

basska_b
17. dec 2024

Autorka, ale rozpravala si sa uz s muzom o prepise polky bytu? Vopred predpokladas, ze ti to neprepise pre tvoje pekne oci. To by som este chapala, keby bol predtym rozvedeny, vlastne byvanie si kupoval na hypo a tu potom z vlastneho platu posplacal. Ale on to zdedil. Je to "len" byt, nie nejaka dedovizen, kde zili prapradedovia. Moj bratranec si napr. vzal jednu žienku, pristavali prístavbu k svokrovcom a ti svokrovci im to kratko po svadbe cele darovali. Obom ako manzelom, hoci mohli len dcere. Ale vedeli, ze potom on bude mat mensiu chut na cudzom robit. Pravo dozitia sa inak bez suhlasu dotknutej osoby alebo jej umrtneho listu zrusit nemoze, na to mi stacil google.

avanka
Autor odpoveď zmazal
soldi
17. dec 2024

Autorka, chapem Tvoju neistotu.
Pokial sa nechystate kupovat spolocnu nehnutelnost a bojis sa, ze by Ta v pripade rozvodu vyhodil, tak sa mozte dohodnut, aby Ti prepisal napr 1/5 bytu.
V tom pripade by Ta vyhodit nemohol a na druhu stranu, keby Ta mal vyplatit, tak by ho to nezruinovalo.

Prepisat Ti polovicu mi pride prehnane, ale takto “symbolicky” by to mohol byt prijatelny kompromis pre obe strany.

h2
17. dec 2024

@mameha7 Láska až za hrob a manželstvo, ktoré vydrží až do smrti, je určite krásne. Ale, bohužiaľ, stačí si prečítať príbehy na MK, alebo pozrieť štatistiku rozvodovosti a človek zistí, že je lepšie, radšej rátať s tým, že by k rozchodu mohlo dôjsť a byť na to pripravený, či už k tomu dôjde, alebo nie, než spoliehať sa na to, že nám sa také niečo určite nemôže stať. A potom, keď sa to stane, lebo také veci sa proste stávajú, veď neprejde pomaly ani týždeň, aby som tu taký príbeh nečítala, tak tomu, kto sa spoliehal, že manželstvo vydrží večne, tak načo riešiť majetky, zostanú len oči pre plač.

joannita
17. dec 2024

@mameha7 keby si zazila niekedy skarede rozchody, neveru manzela, milenku a podobne, rychlo by si pochopila tento koncept v manzelstve toto je moje a toto tvoje.
Aj ti ktori to zazili, si predtym asi mysleli ze sa to snad im nestane.

brrunetkaa
Autor odpoveď zmazal
gribka1
17. dec 2024

Riešenie to má, vzhľadom na to, ako môže dopadnúť každé manželstvo sa môžu dohodnúť. Kúpiť spoločne niečo malé, dať do prenájmu, v prípade zlyhania manželstva autorka odíde do daného bytu a vyplatí mu polovicu. Ak sa nestane nič, jednoducho láska až za hrob, tak to ostane deťom. Nikto sa nemusí uraziť, pretože zlyhať manželstvo môže jeho či jej strany. Jednoduché.

retatka
17. dec 2024

No neviem , či by si tvoj darovaný byt, dom od rodičov ktorý nadobudli ťažkou prácou , stál nemalé peniaze, /predsa im nepadol z neba/ prepísala na muža.Dnes ste spolu, zajtra nemusíte.Sú naivky, možno 20+, ktoré si myslia, ze sa budú do konca života milovať, no to je skôr rarita .Mne ako rodičovi by to teda vadilo.A ako partner si robiť nároky na druhého majetok je teda odvaha.Je kopec vychcaných žien, ktoré idú po majetkoch
Vychádzam zo skúsenosti a realistického pohľadu na vzťahy.

mira0611
17. dec 2024

@bruno1 to sa da vynat z bsm

gribka1
17. dec 2024

@mira0611 Zo spoločných príjmov niečo vyňať z BSM? Kto by s týmto súhlasil?

sasa1310
17. dec 2024

@mandarinka555 čo nemám tárať, čo sa ti nezdá?

joannita
17. dec 2024

@gribka1 bezne sa pocas manzelstva zúži bsm a vyjme sa nehnutelnost ktora patri len jednemu, je to uplne normalne.