icon

Ako sa poistiť, keď je byt partnera?

16. dec 2024

Zdravím, chcela by som sa poradiť. Ako vraví nadpis, žijeme s mužom 12 rokov, máme 2 ročnú dcéru. Žijeme spolu v jeho byte lenže teraz keď už som staršia a vidím životné príbehy aj tuto na koníku, chcela by som sa nejako poistiť. Chápeme sa, aby ma raz nevyhodil aj s igelitkou a holou riťou ako sa hovorí. Aké sú možnosti, žeby na mňa prepísal polku bytu tomu veľmi nie je naklonený a úplne to chápem. Je nejaká iná možnosť? Žeby mi dal právo dožitia alebo také niečo? Len to by mohol aj kedykoľvek zrušiť asi. Alebo žeby na dcéru prepísal polku bytu?
Neviem, len to tak na mňa prišlo aká som bola mladá a hlúpa a že ja nemám vôbec nič. Rodičia zomreli, byt sa predal a to sme si rozdelili 5 súrodenci + ešte sa z toho platili dlhy jedného brata aby bolo všetko naporiadku. Proste bolo to len pár tisíc a tie sú skoro fuč. Dobre mi brat radil že si mám zobrať úver, vyplatiť ich a byt si nechať. Aj keď ten bol dosť v dezolátnom stave a ešte viac peňazí by bolo treba tam vrážať. No to už sa zbytočne vypisujem teraz...
Akože s manželom máme úplne normálny vzťah, pekný život, on hovorí že veď aj tak ho zdedím keď zomrie lenže pokojne môže dostať na staré kolená nejakú psychickú chorobu a prepne mu, vyhodí ma a ja budem úplne bezmocná.

Strana
z5
tiezjedna
17. dec 2024

@joannita to áno, ale musia s tým súhlasiť obaja. Inak to vyňať nejde.

gribka1
17. dec 2024

@joannita Čo môžeš získať počas manželstva, aby sa to dalo vyňať z BSM?

tiezjedna
17. dec 2024

@gribka1 hnuteľný aj nehnuteľný majetok, prakticky čokoľvek po vzájomnej dohode. Rovnako tak môžeš do BSM vložiť vec, ktorá ti bola darovaná alebo si ju zdedila.

gribka1
17. dec 2024

@tiezjedna To ja chápem, len nechápem, prečo by to kto robil. Vážne sa pýtam. Napadá ma to len snáď kvôli dlhom.

tiezjedna
17. dec 2024

@gribka1 kvôli podnikaniu napríklad. Aj my sme to kedysi na určitý čas urobili. Nebolo to kvôli dlhom, ale kvôli ručeniu na krátkodobý, ale vysoký úver na začiatku manželovho podnikania. Bolo vtedy jednoduchšie, aby bol náš dom písaný len na neho.

gribka1
17. dec 2024

@tiezjedna V takých prípadoch je to dohoda oboch. Neviem, či je to možné aj v tomto príbehu.

tiezjedna
17. dec 2024

@gribka1 to určite nie... Bez vzájomnej dohody to nejde a on jej jasne povedal, že jej žiadny podiel prepisovať nebude.

mira0611
17. dec 2024

@gribka1 su pary, ktoré takto funguju.

luccija
17. dec 2024

Toľko neprávd a poloprávd v jednom príspevku.
Tie, ktoré píšete, že kúp garzonku to znie pekne, ale nie každý má 20% v hotovosti plus taká garzónka stojí aj 100 t.Top je ja som starala o dieťa a preto mám nárok atď ..aj muz sa môže starať, ísť na rodičovskú, nikto ženu doma nedrzi veľa mužov pracuje z domu.Este šťastie, že som vždy rozmýšľala veľmi pragmaticky a nikdy som nebola v takom ošiali lásky, aby som na niekoho prepisala pol môjho majetku len za to, že mi spravil dieťa🤪veď to otočme opačne, keď ženy povedia veď som porodila dieťa náleží mi to...
V tomto prípade by som si povedala, že chvála Bohu, že nemáme hypo, ale áno môže sa kľudne stat, že o 10, 15 r skončí zle.Ak to je možné bolo by fajn niečo časom kúpiť.Dat napísať byt dajme tomu 1/5 áno, bolo by aspoň na podnájom stále je to málo na kľudný spánok.Nie každý môže byť vlastník bytu, domu a istota je len jedna....
Mne, keby teraz muž povedal prepis na mna po 20 r polku tvojho majetku nespravím to a nech ti vyznie akokoľvek.

gribka1
17. dec 2024

@mira0611 Áno, ak sa dohodnú, nikto nerobí takéto rozhodnutia, len preto, že jeden chce.

zuzanaete
17. dec 2024

@mameha7 Zivot pise rozne pribehy. Poznam pripad, kde rodicia darovali dom dcere a zatovi. Ved boli manzelia. Vsetci spolu zili v tom velkom dome. A bum, o par rokov sa dcera rozviedla a este stale za zivota rodicov musela exmanzela z domu vyplatit. Rodicia si tak mohli hlavu o stenu trieskat.

joannita
17. dec 2024

@gribka1 bsm sa da aj uplne oddelit sudnou cestou. Robi sa to ked napr. Jeden podnika a druhemu hrozi, ze by podnikanim manzela mohol prist o svoj majetok ktory by spadal do bsm.
Alebo ked manzel napriklad holduje hazardu, tak vies podat navrh na zrusenie bsm pocas manzelstva, vtedy s tym nemusi on ani suhlasit.

mandarinka555
18. dec 2024

@mameha7 Ty stále nechápeš, že? Vlastním nehnuteľnosť v hodnote cca 200 tis. Daj mi jeden dôvod, prečo by som mala len-tak darovať polovicu? Môj prípad je síce iný, som s mužom už 40 rokov a vlastníme byt spoločne...Ja som reagovala na to darovanie, čo si písala...Veď mu môže zaharašiť behom minúty a si v prdeli 🙈

Strana
z5