icon

Ako sa prestať týrať toxickým vzťahom?

6. feb 2021

Ahojte,
viem, že v tejto situácii je možno úplná banalita čo riešim, no mňa to veľmi trápi. Som mladá baba, chodím na výšku, som skôr taký typ čo rád chodí do prírody, venujem sa rada pomoci iným.. no čo sa týka otázky mojich vzťahov, tak som úplná doslovne hlupaňa. Som neuveriteľne naivný človek, ktorý v každom debilovi nájde niečo dobré. Mala som dokopy 2 vzťahy, v jednom stále som. Prvý trval 3 roky tento trvá 5. Oba úplná katastrofa, prvý ma podvádzal, klamal, gambloval a ja som mu 3 roky každý týždeň odpustila nové a nové klamstvá, lebo ma veľmi jednoducho zmanipuloval svojou story o nešťastnom detstve a zničenej psychike, prišlo mi ho ľúto keď plakal, jednoducho hlúpa som ho vždy poľutovala.. terajší vzťah je ešte väčšie peklo, 4 roky z 5 samé klamstva, nevera, nadávky, dokonca fyzické napadnutia.. ja si uvedomujem, že som v totalne toxickom vzťahu, milion krát som ho poslala k vode a milión krát sa zasa vrátila, lebo ma zmanipulovať rozplakal sa .. teraz už nerobím ani to, pretože všetko otočí na mňa každé svoje klamstvo je moja vina, zakaždým keď na nejaké klamstvo prídem, uz neplace ale nada mi do kuriev a vymysli si ze to riešim preto, ze sa určite kurvim a potrebujem to zakryť... nikdy som nikoho nepodviedla, neviem ani klamať lebo ma ide svedomie zožrať.. spovedam sa kam chodím, co robím, nonstop musim byť na mobile , nesmiem sa maľovať , nemám uz žiadne kamaratky.. aj napriek tomu sa k nemu vždy vrátim, nechám sa klamať znovu urážať. normálne som presvedčená o tom, že nikoho lepšieho si nenájdem pretoze sama nemám na viac, hoci kúsok zo mňa stále kričí, aby som utekala a zachránila sa... prosím vás, poraďte mi, čo mam robiť aby som sa uvedomila a prestala takto samú seba týrať toxickým vzťahom, o ktorom sama viem, že ma zničí.

Strana
z3
gilian
14. feb 2021

Podla toho, co opisujes, podla mna mas vazne problemy so sebavedomim a pocitom sebahodnoty. Ak chces naozaj od neho odist, musis si to naplanovat. Nekonaj hr-br, ale pekne podla planu: 1. zacni si davat peniaze na svoje tajne konto, o ktorom on nebude tusit. 2. Kup si druhy mobil s uplne inym cislom, do ktoreho si odkopirujes svoje kontakty, 3. premysli si, kedy nebude niekolko hodin doma, aby si mala cas zbalit si nejake veci, 4. premysli si, kam by si isla, kde by si mohla stravit viac, ako jednu noc a kam by on nemal k tebe pristup, 5. mala by si zvazit ist na policiu a nahlasit jeho tyranie, aby o tom bol zaznam, 6. chod sa tajne poradit k pravnikovi, ake mas moznosti, ak podas ziadost o rozvod, 7. ked ujdes, podaj ziadost o rozvod. 8. Nikdy sa k nemu nevrat. 9. chod na terapiu--potrebujes ju. Inak je velmi mozne, ze zopakujes tvoje dva predchadzajuce vztahy.

blunka
17. feb 2021

Ty ho nemilujes a si s nim lebo sa ho bojis co povie tvojim rodicom 😂😂😂.

blunka
17. feb 2021

@blunka Mas 24. Ked budes mat 40 sa budes sama sebe cudovat coho si sa bala.
Ved debilkovi povedz ze nech im povie co chce ze uz si im to povedala (nemusis im to povedat) aj s tym ako ta uraza, vydiera a aj o tych reciach ako si pila vino a buchala sa do brucha 😂.
Ziadne spravy im ten debilos nebude ukazovat, to len teba strasi.

maruhalu
8. mar 2023

Úplne ťa chápem. Už roky bojujem s podobnými pocitmi. Pre mňa bolo zlomové, keď sa ma psychológ opýtal, nech mu porozprávam, v čom som dobrá. Nevedela som povedať nič, len som plakala a nič ma nenapadlo. Potom som sa rozhodla, že si musím napísať, v čom som dobrá a začala som sa zamýšľať. Rozprávala o mojich silných stránkach s ostatnými ľuďmi, ktorí ma mali radi. Postupne som sa dopracovala k A4 textu o mojich silných stránkach. Zistila som, že ma väčšina mojich blízkych vníma úplne inak ako ja samu seba. Že si o mne nemyslia, že som hlúpa, skazená, neschopná...

Zmena nie je rýchla, ale postupná. Ešte stále po viac ako desiatich rokoch ma to stále občas ťahá do toxických vzťahov, ale viem z toho rýchlejšie vyskočiť a mám pomenované, čo nechcem a prečo to nechcem. Musím vyvinúť uvedomelú snahu, inak by som sa vrátila späť do toho bahna. Niečo vo mne vyhľadáva ponižovanie a chaos a musím si denne pripomínať, že to nie sú veci, ktoré by viedli dobrým smerom. Napriek tomu v "dobrom" prostredí mávam pocit nudy, mávam problém sa cítiť milovaná, keď ma niekto neponižuje. Viem, že sa s týmito pocitmi musím naučiť žiť, že sa nezakladajú na pravde a občas si to pripomínať, akoby ich pozorovať z diaľky a nerobiť podľa nich rozhodnutia. Držím palce.

gilian
9. mar 2023

@maruhalu pekne si to napísala

Strana
z3