Ako sa presunúť do zahraničia s rodinou?
Ahojte ako ste sa dostali do zahraničia? A ak ste si tam založili rodinu, ako to prebiehalo? Myslím hľadanie bývania, materská, neskôr návrat do zamestnania atd. Viem že v každom štáte je to iné, tak by ma zaujímala vaša skúsenosť.
A posledná vec, uvažujete nad tým vrátiť sa niekedy na Slovensko?
Boli sme spolu tak rozne kde kade spolu s priatelom, az on dostal nakoniec pracovnu ponuku v CR. Plat dorby, podmienky tiez, navyse blizko Slovenska, v podstate ziadna jazykova bariera, tak sme sli tam a uz sme zostali. Tam sme sa vzali, narodilo sa nam dieta, mame tu zazemie, vsetko.. Manzel vykonava odbornu pracu, pravidelne dostava pracovne ponuky z celeho sveta, ale zatial nas nic nepresvedcilo odist. Viem si ale predstavit, ze niekedy v buducnosti sa odstahujeme z CR, ale neviem si predstavit, ze by sme sa vratili natrvalo naspat na Slovensko.
Co sa tyka rodicov, zostal s nimi byvat mladsi brat, takze predpokladam, ze ich doopatruje. Zatial su sebestacni a samoobsluzni, aj ked otec je chory. Ak budu potrebovat pomoc, nemame problem vziat si rodicov k sebe a postarat sa. Pripadne mame s manzelom obaja pracu, ktoru mozeme vykonavat odkialkolvek, takze ak by bolo zle, vieme prist k nim docasne na Slovensko.
@egonsk
tycuz si opatroval starych rodicov? Ak ano klobuk dole. Ja viem dokazem opatrovat cudzích, trvalo mi to ale tiskala som nadhlad. Vzhlafom na to, ze dnes si casto zaklafame rodiny okolo 40tky, tak tam treba vychovat v prvom rade deti, chodit do prace atd. Nie vzdy je realne doopatrovat rodicov, pokial my samy musime pracovat podla zakona do 72 rokov. A nie kazdy to psychicky zvlada. Ja nue. Raz mi babka dostala infarkt ored ocami a nevexela som jej pomôcť. Bolo to nahstradidelnejsich par minut kym prisla zachranka. Videla sim ako ju ozivovali na zemi, kex uz ju ozivili a nalozili do sanitky, tam ju museli otivovat znova.
Uz nikdy viac som tam nespala. Je ine, kex ti umrie cudzi clovek ako opatrovatelovi a niekto z rodiny. Takze ja toto nezvladam a nehambim sa za to. A uprimne ti po iem, ze neviem ako to bude ked budem stara ja. Ale urcite by som nechcela aby moje deti zrusili svoj zivot a zanedbavali svoju rodinu aby boli 24/7 pri mne. Budem sa tesit, ked budu stastni a pridu pozrieť. Ale ja som neporodila cielene svojich opatrovatelov.
@stellarstar
to je sranda 😀 my sme sa pred 2 rokmi z Linzu odstahovali.
@cinamood_
uz na zs som vedla, ze budem zit v zahranici. Nemcinarku pred maturitou som presvedcila aby dala jednotku a nie 4, ze by to vyzeralo blbo na vysvecku. A este naviac - ze aj tak budem zit v nemecky hovoriacej krajine a jazyk budem vediet lepsie ako vacsina nj uciteliek 😁. Ona bola mlada, super a tu 1 mi dala. Po mature som isla do DE ako aupair, potom na chvilku do Londyna naucit sa anglicky. Nato som sa na 3,5 roka vratila na SK a potom sa definitivne rozhodla z Sk odist. Zvazovala som DE, AT, Sch. Rakusko je na skok tak vyhralo. Zacala som ako opatrovatelka deti, neskor starych ludi, potom gastro. Tam som spoznala muza a z gastrom sme zamerne skoncili. Nasli si najom uplne pohodovo. Zmenili sme pracu, zalozili rodinu. Zijem tu od 2011 vratit sa neplanujem. Vybavenie byvania nebol problem, materskej atd pocas covidu katastrofa. Vtedy prava ruka nevedela, co robi lava (urady). Teraz uz uplne v pohode. Ked chces robit, pracu si najdes. Mne osobne sa tu paci napr moznost skrateneho uvazku a flexi pracovnej doby (viac menej). Na SK trena hľadať lupou aby si nasla pracu na polovicny uvazok, toboz na 10 hodin tyzdenne.
Takymto sposobom mozem aj pracovat aj travit cas s rodinou. Je tu aj mnoho inych plusov, cim ale netvrdim, ze SK je hrozne zle a podobne. Aj tam mi bolo do re, neodchadzala som koli politike. No ako som pisala - od skoly som vo vnutri vedela, ze budem zit mimo SK.
Zila som rozne vo svete prebiehalo to v kocke rovnako. V dnesnej dobe je to este jednoduchsie vdaka internetu v mobiloch. Mozes si Vsetko vybavit aj na lavicke v parku.Vybavis si najprv viza pracu ubytko a letenky. Vsetko si najdes na nete. Ceny pravidla zakony vsetko. Rodinu si zalozis tiez rovnako vsade na svete. Po porode detom vybavis rodny list. Atd. Dlzka materskej a vyska je rozna . Staci si na google dat danu krajinu a pozriet si podmienky. Kolko mas mat pred materskou odpracovane. A ci ti staci byt resident ci Musis byt citizen . Mat obcianstvo. Odpoved na vsetky otazky mas v sebe - kam chces ist co chces robit co vies robit ake mas schopnosti vedomosti atd. A na tu poslednu otazku. Nie nikdy by som sa nevratila žit na Svk . Ako turista tam idem rada ale žit nie. Nikdy nevstupis dva krat do tej istej rieky.. Lebo voda co tecie v tej rieke je ina aj ty si ina ako si bola v ten den ked si do nej stupila prvy x . Uz davno som nasla svoje miesto pod slnkom inde.
Ako 22 rocna som Isla do UK ako au-pair na rok. Potom som sa vratila. Ako 25 rocna som odisla naspat do UK. Dostala robotu v nursing home ako opatrovatelka. Urobila som si PIN number, aby som mohla but sestricka. Ked som dostala pin, tak som si nasla robotu na neuroscience v Oxford, odstahovala som SA tam. Po 5 rokov som SA odstahovala do Londyna. Kupila si byt, stretla manzela. Bola som sister na oddeleni, vydala sa, mala dieta. Manzel dostal rakovinu a zomrel. Zmenila som robotu.
Teraz Bude 20 rokov, co som Tu. Na Slovensko sa vracat nebudeme.
Studiom som sa dostala. A vratit sa oba ak pracovat v rakusku. Ja tu ptacujem v Nemecku a aj som tu studovala so stipendiom mastra.

@vevesh ale ved ja to myslim presne tak ako ty.. nie, ze sa na rodicov vykaslat, to by som ja osobne nedokazala, pomahat, ale po dohode, podla situacie.
Pretoze mi pride nespravne vyvijat akykolvek tlak na dieta, aby si zivot zariadilo podla toho, kde som ja.. aby vsetko prisposobilo mne. Ok, moje deti su este relativne male, ale uz teraz I'm hovorim, chodte, ja pridem na stare kolena za vami.. 🙂