Ako sa rozhodnúť a ako ďalej v živote?
Ahojte žienky,volám sa Janka,
somn tu nová,ale čítam vás pravidelne, no odhodlanie napísať sem som nemala,až teraz. Som v poslednom piatom ročníku VŠ, so zameraním na cestovný ruch, a neviem, čo ďalej so životom. Ku frajerovi( kt. je odo mńa v inom meste) sa ešte nechcem nasťahovať, mám 25 rokov, ale neviem,čo so životom. Som na tom už psychicky blbo. Popri škole som si privyrábala v jednej spoločnosti na písanie prác, čo mi celkom slušne vynášalo,lenže boleli ma oči z toho aj hlava. Učím sa na ačka, vždy som bola drič. veľa som sa nacestoala za svoj život krátky.Baví ma to,čo študujem aj to, čo robím,lenže nemám žiadnu víziu do budúcna. Rozmýšľam aj nad psychologom, ale ten mi nič neporadí. Neviem sa rozhodnúť a pohnúť z miesta. Neviem,či chcem ísť do práce, či študovať ďalej, či odísť do zahraničia. veľmi ma láka robiť delegátku, prípadne sprievodkyňu, ale nechcem byť zase od frajera toľké kilometre. Mojím snom je žiť pri mori a tam si nájsť nejakú prácu, nemusím byť ani bohatá. Ale zas na druhej strane chcela by som aj študovať ´dalej, trebárs Phd, no s tým je problém,lebo ako tak pozerám nikde ma nevezmú študovať Phd , jedine tam na škole,kde to študujem a to tam nechcem ostať kvôli viacerým veciam. Nemám šancu sa ale inde dostať. Mňa by to aj bavilo a tak,ale nechcem tam,kde som pokračovať. Rozmýľala som nad pedagogickým minimom, prípadne štátnicou z Angliny, ktorú dobre ovládam,alebo účtovníckym kurzom, či študovať niečo inakšie, napríklad žurnalistiku ale odznova neviem,kto by to financovbal, kedže naši ma už nebudú živiť.a ja na to mať nebudem. Ale nechce sa mi ani pracovať ešte,nejako extra. Ked si pomyslím, že už mám pracovať od 25-ky reálne,tak mi je nanič.Tak neviem, čo so životom, o pol roka sa budem musieť rozhodnúťč, aj skôr,.ale neviem ako a čo dalej. Bola by som rada, ak by ste pomohli nejako, nejaké nápady alebo tak..veľká vdaka
@timea7 vieš,ja ju trochu aj ľutujem- ten vzťah asi nebude ktovieaký,iná by sa nemohla dočkať konca školy a šli by sa brať z veľkej lásky,minimálne by chceli spolu bývať a nie každý v inom meste...do roboty sa jej nechce,možno sa aj bojí "byť dospelou" a tak sa chce hodiť na ďalšie štúdium a predlžiť si detstvo..ale čo tým dosiahne?budepo tom doktoráte o niečo staršia a myslíš,že už bude vedieť čo so životom? bárs by...prepána,ja mať jej vek a možnosti terajších mladých ľudí,tak mi je Europa malá a nesedím teraz tu na koňovi😀
@sibalka21 ty mas vzdy dobre rady, rada ich čítam...a rodina je top aj ked to znie ako kliše...dnes ten titul Mgr. aj tak dokopy nič neznamená, tak uz kleslo naše školstvo, ale hlavne ze aj nejaka sekretarka čo vari kavičky, dohaduje schodzky, zapisuje poštu a vybavuje maily aby mala titul....ked pozerám niektore inzeraty...cele zle toto.
@sardinka336 veru,samá Mgr. a Dr. a Ing. a hľadáš elektrikára,tesára či krajčírku tak bez šance...
@sardinka336 pamatas si na marisolu? Tato tu vyznieva uplne ako ona.......
@mihalnickajanicka milujem svoju dcéru, vždy bude mať vo mne oporu, dvere aj srdce otvorené, ale aby mi v 25 visela znudená na krku, že robiť sa jej ešte nechce - tak to teda nie... od frajera nechceš byť ďaleko, od maminky už vôbec nie, pracovať sa ti nechce... tebe sa vlastne nič nechce, hlavne starať o seba samú... A oháňať sa červeným diplomom, samými áčkami?? 😂😂😂 ako vidíš, je ti to v živote na dve veci, aj tak nevieš čo s tým... na toto si x-rokov drala lavice, aby si nevedela ?? Niektorí idú študovať nie len preto, aby mali diplom, ale preto, aby tie vedomosti nejako v živote zúročili a väčšinou majú aspoň predstavu ako, skúsia, možno sa nepodarí, ale aspoň nesedia doma na zadku a nefňukajú... A len tak mimochodom, už ti niekto povedal, že sláva tvojho červeného diplomu končí toť za humnami na prvom hraničnom prechode? 😀 A ešte sa tu budeš do druhých žien obúvať, že sú pribrzdené? Dievča zlaté, vysoká škola nie je patent na rozum a ty si toho živým príkladom... A to ani nechcem vedieť, čo takú študovanú hlavičku, slobodnú, bezdetnú, privádza na fórum pre matky 😀 snáď si nám len chcela ukázať, čo zo svojich detí mať nechceme 😀
A čo ďalej? Neviem, snáď si aspoň pekná, nech ťa mama dobre vydá, lebo čo už s tebou...
zeny zoberiem to z inej strany nikto z komentujucich tu ju nezivime nestarame sa o nu nevieme ake maju vztahy, priatel nic moc asi, ked sa nechce stahovat a ked jej rodine to tak vyhovuje ich vec..kolko tu denne je tem, ze rodina sa neznesie a su problemy... niekto studuje, niekto ma deti kazdy si vybral podla svojho ako sa jemu pacilo, nikto do nicoho nikoho nenutil plus kolko zien tu denne diskutuje, ze byvame u rodicov svokry atd uz je aj rodina a robia, ale tolko penazi na osamostatnenie nie je cize za mna nefujkajme teraz, lebo tu je denne milion situacii vseliakych a proste dobre napise clovek svoje ale aby ma to dvihalo zo stolicky ako niektorych a brala to prilis osobne nehrozi...
@mihalnickajanicka za mna si najdi pracu, ta sa dnes hlada ak chces nejaku lepsiu a vo svojom obore tazko... a zacni uz teraz posielaj ziadosti a budes pripravena na situaciu na pracovnom poli...rozmyslat mozes aj popri nej ale pre mna je job zaklad...skus to pracou a postupne sa vsetko vyvrbi nejak
@mihalnickajanicka - "Ale nechce sa mi ani pracovať ešte,nejako extra. Ked si pomyslím, že už mám pracovať od 25-ky reálne,tak mi je nanič." - a tomuto máme ako hovoriť, ak nie LENIVOSŤ? No moja milá, tak Ti poradím - nájdi si milionára a nechaj sa ním živiť. V 25 rokoch je najvyšší čas pre každého, aby už začal pracovať. Či chceš do 30-ky študovať, potom sa vydáš otehotnieš, a v 35 si napíšeš svoj prvý životopis s praxou 0 rokov?
Chcela som Ti napísať, že si mladučká a nemáš skúsenosti, ale nie, nie si. Si naozaj len lenivá (nuž, kritika sa ťažko počúva) a vyhováraš sa. Správaš sa ako rozmaznané dieťa, ktoré nevie, čo od dobroty. 21. storočí je to najmenej zapnúť počítač, otvoriť google a hľadať. Možností je viac než dosť, len to by si reálne musela chcieť NIEČO robiť. A mimochodom, červený diplom Ti je na nič, môžeš si ho strčiť doma do zásuvky s týmto prístupom k životu - odhliadnuc od toho, že v živote ide o niečo úplne iné ako červené diplomy a A-ka z výšky (index mám kdesi na povale spolu s tým diplomom).
@mihalnickajanicka - ešte dodám, že cestovný ruch vyštudovala aj moja kamarátka, Momentálne už niekoľko rokov vedie ako manažérka luxusný 4-hviezdičkový hotel v centre Bratislavy. V Tvojom veku mala za sebou už nejaký ten odrobený rok na Ministerstve hospodárstva - a nie, známosti nemala, všetko si odmakala sama.
@mihalnickajanicka tak ja ako odbronik ti poviem, ze s tymto negativnym pristupom ani cestu nenajdes. Z tvojim prispevkov je zrejme, ze na vsetko pozeras ako to nejde a pravdepodobne si nespravila nic preto, ako by to ist mohlo. Napriklad cesta: Skusim phd- ok viem, ze nechcem na skole kde som teraz, tak poobvolavam (pobeham) fakulty ked by to bolo eventualne mozne (robia tam tvoj odbor, je to na mieste kde mozes dochadzat a td.)- spytam sa, podam prihlasku a uvidim ci vyjde- ak nevyslo, zamestnam sa a zacnem studovat popri zamestnani nieco co by ma bavilo- ak nic vyriesim si bytovu otazku (nebyt odkazana na frajera, manzela, partnera je do buducnosti fakt lepsie) atd. Ciest je milion, len ty musis vediet, ktora je ta tvoja. Velakrat sa v zivote ocitnes na krizovatke a budes sa musiet rozhodnut, cim skor sa to spravne naucis, tym lepsie pre teba. Neexistuje nalinajkovany zivot, mozno prave vdaka praci zistis, ze by ta bavilo nieco uplne ine. Tka naco stres dopredu 🙂
@mihalnickajanicka tebe sa nechce pracovať už od 25? ja som začala brigádovať od 15tich hned ako mi dali občiansky preukaz..v lete som chodila upratovať 2 mesiace strednú školu a zarobila som si na tú dobu 3000,-sk čo bol veľký peniaz..
si pohodlná a znudená..na to že študuješ dlhé roky by si mala mať úplne jasno čo chceš..či rodičia platia 5rokov školu aby si robila v kancli účtovníčku?alebo odišla do zahraničia robiť v bare?
@mihalnickajanicka slecinka zistila, ze jej konci sladky zivot nic nerobenia a bude musiet makat 😂 😂 😂
🙂 v 25 piatich rokoch sa cíti mladučká ..len nedávno tu bol príspevok , keď baba v 23( neviem presne ) napísala že je ešte dieťa , riešila vzťah s frajerom ..tak ja neviem , dnes mnohí mladí ľudia sa cítia byť deťmi ešte hádam aj v 35 , hlavne muži teda, nezrelí na všetko , na záväzky, na manželstvo , na deti a teraz sa dozvedám že v 25 aj pomaly na prácu .
@mihalnickajanicka ja som v 20 mala prvé " decko " , vyštudovala som dve vysoké školy a jednu s červeným diplomom , ktorý mi v praxi bol na utretie prdelky a nikto mi za to vyšší plat nedal . Hreje ma to síce pri srdci , ale to je asi tak všetko 🙂 Robím vo svojom odbore, som v tom dobrá a k tomu jednému "decku" mi pribudli 3 ďalšie.
Tebe by som doporučila aby si sa vrátila na zem a začala aj reálne uvažovať, prehodnotila vzťah s priateľom a našla si prácu . A z tej sa odpichla . Máš 25 a nie 18, treba už dozrieť.
@mihalnickajanicka
joj, ked saty, tak len valentino.
ked kabelku, tak len vuittonku.
no ale hlavne, ze vies, co nechces.
aj ked ja by som povedala, ze prave niektore tie nechcene veci by si si urgent mala vyskusat hned teraz. myslim, ze by to tebou slahlo konecne spravnym smerom.
@mihalnickajanicka a co si myslis kolko mas moznosti po skole. ved bud studovat dalej alebo makat. ked ta bavi cestovanie hladaj si job delegatky uz teraz, podaj si prihlasku na phd ( podla mna nedocenene a strata casu ale zas predlzis si studentsky zivot a tam tiez picestujes po kadejakych kobferenciach) no a uvidis.
mala by si si dat skor priority laska, samostatnost, cestovanie. v akom poradi je to u teba?
@mihalnickajanicka Mas pravdu s tym phd na skole. nie je to jednoduche sa tam dostat a ak sa ti nepaci kolektiv, mohlo by to byt pre teba stresujuce. zial, pracovne kolektivy su dnes vacsinou take nic moc. ale phd sa da robit aj na nejakom vyskumnom ustave. ja som si robila v praci vo vyskumaku po skole. lenze mam iny odbor. mozno, ze existuju aj institucie v tvojom odbore. treba to skusit pohladat na webe. su to vsak statne vyskumaky a moc sa tam nezarobi. je to o ziskani vyssieho vzdelania, nie o zarobeni penazi. inac urcite mate na skole prodekana alebo referenta pre zahranicne vztahy. ak by si chcela ist do zahranicia, tak ti budu vediet poradit. lenze to asi nechces, ako pises, ze nechces ist daleko od frajera. ak je vas vztah perspektivny, tak by ste o tom mali spolu hovorit. ak ta ma naozaj rad, malo by mu zalezat na tom, co bude s tebou v buducnosti, co prezivas. mal by ti byt oporou a mal by to byt prvy clovek, s ktorym sa poradis. zvaz to, ci by predsa len neslo sa s nim o tom porozpravat. lebo ak by ste sa v buducnosti vzali, tak podobnych problemov na riesenie bude ovela viac a ovela vaznejsich. a co tvoji rodicia? s nimi sa neda poradit? mozno by ta vedeli nasmerovat. rozhodnut sa budes musiet sama, ale ti najblizsi, ktori ta poznaju a maju radi, by asi vedeli poradit najlepsie. navyse tato pisomna komunikacia nie je najstastnejsi sposob. casto sa nieco inac napise a inac pochopi. osobne je to omnoho lepsie. drzim ti palce 🙂
preco nevies co chces? to mas vsetkeho tak dostatok a si presytena alebo psychicky vyhorena? kazdy zdravy a v psychickej pohode vie co by chcel hoc aj tento mesiac uplne banalne bezne veci
@mihalnickajanicka evidentne ti červený diplom samé a-cka nezarucili vôbec nič zo základov slušného chovania, logického myslenia, vízie budúcnosti, lebo na otázky ktoré kladies v úvode by jedna mladá, študovana, diplomovana žena mala vedieť odpoveď už aspoň 2 roky. Nik ti návod má život nedá, ani nemôže z jedného titulu, všetci žijeme svoj vlastný život a nie iného, nám neznámeho človeka
nebudem reagovvať na bláboly a zošmiešňovanie, môžete si tak viete čo 🙂 sa zabávam na niektorých, aké ste všetučky premúdrelé strašne.
a to som si myslela,že mi tu dakto pomôže nájsť riešenie, však fórum je o tom.Nuž hold,asi som sa mýlila.
A nie, nemám víziu byť sekretárka,ako tu píšete mnohí, s mojou školou, a titulom inžinierky, a červeným diplomom rozhodne mierim vyššie 🙂
buďte v klídku
a na vašom mieste by som si tú kritiku strčila niekam
väčšina z vás,to tu nepochopila o čom som písala, niektoré áno,
súúúdiť hneď to každému ide najlepšie z nás všetkých ľudí, ale málokedy sa pozrieme na seba.
@sissy27 ja sa neoháňam ničím,ale keď tu niektoré panie na fore začali písať,aká som nevzdelaná,tak na margo toho som reagovala. Červený diplom mi je nanič, máš svätú pravdu,ale mám ho, a červený diplom nemá len tak hocikto, čiže asi v tej hlave niečo mať budem,darmo ma urážaš,ja som voči urážkam imúnna, t
všetky urážky svedčia dámy,len a len o vašej nízkej inteligencii,🙂pekný deň
bola blbosť písať na toto fórum, kde su samé zakomplexované chudery primitívne
@mihalnickajanicka Vobec nechapem, ze ked chces robit PhD v zahranici, aky je problem? Zvycajne je za to dokonca dobre zaplatene...vlastna skusenost a nielen to, poznam kopec slovakov, ktori to urobili, tak preco by sa to nedalo?
A na rozdiel od Teba som ziadne same Acka nemala, ani cerveny diplom, mne na tych znamkach az tak nezalezi 😉
máš 25 rokov ale rozum ako 10 ročné dievča.
Ak niečo idem študovať tak preto že to chcem robiť, že ma to baví.
prečo si si vybrala takýto odbor? takúto školu? dôvod - niekto ti odporučil?
a ak máš hlavučku na iné prečo si to nešla študovať?
ty si nadmieru inteligentná ale správanie máš strašne!
@mihalnickajanicka to si napísala o sebe, že?
@mihalnickajanicka toto forum je pre mamicky s detmi, nie pre rozmaznane primadony, co nechcu pracovat
ahojky chod do zahranicia dnes je tolko moznosti..kanda usa australia cina..pracu na sr si najdes hocikedy a mas pravdu robit budes do dochodku..kamosky co boli aj 5 rokov prec si nasli rovnako dobru pracu ako ja co som sa snazila nieco budovat po skonceni skoly hned..frajer ta bud pocka alebo nech ide s tebou..
@mihalnickajanicka bola to blbost - pozri sa na to ako sa tu spravas 🙂 a pritom nikto ti tu zle podla mna nechcel. Ale budis.
@mihalnickajanicka dievča zlaté, diplom máš, ale rozum ti k tomu nedali... lebo rozum a titul nejdú ruka v ruke... a neurážam ťa, nenamýšľaj si a nebuď vzťahovačná. Svojím posledným príspevkom si len potvrdila, že si rozmaznaný ufňukaný fracek, ktorý nevie čo chce a neprestane, kým to nedostane...
a urážať niekoho svedčí o nízkej inteligencii? veď ty sa tu stále na každého ocapuješ, nadávaš do primitívnych, pribrzdených a kadečoho, lebo ty si niekto, ty máš červený diplom, titul, samé áčka 😀 ja už len toľko - nie je nad to, keď sa hovno tvári ako torta... nedajbože poschodová... 😘

a ked sme pritom, ty slecinka, ja mam 24, ale kedze si rozumovo na 18ke, som starsia ty soplana ;)