icon

Ako sa rozhodnúť a ako ďalej v živote?

mihalnickajanicka
14. dec 2016

Ahojte žienky,volám sa Janka,
somn tu nová,ale čítam vás pravidelne, no odhodlanie napísať sem som nemala,až teraz. Som v poslednom piatom ročníku VŠ, so zameraním na cestovný ruch, a neviem, čo ďalej so životom. Ku frajerovi( kt. je odo mńa v inom meste) sa ešte nechcem nasťahovať, mám 25 rokov, ale neviem,čo so životom. Som na tom už psychicky blbo. Popri škole som si privyrábala v jednej spoločnosti na písanie prác, čo mi celkom slušne vynášalo,lenže boleli ma oči z toho aj hlava. Učím sa na ačka, vždy som bola drič. veľa som sa nacestoala za svoj život krátky.Baví ma to,čo študujem aj to, čo robím,lenže nemám žiadnu víziu do budúcna. Rozmýšľam aj nad psychologom, ale ten mi nič neporadí. Neviem sa rozhodnúť a pohnúť z miesta. Neviem,či chcem ísť do práce, či študovať ďalej, či odísť do zahraničia. veľmi ma láka robiť delegátku, prípadne sprievodkyňu, ale nechcem byť zase od frajera toľké kilometre. Mojím snom je žiť pri mori a tam si nájsť nejakú prácu, nemusím byť ani bohatá. Ale zas na druhej strane chcela by som aj študovať ´dalej, trebárs Phd, no s tým je problém,lebo ako tak pozerám nikde ma nevezmú študovať Phd , jedine tam na škole,kde to študujem a to tam nechcem ostať kvôli viacerým veciam. Nemám šancu sa ale inde dostať. Mňa by to aj bavilo a tak,ale nechcem tam,kde som pokračovať. Rozmýľala som nad pedagogickým minimom, prípadne štátnicou z Angliny, ktorú dobre ovládam,alebo účtovníckym kurzom, či študovať niečo inakšie, napríklad žurnalistiku ale odznova neviem,kto by to financovbal, kedže naši ma už nebudú živiť.a ja na to mať nebudem. Ale nechce sa mi ani pracovať ešte,nejako extra. Ked si pomyslím, že už mám pracovať od 25-ky reálne,tak mi je nanič.Tak neviem, čo so životom, o pol roka sa budem musieť rozhodnúťč, aj skôr,.ale neviem ako a čo dalej. Bola by som rada, ak by ste pomohli nejako, nejaké nápady alebo tak..veľká vdaka

elisaeli
15. dec 2016

Skús už teraz pozrieť nejaké ponuky práce, napr. na profesii, popozeraj stránky zaujímavých hotelov a cestoviek, možno niekde nájdeš zaujímavú ponuku, od ktorej sa odpichneš, zaujme ťa. Skús aj iné mesto, neviaž sa na jedno miesto, frajera, jeden sen. Skús sa napr. informovať v zaujímavých hoteloch ohľadom stáže. Urob si dobrý životopis, vypichni hlavne tvoje skills - napr. dobrá angličtina je žiadaná. Veľa vysokoškolákov ide na konci ešte na program Work&Travel - myslím, že stále sa dá ísť aj po ukončení Mgr. stupňa, moje kamošky tak boli na Floride i v iných kútoch USA. Vycibrili sa v AJ, všeličo videli, zažili, zároveň už pracovali. Dve v USA rovno ostali.  Halvne sa neboj opustiť svoje mesto, rodičov a vyber sa do sveta. Ale na to potrebuješ aj rozhovor s priateľom – ako on vidí tvoj odchod, či by šiel s tebou, ako si predstavuje budúcnosť.

sissy27
15. dec 2016

@scarlett1410 ale ona nechce pracovať, a už vôbec nie v zahraničí, lebo by musela od frajera (a aj od mamičky) 😀

sardinka336
15. dec 2016

Asi budem od dnes namyslena...ja mam červeny diplom, ale vobec som nevedela ze som taka ,,dúležitá,, lebo to nema kocikto. A poviem vam ze v mojom odbore - školstvo mi je viete na čo...ale ja som mala motiváciu aj štipendium takze asi preto sa to jedine oplatilo učiť sa.

misskisa
15. dec 2016

@mihalnickajanicka pozri, ja som ten cestovny ruch studovala tiez, cize som bola v podobnej situacii. Neviem sice kde si studovala ty, ja v B.Bystrici, bolo to uz davno, promovala som v 2005 takze neviem aka je tam situacia teraz. Jedno som vsak vedela, ze moj diplom mi teda na vela veci nebude, mam ho preto, lebo som sa bola schopna nabiflovat urcite veci, ale skusenosti realneho zivota su to, co ti v zivote pomoze. Uz na skole som vyuzila moznost ist do zahranicia na stipendium a ta skusenost a naucenie sa jazyka mi pomohli viac ako cela skola dokopy. Dva tyzdne po promociach som balila kufre a cestovala do UK pracovat, lebo som vedela, ze sa o seba musim postarat a vratit mame to co do mna pocas studia vrazila. A to je asi ten rozdiel medzi nami, ty totizto pracovat nechces ako si napisala. Ale vela inych moznosti naozaj nemas, spolocnost ta nebude dotovat donekonecna. Svet je otvoreny, staci si vybrat. A s frajerom sa treba seriozne porozpravat o buducom smerovani vasho vztahu a zivota.
Inak nakoniec v tom obore naozaj pracujem, ale ta skola k tomu velkou mierou ozaj neprispela, boli to skusenosti, praca a vlastne usilie.
My ti tu nechceme zle, ale zamysli sa nad sebou trochu a nehadz okolo seba rukami ze aka si ty nepochopena.

zlotazla
15. dec 2016

Kde sa vidis o 5 rokov?ako vidis svoj vztah?pocitas s priatelom v buducnosti?nechces sa osamostatnit?toto su otazky ktore by si mala zodpovedat.
Ked si cakala odpoved na to co mas robit,tu ti nik odpoved neda.je to tvoj zivot,zvaz svoje moznosti a rozhodni sa sama.
ps v buducnosti skus reagovat trochu primeranejsie svojmu veku.

elenka.k
15. dec 2016

- ja by som na Tvojom mieste najprv vyštudovala - brigadovať - áno, so zdravím rozumom - myslím, aby si sa nepreťažovala až tak. A do budúcna? žiť pri mori, ale nie od priateľa?? Tak nech pôjde s Tebou. Alebo v budúcnosti cca.: 2r. - 3r. Môžeš pracovať ako delegátka - budeš aj pri mori cez sezónu - aj sa budeš vracať k priateľovi 😉

vespertine
15. dec 2016

@mihalnickajanicka Napisem ti svoju skusenost. Skolu som skoncila v 24 rokoch, bola som velmi rada, ze som sa jej zbavila, aj ked teda odbor som si vybrala vhodny - konkretne tu anglictinu co spominas - a aj ma bavila. Ale mala som strasnu chut uz vypadnut z domu, mala som aj frajera, s ktorym sme sa dohodli, ze sa odstahujeme. Ked sme sa dohodli, kam pojdeme, on sa skusil dostat v danom meste na skolu, ja som si zacala zhanat pracu. Na pohovory som dochadzala. Ked bol on prijaty, a mne zavolali, ze by ma zobrali, zbalili sme sa a prestahovali 400 km dalej s jednym kufrom, bez vopred dohodnuteho byvania. Bolo to o drzku, ale neocenitelna zivotna skusenost. Az vtedy som dospela. Z mojich skusenosti doktorandske studium nema velky vyznam, zamestnavatelia ovela viac ocenuju prakticke skusenosti. Cize z toho, co si ty napisala, ja by som si vybrala ist do zahranicia, ale hladat si tam pracu, nie skolu. Mne sa vzdy pacila Praha, mala som to ako druhu moznost. 🙂

lubkavargova1
15. dec 2016

Hmmmm....vsak ona padne na hubu ked zisti, ze drahy pan priatel z nej spravi len pani manzelku kde pri plienkach je suma-fuk ci mas cerveny/modry diplom...zasrata plienka smrdi rovnako kazdemu 🙂 🙂 🙂

katrinka8
15. dec 2016

@elisaeli - ale slečna pracovať nechce, napísala to vo svojom úvodnom príspevku 😉 Že jej je nanič, keď si predstaví, že by mala od 25 reálne pracovať 😲

malabiba
15. dec 2016

@mihalnickajanicka co dalej so zivotom ti tu nik neporadi, lebo ta nepozna...ty sama sa misis najst, ale to musis zacat nieco tobit, inak nezostis, co ta bavi a naplna...sama pises, ze si taka sikovna a vzdelana, ze hocico robit nechces, tak si to lepsie miestecko skus hladat, cochvila skoncis, je najvyssi cas...inak z coho by si chcela zit? ak nemas ine zdroje, musis pracovat...potom, ked uz budes pracovat aspon pol roka, tak sa sem vrat a este raz si precitaj, co si sem napisala a potom pochopis, preco take reakcie

jana_eyre
15. dec 2016

Necitam moc diskusiu, tak len tak krátko - v 25 sa ti este nechce pracovať, ze to je skoro? Kedy to je podľa teba akurát?

Ja som asi z iného sveta ako tak pozeram.. V 25 som pracovala uz 5 rokov a vobec mi to neprislo skoro, doteraz mi je občas ľúto, ze som nemala nejakú pracovnu príležitosť popri škole aj skor a pomohla by som doma finančne..

Dospelý človek by sa mal o seba vediet postarať sam a základ je mať prácu.. Treba si začať pomaly uvedomovať, ze od 18rokov si už dospelá, aj keď studujes.. Praca by ti v uvedomovani pomohla.. Tak ale to je odomna len taká mala vsuvka, rob ako uznas za vhodne..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
laura1804
15. dec 2016

No, slecna sa teda pochvalila, aka je mudra, studovana atd ( aj ked som netusila, ze tie, co mame cerveny diplom sme tak vynimocne, dokonca ohrozeny druh 😀 ) a snad to je vsetko, co tu chcela...lebo zjavne rady do realneho zivota jej nie su po chuti 😉

berginkan
15. dec 2016

dievcata, ale kazdy nema take stastie na rodinu, ze ho dobre vychova? a este ked v skole na vas kaslu? dnes je to na VS ine ako kedysi. a potom to takto dopadne, nevedia co chcu a su zmateni.treba sa nato aj inak pozriet a nie hned nadavat a utocit...

sirell
15. dec 2016

@mihalnickajanicka ty si asi sama zakomplexovaná .....

jana_eyre
15. dec 2016

Och... No najprv som si tu dislusiu mala precitat, ani by som si nedrala ruky prvým prispevkom... Prijemne urazky fakt, hodne vysokoškolsky vzdelaneho človeka.. 😂

obsadenemeno
15. dec 2016

@mihalnickajanicka keby si bola proti urazkam imunna, ako pises, tak by ta ziaden prispevok nevytocil. Ani to neboli urazky, co ti tu zeny pisali, tak neviem, na co narazas.

A ani desat diplomov, cervenych, zlatych ci oranzovych ti rozum proste nezaruci. Nabiflovat sa totiz dokaze skoro kazdy.

A nikto ta neurazal, TY SI SA URAZILA.

obsadenemeno
15. dec 2016

zeny, vyhladajte si prispievatelku s nickom marisola a jej debaty. Dam pucku na klata, ze je to rovnaka osoba.😝

lelia
15. dec 2016

@mihalnickajanicka chod do zahranicia.Vyzera,ze si zodpovedna a sikovna,tak ked si tam trosku zarobis,tak si aj nejaku skolu mozes urobit v zahranici,ktoru Ti budu akceptovat aj inde,nielen na SK.A dalej uvidis,co Ti zivot donesie a ponukne,len musis mat otvorene oci a urcit si trosku poradie toho co chces,samozrejme podla toho,co si budes moct dovolit.Ale urcite sa osamostatni.Ja mat Tvoj vek,tak by som to riesila tak,ako som Ti napisala. 🙂

obsadenemeno
15. dec 2016

@lelia v zahranici treba makat a to sa jej nechce

katrinka8
15. dec 2016

@berginkan - ale to je v poriadku, že nevie celkom, čo chce, čo by ju bavilo a pod., to sa stáva často, že človek potrebuje možno nejaký nezávislý pohľad na svoju situáciu počuť, keď stojí na križovatke, a nevie, čo ďalej. Ale ten štýl, akým komunikuje a odpovedá na to, čo jej ženy radia, o niečom vypovedá. A ten úvodný príspevok... proste taká arogancia, naozaj sa správa ako rozmaznané dieťa - nie ako dospelá žena, ktorá skončila vysokú školu a potrebuje radu.

alaguema
15. dec 2016

@mihalnickajanicka od 25-ky sa ti nechce ešte pracovať? Už dávno si mala brigádovať a učiť sa pracovným návykom. Nájdi si akúkoľvek prácu, ak nechceš chytiť depku, do ktorej evidentne speje

esther03
15. dec 2016

@obsadenemeno Po tomto vyroku uz nie je co dodat.😉.."nie,ešte som nedoštudovala.neviem,odkiaľ máte také veci.ako vrvaí kendra,je fatálne jedno,či som dobrá,alebo občasne drzá, či som milá alebo nie,či mám sto rokov,alebo dvesto,mama sa nemá čo tak chovať. a toto tvrdenie a moj pocit mi nikto nevezme. mama nema so mnou krííž,ona si ho sama erobí a ked aj ma,tak je tu odpustenie a neha,mamičkovska laska,by tu mala byť...predsa len ..ale nie je."

majtanka222
15. dec 2016

@mihalnickajanicka no to bolo hneď jasné že ťa tu začnú osocovat.. niekedy sa mi zdá že sem ľudia chodia len aby druhých urazali.. ja si by som na tvojom mieste išla vyskúšať na leto alebo tak par mesiacov zahraničie kým máš možnosť..a potom uvidíš 😉

katka2602
15. dec 2016

Ejha to je diskusia 🙂 no pracovat sa ti este nechce, doktorantku robit tam, kde koncis nechces ( inde ta vraj nevezmu- tu ti budem protirecit, u nas boli bezne doktoranti aj z inej fakulty, dokonca aj univerzity ) Ak si taka nadana ako o sebe pises a mas same Acka tak by si nemala mat problem sa dostat na inu skolu ( ale to treba chciet a skusit, nie to rovno zrusit) Dalsia vec, chces zit v zahranici ale nechces zit daleko od priatela ( od priatela, ktory ako si pisala sa stara sam o seba a svoje teple miesto), takze takeho muza by som kopla do zadku, ako si ta vazi a sko si predstavuje vasu buducnost? Aku buducnost s nim vidis? Ako pises dost dobre ovladas AJ takze na tvojom mieste by som zbalila kufor a uz, by som tu nebola. Ono bud pojdes na skolu s popri nej budes pracovat, alebo kasli na skolu ( Phd ti aj tak je na 2 veci... pokial nechces ist dalej na docentku, profku tak ti je doktorat na figu) Dalsia vec, aj keby si skoncila doktorantku tak aby si mohla pokracovat dalej opat by si musela ostat na skole. Podla mna mas v sebe strach, strach z noveho, strach z toho, ze nieco konci a nevies co nove zacina. Ale neda mi a musim napisat, ze teda taketo vyjadrovanie a urazky by som od cloveka co sa ohana cervenym diplomom a Ackami necakala, keby si ten diplom ziskala ma medicine, tak ok no CR hmm studium o biflovacke. Aj, ked ziadny titul nespadne z neba. No na jednej strane sa ohanas aka si super, sikovna, inteligentna a na druhej sa potapas, ze sa na inu skolu nedostanes. PS: ci veris, ci nie, nie si tu sama co skoncila s CD 😉 ale nie kazda ma potrebu sa s nim ohanat.

majcika
15. dec 2016

@lubkavargova1 ak má byť drahym pánom manželom ten, ktorého tu ona spomína, tak ten jej okaka hlavu a oprdi diplom keďže už teraz sa stará "o svoje teplé miestečko". S čím súhlasím ak je taká aj vo vzťahu ako tu

zuzidr
15. dec 2016

od 15 rokov som brigádovala, a aj chodila s mojim už teraz manželom....brali sme sa ked som mala 20, po svadbe som zostala tehotná, ked mala malá 3mes. začala som externe študovať, po dvoch rokoch si našla super prácu,zariaďovanie domu,... potom dalšia materská, dokončenie školy, pri každej materskej po 2rokoch do roboty....Mám 30, dve úžasné zdravé deti, manžela... Nie nechválim sa, len som bola akási skôr vyzretá ako moje rovesníčky a nemala som sa čas nudiť a zamýšlať čo so životom...akosi to išlo samo a nie vždy hladko a bez problémov 🙂 prajem veľa šťastia v živote a len správne rozhodnutia

susanm
15. dec 2016

@mihalnickajanicka ako čítam tvoje príspevky, tak mám dojem, že tebe ani tri vysoké školy nepomôžu. Tak lacno, ako tu urážaš a napádaš ženy, ktoré si sama žiadala o radu...nemám slov. Zamysli sa...a dospej. Keď zistíš o čom je reálny život po skončení školy, tak ti hneď klesne hrebienok. BTW a tým že máš červený diplom sa až tak neoháňaj. (Aj ja ho mám a čo?) Kvalita väčšiny slovenských VŠ ide dole vodou. Diplom má teraz každý bimbas.

timea7
15. dec 2016

mám pocit, že táto téma tu bola založená len za účelom rozprúdenia diskusie, nesedí mi tu viac vecí - študuje v piatom ročníku, ale už je ing. a má aj červený diplom.....a vyjadrovanie na úrovni pubertiaka.

katka2602
15. dec 2016

@timea7 Tak ona uz trosku predbehla cas, kedze ma same A bude mat cerveny diplom. No statnice este v nedohladne.