Ako sa rozhodnúť a ako ďalej v živote?
Ahojte žienky,volám sa Janka,
somn tu nová,ale čítam vás pravidelne, no odhodlanie napísať sem som nemala,až teraz. Som v poslednom piatom ročníku VŠ, so zameraním na cestovný ruch, a neviem, čo ďalej so životom. Ku frajerovi( kt. je odo mńa v inom meste) sa ešte nechcem nasťahovať, mám 25 rokov, ale neviem,čo so životom. Som na tom už psychicky blbo. Popri škole som si privyrábala v jednej spoločnosti na písanie prác, čo mi celkom slušne vynášalo,lenže boleli ma oči z toho aj hlava. Učím sa na ačka, vždy som bola drič. veľa som sa nacestoala za svoj život krátky.Baví ma to,čo študujem aj to, čo robím,lenže nemám žiadnu víziu do budúcna. Rozmýšľam aj nad psychologom, ale ten mi nič neporadí. Neviem sa rozhodnúť a pohnúť z miesta. Neviem,či chcem ísť do práce, či študovať ďalej, či odísť do zahraničia. veľmi ma láka robiť delegátku, prípadne sprievodkyňu, ale nechcem byť zase od frajera toľké kilometre. Mojím snom je žiť pri mori a tam si nájsť nejakú prácu, nemusím byť ani bohatá. Ale zas na druhej strane chcela by som aj študovať ´dalej, trebárs Phd, no s tým je problém,lebo ako tak pozerám nikde ma nevezmú študovať Phd , jedine tam na škole,kde to študujem a to tam nechcem ostať kvôli viacerým veciam. Nemám šancu sa ale inde dostať. Mňa by to aj bavilo a tak,ale nechcem tam,kde som pokračovať. Rozmýľala som nad pedagogickým minimom, prípadne štátnicou z Angliny, ktorú dobre ovládam,alebo účtovníckym kurzom, či študovať niečo inakšie, napríklad žurnalistiku ale odznova neviem,kto by to financovbal, kedže naši ma už nebudú živiť.a ja na to mať nebudem. Ale nechce sa mi ani pracovať ešte,nejako extra. Ked si pomyslím, že už mám pracovať od 25-ky reálne,tak mi je nanič.Tak neviem, čo so životom, o pol roka sa budem musieť rozhodnúťč, aj skôr,.ale neviem ako a čo dalej. Bola by som rada, ak by ste pomohli nejako, nejaké nápady alebo tak..veľká vdaka
@sissy27 tie tvoje komenty 😂 😂 pecka, už sa tu 10 minut sulam od smiechu, ďakujem ti, dlho som sa tak dobre nezasmiala 😃 😃
@lienka.7 - áno, to ja dobre viem. Ale nie je to ani také, že "urobím si popri deťoch profesúru" - je to skrátka iné ako sú doktoráty, docentúry a pod. Minimálne, napr. aj veková hranica je tam podmienkou nejakou a pod. Bývalý šéf získal profesúru, takže viem dobre, že to nie je len tak.
@srdeenko19 nie je za čo, som rada, že som nedrala klávesnicu zbytočne 😁
Ahoj, skus porozmyslat nad tym v prvom rade, co citis k tvojmu priatelovi...ci to co citis je na sto percent...ci nemas pocit,ze ti nieco ujde ak sa budes utiekat k nemu...ak citis,ze by si chcela nieco vyskusat tym myslim ist do zahranicia chod....uvidis ako to vas vztah zvladne...zapamataj si jedno....ak ma nieco vyjst vyjde to. .ak to ma skoncit sko ci to aj ked to budeme lepit a lepit a lepit...sestra mi raz povedala,ze ak je pre nas nieco spravne, neuvazujeme nad tym...nepremyslame ci to tak bude dobre, ci to ma tak byt co je to prena ten pravy....a mala pravdu....teraz to uz viem...ked kracas tou spravnou cestou si v prvom rade spokojna...pokial nemas deti, chod skusit svet...uvidis...mozno prides po mesiaci domov....mozno uz nikdy...ale v prvom rade musis vediet co citis k priatelovi...ako vela pre teba znamena....ak nesmierne vela buduj vztah a staraj sa on...pre mna je najviac moj buduci manzel...s nim budem hocikde...je mi to uplne jedno...hlavne nech sme spolu...o tom som presvecena...takze aj ty musis byt o svojich veciach presvedcena...ale z tvojho prispevku citim to,ze to sama nevies....tak skus aspon brigadu na leto v zahranici alebo nieco ...uvidis co bide aj s tvojim vztahom...ako to bude...a este jedna rada ak je nieco od Boha mas pri tom super dobry pocit...takze ak sa budes citit v zahranici super tak to tak malo byt...a ani ked soferujes k moru nevidis hned more....ale vzdy len poprvu zakrutu...tak sa neboj...len neutop sama seba v chaose...a sprav si poriadok v hodnotach....tie musis mat s priatelom rovnake....nehovorim o konickoch.Ale o zasadach...lebo ked su rozdielne casom to ludi moze rozdelit...drzim ti palce aby si sa dobre rozhodla...a neboj sa vykrocit vpred🙂
A inak tie komenty ostatnych si nevsimaj..to su vsetko dokonale matky,ktore vzdy vedeli co chcu...a cita sa to strasne...ona chcela len tak sa tu podelit s tym co citi...ale co ste tu vy popisali...urcite si sem neprisla po kritiku..a nemate pravu ju kritizovat.pozrite sa kazda na seba....no otras.
@zabka147 praveze sa vsetky na seba pozerame..... to skor autorka sa nevie kriticky pozriet na seba...... dokonca zjazdila aj zeny, ktore sa jej snazili poradit, ale kedze jej ziadna odpoved nie je dobra, tak to je potom tazko..... je to jej zivot a kym neskusi, nebude vediet. Lebo teoretizovat ze toto nechcem, toto nebudem a toto sa mi nechce, je veeeelmi lahke.....treba proste skusit...... nie kazdy mame vysnivany job alebo presne vieme, co chceme robit. Niekedy to zistime, az ked to skusime. Ale autorka nechce ani len skusit.
A sorry, ale aj odmietavy postoj sa da vyjadrit slusne, nie s nadavkami a osocovanim, ako sa nam tu predviedla. Toto o nej totiz vypovedalo ovela viac, ako mozno chcela prezradit. Takze sa vlastne zhovadila sama.
@lubkavargova1 Prosiiiiim, skromne sa hlásim do výpravného tímu. Zatiaľ som dala iba pohorie Atlas...ale v šľapkách😁
@deltaa ale prestaňte nie každý je typ,že vie čo chce.Pre ňu je to veľké rozhodnutie a je z neho zmatena možno sa boji pohnút vpred chce sa uistiť či robí správne.Pisala, že je dric je dobrý študent to znamená perfekcionistka prilis zodpovedná a má rada veci naplánované preto už teraz nad tým rozmysla
Takže začnem podľa mňa bola tá škola zlá voľba,ale možno sa Ti pošťastí a nájdeš si miesto niekde v manažmente v dobrom hoteli.Rozhodla by som sa ísť robiť delegátku aj napriek frajerovi, lebo iné východisko nevidím v cestovke zarobis pár eur, alebo, keď nechceš ísť ďaleko a na dlho preč nájdi si robotu v Rakúsku v Alpach niekde v hoteli...Budeš mať slušne peniaze ....Ďalej by som už nestudovala to, čo píšeš jedine ďalšiu VŠ inaksie zameranu ekonomiku, management...
Ale to je ďalších x rokov skončíš po 30 tke žiadna prax, budeš chcieť mat rodinu....
Je super, že máš červený diplom, ale dnes to nikoho nezaujíma.u muža v robote robia aj ľudia bez VŠ na vysokých postoch za nadštandardné príjmy až prax a skúsenosti z teba niečo spravia.
Skola je len o tom, že si sa nadrilovala niečo zo skript
Áno cítiš sa mlada, lebo Ťá živia rodicia, si študent....Ešte si neprevzala zodpovednosť do svojich ruk, keď budeš zarábať platiť si podnájom či rodičom prispievať budeš mať iný status.
Nepíšeš koľko si s priateľom od neho nečakaj, že mladý chalan túži po spoločnom byvani a hádaní sa kto pôjde kúpiť raňajky do obchodu🙂
Aby ste takto nežili aj o 3 roky
@obsadenemeno tiež by som sa pridala 🙂
@mihalnickajanicka ahoj, neviem ci je to este aktualne (mozno tvoj prispevok bol iba dosledkom momentalneho rozpolozenia). Ani som necitala ostatne prispevky. Reagujem na to, co si napisala na zaciatku, ze psycholog ti nic neporadi, a ze tu si si neprisla po kritiku a odsudzovanie (suhlas) ale zhodnotenie tvojej situacie a zvazenie realnych moznosti.... Len ti chcem povedat, ze tieto dve moznosti sa daju krasne spojit 🙂
Mas pravdu v tom, ze ti neporadi. Ale pomoze ti spoznat samu seba, najst vlastne zdroje, preskumat tieto realne moznosti a pomoze najst cestu k rozhodnutiu, co by si vlastne chcela. Ja som v zivote zazila zopar takychto "razcesti", ked som nevedela co chcem, ale vedela som, ze to co je teraz, nechcem. V tychto parkrat som navstivila psychologa, vobec sa za to nehanbim, bolo to velmi prinosne - ja konzultacie s psychologom nenazyvam psychoterapiou, ale cestou osobneho rastu. Takze mozno ani tuto moznost by som na tvojom mieste nezavrhla. Drzim palce, nech uz sa rozhodnes akokolvek 🙂
@timea7 súhlas, veď ona sama žiadala o radu, tak prečo sa teraz čuduje aj negatívnym reakciám. S tým musí každý rátať keď sa niekoho pýta na názor.

Nechapem preco doktorat aspon neskusis a hned vies vysledok... vobec to tak nie je, ze po znamosti.. ved za interne studium dostavas plat a ked si sikovna tak si k tomu este aj privyrobis..