Ako sa rozhodnúť pre rozvod v komplikovanej situácii?
Dospela som do bodu vo vzťahu, kedy je už pre mňa skôr neúnosné správanie partnera. Sme spolu 14 rokov, z toho 4 sme svoji, deti nemáme, máme hypo.
Jeho správanie je v poslednom čase (niekoľko mesiacov) toxické, manipulatívne, psychicky náročné a vyčerpávajúce + ďalšie veci, je toho veľa a mám pocit, že sa to stupňuje. U mňa v hlave už svieti stopka a zvažujem rozvod.
Čo ma brzdí? Ekonomické dôvody a tiež akoby výčitky svedomia? Neviem to asi správne pomenovať ale stále mám pocit, že k nemu mám pozitívne city kvôli spomienkam na tie pekné chvíle, ktoré sme spolu počas tých rokov zažívali. A stále nejak dúfam, že je to prechodné obdobie, že to nie je on, že je to vplyv práce, stresu... asi hľadám výhovorky. Ja viem, čo mi tu niektorí napíšete, že som blbá a mala som byť dávno preč, keď sme bez detí, ale naozaj to nie ej také jednoduché, ja potrebujem skôr vedieť, ako sa k tomu postaviť
Keď chcem počkať, čo a či sa zmení, ako dlho čakať? A čakať musím, pretože ekonomicky sa neviem ihneď osamostatniť. Čo mám vôbec čakať, že na mňa po rozvode čaká - oficiality, emócie?? Navyše mám zdrav. ťažkosti kvôli ktorým sa aj celkom bojím žiť sama ale zase ani spolubývajúcich nechcem. Tiež som teraz veľmi emočne a psychicky unavená a necítim sa dosť silná prejsť si niečim tak náročným ako je rozvod - výčitky zo strany rodiny a pod.
Všetci si totiž budú myslieť ako z ničoho nič to prišlo, pretože on je strašný herec a pred rodinou sa tvári aký je úžasný, ako sa o mňa stará, opatruje ma a pod.
No je toho hrozne veľa, čo by som mohla napísať, ale nikto by to nečítal. Hľadám asi skôr pochopenie, povzbudenie a reálne praktické rady.
@maciatkolulu ja pracujem v robote na TPP + brigáda + externe škola
A nehovorím, že nemám kam ísť, ale rodičia bývajú veľmi ďaleko, ja by som musela komplet zmeniť život, prácu, je to vyše 200km... to by som nevedela dochádzať, ani do tej školy dokonca...
To pitie začalo kedy? Čo to spustilo?
Či je to také hladinkové pitie večer na "ukľudnenie"?
Ak si chorá, tak to, že sa takto trápiš, Ti chorobu môže iba zhoršiť, prípadne privolať ešte aj iné choroby. Od takého partnera sa musíš oslobodiť. Zdôver sa so svojimi myšlienkami rodičom, určite si zaslúžia vedieť, že je ich dcéra neštastná. A reči iných? Od toho sa musíš odosobniť, nie si prvá ani posledná, šťastie je, že nemáte deti, rozvod prebehne bez problémov, moja kamarátka (podobný prípad ako ty, najskôr si našetrila aby nemusela ísť na rozvod, zastupovala ju právnička). Tiež vravela, že ktovie, čo povie na to ostatná rodina, ale oni s ním nežijú, takže čo sa kto má do toho starať. Veď ho nemusíš ohovárať, len skrátka povedz, že ste si prestali rozumieť a povedz to tak aj jemu. Ak to tak neurobíš, tak budeš čím ďalej, tým viac chorá...
Vyhľadaj si na nete informácie o vzťahu s manipulátorom a jeho dôsledku na tvoje zdravie psychické aj fyzické. Keď pochopíš, že to, ako sa cítiš, je dôsledok jeho pôsobenia na teba, ľahšie sa rozhodneš pre odchod. Uvedom si, že kým nie sú deti, môžeš mu dať zbohom. Potom už nie. Ak máš podozrenie, že by mohol byť narcista, odporúčam knižku Andrey Andrejovej Nikdy viac.
Rozviedla som sa po 2 rokoch, pred svadbou sme boli 7 rokov spolu. Jedno z najlepších rozhodnutí môjho života. Neskutočne som sa bála, nikto nič netušil, on to zhodil cele na mna, rodina sa mi otočila chrbtom... Az po polroku pochopili, ze ehm nebolo to všetko ružové a chceli si poriadne vypočuť aj mňa. Nemali sme deti (nedarilo sa, nastastie), hypoteka a byt boli moje (spred manzelstva), neskutočne som sa bala ako to dam financne (aj ked on nic neprispieval na domácnosť, obcas spravil nakup a tym to haslo). Bez neho sa mi zilo ovela lepsie, svoje rozhodnutie som nikdy neolutovala.
Poradnu mi samozrejme odmietol, az ked dostal papiere zo súdu sa začal snazit, no bolo uz prilis neskoro. Tam bola nevera (niekolkonasobna), klamstvá... Psychicky som to uz nezvladala...
Skus navrhnut poradnu a ked odmietne, snazit sa porozprávať a ked nic, tak sa vykaslat a podat ziadost. Kde nie je vola, nie je cesta. Drzim palce
YOU GO GURL
necakaj, ze sa zmeni sam. Mozes mu povedat svoje vyhrady a navrhnut partnerske poradenstvo. Ak ta ma aspon trochu rad, pojde do toho. Ak nie, mozes si skusit najst psychologa, ale v tom pripade by som riesila rozvod. Skus so vytvorit nejaku financnu rezervu a po rozvode ziadat od manzela vyzivne (ano, aj to sa da).
Tuším tie veci sem nejako dávkuješ (i keď je to psychologicky pochopiteľné, že človek sa snaží problém vytesniť), nakoniec je to alkoholik (alebo na najlepšej ceste k tomu) a egoistický manipulátor. Buď rada, že nemáte deti, a nech ťa ani nenapadne s ním nejaké splodiť, lebo dieťa vzťah nikdy nezlepší, len dlhšie udrží ten stav, aký je. A u teba je teda nelichotivý - s človekom, čo "nadmerne pije" radšej nič nemať!
Keď si sama bez detí, tak "ekonomických dôvodov" sa nemusíš báť, sama sa nejaký čas bez problémov pretlčieš v nejakom zdieľanom študentskom podnájme alebo na ubytovni, a to aj z nejakých brigád...
Držím palce!
Ahoj ktokoľvek ti cokolvek povie/napíše musíš sa rozhodnúť ty sama, môže to trvať mesiac možno 2 roky ale raz sa rozhodneš... môj príbeh je strašný a ver mi ze by si to nechcela zažívať... možno prídem o syna lebo ma byvaly psychicky zničil, natáčal si ma v mojich najťažších chvíľach a teraz to ide použiť proti mne ... všetko to plánoval a postupne mu to vyšlo... pred ostatnými sa tvári aký je milý dokonalý chlap a otec a predo mnou nakoľko ma stále na mňa dosah odkryje svoju pravú tvár a ničí ma ďalej 🤷♀️ v žiadnom prípade s nim nemaj dieta... radšej si potichu planuj ako ďalej žiť a odid... to je moja rada ver mi, že dobrá ale musíš to cítiť ty sama ...

No mne by aj nadmerné pitie alkoholu stačilo ako dôvod na rozvod. Ale keď to chces silou mocou zachraňovať, tak skús. Myslím, že odborník ti len otvorí oči.