Ako sa vyrovnať s darovaním majetku v rodine?
Zdravim. Mám dve dcéry, ktoré nadovšetko ľúbim. Ide o to, že som rozčarovaná, sklamaná a prekvapená z jednania mojej mamy. Po smrti mojej sestry (20 rokov dozadu) chce rodinný dom darovať jednej mojej dcére. Akoby som ja ani neexistovala. Otec s tým nesúhlasí, majú bezpodielové spoluvlastníctvo. Doma spustila peklo. Vždy robila medzi nami rozdiel. Robí aj medzi vnučkami. Žijem riadnym životom, starám sa o rodinu a snažím sa pomáhať aj rodičom. Mne nejde o majetok, veď by ostal mojej dcére. Ale ide o vzťah mamy a mňa. Je mi z toho psychicky dosť zle. Prečo ma takto chce vynechať, vydediť? Ako by ste sa vy zachovali? Ako sa s tým zmieriť?
@jana26125 Aj moj otec sa raz davno vyjadril, ze jeho rodicovsky dom necha mojmu prostrednemu synovi. U neho totiz videl potencial, zeby sa chcel a vedel staeat o dom a zahradu. Skratka ho to bavi. A nechapem, ja som asi cudna, ale ani na sekundu ma nenapadla myslienka "preco mojmu synovi a nie mne" . Ja som to praveze povazovala za cest ze prave mojho syna povazuje za najschopnejsieho to tam udrziavat a zveladovat. Ale tak, viem, ze nakoniec bude vsetko inak.
@lucia13022023 taký závet je neplatný
Ved sa porozpravaj s mamou preco to tak chce. Ze si myslis ze ta jedna dcera je pre nu ( vnucka) nahrada tej dcery oblubenej co zomrela. A ta druha vnucka je ako ty? V nej vidi teba a vy nie ste oblubene? Ak sa nic nedaruje ako jedina zijuca dcera by si vsetko dedila ty. A tvoje deti by dedili az po tvojej smrti. Alebo by si dom mohla predat a $ rozdelit detom za zivota alebo si ich nejak uzit sama. Takto ta mama preskoci a ty nebudes mat narok na nic a druha vnucka tiez. Lenze mama nie je jediny vlastnik je tam aj jej muz tvoj otec ..takze ked chce nech daruje jednej vnucke svoju polku a on moze tu druhu darovat tej druhej. Predpokladam ze otec neplanuje nikoho vydedit a darovat za zivota kym tam ziju tiez nema prenho logiku. Takze najprv si to mama musi nejak zosuladit so svojim muzom. Mozno sa zbytocne trapis a kto vie ako to bude .
@lucia13022023 * Moji starý rodičia ešte žijú, no už majú napísaný závet kde nechávajú veľké dedičstvo trom vnučkam, čiže mne, sestre a sesternici. A pri tom majú dve dcéry (mamu a tetu). *
Závet nebude platný, mama a teta dostanú polovicu toho čo by dostali normálne bez závetu a zvyšok bude vnučkám.
Deti sú neopomenuteľní dedičia, musela by ich najprv písomne vydediť aj to sa dá len z vážnych dôvodov.
Nemôže ani darovať svoju polovicu. To môže len ak mali podielové vlastníctvo. Mne ide ale o iné.
@maranco zavet bude platny - ak ho deti ako ti neopomenutelni dedici nenapadnu. Ak nik platnost zavetu nenamietne, a ak uplynie premlcacia doba - je to ok.
ale ano - aj mama a aj teta dievcat to mozu napadnut a zavet by bol oznaceny za neplatny, kedze plnolete deti nedostali aspon 50% svojho podielu ktory by mali dostat
@maranco @kaktusik007 presne tak, na dedičskom konaní ony ako dedičky budú súhlasiť so závetom a vybavené…
@biba_18
@kaktusik007
@maranco
@luliu
@sasa1310 ak reagujete na môj koment, a ak máte pravdu, tak sme nastastie všetci z rodiny natoľko pricetni ze budeme rešpektovať priania starých rodičov.
Súhlasím s tým, že každý môže so svojím majetkom za života urobiť, čo uzná za vhodné. Aj ho darovať len jednej vnučke. V tomto prípade by ale pre mňa odpadla akákoľvek starosť, pomoc či ochota vo vzťahu k nej. Tiež môžem pomáhať podľa uváženia. A nie preto, lebo by som za to očakávala protihodnotu.. ale takýmto darovaním len jedným smerom by mi dala dostatočne najavo, čo si o mne myslí a za čo ma má. Nie je to fér a môžete tu napísať stokrát, že robí si čo chce. To sa ľahko hovorí, kým to človek nezažije. Niet pekného domu, alebo naopak barabizne, na ktorom sa rodina nepochytila. A neriešme potenciálne správanie sa autorky, či druhej vnučky.. niekedy sa môžeš aj pokrájať, ten rodič da dostatočne najavo, ktoré dieťa preferuje. Aj keby to bolo nelogické, aj keby ten obľúbenec im sral na hlavu, a druhý by bol najlepší na svete. Popravde, takéto prípady som videla častejšie, než opak.
PS: ak je majetok v BSM a manžel s tým nesúhlasí, tak môže sa hoc aj postaviť mama na hlavu, neprejde to.
@lucia13022023 jasneže, a ak by aj nebol závet iba by ste vedeli o tomto zámere, tiež to viete vybaviť na dedičskom…
@jana26125 asi som divna, ale skôr by ma trápilo, prečo len na 1 tvoju dceru/prečo robí rozdiely medzi vnuckami a nie to, že to nechce napísať na teba.
Matka mala radsej tvoju nebohu sestru - co sa jej stalo ? A tvoja dcera jej ju pripomina, preto ide aj cez mrtvoly( zijuceho muza😅) prepisovat dom vnucke a velkodusne teba pre hliada. Ako vychadzas s otcom? Vnuknut mu myslienku, ze ked ide baba nadelovat, tak len svoju polku a tatko nech da tebe svoju. Budete v dome matka s dcerou a druha nech dedi po tvojom raplovi. Vybavene🤪
@vlastnynazor tiez to pisem, uplne nelogicka otazka autorky
Ja ťa chápem, hlavne ak nič nevlastníš a nemáš ani šancu a v podstate keby sa rozvedieš nemáš nič. A detto dcéry, čo ak sa rozvedieš a budeš do konca života v prenajatej garsónke a muž si nájde ženu čo ho oberie o majetok a jedna tvoja dcéra zdedí dom po babke a druhá nič lebo jej vy ako rodičia nič nezanecháte. Skús sa takto s ňou porozprávať že či je s tým ok ak nastane situácia vyššie že či bude s tým ok že jedna vnučka bude mať dom, druhá celý život nič... Minimálne by som to brala tak že ty keby niečo dožiješ aj v podnájme ale dcéry by mali zdediť rovnakým dielom.

U nás je podobná situácia - svokor zdedil byt, my máme dve deti (syn a dcéra, jeho jediné vnúčatá) a chce ho napísať iba na nášho syna. Pretože on je presvedčený o tom že chlap má zabezpečiť bývanie takže chce aby syn mal byt a dcéra nemusí lebo veď jej má zabezpečiť bývanie manžel keď sa vydá. Lenže toto je v dnešnej dobe už zmýšľanie úplne mimo realitu. No vysvetlite to takmer 80r chlapovi z maďarskej kultúry kde to vraj tak je (to je jeho argument). Svokra nesúhlasí lebo sa jej to zdá nefér ale byt je iba jeho takže môže spraviť čo chce. Našťastie naše deti majú dobré vzťahy a aj sme ich vychovali tak, že sa môžem spoľahnúť že to dokážeme vyriešiť spravodlivo. To že preskočia manžela nám je jedno, veď my máme kde bývať, som rada že pomôžu deťom, riešim len to aby to skončilo férovo. A hlavne nech to prepíše, lebo tie poplatky z dedenia sú pri 3i byte v Bratislave už riadne vysoké, navyše pri ňom je aj riziko že ho niekto obalamutí a o ten byt príde, takže radšej takto a vyrovnanie poriesime keď to bude aktuálne.