Ako sa vyrovnať s darovaním majetku v rodine?
Zdravim. Mám dve dcéry, ktoré nadovšetko ľúbim. Ide o to, že som rozčarovaná, sklamaná a prekvapená z jednania mojej mamy. Po smrti mojej sestry (20 rokov dozadu) chce rodinný dom darovať jednej mojej dcére. Akoby som ja ani neexistovala. Otec s tým nesúhlasí, majú bezpodielové spoluvlastníctvo. Doma spustila peklo. Vždy robila medzi nami rozdiel. Robí aj medzi vnučkami. Žijem riadnym životom, starám sa o rodinu a snažím sa pomáhať aj rodičom. Mne nejde o majetok, veď by ostal mojej dcére. Ale ide o vzťah mamy a mňa. Je mi z toho psychicky dosť zle. Prečo ma takto chce vynechať, vydediť? Ako by ste sa vy zachovali? Ako sa s tým zmieriť?
@jana26125
1. varianta:
tvoja mazla uprednostňovať sestru tvoju. Bola chorá, keď tak skoro zomrela, ci nie?
Ak nie, možno je tvoja matka narcistka a razí teóriu zlatého dietata - tvoja sestra. Ty si ta čierna ovca. Pokračuje v tom aj u tvojich deti, zlaté dieta vs čierna ovca.
Ty si sa tiež vydala za narcisa, teda sa k tebe muz chova rovnako ako matka. Si poškodená už od detstva.
2. varianta:
matka síce uprednostňovať sestru ale ty si si zobrala za muža kretena a jej to vadí. Celý život nemáš nič, žiješ u muža vlastnou blbostou = slepá láska.
Matka nechce aby tvoj muz mal dočinenia s jej domom a ta druha (nedediaca) vnučka by podľahla otcovym plánom s domom - predať ho napríklad.
Problém je v skutočnosti v tebe. Celý život ta niekto ojebabrava a ty si necháš šepkať na hlavu. Dcery sú dospelé, svoj vek nepíšeš, škoda. Ale už si dávno mala zit rozvedená, sama v podnájme pokojný život. Na jieho svaka si s takym kktm, ktorý je rád, že nič nemáš??
To radšej v garsónka a harmónii ako takto! Ale to som ja...
A ako ti tu mnohé už spomenuli - trápilo by ma skôr, ze daný len jednej vnučka i ked ma na to plne právo!
Teba však najviac zo všetkého sebe, že ty nič nemáš ani mat nebudeš, nie ze dedi len jedna dcera. Ale ze ty nemáš kde ist a musíš tepiet trúba, s ktorým si napriek tomu, ze dcery sú už dospele, ci?
@jana26125 pozri, u nas v rodine to je podobne, jedna.vnucka dostala od starych rodicov darom byt, druha zahradu, ich syn dostal pozemky. Ano, najvacsiu hodnotu ma byt, ale nikto v rodine sa nad tym nepozatavuje. Vztahy mame stale super, nikto tomu druhem nezavidi, syn sa vobec neciti ukrateny, lebo ked sa zenil, rodicia jemu aj manzelke kupili byt a stale ich podporuju, aj financne ked potrebuju. Jedna vnucka predala zahradu a peniaze vyuzili s manzelom ako uznali za vhodne.... moji rodicia napr. rodicovsky byt kde sme vyrastal darovali mojej sestre, a nastahoval sa do mensieho. Ani mi nenapadlo riesit to. Ano, moralne je to mozno blbe, ale ja som v tom case byvanie mala, tak co mam.riesit.... vztah so sestrou mam super, nikdy sme si nevycitali ci mala jedna viac alebo menej a ani nahodou sa nejdem s nou alebo nasmi vadit pre byt, ktory bol ich a spravili si s nim co chcu
Ja si vzdy myslim, ze tie majetkove spory su v rodinach nie pre.majetok, ale preto ze vztahy su uz nastrbene inde a darovanie bytu/domu/auta/penazi/.... len tie dlhorocne emocie vyplavi- to vidim v rodine z druhej strany...
Ale, mozem sa mylit.
Verim ze sa vasne u vas utrasu a budete v pohode casom
@magdalenal no mne po smrti sestry mama povedala, že zomrieť som mala ja. Na to sa nedá zabudnúť.
Možno má tvoja matka narcistickú poruchu osobnosti. Takéto matky si vyberajú s pomedzi svojich detí, ktoré potom celý život okato uprednostňujú a vždy potrebujú aj jednu čiernu ovcu rodiny, ktorú odtrihnú a majú potešenie z jej trápenia.
Tvoja matka chce v rodine narobiť zlobu a z princípu by som nechcela, aby staršia dcéra dedičstvo prijala. Ty ako ich dcéra máš v prvom rade nárok dediť po tvojich rodičoch a nevzdávaj sa toho práva ani v prospech tvojich detí, lebo by to nebolo voči tebe spravodlivé a ani úctivé.
@jana26125 tak to je krute, to ma.mrzi riadne... ale tak tym padom sa ani neda cudovat ze sa rozhodla ako rozhodla.... skus sa od tych veci 'oslobodit', hoc je to tazke a to viem.o com hovorim. Bude ti lahsie, ver.mi.... myslim na vas.... necitala som.ine komentare, mozno zienky uz pisali vyssie. Ale buduj si dobry vztah so svojimi dcerami, a ked sa tie budu mat rady, ziadne dary ani intrigy to nezlomia....
Pozri, co ti poviem. Moja svokra uprednostnuje z troch detí to, ktore chlasta 30 rokov, vycical koho mohol, ublizil, komu len vedel. Este ho necha u seba zadarmo byvat, zadarmo teplo, zadarmo voda, eletrika, chladnicku ktoru jej plnia ostatne dve deti aj s rodinami (tam patrim aj ja, lebo ona nema z coho zit zo 400e dochodku) ma ten clovek k dispozicii..... ani makke F proti nemu nepovedala, nespravila, ked ho chceli vyhodit. Ze by aspon ten polorozpadnuty dom odkazala tym, ktori ju krmia a vozia po lekaroch.... ? Nie. Lebo ona aj chudacikovi musi nieco zanechat..... Kde je chory nezdravy vztah, si nepomozes.... S dcerami bud za dobre, nech pretrhnes tu generacnu traumu.
Moze to byt preto, ak by sa tebe nedaj Boze nieco stalo, aby nededil po tebe s detmi aj tvoj manzel. Lebo on je pre nich cudzi.
@oli18 ak sa niečo stane tej dcere a ona nemá muža ani deti tak dedia po nej rodičia a súrodenci čiže ten 'cudzi' tiež
@nominativ hlásim sa do klubu pohodakov, v tomto smere minimalne. Ja som toto nikdy neriešila,aj keď sa ma to týkalo. Vždy riešim seba a môžem ovplyvniť seba,nie konanie druhých,takže nechápem,prečo by to malo niekoho štvať. Ako, čo komu pomôže/nepomoze rozhodnutie iného človeka,hoci aj rodica v jeho neprospech? Veď keď ma preferované jedno dieťa a ďalších sto je na bočnej koľají,tak je to jeho vec a stále jeho rozhodnutie. Či čo teraz má robiť tých zvyšných sto deti? Ísť k rodičovi a držať mu zbraň pri hlave,aby zmenil svoje rozhodnutie? Či ako...? Choré ...
@anita6666 aj ja sa hlásim do skupiny, ktorá si myslí, že človek si môže robiť so svojím majetkom čo chce. Otázne je, či by som reálne bola v pohode, keby mama povie - vieš čo, ty si natoľko šikovná a schopná, že máš svoje vlastné bývanie, tvoj súrodenec nemá nič, tak mu dám môj byt. Mňa by to mrzelo, že prečo som potrestaná za svoju schopnosť. :D Nie, nedržala by som zbraň, musela by som sa s tým zmieriť, ale ukrátená by som sa cítila.
Ak si ty bola naozaj ok, keď sa ti to stalo, tak v poriadku. Si výnimka a gratulujem. Ale ak sa rozprávame v teoretickej rovine, tak potom je to len teória a realita by bola bohvie aká.
@anita6666 @nominativ V dnešnej dobe drahých nehnuteľností a hypoték by každý asi rozhodnutie niekoho vydediť vnímal citlivo, hlavne ak ide o človeka čo nezarába mesačne 3000 eur a môže splácať aj 2 hypotéky alebo čo sa dobre vydal a muž počas manželstva zarobil a nehnuteľnosti sú spoločné. Pre ňu tá nehnuteľnosť mamina bola jediná istota ak ju muž vyhodí, lebo možno ako pracujúca by prenajatú garsonku zaplatila, ale na dôchodku z jedného dôchodku ťažko. Pričom by určite neprepila tú maminu nehnuteľnosť a raz by ju dedili dcéry-teda vnúčatá jej matky. A okrem toho môže nastať situácia že na jednu vnučku stará matka prepíše, ale druhá nebude mať nič, lebo otcovi prepne na staré kolená a prepíše na novú ženu čo si nájde svoju nehnuteľnosť a ak jedna sestra bude mať dom a druhá nič určite to poznačí vzťahy medzi sestrami na celý život. Teda tu by bolo najrozumenejšie keby to zdedí matka a ak umrie o nejakých napríklad 30 rokov zdedia dcéry na polovicu.
@marsmykkok jediná istota v živote je spoliehať sa len na seba,na nikoho iného a podľa toho konať a správať sa.
Mňa by asi najviac hnevalo, že mi ide rozoštvávať deti. Lebo tam to smeruje, veď viditeľne bude to jedno odsunuté. To, že by som nemala ja, by mi bolo jedno. Ale, že jednému dieťaťu dá a druhému nie, to by ma mrzelo veľmi.
No na druhej strane, ak by mi matka povedala, to čo tebe, tak by som s ňou vôbec neudržiavala kontakt, nieto jej ešte pomáhala.
@jana26125 ja len ziram, kolko neprijemnych zenskych sa na MK nachadza. Vo viacerych temach tie iste hnusne, rypave zenske.. necitaj ich, roluj.. chapem, ze ta to mrzi, ale ako s tym, ze uprednostnovala sestru, ani s tym, ze uprednostuje 1vnucku, neurobis nic. Mozes sa s nou porozpravat, tvoje pocity a traumy z detstva, ktore sa teraz-jej konanim znova vynaraju.. mozno sa podobas na svokru, ktoru nemala rada a mozno sa druha dcera podoba na teba a jej ju pripomina. Oslov ju, klad otazky, inak sa to nedozvies a len ta to bude trapit..
@mariynka Nedoprosuj sa...aj tak s tým nič neurobíš...
@mandarinka555 nedoprosujem sa. Viem.
@mariynka s mamou sa vôbec nedá o ničom rozprávať. Má zničené nervy, hneď ziape. Nečudujem sa jej po tom, čo musela prežiť. Prestala som tam chodiť. Keď treba niečo pomôcť alebo poslať posielam tam dcéry. Ale už vidím, že tá jedna tam nechce chodiť. Počúvať ódy na sestru a nadávanie na mňa.... otcovi zajazuje mi aspoň zavolať. Aj po ňom len ziape.
@jana26125 prosím ťa, čo si tvoja mama prežila ? Čo si vraj musí prežiť “človek” aby sa z neho stalo takéto monštrum, ktoré ničí všetkých naokolo?
@jakubrianka To najhoršie na svete, čo by si nemala žiadna mama prežiť.
@jana26125 koľko rokov mala tvoja sestra keď sa to stalo? Mama sa zmenila odvtedy ? Ja som to pochopila tak, že matka vždy protežovala tvoju sestru a vytvárala nerovnú atmosféru v rodine.
Autorka necitala som všetko. Ale ak tvoj otec s tým nesúhlasí, tak to je vlastne dobre. Nech on svoj podiel prepise na teba a tvoja matka na Tvoju dceru. Tvoj podiel potom dáš svojej druhej dcére.
@jana26125 ale tak ani mama nepohne s tým, ak on nebude súhlasiť. Tak nech sa ta zastane aspoň otec, povie mame na rozum. Resp ak to neprepisu nikomu, lebo sa nedohodnú....tak ten dom bude po dedeni tvoj .
Ale skus si poriesut manželstvo- cez manželskú poradňu. Ci tam už nie je šanca? Lebo co je toto za život.
Za niektoré veci treba bojovať. A ak by to nešlo, šla by som na tvojom mieste do nájmu....a raz ten dom zdedis.

Pozri, nevidim problem v tom, ze chce narabat so svojim majetkom ako uzna za vhodne. Horsie vsak je, ze ty si dospela osoba prakticky bezdomovec, nakolko bez manzela nemas ani kde byvat. Toto je to najhorsie.