Ako sa vyrovnať s darovaním majetku v rodine?
Zdravim. Mám dve dcéry, ktoré nadovšetko ľúbim. Ide o to, že som rozčarovaná, sklamaná a prekvapená z jednania mojej mamy. Po smrti mojej sestry (20 rokov dozadu) chce rodinný dom darovať jednej mojej dcére. Akoby som ja ani neexistovala. Otec s tým nesúhlasí, majú bezpodielové spoluvlastníctvo. Doma spustila peklo. Vždy robila medzi nami rozdiel. Robí aj medzi vnučkami. Žijem riadnym životom, starám sa o rodinu a snažím sa pomáhať aj rodičom. Mne nejde o majetok, veď by ostal mojej dcére. Ale ide o vzťah mamy a mňa. Je mi z toho psychicky dosť zle. Prečo ma takto chce vynechať, vydediť? Ako by ste sa vy zachovali? Ako sa s tým zmieriť?
Ty sa na ten dom spoliehas?
Je to majetok tvojej mamy a moze s nim spravit co chce, aj novemu frajerovi, takze jedna z tvojich dcer je este dobra situacia.
Najlepšie bude keď sa do toho nebudeš starať, však ty svoje máš nie? Druhej dcére pôjde tvoj dom a budú mať obe.
a nebohá sestra nemala deti?
Prekvapuje ma,se nevies dovod.Je to take bla bla ako ze vzdy robila rozdiely.Ale nevieme nic o tom ci si s nou o tom hovorila,hovorila s otcom,ako vyavetlila ze len jednej vnucke a druhej nie.
@januska12323 práveže žijem v rodičovskom dome svojho muža, ktorý po tom ako sme ho zrekonštruovali daroval svokrovci len jemu. Takže nemám nič.
Porozprávať sa s dcérou, ideálne by bolo ak by dedičstvo odmietla s tým: milá babka, ty máš dve vnučky. Ďakujem, ale tvoj dar za takýchto podmienok nechcem
chce dať vnučkam, neznamena to, že teba vynechala, že mate zly vzťah,... ibaže by si vedela o nejakom dôvode, prečo by k tebe mala zly vzťah. Myslim, že darovať vnučatam - najlepšie všetkym rovnako je OK. Tebe už dala čo mohla.
tak sa opýtaj mamy, prečo iba vnučke, nie tebe a prečo iba jednej
@jana26125 potrebuješ ten dom? Alebo chceš mať pocit že niečo vlastniš?
Lebo ak ho nepotrebuješ a nechala by si ho aj tak dcéram, tak je to celkom jedno, nie?
možno sa boji, že by tvoj manžel chcel niečo s dedičstvom urobiť, ty by si podlahla, takto by pripravil vnučky o dom.
@lenkakravcova ale ona ho chce darovať len 1 vnucke, hoci má 2
Vieš čo ja by som bola rada, že je jedna dcéra zabezpečená a snažila sa aby som mala čo dať aj druhej. Ja majetky nepotrebujem ani si kvôli tomu rozhádať rodinu.
tak sa opýtaj na druhu vnučku, prečo ju vynechala
Možno počíta s tým, že ty zdedis rodičovskú nehnuteľnosť.
@jana26125 zazila som darovanie domu len jednej z 8 vnukov a vnuciek. A dovod? Lebo ako jedina chodila za tym clovekom a vyplnala mu cas, pomohla nakupit, trochu spratat. Nedeje sa aj u vas, ze jedna travi z babkou casu viac? A teda, ja by som sa nehnevala, skor by som zacala rozmyslat, ako zabezpecit druhe dieta....
Aj keby ten dom nedarovala vnučke, váš vzťah nie je v poriadku a nič sa tým nezmení. Rozumiem, že ťa to mrzí, ale neostáva ti nič iné, len sa s tým zmieriť.
viem že je to pre teba zraňujúce, no ale, vieš akú máš mamu keď vždy uprednostňovala sestru, ak ty nechceš aby mali sestry zlé vzťahy, tak tvojou úlohou by mohlo byť dohodnúť sa s dcérami - buď tá jedna povie babke že keď chce aby to dala na obe- alebo sa dohodnite s mužom že ok, ten váš dom zdedí tá druhá…
no fuuuch, to mi je ľúto teda 😔 tak potom najlepšie by bolo porozprávať sa s oboma rodičmi, v kľude, bez negatívnych emócii, čo ti povie mama do očí…
Tvoja mama by potrebovala kamarátku ako ja, hneď by som jej vysvetlila, že sa správa ako krava. Je pravda, že si každý môže s majetkom robiť čo chce. Nech sa páči. Ale naruší to vzťahy, dupľom ak je niekto uprednostňovaný. Jedine, čo tým získa je nič. Pretože ak svoje deti teoreticky vydedim, logicky nemôžem čakať, že vzťahy budú natoľko dobré, sa o mňa aj niekto postará prinajhoršom. S tým by si sa však vedela zmieriť, ak by si mala šťastné manželstvo, čo nemáš. Toto je problém, a toto by trebalo riešiť.

@jana26125 je zvlastne ze mas dve deti a chce darovat len jednej. Na druhej strane si neviem predstavit, ze by rodicia nieco chceli darovat mojmu dietatu a nie mne a mne by to vadilo. Praveze by som bola rada.