Ako sa vyrovnať s manipulujúcimi rodičmi partnera?
Zienky prosim poradte. Uz 3 roky zijeme spolu s priatelom, cakame babo, mame spolocny byt. Problem su jeho rodicia, myslim ze ma nikdy nemali radi a brali ma ako hrozbu ze im zoberiem syna, jedinacika, kedze si mysleli ze syn sa pomaly k nim nastahuje a bude im robit sluhu. Problem je ze si vynucuju velmi velku pozornost, stale nas volaju na navstevy, alebo chodia oni k nam aj 3x do tyzdna,a potom my mame este cez vikend ist k nim, nemame ziadne sukromie. Priatelova mama je onko pacient a to ze stale chce byt s nami zdovodnuje tym ze jej ostava par mesiacov zivota, hoci toto tvrdi uz par rokov, a stale jeho rodicia argumentuju ako nevladzu ako pottebuju starostlivost atd pritom chodia na dovooenky, otec jeho beha...toto mi nepride ako ludia ktori nevladzu...proste ja viem ze nas chcu od seba oddelit aby priatel ostal s nimi, stale mu volaju a prakticky sa o nicom inom nebavime len o jeho rodicoch ze co zase potrebuju atd...uz som z toho unavema...rozhodla som sa ze zvysok tehotenstva stravim u mojich rodicov 50km dalej...to sa priatelovi nepacilo a asi pochopil ze takto ja vo stvrorke s jeho rodicmi fungovat neviem...zacal za mnou chodit k nasim...to sa nepacilo jeho mame ktora zacala plakat a mat zachvaty ako ho oni pottebuju...neviem co mam robit baby, mam strach ze sq asi budeme musiet rozist ale neviem ako si usporiadam zivot lebo u rodicoch nechcem ostat...
Ďalší typický príklad rodičov, ktorí nepochopili, že dieťa nie je ich majetok. Je to úplne normálne, podľa prírody, alebo "jak si to náš Pán prial", že človek v dospelosti opustí svojich rodičov a založí si vlastnú rodinu. Toto je normálny kolobeh života a kto proti tomu bojuje, je hlupák.
Je to teda na tvojom priateľovi. Keby ste boli zobratí mohla by si mu vyhadzovať na oči, že pred oltárom prisahal tebe a nie rodičom... ale takto nemôžeš ani to... 🙂
"su uz stary a zachvilku zomru...maju 64 rokov..". 🤣🤣🤣🤣
Dobre 🤣 on pochovava rodičov ktorí to ešte 20 rokov môžu zvládnut ako nič. Aspoň otec, možno aj mama kto vie.
Ostala by som u svojich rodičov a on nech sa zariadi. Bud ja s dieťaťom alebo oni.
Ale vedela si akí sú takže treba sa pripraviť aj na to ze budeš single Mother...toto ste si fakt mali upratat pred dieťaťom
@gejb vies co praveze nevedela...najprv taki vobec neboli a mam pocit ze az ako sa to medzi nami zacalo prehlbovat aj ked sme byt kupili tak im akoby doslo ze uz nebude ich sluha ale je tu este nejaky clovek a vtedy sa to totalne zhorsilo
Je zle, si si s clovekom s takymi rodicmi spravila dieta. A tvoj priatel nech im jasne vymedzi hranice, inak to nema zmysel. Rodicia tu mozu byt aj 20 rokov, aj viac.. ved 64 rokov je este nic. To sa ledva do dochodku ide.
Priateľovi odporúčam nájsť stratené gule a obmedziť návštevy. Napríklad v stredu prídu oni k vám na večeru a v nedeľu prídete vy na obed. Telefonáty ako to jemu vyhovuje. Ak to neseknete teraz po narodení dieťaťa budú u teba nasáčkovaní celé dni.
pochovávať 64 ročných rodičov je odveci
Aj ten tvoj odchod zo spoločného bytu je odveci, ty nepracuješ, či robíš z domu? Keď si môžeš len tak odísť?
Ja by som si urobila poriadky s frajerom a jeho rodičmi. Treba stanoviť pravidlá. Stretávanie sa raz do týždňa, to úplne stačí, buď pôjdu oni k vám alebo vy k nim. A dodržiavať to. Ak budú manipulovať, prerušiť kontakt pokým nebudú dodržiavať vaše pravidlá.
Aj ty si utiekla ako malé dieťa k svojim rodičom.... prečo?máš muža, byt a nie, aby muž chodil hore dole ešte dieťa nie je na svete už rozmýšľaš nad rozvodom.
Ja by som tiež odišla, partnerovi by som vysvetlila že sa nedá takto fungovať.
Ideálne riešenie je predať byt a presťahovať sa ďalej. Partner im zjavne nevie riadne povedať čo sa patrí a im nie je trápne že sa tlačia non-stop domov mladej rodine.
No, opičia láska naša každodenná.
Problém nie sú rodičia ale tvoj partner, ktorí by ich mal vedieť upratať. Áno, mama je mama a otec je otec... Ale treba rešpektovať, ak nadíde čas nechať vtáčatko vyletieť. Ak toho nie sú schopní rodičia prirodzene, treba im pomôcť rozhodným postojom a prejavom lojality voči partnerovi/partnerke. Inak takýto rodičia sú podľa mňa korunovani sebci. Áno, rochnia si s tým svojim dieťatkom, celí šťastní že ich neopustilo. Potom zomrú a dieťatko ostane v 40tke na svete samo, bezdetné, bez partnera, neschopné nadviazať zdravý vzťah, ... Hlavne že rodičia ho stihli využiť na osobné potešenie a spoločnosť... 👌🏻
Nech si priateľ dá do poriadku priority. Za daných okolností (kúpený byt, dieťa na ceste) by som na tvojom mieste určite čakala väčšiu podporu.
Cele zle.. otazka znie, nechodíte do prace ? Ked sa tak k vam sačkuju 3x do tyzdna?
Treba si vymedzit hranice, a tvoj partner to musi vysvetlit svojim rodicom, bohuzial, budu sa musiet s tym zmierit a samozrjeme nesmie sa nechat citovo vydierať, mozte im podat pomocnu ruku typu nakupim vám, lazdy druhy týždeň mozte ist k nim na nedelny obed, ale taktiez chcete sukromie, al vedia ze si tehotna, ja by som povedala aj to, ze mi je zle a chces mat sukromie a bodka
No neverím ze si vyberie rodičov. Keď k vám chodí na návštevy zalezi mu na vas, sadni si s ním, povedz ze chceš otca pre svoje dieťa, a mat úplnú rodinu - teda vy traja a nie 5ti. stanovte si hranice pravidlá....
Ze ma mama hysak nech rieši on. Je dospelý a čoskoro otec. Uz ma zodpovednosť za svoju novú rodinu ktorú si vytvoril.
Jeho rodicia sa kľudne môžu dožiť ešte aj stužkovej vašich detí, tak sa nenechaj zmanipulovat
Ja osobne by som bola radšej slobodná matka, ako s takouto familiou na krku.Problem je hlavne priateľ, ktorý je ich cecok aj keď sa občas s nimi pohada ,ale nič zatiaľ nedokázal vyriešiť k tvojej spokojnosti .Keď sa dieťa narodí ,všetko bude ešte 10xhorsie a odnesie si to tvoja psychika.
No ak to nepochopi tvoj priatel sam ze mu ma byt prednejsia jeho vlastna rodina ako jeho rodicia tak vas vztah skor ci neskor skonci pretoze jeho matka sa do vas starat neprestane dokym to razne neukonci on... ty s tym nemas co spravit snad len na tvojej strane chyba ze si si takeho vybrala ale taku som spravila v minulosti aj ja cize to neber ako vycitku
Jeho rodicia nie su problem ale TVOJ partner. On by to mal poriesit. Pokial to on nejako neporiesi, bude to takto furt….
takychto diskusii tu bolo viac podobnych
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ma-vztah-s-problemovymi-rodicmi-buducnost/
stanovit náštevy na 1x do tyždna, tak ako si to tu napísala treba mu to vysvetli, pripadne psycholog alebo manželská poradna - nejaký mentor aby ste sa vedeli dohodnut
tiež by som toto nezniesla a to ked pride dieta to sa ešte bude ostrejšie
a rodičom za jeho pritomnosti - on asi na to gule nebude mat - tiež vysvetlit , ak bude hádka nerieš, nenechaj sa zmanilupovat pre klud v rodine lebo ten nebude nikdy
Tak ty na truc odides ku svojim rodicom a s jeho fungovat nevies
Čo čakáš od jedináčika ?
Toto je velmi bezne, že rodičia veria že budú vyhradnymi majitelmi svojich detí a rozhodovat za nich naveky amen.
Byt ste si kúpili za svoje? Ste obaja plnoleti, pracujete? Nie ste na nich závislí? Treba sa s buducim oteckom porozpravat a dohodnúť, vyhradte si na to čas, premyslite si aj dosledky možných krokov. Je dôležité jedným aj druhým rodičom nastavit hranice a byť korektny k nim aj k sebe. Máte zodpovědnost za to, aby ste dietatku vytvorili stabilne a harmonické prostredie na dlhé roky. Toto je priorita, nie precitlivela dochodkyna a jej (zrejme) neadekvatne nároky. Zo začiatku budú isto zduti, hlavne ak ho brali za nesvojpravneho sluhu. Časom pochopia a zvyknú si. Je možné aj to, že keď sa bábo narodí, už tak často nebudú chcieť chodiť.
Priatek nech sa dohodne s rodičmi, vidíme sa raz týždenne a dovi dopo....
vráť sa domov, ich návštevy obmedz na minimum a on nech si k nim chodí ako uzná za vhodné. nenaliehaj na neho aby to riešil, lebo bude mať mať pocit že na neho tlačíš. ale žiadne ústupky voči nemu - zajtra ideme do kina, v pondelok treba odniesť koberec do čistiarne, v stredu budeš nosiť malého na karate atď ... on si bude musieť zorganizovať čas lebo stíhať nebude ...
Zažili sme to isté. Museli sme normálne deliť čas aby boli všetci spokojní. Cez týždeň sme sami. Jeden víkend u mojich rodičov, ďalší u svokrovcov a zvyšok mesiaca sami. Vybavené. Slzy sa neberú do úvahy. Problémy sa riešia telefonicky. Výčitky sa ignorujú. Priorita je tvoja vlastná rodina, nie svokrovci.
@luccija však piše že je to jej priateľ nie manžel
Ty si to tiez dospelacky vyriesila,nastahovat sa k rodicom.... Dohodnite si pravidla. Raz do tyzdna sa vidiet a ked chce,nech tam ide sam. Oni su tak nauceni,tazko im budes do toho kecat.
@tulipanik12 pardon aj ja som jedináčik, ale v hlave mám upratané ...
@majus2323 u mužov si myslím, že je to iné . ..
@alickapusinka to je úplne jedno či manžel, priateľ bývajú spolu a čakajú spolu dieťa.

Este doplnim ze priatel sa s nimi aj niekedy pohada ze nemaju pravdu, ani im nedviha ale inokedy zase povie mne ze ja to mam strpiet lebo su uz stary a zachvilku zomru...maju 64 rokov...