icon

Ako sa vyrovnať s manželovou závislosťou na alkohole?

15. okt 2025

Boli by ste s človekom ktorý musí mať každý deň nejaký alkohol? Som na materskej, on chodí do práce. Mne to strašne vadí, on tvrdí že z toho robím drámu. Ale to je tak ťažké nedať si ani jeden deň nič ?

Strana
z4
kremlicka250
18. okt 2025
@sova7

@kremlicka250 podstata je že pije. Ak mi to vadí zavislost ovplyvní aj vzťahy rodina alkoholika funguje ako spoluzavisly a to je vážna psychická porucha tak takyto vzťah ak alkoholik nemieni nič robiť ukončím a zvlášť ak sú tam deti tie to ovplyvní na celý život

@sova7 ale ved to je v poriadku...ja niekde tvrdim,ze ma s nim ostat a tvarit sa,ze sa nic nedeje? Ja uplne suhlasim so vsetkym, co pises🙂Reagovala som na to, ze tu "anonym " tvrdil, ze kazdy vie koho si berie....a ja tvrdim , ze nie kazdy...ze alkoholikom sa moze stat clovek aj po svadbe.

evkatk
18. okt 2025

Nenávidím smrad alkoholu. Iba raz by som u neho zacítila alkohol, okamžite by som požiadala o rozvod. Nikdy by som neklesla tak hlboko, aby som ostala žiť s človekom, ktorý si čo len raz vypil. City tu musia ísť bokom. S opilcom dokážu žiť iba prostiutútky, ktorým je to jedno, ale potrebujú chlapa. Často sa vyhovárajú na deti. No žiadne dieťa by nemalo vidieť opitého a to už nikdy niektorého z rodičov. Nepripustila by som ani stretávať sa s deťmi. Vyrastala som v rodine, kde sa vôbec nepilo, ak som na ulici stretla nejakého opitého, z pohľadu naň mi bolo na zvracanie a dodnes to trvá.

liv1
18. okt 2025

To jemu nestaci malo, to len ty nevies co uz vsetkp vypil. Smutne no. Co ti povedat. Nechaj ho tak ak si nenecha pomoct

liv1
18. okt 2025
@veronicka88

@anonym_autor ultimátum....jedinýbsposob. s rozhovorom že si chránis rodinu a svoj život!nekompromisne....môj manžel si dá večer alko/nealko pivo ale kúsok vína.nerobom zneho alkoholika. Ak nemá neruca sa svet. Ale to ako píšeš že schováva fľaše je už veľký problém. Ochranné a a svoju rodinu. V dobrom aj v zlom sme si sľúbili pred oltárom. Ta ti podakuje. Alebo sa ti bude žiť ľahšie bez neho. Manžel nemá byť druhé dieťa ale druhá ruka.

@veronicka88 ak nevydrzi niekolko mesiacov si vecer aj to 1 pivo/vino nedat, je aj ten tvoj alkoholik, zloz ruzove okuliare

veronicka88
18. okt 2025
@liv1

@veronicka88 ak nevydrzi niekolko mesiacov si vecer aj to 1 pivo/vino nedat, je aj ten tvoj alkoholik, zloz ruzove okuliare

@liv1 ja nemám ružové okuliare🤣vydržal aj dlhšie. Ja som písala autorke a ja som si rady nepýtala dievčatá.

autor
19. okt 2025

Problém je v to. Že keby aj dám ultimátum kde pôjdem ? Nemám kam ísť.

enmery
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor To fakt nemáš žiadnu rodinu na svete?Žijete teda len 2 dvaja v bubline.

kattrin5
19. okt 2025

@anonym_autor moj otec bol alkoholik a zacalo to presne takto, az sa upil a zomrel.. ake detstvo to bolo ti tu ani nebudem pisat, pretoze Nechapem zeny, ktore toto dovolia pre svoje deti..

kattrin5
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ja som v USA odisla od muza ked mala dcerka rok, bez rodiny.. vsetko sa da ked clovek chce, najdes robotu, dieta do jasli, jeho na sud a ides..Akoze ze nemas kam ist? Co je toto za vyhovorky? Preco si si potom robila dieta? Fakt sorry, ale Nechapem taketo zmyslanie ludi.. Inak Moja mama tymto argumentovala cely zivot, my s braskom sme koly otcovi obaja v 16 odisli z domu, toto ti bude lepsie? A co sa liecenia tyka, moj tatko bol asi 4 krat a vobec mu to nepomohlo, pretoze ked sa vratil siel zasa do krcmy za tymi istymi ludmi, ked liecenie, musi prist celkova zmena a hlavne si to musi uvedomit manzel.

bielasovicka
19. okt 2025

@anonym_autor daj mu do piva gutalax 🫣

sisamisaaa
20. okt 2025

Moja mama nebola schopná opustiť alkoholika až to došlo do štádia že nakoniec ho aj tak opustila, 20 rokov trpela, rodina je rozbitá na márne kúsky, súrodenci sa ledva bavíme, sme traumatizovaný, máme zdravotné problémy z toho. Brácho je už na ID kvôli psychickým problémom, sestra sa nejako drží ale máva silné úzkosti a panické ataky, ja som si prešla vyhorením a dodnes mám bolesti chrbta a úzkosti. Stačilo len od neho odísť skôr, možno by sa nám nejakú dobu žilo ťažšie, ale aspoň by sme boli pokope a psychicky v poriadku.

sova7
20. okt 2025
@sisamisaaa

Moja mama nebola schopná opustiť alkoholika až to došlo do štádia že nakoniec ho aj tak opustila, 20 rokov trpela, rodina je rozbitá na márne kúsky, súrodenci sa ledva bavíme, sme traumatizovaný, máme zdravotné problémy z toho. Brácho je už na ID kvôli psychickým problémom, sestra sa nejako drží ale máva silné úzkosti a panické ataky, ja som si prešla vyhorením a dodnes mám bolesti chrbta a úzkosti. Stačilo len od neho odísť skôr, možno by sa nám nejakú dobu žilo ťažšie, ale aspoň by sme boli pokope a psychicky v poriadku.

@sisamisaaa poznala som pani ktorú muž bil. Odišla od neho keď boli deti maličké. S otcom si našli vzťah v dospelosti ako tak fungujú vidaju sa. Obidve decká už dospelé sú v pohode majú fajn partnerov deti rodiny taký bežný život. A poznala som dosť ľudí kde to vyzeralo ako u vás a majú problémy na celý život. Fakt nechápem ženy ktoré žijú s opilcom magorom a deťom skazia život. Áno fungujú tam závislosť spoluzavislosti manipulácia ale vždy treba myslieť na deti a pokúsiť sa aspoň pre ne odísť a niečo urobiť. Je mi.luto deti ktoré musia vyrastať v takom strese dusne chaose a strachu o život

sisamisaaa
20. okt 2025
@sova7

@sisamisaaa poznala som pani ktorú muž bil. Odišla od neho keď boli deti maličké. S otcom si našli vzťah v dospelosti ako tak fungujú vidaju sa. Obidve decká už dospelé sú v pohode majú fajn partnerov deti rodiny taký bežný život. A poznala som dosť ľudí kde to vyzeralo ako u vás a majú problémy na celý život. Fakt nechápem ženy ktoré žijú s opilcom magorom a deťom skazia život. Áno fungujú tam závislosť spoluzavislosti manipulácia ale vždy treba myslieť na deti a pokúsiť sa aspoň pre ne odísť a niečo urobiť. Je mi.luto deti ktoré musia vyrastať v takom strese dusne chaose a strachu o život

@sova7 veru. Ťažko súdiť, môj muž to mal rovnako. Celý život mamu chránil, žili v strachu, ale ona neodišla lebo tiež si myslela že nemá kam, že jej nik nepomôže plus v tej dobe neexistovali žiadne spolky, žiadna osveta a deti z rozvedených rodín mávali v škole peklo čo nechcela. A tak trpela a dúfala že sa chlap raz uvedomí a zmení. Veď keď bude syn väčší, budú sa hrávať na dvore, bude mať parťáka, bude sa potrebovať učiť, bude hento a tamto až bol syn dospelý, zlé zdravotné výsledky, na liekoch a už museli spávať zamknutí, polícia na dennom poriadku.
Keď som sa pýtala mojej maminy, prečo otca neopustila skôr, vravela že by to bola obrovská hanba. Že mať niekde diktovať že je rozvedená, že to by proste neprežila (takto si to myslela) a tak robila všetko preto aby rodinu udržala pokope, aby otcovi dohovorila, donútila ho ísť na liečenie ktoré mu absolútne nepomohlo, donútila ho brať lieky ktoré nakoniec zapíjal alkoholom, nakoniec sme utekali z domu a prespávali v jej práci v sklade na zemi aby bol pokoj. Takže odchod bol nevyhnutný, akurát celé tie roky si stále myslela a dúfala že sa to nejako zlepší.
A áno je to strašné byť ako dieťa obeťou alkoholizmu, denných hádok, mňa navyše ešte aj v škole šikanovali, takže u mňa to bolo o 24hodinovom strachu. Ako dieťa som trpela OCD a bála som sa to niekomu povedať lebo nik nerieši ako trpím, ale čo je s tým deckom v neporiadku a ako ho opravíme. Tak som bola ticho. Do dospelosti som sa vnoci pomočovala. Dnes mám skvelého muža, nemáme deti lebo sme obaja úzkostliví, obaja sa bojíme aké gény im dáme, dnes už rozumovo viem že som v bezpečí ale aj tak celé noci sa prehadzujem, môj nervový systém je v strehu 24 hodín denne, počujem hádku alebo nadávky a zamrznem, roztrasie ma, kedykoľvek sa len tak rozplačem a neviem prečo.

Čo budem hovoriť. Stačí si otvoriť na youtube podcast Vychovávej s láskou, kde sú tony podobných príbehov ľudí, ktorí si prešli peklom.

cacianka
20. okt 2025
@bielasovicka

@anonym_autor daj mu do piva gutalax 🫣

@bielasovicka toto nemôžeš radiť na koni, lebo je to zloooooo. pár dní dozadu ma za to sfúkli, lebo nieeee

Strana
z4