Ako sa vyrovnať s matkinou chemoterapiou?
Ahojte. Hľadám nejakú pomoc, útechu, rady. Mojej maminke zistili onkologické ochorenie. Žije sama. Čaká ju chemo, operácia a chemo. Na jednej strane pred ňou som silná, “bojujem” ako sa dá s ňou, som jej úplne k dispozícii. Na druhej strane moje vnútro je úplne na dne. Moja otázka je, tí čo ste to prežili, čo vám pomáhalo? Ako ste to dali? U nás je to o to náročnejšie, že ona to nechce nikomu povedať. Aj chemo bude taká že jej vraj nutne vlasy nemusia vypadať, ale môžu. Ale i tak na to rodina nemusí prísť ak sa nestretneme. Všetko je to na mne. Brat je v tejto oblasti nepoužiteľný, má svoje problémy a tiež mu to určite nepovie. Ale keby aj povedala, on nie je schopný nič vybaviť, zariadiť, podporiť, pomôcť. Neviem. Ozaj neviem čo mám robiť. Pracujem na sebe aby ma to doslova nezvalcovalo, snažím sa hýbaťp, ale kvoli stresu sa aj moje zdravotné problémy už dosť zhoršili. Bola som aj u psychológa, to fajn, ale predsalen to každodenné prežívanie musím nejako ustáť 😞. Máte nejaké rady čo v týchto chvíľach pomáhalo vám?
Túto novinku, nemá chuť každý hneď oznámiť svetu, musí v prvom momente on spracovať. Ja som to povedala v práci a svojim dvom neplnoletý dcéram, lebo oni to budú s mnou prežívať. Potom som si už vyberala ľudí, tým ktorí má pozitívnou energiu napĺňali som povedala, tým ktorí som mala dojem, že má budú len ľutovať, tak nie. Dnes je to už bežná choroba, dá sa liečiť, treba byť len pozitívnou oporou mame. Mne sa veľmi páči, keď vidím na onkológii, že deti tam do prevádzajú rodičov či manželia, manželky, sú im oporou. Možno treba dlhší čas na spracovanie, možno i stretnutie so psychológom, ale sa i porozprávať s mamou, čo akú pomoc očakáva od Vás. Želám nech sa mamina vylieči a spolu to zvládnete.

Treba sa k tomu postaviť celom . Bohuzial situácia je taká ako je a robim všetko pre to aby to bolo dobre ona potrebuje tvoju podporu. Treba aby si aj ty mala pri sebe niekoho o koho sa vies oprieť v tejto nie jednoduchej sitzacii a niečo co tá bude poháňať vpred a nevzdávať to. Choroba človeka často krát urobí silnejším ako je. A tiež veľa veci naučí