Ako sa vyrovnať s pocitmi zlej macochy?
Zdravím píšem hlavne kvôli tomu ,že sa cítim ako zlá macocha… s priatelom sme niečo okolo rok a pol spolu… na zaciatku to bolo fajn ale keď som tu začala bývať musela som sa začať premáhať … po čase som jeho malu prestala mať rada a mrzi ma to … majú ju na striedavku nonstop sa s ex hádajú my chodime do práce tak malú stráži priatelova mama … od ktorej nonstop pocuvame o jeho ex a co by mal robit ako sa chovať ako keby som tam nebola… malá bude mať 6 rokov a problemy všetko zabudá vsetko jej treba hovorit a nevydrzi ani 15 minut sama … nedá sa o nej navarit a upratat co je smiesne na 6 ročne dieťa … a už to na mňa tak všetko dolahlo keď tu je rieši sa lebo musi čo mne nevadí nechám ju nech si trávi čas s tatom ..ale už niekedy nevládzem jej robit slúžka buď na mňa krici alebo ju treba obskakovat nonstop … robiť co ona povie lebo reve … ptm poviem priatelovi svoj nazor s cim suhlasi ale samozrejme som ja zla a moc prisna na jeho dieta .. tak ostanem ticho a potom som zla ze co jej nepoviem ked sa takto chova plus ona aj keď tu nieje riešime len malú a jeho bývalú a furt dokola … a nejak postupom času to na mňa dolahlo… s priatelom mame dobry vztah lubime sa ja tolerujem vsetko co sa da… uz som mu aj o tom hovorila a uz sme sa bavili aj o vlastnom dieťatku …. Ale v poslednej dobe zo uz nedávam neviem ako sa s tym vyrovnať .. a nechcem vlastne dieta doniest do tohto chausu
V tvojom veku by som si uzivala zivot, cestovala a planovala buducnost s rovnako slobodnym muzom bez zavazkov. A nerobila si zbytocne starosti a problemy, aj tak to nikto neoceni. Cudujem sa ti..
Byvate spolocne s priatelovou mamou? Treba sa odstahovat.
To dieta nemusi mat ziadnu diagnozu poznam kopec deti co sa tak v tomto veku chovali . Nema hranice od otca a ty sa stale sustredis na to dieta nervy ti idu prasknut .. vychovavat ju ma otec . Ty si zatial len cudzia teta co snim žije . Este ani macocha nie si . Tieto veci by mal riesit Hlavne on. Zda sa ze nesuplujes len mamu ale aj otca. Ale jeho Este stale vidis ruzovymi okuliarmi. A nehovor mi ze si to Neviem predstavit mam dve deti viem ake su . Kazde je ine jednemu staci povedat raz a robi vsetko ako chces druhemu mozes opakovat milion krat a Musis aj na to dozriet aby urobilo co ma . To su deti .. toto dieta nie je tvoje neprijala si ju ani nemas technicky dovod ked v tej domacnosti si len neplatena baby sitterka upratovacka kucharka. Za tento tvoj stav ale nie je zodpovedne dieta ale jeho otec a ty.
@autorka necitala som co ti pisu ostatne a tak je mozne, ze to na tych 3 stranach je, ale tusis ty vobec ako sa citi dieta, ktoreho rodicia sa stale hadaju a ono pendluje a je inak odlozene? Na co ma tvoj priatel striedavku uprimne, okrem toho, ze chce vytocit ex, ked ju ma u svojej mami? To je ako k comu dobre? a ze dieta ti pride mladsie, no ano, este sa moze zacat popisavat, pokakavat a prestat hovorit a budete si moct vsetci dospeli okolo zagratulovat.
ako nechapem to - ver, ci nie, ale aj dieta je len clovek. Teraz si predstav, ze ta na chvilu tvoj frajej odlozi k jeho alebo tvojej mame, lebo teraz ma doma on svoje dieta a nema na teba cas a potom ta druha strana to iste a tak dookola....nevypla by si? ak vies, ze s tym nemozes nic ine robit? samozrejme, ze zabuda, lebo ona sa mozno casto uplne vypne, aby to prezila. Ale mozno je to inak. To by chcelo vidiet dieta, rozpravat sa s nim, no kazdopadne je to vas vsetkych vizitka. A ak ti mozem poradit, ak chces byt macocha, co sa nemusi bat pozriet do zrkadla, tak, ak uz nevies pomoct, tak tomu dietatku aspon neubliz. Nikdy nevies ako neskor skonci to tvoje, ked si s tymto typkom spravis dieta a ako velmi sa on budes bat.
Normalne som sa tu vytocila z toho snad este viac ako o tych bludoch o Rusku v inej teme..
...dieta nereve, ani si nic nevynucuje, dieta sa dostalo do regresu, lebo sa snazi sebazachovne priviest pozornost rodicov k sebe, len obaja a vsetci ste asi tak zaneprazdneni sami sebou.....ze sa vam vobec nedari reflektovat to, ze ide o ludsku bytost, ktora je na vas odkazana a asi nevie, co ma kde cakat a ani jedneho z vas si nevybrala, teba napr. urcite nie.
Je to tazke. Nedavas to nielen ty, ale hlavne to dieťa. To sa sprava, tak ako správa, lebo niečo už chape, ale nieco este nie. Nevie to jej mozog spracovať a ma toho vela co spracovavat. Vsade ma ine pravidla, hranice, inac sa k nej spravaju. Stratila svoju rodinu, co mala, ktora aj ked nebola zjavne idealna, ale vedela, ze doma je mama, tato, ona. Ma usi, pocuje co vravite, spaja si veci po svojom. A to co nevie spracovat, dava najavo, ako vie, po svojom.
Vseobecne je tazke vychovavat vlastne dieta aj vo fungujucej rodine, nie to este v takomto pripade. Nikto z vas to este nezazil, nevie co je naj, ale snazi sa o to. Neviem ako si nastavena, ci chces dat este sancu ci skor nie. Ak ano, mozes (te) skúsiť nejake knihy o vychove a psychológa. Ten sa zide aj do buducna, lebo ved nech si dieta nenesie traumy do buducnosti z detstva. Trauny je možno silne slovo. Ale poznačí ju to. Tak ako nas (nasu generáciu) tiez vela poznacilo a chceme veci inak riesit, nez sa s nami.
Chuda dieta.. maminka si stale nosi domov inych nadejnych “ocinkov”, jeden prinesie lizatko o tyzden druhy omalovanky. Potom pride zase iny ujo, zmenim izbicku aj cestu do skolky… tato sa snazi tvarit ako ma lubi a ze ma zachrani pred mamickou, ale vlastne o mna nema zaujem a nevenuje sa mi. Zavesi ma na krk babke, ktora je o 60 rokov starsia a nerozumie mi. A ta teta, co byva s tatinkom sa ku mne nechce tulit, nema na mna trpezlivost, tak idem zase k babke, aby som im dala pokoj.
Chuda dieta.
@atinkaa malu k babke nik neodkladá no led mame týžden a mi pracujeme do 18 škôlka je do 15 jeho mama musi pre nu dojst a stráviť s nou tych par hodin co za mna idealne nieje … lebo malej povaľuje rozmaznáva ju a ptm ma výbuchy hnevu ked na nieco sa povie nie .. nerešpektuje priatela jeho výchovu a ptm sa tu furt dohadujú … si myslis ze mi tej malej nieje luto? … ano som cudzia teta .. mozes 3 krat hadat ze ked si pre nu mamka dojde alebo ked po nu ideme ku komu prvému uteka … ja sa jej venujem rozpravam sa s nou … ale ja s tym nic neurobim .. ked jeho ex a on sa nevedia zhodnúť na výchove nevedia si dat prioritu ich vlastne dieta.. ja uz nemienim zene co som dieta vysvetľovať ako sa ku nemu ma spravat … ja sama to poriadne neviem ale aspon sa posnazim …
Mas pravdu kazdy sa inak ku nej sprava u nas s nou hrame hry spoločenské ideme von .. u mamky je na tabletke aby mala pokoj… dojde babka necha ju zbúrať dom … za toto sme sa milion krat chytili ze som povedala ze to pre malu neni dobre alebo povedala ze maju zlu výchovu a bola som zla ….
To ze som sem napisala to co som napisala neznamena ze davam nieco malej vyžrať ja si uvedomujem ze je ze je to dieta ze za nic nemoze ..
Ale aj to ze som stratila svoj zivot a samu seba lebo som svoj cas davala niekde inde .. kde vobec neni ocenený 🙏 kde priatelova mama ma neznasa asi z dôvodu ze jebo byvala sa o dieta nestara tak sa staram ja a aj tak som p… mozem vsrit piect upratovat venovat sa .. neni dobre
@hankab babka ju chodi len strážiť po škôlke kym neprídeme z prace ale jej to vyhovuje lebo si moze robit co chce … mala ma pozornost 24/7 lebo ked nema je krik … tu sa cele dni točia okolo nej 🙂 ked prosim nevies neodpisuj taketo hluposti … ano jej mamka to takto ma a moj priatel sa jej uz vyhrážal súdom lebo on nechce aby mala spoznávali dalsich a dalsich chlapov … lenze mala chce byt s mamou chyba jej mama co je logicke … kedze trz chodi psychologicke a treba sa jej venovat ovela viac ucit sa s nou viac … ja jej neukazujem ze nemam trpezlivost nerobim jej vobec zle co uz som tu pisala … to ze som sem napisala bolo cisto o tom ako ja sa citim
@hankab ja jej dovolim ma objat dat pusku ale nebudem nasilna a robit nieco nasilu ked to tak necitim … to na vztah vobec neposilní ani nebude lepsi 🙂 logicky
@hankab presne jak pises omaľovánky lizatka :D mala ma problemy s tym ze je rozmaznana je sa toto paci obskakovanie dávanie … ked neni po jej hned je zle … je drza a nevychovana … lebo jehi ex a jeho mame pride normalne ze dieta sa nevie pozdravit strasim alebo ich okríkuje “hej ty” … ked sa nerobi co ona chce urazi a oduje a hned izba a rev a krik … toto je ich krasna výchova
no ja byť tebou,už by ma tam nebolo.Len tolko k tomu.Je ti toto treba takej mladej babe? zbytočne si pokafreš život.Ale odpoveď si daj sama.Aj tak tu dobre mienené rady neposlúchneš a spravíš si po svojom
@liusa82 si uvedomujem ze nie … chcela by som normalny vztah budovať rodinu… ale toto mi pride cim viac tim ťažšie … som rada ze som nepristúpila na dieta … lebo by takto trpelo
Niečo jej zakazeš urobi to aj tak lebo ona chce … rozpravat sa nemozme lebo musim pocuvat len ju… zacne prekrikovať kym sa da … mala by si tento rok do skoly asi nepojde lebo ked sa ma ucit a to formou hry uz place ze nebude … nic nechce robit … nechce si kreslit nechce sa hrat s kockami tvoriť … nic len sediet a pocuvat co sa rozpravame …
Snazim sa s nou travit cas aj tym ze ked vyberám myčku nech mi pomoze a povie mi ze “nieje slúžka” … strasne klame aby sme ju ľutovali … dojde od mami a hovori ako tam plakala ze mama bola zla ze nic nejedla a ked moj priatel to ide riesit a on zavola jeho ex aby sa malej opytala tak mala povie klamala som alebo podobne…
@autorka, pozri ak sa staras, je to len dobre, len si jedina a v jej zivote nie tak podstatna, cim nijak neznizujem to, ze mozes byt, no je tam mama a asi tomu nerozumie a otec a to iste. Ja som ti len chcela prelozit, ze to, co ty volas - a teraz ta schvalne citujem, nech vidis preco bola moja odpoved tak prisna, tak pises:
- vsetko jej treba hovorit a nevydrzi ani 15 minut sama …
- nedá sa o nej navarit a upratat co je smiesne na 6 ročne dieťa …
- buď na mňa krici alebo ju treba obskakovat nonstop … robiť co ona povie lebo reve …
- ..ale už niekedy nevládzem jej robit slúžka
a do toho pises vety ako...opat citujem:
- musela som sa začať premáhať …
- PO CASE SOM JEHO MALU PRESTALA MAT RADA - to ti schvalne zvyraznujem, nech ti to udrie do oka, aj ked vidim, citam, ze ta to mrzi - po čase som jeho malu prestala mať rada a mrzi ma to
a fakty k dietatku :
- … majú ju na striedavku
- nonstop sa s ex hádajú
- my chodime do práce tak malú stráži priatelova mama
- … od ktorej nonstop pocuvame o jeho ex a co by mal robit ako sa chovať ako keby som tam nebola…
Co myslis ako toto vplyva na 6 rocne dieta, ked ty sama si z toho zufala, nevladzes, pises na kona, riesis v sebe co dalej a toto vsetko to dieta nema, 6 rocne po takej nalozi je mozno ako 4 rocne, je nechane tak vsetkymi. Nema ziadneho dospeleho, s ktorym by si mohlo vytvorit nejaku normalnu vazbu a ty mas naroky na jej spravanie? Co myslis, preco som ti napisala, ako este inak by to mohlo vyzerat? Pretoze este stale moze - to vsetko uvedene predtym - pomocovat sa, pokakavat sa, zadrziavat stolicu, mat bolesti, skoncit v nemocnici, nerozpravat....az po poruchy pozornosti a spravania, na ktore jej zarabate vy okolo a ty sa pytas ako do toho chaosu, pre teba ako dospelu, ktora to nevie ustat, mas priniest dalsie dieta, co pre toto dieta mimochodom bude este vacsia zataz a to ani nevravim, ze ty budes prirodzene protivnejsia, s mensimi brzdami nedavat jej toto vsetko najavo, kedze uz ani nateraz ich nemas nejako vysoke a to dieta sa s tym bude musiet popasovat....
Chapes vobec? Ty alebo niekto z vas, ze to je ziva bytost....ona nie ma naroky a potrebuje obskakovat, ale ona ma svoje potreby a tak velmi sa ich dozaduje preto, lebo nik na ne nereaguje, preto aj jej reakcie musia byt logicky prehnane - je to take haloooo tu som!!!!!! a nic. A samozrejme, ze vas nonstopo pocuva a ze sa zacina ''ucit'' ako to chodi, pretoze asi ked povie nejaky kiks na vas, tak mama spozornie, teda nie ona klame, ona len chce pozornost a ma skusenosti, ze toto je cesta. Sledovat a pocuvat vas musi, lebo je to dieta neustale v neistote - co s nou bude, ked budes tiez na niekom tak zavisla, tiez budes sledovat aby ti nezmizol, od toho totiz zavisi jej prezitie.
A este taka vec, rovnako ako dieta vnima cele prostredie, nestabilitu, to, ze nemate cas, ze je na poslednom mieste a to prve a ze je dolezita si musi takto vynutit a potom je trestana - tak este napises, ze si ju prestala mat rada, teda si ju asi v nejakom bode mala a potom ju zas opustila ako vsetci dospeli v jej okoli. Myslis, ze ona to neciti? Ze to nie je bolestne? Ono by to chcelo, aby ste skusili navstivit nejakeho odbornika, mnohi by v tomto radili asi detskeho, pretoze ved dieta reaguje neadekvatne, ale v chorom prostredi moze mat tazko dieta ine ako chore reakcie, teda skuste popracovat dospeli okolo nej na sebe a niekde sa poradit, ist za nejakym rodinnym poradcom - terapeutom - vyberte sa, este kym sa da. Dalsie stadium, je aj take, ze dieta uplne rezignuje na vas a bude zavisiet velmi od ludi, ktori jej vstupia do zivota ako kamosi ako dopadne a ty to vsetko sledujes - premyslas o vlastnom decku (ano schvalne ti to pisem takto hrubo, lebo rovnako ako ty mozem - len tak si sa rozhodla nemat ju rada...) a budes sledovat minimalne po cas, co ste spolu ako sa tomu dietatu proste nedari - pretoze od nasich vztahov prvotnych dost zavisia aj tie dalsie a vy ju vsetci odkladate, presuvate, dovolujete a zakazujete, bez toho, aby sa v tom zorientoval dospelak ako ty a mate naroky, aby sa pomaly cela obsluzila a zmanazovala sama, este by mohla varit a prat pre vas a proste taka klasicka popolusa.....dones, pod, chod, nezavadzaj, nazdar bazar....
ono nestaci to, ze nieco hovoris priatelovi, nie je to dost pre to dieta - su to len slova....take uz pri tych hadkach u vas vsade ani nepocuva....a miesto toho, aby ste sa zorganizovali ako dospeli, tak kukate jak 4x puk, ze co je s deckom....a ano je skvely plan doniest do toho ako pises chaosu dalsie, to, to upravi a tvoj priatel konecne zacne byt otec....alebo len svojej mame zavesi na krk dalsie dite v striedavke. Spamataj sa. A ked uz tam si, tak bud aspon jedna osoba, o ktoru sa to dieta moze opriet, medzi tym si ujasnis, ci vlastne je cas na vlastne, lebo ano, o dieta sa treba starat 24 hodin, 7 dni v tyzdni a je divne si po case povedat,....uz ma to nebavi....to nie je do r*c* videohra!
@atinkaa mala psychológovi chodi emocne je v poriadku jedine s cim bol problem je vraj zla výchova .. inak je v poriadku… a teda zla výchova dopad na učenie ledze je rozmaznana … bols u dvoch a priatel ju berie k 3tiiemu
@autorka, to ze je mala vporiadku, mi bolo jasne, este skor ako si to tu napisala, ale je to len potvrdenie pre teba, ze mala nerobi nic, co je v tejto nenormalnej situacii neadekvatne - neadekvatne sa spravate vy a ci sa ti to paci alebo nie, vratane teba, pretoze napisat, ze nemas rada dieta.....len tak - je jednoducho divne, sebecke a s ohladom na jej zavislost na vas aj nezodpovedne
a asi tiez nehovoris veci ako su....pretoze teraz pises, ze kukame rozpravku , hrame sa....ma velku pozornost, no nejako to nepasuje s tym napisanym hore a s tym, co som zbezne preletela tie tri strany, tak nejak nie si konzistentna v tom, co uvadzas a ako sa v tom ma vyznat potom dieta, ako sa s nou hras ked ju nemas rada? aka je to hra, ked sa nutis a rozculuje ta? Ozaj myslis, ze to na tebe nie je poznat?....a teda to cele sa vam deje potom preco? ked sa jej tak paradne vsetci venujete....preco potom pises, o chaose, do ktoreho nevies ci priniest dieta....len sa pytam. Mozno ti to sedi, ale ja by som sa v tom rovnako nevyznala a to mam davno 6 prec.
Ona neni rozmazlena. Nevie sa vysporiadat zo situáciou . Je v rozdelenej rodine..nova teta, novy ujo. 😓Nevie to spracovat.
Treba k tomu doktorovi, pomôž jej
Mna sa dotkol velmi rozvod mojich Najlepších priareylov. Neviem si ani predstavit co to je za traumu ked sa rozvedú najbližší ludia dietata, ktori ho maju chranit, nedrazdit a starat sa o nich.
@atinkaa zrovna teda neni to “len tak” pisala som ze to bude asi kvoli celej situacii … ja sa rozhodujem ci odist nesnazim sa malej robit zle ani priatela nutit sa rozhodovat … mne je jasne ze je to jeho dieta …
Ano presne tak keby za tebou dojde dieta donese pexeso tak ho posles do riti? Alebo nerozumiem … pisala som ze ma to mrzi ze sa voči nej tak citim … a ze jej nic nedavam vyzrat … to uz podla mna aj opice sa vedia tvarit prijemne ked im prijemne nieje … a pisala som ze je nonstop pri nas … lebo ju nabavi hrat sa u mamky si zvykla na tablet … tak ja ked budem hocico robit bud bude sediet a pozerat na mna a hovorit ze sa nudi alebo kricat z izby nech tam idem …
Ked pisete tak uprimne neviem co mala preziva moj priatel sa jej vzdy pyta ako sa ma ci ju nieco netrapi… bud si zvykla na to zit takto … alebo musi byt 6 ročný výborný herec … priatel sa snazi vzdy vyhoviet bývalej jej sa vsak nikdy nic nepaci … som rada ze chodia aspon psychologovi … ale ci jej to pomoze neviem … jedine na co sa zamerali ze ma problem s učením nic ine … plus nam este povedala ze raznejsiu výchovu aby mala disciplínu …. Plus ona sama sa s nou rozpravala … v škôlke ked si ho zavolali tiez .. a jediny koho vraj stale spomína som ja 🙂 vraj jej robim pekne copiky hvoori učiteľkám a ze jej rano dam pekne veci
Strasne nas manipuluje .. neviem ci to videla u mamky … ale robi take tie veci ze mmm ked tam nepojdeme/ked mi to nedate budme smutna alebo pojdem k mame …
A hlavne preto ze to tu je taketo … som chcel vediet nazor … lebo uz v tom zit nevladzem … a hocico si ty myslis mozno mas deti neviem … ja ich nemam a pre mna zacalo byt toto cele dost náročné … nie kazdy sme rovnaky …
Mozno som sebecka ale teda v tomto pripade uz budem rada sebecka …
Jej matka nam malu dala pred vianocami do teraz ze ona to psychicky nedava ci si ju nemozme nechat na par mesiacov na stalo … hadaj co? Samozrejme ze nechali… to dieta vie ze len tu ma stali domov … ze odtialto sa nebude stahovat … ale teda som sebecka …
@atinkaa ďakujem za váš velký zaujem o túto temu ste mi ukzala ze bude lepsie odist …
Autorka, nie je nič zlé na tom, byť aj sebecká, myslieť aj na seba, nie len vždy na druhých. Nech ťa vôbec netrápia teči ľudí, ktorí ťa odsúdia a pritom sami v takej situácii nikdy neboli.
Halooo ja mam dieta, toto su uplne bezne problemy kazdeho dietata
@obludamala asi ma kazdy iny pohlad na vec co je v pohode … priatel sa bude riadiť psychologickou …
@huxy ďakujem za podporu a suhlasim s tebou …kazdy ma iny pohlad na vec .. kazdopadne ja sa do toho az tak miešať nemozem aj tak som zla ja som rada ze som pre malu urobila co som vedela … ale asi uz stačilo …
Utekaj odtiaľ, čím skôr tým lepšie. Toto lepšie nikdy nebude, nikdy. Tohto chlapa pusť do obehu aj s jeho dieťaťom, aj s mamičkou, aj s ex-kou. Ty máš na viac ako byť len tá druhá a zlá, šťastie vyzerá inak.
Stale vidis problem
Len v ex a partnerovej mame . Partner nic on nemusi ? Ved Hlavne on by mal vychovavat svoje dieta . A on to cele posunul na teba . Tebe nevadi dieta samotne ale to ze uz s partnerom nemate cas len pre seba ked tam ta mala je . Raz ked budes mat svoje deti to bude take iste budu vecne tam vecne tvoja zodpovednost . Ale Toto je ine v tom ze to dieta nie je tvoje a ty si si ulohu “ macochy “ nevybrala nadelil ti ju partner. Zda sa ze ty sa staras o jeho dieta viac ako on . Keby ta tento chlap mal rad tak mamu uprace nech nema pred tebou blbe reci.. ex by upratal. A dieta by vychovaval on . Takto ta len vyuziva. Lebo taku co by robila to co ty Len tak lahko nenajde. Ten napad mat este spolocne dieta je len k tomu aby ta k sebe priputal .
Striedavá starostlivosť je zločin na dieťati. To nehovorím ja, ale mnohí detskí psychológovia. Dieťa je zmätené, neukotvené, bez mantinelov, bez istoty. Celé zle.

@obludamala ja viem co som si vybrala a nebola pointa tohoto príspevku toto pocuvat chcela som len nazor a pochopenie.. necitit sa v tom sama ale dakujem za tvoj komentar